Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Anahtarsız Giriş Ve Anahtarsız Çalıştırma Hakkında

Eklenme Tarihi:
20 Kasım 2023
 Anahtarsız Giriş ve Anahtarsız Çalıştırma Hakkında

Anahtarsız Giriş ve Anahtarsız Çalıştırma Nedir?

Günden güne gelişen otomotiv teknolojileri beraberinde birçok yenilik ve farklı yöntemle geliyor. Otomobillerde kullanılan yeni teknolojiler ve bunların üstün kullanıcı dostu olması oldukça verimli görünüyor. Anahtarsız giriş ve anahtarsız çalıştırma gibi son dönem teknolojilerinin tüm nimetlerinden faydalanan iki sistem hakkındaki tüm detaylı içeriği burada bulabilirsiniz.

Anahtarsız Giriş Ne Demektir?

Otomobiller geçmişten bu yana kilit yapısı ile çalışıyordu. Klasik anahtar kilit sistemi dünyada her türlü araçta standart olarak da kullanılıyordu. Anahtarlı giriş olarak da adlandırabileceğimiz bu eylem yıllar içinde gelişen teknoloji ile anahtarsız girişe de imkân sağlar biçime evrildi. Tabi burada inovatif teknolojilerin yeri oldukça fazla.

Otomobillerde anahtarsız giriş için ilk olarak kızılötesi dalgalar ile çalışan uzaktan kumandalı kilitler kullanıldı. Uzun yıllar boyunca hatta hala birçok otomobilde aktif olarak kullanılıyor. Teknolojik gelişmelerin getirisiyle araçların kilitlerinin otomatik açılma işlemi mobil cihazlarımızdan akıllı anahtar üzerindeki uygulamalardan ya da telefon uygulamasından yapılabilir duruma geldi. Bazı otomobillerde akıllı anahtarlar ile aracı çalıştırma gibi özellikler de bulunuyor. Buna ek olarak son yıllarda kapı kolundaki parmak izi okuyucular ile anahtarsız giriş de sağlandı. Bazı firmalar araçlara yerleştirdikleri mikrofonlarla ses ile açış da sağlıyor. Gelen son haberler; yüz tanıma teknolojilerinin anahtarsız giriş tipi olarak denendiği yönünde.

Uzaktan kumanda edebilme, daha az eforla bir eylemi gerçekleştirebilme tembellik gibi görünse de tüm insanların hemen hayır diyemeyeceği kolaylıklar arasında. Anahtarsız giriş de günden güne tamamen artan kullanımı ile bunu kanıtlıyor. Kişilerin tercihlerini anahtarsız girişten yana kullanması, yeni üretilen bazı modellerde anahtar ile kapı açmanın tamamen ortadan kalkasına da sebep oldu denebilir. Anahtarlar kapı açma veya otomobil çalıştırma işleminde artık bir yedek ürün olarak görev üstlenmeye başladı.

Anahtarsız Giriş Avantajları Nelerdir?

Anahtarsız girişin avantajları belli başlıklar altında daha kolay bir biçimde ifade edilebilir. Bunları sıralamak gerekirse:

