Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Sandık Motor Nedir? Ne İşe Yarar?

Eklenme Tarihi:
01 Ocak 2024
Sandık Motor Nedir? Ne İşe Yarar?

Bir aracın kalbinden bahsediyorsak bu kalp kesinlikle motorlardır. Bir aracın mekaniğin işleyişi ne kadar her şeyine etki eden bu parça birçok farklı tipte kullanıcıların sunulmaktadır. Bu içeriğimizde bilinen motor tiplerinden olan sandık motor nedir, ne işe yarar, sağlıklı mı, nasıl tamir edilir ve diğer motorlardan farkları nedir gibi sorulara detaylıca yanıt vereceğiz. 

Sandık motor sadece bir zümrenin değil birçok zümrenin ilgisini çeken bir motor tipidir. Araçları alıp sıfırdan inşa etmeyi seven kişilerle beraber modifiye tutkunlarının da vazgeçilmezi durumundadır.  Sandık motoru detaylarına dair birçok bilgiyi bulabilirsiniz. 

Sandık motor nedir? 

Aslında direkt olarak fabrikada üretilen motor manasına gelmektedir. Bu motorlar araçlardan ayrı olarak bir model veya da bir sınıfa ait olmanın dışında modifiye ve klasik araç severler için kullanılabilecek motor türleridir. Bu motorların iki farklı tipi bulunmaktadır. Bunlar; yarım sandık motor, komple sandık motor şeklindedir. 

Yarım sandık motor adından da Anlaşılacağı gibi tüm motor parçalarını üzerinde bulundurmaz. Bu tip motorlar olarak araçta var olan kafa üzerine takılmaktadır. Komple sandık göre daha uygun fiyatlı olduklarından dolayı sıklıkla tercih edilen motosikletler sandık motor tipleridir.  Sandık motor tipi için en önemli dezavantaj montaj işleminde çok büyük ustalık gerektirmesidir. Bunun yanı sıra yarım sandık motor Entegre edilecek aracın komple bir şekilde bakıma girmesi gerekir. 

Komple sandık motor ise eksiksiz bir şekilde üretilen sandık motor tipidir. Yarım sandık motor gibi kafasının müziği kafa üzerine oturma gibi bir durum bulunmamakla beraber motora ait ve yanında bulunan tüm parçaların üretildi sıfır bir sistem ortaya çıkar. Bu tip motorlar yarım sandık motorlara göre daha performanslı şekilde çalışırlar. Modifiye için klasik araba toplamak için daha az kullanılsalar da sıfırdan motor ihtiyacı olan araçlar için sıklıkla tercih edilmektedirler. Özellikle klasik araçların yeniden toplanma işlemlerinde komple sandık motor tercih edilir. 

Sandık motorlardan hangisinin tercih edileceği konusunda kişiler kararsızlık yaşasa bu noktada bakmaları gereken şey ihtiyaçlarına ne olduğudur. Eğer sıfırdan bir araç toplanıyor, motora dair bütün sistem yenilecek ise komple sandık motor kullanmak en temiz ve en mantıklı iş olacaktır.  Fakat bütçe kısıtlı eldeki aracın sadece motorun bir bölümü değişecek şekilde modifiye edilmesi isteniyorsa yarım sandık motor ilgili durum için daha uygun bir seçim olacaktır. 

Sandık motor ne işe yarar? 

Sandık motor başlı başına bir araç geliştirilmesinde kullanılmaktadır. Bu işlem kimi zaman motoru kullan kullanılmaz hale gelen eski tip araçlarda kullanılırken kimi zamanında modifiye amacıyla arabasını geliştirmek isteyen kişilerce kullanılır.  Günün sonunda sandık motor işlevsel olarak bir motor ne yapıyorsa onu yapar. Fabrikadan yalnızca bu iş amacıyla üretilmesi en büyük farkıdır. Farklı bir araçtan çıkma veya yenilenmiş eski bir motor olma durumu bulunmamaktadır. 

Sandık motor seçerken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır ve Bunlardan ilki seçilen motorun orijinal olup olmadığıdır.  Eğer motor orijinal bir üretim değilse elinizde deforme olmuş ve parçaları kalitesiz şekilde imal edilmiş bir motor olabilir. Bu durumda böyle bir motoru tercih etmeniz durumunda da Öncelikle dolandırılmış Daha sonrasında ise size masraf çıkartacak bir motorla baş başa kalmış olursunuz. 

