Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

En Sevilen Hatchback Araba Modelleri

Eklenme Tarihi:
25 Ekim 2022
En Sevilen Hatchback Araba Modelleri

Hatchback Arabalar

 

Hatchback, Sedan, Station Wagon gibi araç kavramları araç alacak kişilerin önüne sık sık gelmektedir. Bu içerikte hatchbak arabalara dair detaylı bir bilgilendirme yer almaktadır. Hatchback araba nedir, hangi hatchbak arabalar alınır gibi soruların yanıtlarına yazının devamında ulaşılabilir.

Hatchback araba nedir?

 

Hatchback araba, arka cam ve bagaj kapağı birleşik konumda tamamen açılabilir biçimde olan, arka koltukları yatabilen ve ayrıca bagaj uzantısına sahip olmayan araçlardır. Piyasadaki en yaygın hatchback araçlar Ford Focus ve Volkswagen Golf gibi çok sevilen modellerdir. Bagaj yapısı sebebi ile üç kapılı veya beş kapılı araç olarak da anılmaktadırlar.

Özellikle kaplandığı alana göre daha fazla iç hacim sunan bu araçlarda bagaj yapıları dar ve uzundur. İçeride sunulan ekstra hacim kimi zaman bagajın daha küçük olmasına sebep olabilir. Öyle ki LPG işlemi yapılmış hatchback araçların büyük bir çoğunluğu çok kısıtlı bagaja sahip olduğu herkes tarafından dile getirilen bir durumdur.

Bagaj hacmi durumu genel olarak yukarıdaki gibi olsa da kimi modellerde 414 lt gibi değerlere ulaşan bagaj da sunulabilmektedir. Hatchback araç bagajları hacim aralığına göre mikro, küçük, orta ve büyük bagaj olarak ayrı bir sınıflandırmaya da sahiptir.

Hatchback arabalar neden daha pahalı?

 

Hatchback arabalar daha pahalıdır fikri çoğu kişide hakim olsa da belli başlı noktalarda yanlış bir izlenim yaratmaktadır. İlk olarak şunu ifade etmek gerekir; aynı donanıma sahip sedan ve hatchback iki araba da aşağı yukarı aynı fiyattan satışa sunulur.

Piyasada yer alan Hatchback araç daha pahalıdır imajının temel sebebi giriş seviye HB arabaların sedan araçlara göre daha fazla donanım paketine sahip olmasıdır. Yapıları gereği hususi kullanım amacı ile tasarlanan HB araçlar, kullanıcı tarafına daha fazla özellik ve iç donanım ile sunulur. Aynı markada sunulan sedan kasalarda ise donanım bakımından daha eksik bir model ortaya konularak daha uygun fiyatlar ortaya konur. Kısacası aynı donanımlara sahip sedan ve hatchback araçlarda genel olarak fiyat farkı bulunmaz.

Sektörde bulunan kişilerin birçoğunun görüşü bu algının oluşmasındaki sebebin sedan araçların filo olarak satılabilir olmasıdır. Bu durumu sebebi ile maliyette düşüklüğe gitmek için araç donanımında eksiltmeye gidilerek daha alt sınıf ve dolayısı ile daha ucuz bir araç ortaya konur.

Kompakt hatchback ne demek?

 

Kompakt araçlar normal kasalarında daha daraltılmış modellerine karşılık gelmektedir. Bu doğrultuda kompakt hatchback de normaline oranla daha dar olan bir kasa tipidir. Yapı gereği daha az yer kaplamasının yanı sıra iç hacim olarak da kimi zaman azalmaya tabi tutulmaz. Bunun sebebi ise araçların daraltılırken yüksekliğinin artırılmasıdır.

En yaygın bilinen kompakt hatchback araçlar:

  • Opel Astra
  • Volkswagen Golf GTI
  • Toyota Corolla Hatchback
  • Honda Civic (2022 modeli)
  • BMW 1 ve 2 Serisi

 

Hangi hatcback araba alınır?

 

Araç önerisi yapmak tamamen kişisel ihtiyaçların algılandığı bir ortamda olmalıdır. Kişinin araçtan ne beklediği analiz edilmeden “bu” araba alınır veya “bu” arabadan uzak dur gibi öneriler vermek gerçek dışı olacaktır.

Araç sürücülerinin araçtan ne beklediğini bilmesi ve bunun özelinde araştırmaya girmesi gerekir. Araçtan performans vermesini bekleniyor ve gürültüsüz olması isteniyor ise farklı bir model, yakıt tüketimi az olması isteniyor ise bambaşka bir model önerilebilir.

En çok satan hatchback araba modelleri nelerdir?

Her araç kendi çapında kullanıcılara belirli avantajlar sunmaktadır. Bunun çerçevesinde gösterilen avantaj ne kadar fazla isle aracın tercih edilme oranı da o kadar artar. Otomotiv Distribütörleri Derneği tarafından paylaşılan veriler ile hangi hatchback araçların daha fazla tercih edildiği aşağıda listelenmiştir.

Renault Clio

Türkiye’de üretilmesi sebebi ile muadillerine oranla daha uygun fiyatlarda satılan Renault Clio, bakılması da oldukça kolay bir araç. Arıza yaptığı durumlarda diğer araçlara oranla daha uygun maliyetler ile işin içinden çıkılabilmesi ve belirli bir kalitenin üstünde konfor sağlaması hatchback araçlar arasında kolayca sıyrılmasına sebep oluyor.

Volkswagen Polo

Volkswagen Polo kalitenin yanında ekonomik olması ile beraber en fazla tercih edilen hatchback modelleri arasında yerini alıyor. Şehir içinde park açısından sorun yaratmaması, yakıt tüketiminin muadillerine oranla düşük olması gibi birçok sebep aracı ilk tercih edilenlerden biri yapmakta.

Hyundai i20

Japon araçların sunduğu kaliteli aksam ve konforun ne derece karşılık bulduğu i20 satışlarının üst sıralarda olması ile ortaya konuyor. Donanım bakımından muadillerine oranla bir hayli önde olan araç fiyat bakımından da makul seviyelerde kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Fiat Egea

Ülkemizdeki tüm araç markaları arasında en fazla satışa sahip marka Fiat’ken, Fiat’a ait bir hatchback modelden bahsetmeden olmaz. Araç ücretleri ve yakıt tüketimi bakımından direkt olarak tüketiciye ulaşan Egea araçları günün her saati bir yerlerde görmek mümkün.

Toyota Corolla

Tıpkı Fiat gibi Toyoto da ülkemizde sıkça tercih edilen bir marka. Önemli sayıda araç kullanıcısı, gürültüsüz, yakıt tasarruflu ve kolay kolay arızalanmayan yapısı ile Toyota Corolla araçlara yönelmekte. Özellikle ikinci el piyasasında modelin sıkça el değiştirdiğini ve talep gördüğünü de dile getirmek gerek.

 

Yazar : Çetaş Dijital

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023