  1. Pratiklik ve Hız sağlaması: Bir aracın hızlı bir şekilde kullanılmaya başlaması için anahtarsız giriş yöntemlerinin her biri ayrı ayrı olarak fayda sağlıyor. Uzaktan kumanda, parmak izi veya uygulama üzerinden anahtarsız giriş ile anahtarı deliğe yerleştirmek ve çevirmek gibi eylemlere gerek kalmadan hızlıca araca girilebiliyor. Anahtarsız giriş kullanıcı için hiçbir fayda sağlamasa dahi bu yönü ile hız ve pratiklik sağlayarak günlük kullanımda konforu etkiliyor.
  2. Güvenli Giriş: Anahtarlı giriş ve çıkış işlemleri başlı başına güvenlik zafiyeti yaratabiliyor. Anahtarları sürekli olarak yanınızda tutmanız gerektiği gibi çalınması veya kaybolması durumunda araca giriş imkanı imkansıza yakın hale geliyor. Anahtarsız giriş aygıtları ile bu durumun önüne geçmek mümkün. Çeşitli alternatifleri ile çalınma gibi senaryoların önüne geçmesi ve arabadan belli bir uzaklığa gidildiğinde otomatik olarak anahtarsız giriş aygıtlarının aracı kitlenmesi ile güvenlik zaafı ortadan kaldırılıyor.
  3. Özelleştirilebilme: Bazı firmalar tarafından araç içerisinde yapılan değişikliklere ek olarak anahtarsız giriş araçlarının özelleştirilebilmesine imkan sunuyor. Bunların başında son yıllarda standart haline de gelmeye başlayan anahtarsız giriş yöntemi ile motor çalıştırma var. Özellikle kış aylarında bu özellik oldukça fayda sağlıyor. Bunun dışında yan aynaların konumu, koltuk ısıtma, uzaktan klimayı çalıştırma gibi özellikler de bulunabiliyor.
  4. Daha Otomatize: Alışveriş sonrasında elinizde poşetlerle ya da bebeğinizle seyahat ederken anahtarları aramak, aracı kitlerken bagajı açarken bir elinizdeki eşyaları bırakarak hareket etmek zorunda kalmadan anahtarsız giriş yöntemleri ile hem kapıları hem bagajı hızlıca açabilirsiniz.

Anahtarsız Giriş Dezavantajları Nelerdir?

Bir yöntemi seçmek her zaman saf avantaj ile gelmez, yerine seçilen yöntemde bulunan bazı avantajlardan da vazgeçmeniz gerekir. Bu kısımda anahtarsız giriş için dezavantajları şu şekilde sıraladık:

  1. Teknik Sorunlar: Anahtarsız giriş sistemleri tümüyle elektronik yapılar. Bu sebeple bazen teknik sorunlar veya arızalar nedeniyle işlevsiz hale gelebiliyor. Bu durumda araç sürücüleri kimi zaman kilitlenme, açılma, özelleştirme ayarları olmak üzere birçok alanda elektronik veya yazılımsal sebeple sorun yaşayabiliyorlar. Anahtarda manuel biçimde hasarlar tespit edilirken anahtarsız girişte durum daha farklı.
  2. Pil Problemleri: Anahtarsız giriş yöntemlerinden birçoğu uzaktan olması sebebi ile mutlak suretle pil yani elektrik enerjisine ihtiyaç duyuyor.
  3. Güvenlik Açıkları: Bazı anahtarsız giriş sistemleri gelişen teknolojinin ürünü, teknoloji seviyesi arttıkça güvenlik açıkları da çeşitleniyor, bazı dezavantajlar oluşuyor. En öne çıkan dezavantajlarından olan güvenlik açığı geniş bir başlık ve bu başlık altında sinyal çalma veya anahtar kopyalama başta olmak üzere birçok risk de mevcut.

Anahtarsız Giriş Nasıl Yapılır?

Bu soruya direkt olarak verilebilecek bir yanıt olmadığı gibi birden çok yanıt da bulunuyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi anahtarsız giriş birden farklı yöntemle yapılabiliyor. Bunlar:

  • Uzaktan Kumanda,
  • Parmak izi okuma,
  • Ses tanımlama,
  • Akıllı cihaz uygulamaları ile kontrol

olarak sıralanabilir.

Bunların her biri araç marka, model ve yılı için değişiklik gösterebilir. Her biri için de yöntem farklılılığı mevcut. Parmak izi okumada araç kulplarındaki sensörler, ses ile tanımlamada telefon uygulaması veya araç üzerindeki mikrofonlar, akıllı cihazlarda uygulama içi butonlar ve uzaktan kumanda da kumanda üzerindeki tuşlar başlıca kontrol yöntemleri.

Anahtarsız Giriş Özelliği Araca Sonradan Eklenir Mi?