Bir diğer dikkat edilmesi gereken şeydi seçilen motorun ekleneceği marka ve modeli uygun bir seçim olması gerektiğidir. Her motor her araç için uygun olmamakla beraber bu motorların araca entegrasyonunda yetkili ve işinde uzman birinin çalışması gerekir. Motor tasarımı, mimarisi ve monte edilişi oldukça ele alınması gereken süreçler olduğu için bu noktada profesyonellerle çalışmanız gerekir. Bununla beraber seçilen motoru yanlış olması durumunda araç darboğaz yapabilir, basit yokuşlara dair çıkamaz hale gelebilir. 

Son olarak dikkat edilmesi gereken şey ise ikinci el olarak satılan sandık motorlardan uzak durulması gerektiği. Bu motorlar sıklıkla piyasada dolansalar da beraberlerinde birçok problemi getirmektedirler. Uygun fiyatlı olmaları sebebiyle sıklıkla tercih edilen ikinci el sandık motorlar takıldıkları araçta belli başlı masraflara sebep olabilirler. Öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken bu motorun neden ikinci el olarak satışa çıktığı olmalıdır. 

Sandık motor sağlıklı mı? 

İşin ehli profesyonellerle beraber çizilen bir proje içerisinde kullanılan sandık motor sağlıksız olmayacaktır. Fakat bilinçsiz şekilde yanlış motor seçimi yanlış araba seçimi ile sandık motor kullanımı yapılacaksa bu pek sağlıklı bir hareket olmayacaktır. O noktada kilit nokta bu seçimlerin profesyonel kişilerce yapıl yapılması gerektiğidir. Aksi takdirde alınan sandık motor deforme olabileceği gibi sonradan temiz bir projeye dönüştürülmesi de güç olabilir. 

Sandık motorun tamiri yapılır mı? 

Sandık motor tamiri İşinin ehli motor ustaları tarafından yapılabilmektedir. Kimi motor üreticileri sandık motorlar için Garanti vererek satış sonrası destek hizmeti vererek tamirat işlerinizi de üstlenebilir. Fakat genellikle firmalar bunu yapmaktan kaçınır. Çünkü sandık motorları bir proje dahilinde farklı kişilerce araca Entegre edilmeye çalışılmıştır. Bu noktada bu kişilerin yaptığı işlemlere dair bilgi olmadığı için üreticiler teknik destek verme konusunda zorluk yaşayabilirler. 

Sandık motor ruhsata işler mi? 

Sorunun cevabını hemen vermemiz gerekir; evet sandık motor ruhsatı işletilir. Araçta yapılan donanımsal ve kalıcı değişimlerin tümünü ruhsata işletilmesi gerekir. Belli başlı adımları takip etmeniz gerekiyor: 

 

  • İlk olarak yapmanız gereken şey aracınıza yetkili mühendis onaylı bir proje hazırlamaktır, 

  • Bunun ardından TÜVTÜRK'e muayene yaptırarak motor tespit formu gerekir, 

  • Aldığınız bu tespit formu ile aracınızın bağlı olduğu Trafik Tescil amirliğine başvurmalısınız, 

  • Başvurunun ardından tarafınıza bir motor numarası verilecektir ve bu numaranın ilgili birimde mühür iletilmesi gerekir. 

  • Numara alımının ardından TÜVTÜRK'e tekrardan giderek onaylatma işlemi yapılmalıdır. 

  • Son olarak Trafik Tescil Büro Amirliği'ne giderek ton numarasının yazdığı bir trafik tescil belgesi yani ruhsat temin edilmelidir. 

 

 

Sandık motor takınca Km sıfırlanır mı? 

Motor değişimi işlemi hangi motorla yapılırsa yapılsın işlem sonucunda kilometre sıfırlanmaz. Kilometre sayacı ilgili aracın sadece motorla ilgilendirmek ile tüm sistemi ilgilendirmektedir aracın aldığı kilometre bilgisi diğer parçalarla beraber tutulmaktadır. Şunu söylemek eğer böyle bir işlem mümkün olsaydı aracın motoru sıfırlanarak tüm araçlarda kalıcı kilometre düşürme yapmak mümkün olurdu. 

Sandık motor farkı nedir? 

Sandık motorun diğer motorlardan farklılıkları olmamakla beraber en büyük farklılığı bir araç için değil herhangi bir araç için kullanılabilir şekilde üretilmesidir. Yani motor üretiminde Odak marka araba değil motorun kendisidir. Bu sayede farklı sistemlerin içine Entegre edilerek yeni projelerin ortaya çıkmasına vesile olur. Birçok yarış arabasında da proje üzerine sandık motorlar yer alır. 

 

 

 

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023