Anahtarsız giriş yöntemleri genel olarak yeni olan modellerin tümünde bulunuyor. Araç çok eski olmadıkça da sonradan eklenebilir. Aracın paketine eklemlenebilir olan bazı anahtarsız giriş özelliklerine ek olarak araç içerisine yerleştirilen sistem ile de uzaktan kumanda sistemi entegre edilebilir.

Anahtarsız Çalıştırma Ne Demek?

Kısaca bahsetmek gerekirse; anahtarsız çalıştırma son dönemde hayatımıza girmiş, standart haline gelen bir motor çalıştırma biçimine denir. Aracı çalıştırmak için alışılagelmiş şekilde bir anahtar yerine özel bir düğme veya uzaktan kumandadaki ilgili butonları kullanarak gerçekleştiriliyor. Kullanıcılar daha çok “ENGINE START/STOP butonu” “START/STOP” butonu biçiminde anahtarsız çalıştırmayı isimlendiriyorlar.

Anahtarsız Çalıştırma Avantajları Nelerdir?

Anahtarsız çalıştırma için birçok fayda sayabilmek mümkün. Bunlar spesifik ve teknik olarak açıklamak yerine bir başlık altında şu şekillerde değerlendirebiliriz:

  1. Pratik Kullanım: Anahtarsız girişte olduğu gibi anahtarsız çalıştırmada da sürücülere araçlarını çalıştırmak için alışılan anahtarlara ihtiyaç duymadan hızlı ve kolay bir yol sunar. Araçta bulunan tek bir butona ya da uzaktan kontrol aletindeki ilgili butona tıklayarak motoru çalıştırma imkanı bulunur.
  2. Hızlı Başlatma: İlk bahsettiğimiz kısımdaki uzaktan kumanda ile motoru aktif hale getirme kısmına odaklanmak gerekir. Özellikle hızlı şekilde yola çıkılacak, soğuk hava şartlarında motorun ısınması için süre gerekecek durumlarda anahtar fobunu taşımanız yeterli; bu sayede aracınız uzaktan hızlıca başlatılacak ve harekete geçme süresi minimize edilir.
  3. Daha Güvenli Yapı: Anahtarsız çalıştırma, anahtarsız girişteki benzer güvenlik alternatiflerine sahip. Anahtarınızın çalınması, fiziksel olarak deforme olması gibi durumların ortadan kalkmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra taklit edilebilir bir biçimde olmadığı için yabancı girişlerde daha etkin güvenlik sunuyor.

Anahtarsız Çalıştırma Dezavantajları Neler?

Faydalarına değindik, peki ya dezavantajları? İşte tam bu noktada anahtarsız girişte gördüğümüz noksanlıkları saymak isteriz. Uzaktan komuta edilmesi ve teknolojinin kalitesi ölçüsünde zaaflarının olması; kopyalama ve sinyal çalma riski, elektronik arızalar ve şarj-pil sorunlarını yanında getirebiliyor.

Anahtarsız Çalıştırma Nasıl Yapılır?

Anahtarsız çalıştırma araç içerisindeki START/STOP ENGINE butonları vasıtası ile gerçekleştiriliyor. Bir diğer yol ise firma tarafından verilen akıllı araç kumandaları üzerindeki START/STOP ENGINE butonları. Bu butonlar ile aracınızın motorunu uzaktan çalıştırabilirsiniz.

Anahtarsız Çalıştırma Özelliği Araca Sonradan Eklenir Mi?

Anahtarsız girişe oranla daha zor şekilde eklense de evet anahtarsız çalıştırma da araca eklenebilir. Son model araçların birçoğunda araç paketinde de sunulan bu özellik, çok eski olmadıkça ayrıca da eklenebilir. Bu noktada dikkatli olunması önemli, aksi takdirde aracın marş sisteminden tutun genel güvenliğine kadar birçok alanda zaaf oluşabilir.

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023

Anahtarsız Giriş Ve Anahtarsız Çalıştırma Hakkında

Eklenme Tarihi:
20 Kasım 2023
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023