Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Yedek Parçası En Ucuz Olan Araçlar

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
Yedek Parçası En Ucuz Olan Araçlar

Yedek Parçası En Ucuz Olan Araçlar

Araç alım ve satım işlemlerinde oldukça kritik olan ve insanların pek fazla dikkat etmediği bir kriter daha bulunmaktadır. Bu hiç şüphesiz aracın bakım ve onarım masrafları diyebiliriz. Bir aracın uzun süre boyunca kullanılabilir olması adına onarım veya bakıma muhtaç olduğu durumlarda araba parçaları için ödenecek ücretlerin uygun olması aracın satın alınması için bile önemli bir kriterdir. Bu içeriğimizde yedek parçası en ucuz olan araçlar hangileri, bir araçta en önemli yedek parçalar neler ve yedek parçalarının ucuz olmasındaki önemli etkenler nelerdir gibi farklı sorulara tüm detaylarıyla yanıt bulabilirsiniz.

Bir Aracın En Önemli Yedek Parçaları Nelerdir?

En önemli yedek parçalardan bahsedeceksek parçaların araç için önemli olmasından ziyade sık süreyle arızalanma ve bakıma muhtaç olmasıyla doğrudan alakalı olmaları gerekiyor. Bunun dışında kalan parçalardan bir önemli listesi yapmak gerekirse elbette ki ilk sırada hiç şüphesiz motor olacaktır. Bunu takriben şanzıman, şasi gibi farklı parçalardan da bahsetmek mümkün. Fakat bu bölümde üzerinde duracağımız en çok satılan yani diğer bir deyişle en çok ihtiyaç duyulan yedek parçaları listeleyeceğiz.

Akü

Herhangi bir otomobilde en fazla değişen ve en fazla bakıma muhtaç duyan otomobil birimi hiç şüphesiz akülerde. Kışın çok soğuk aylarda boşanmaların sebebiyle sıklıkla arızalanabilen aküler en fazla talep gören ve en fazla satılan araç yedek parçası olarak geçmektedir. Değişimi kimi zaman mecburi iken kimi zaman da kullanım hatasından kaynaklanabilir.

Baskı balata

Motor için oldukça önemli olan baskı balata parçaları sık sık aşınmaya maruz kalmaktadır ve bu sebeple yedek parça olarak sürekli satın alınan parçalar arasındadır. Kullanım zamanı arttıkça aşınan metal bloklar değiştirilmediği takdirde motora zarar verebilmektedir. Bu sebeple kullanıcılar daha büyük bir masrafın altına girmemek adına sık sık baskı balata takımlarının yenilemeyi adet haline getirmektedir.

Otomobil lastiği

Bir arabanın yükünü kim çekiyor dersek hiç şüphesiz herkesi ilk olarak lastikler diyecektir. Özellikle kullanım şartlarına ve kullanıldıkları coğrafyaya göre kullanım ömürleri değişen lastikler en fazla değişen otomobil yedek parçaları arasında yer almaktadır. Sadece mevsimlik ve hava değişimlerinden dolayı lastikler deforme olabilmekte ve bunun akabinde ilgili hava şartına veya mevsime uygun farklı bir lastik gerekmekte olabilir. Bu sebeple dahi otomobil lastiği alımı diğer parçalara oranla daha fazladır. Standart olarak her araç için 2 farklı lastik seti bulunurken kimi zamanda bu sayı üçe kadar çıkmaktadır.

Triger seti

Triger setleri sık sık aşınmaya maruz kaldığı için değiştirilen parçalardır. Bu sebeple en fazla değiştirilen ve en fazla satın alınan parçalar arasında yer almaktadırlar. Değiştirilmeleri veya tahmin edilmemeleri durumunda daha büyük arızalara sebep olmaları sebebiyle oldukça kritik parça olduklarını söylemek gerek.

Farlar

Gerek sanayide gerekirse internet üzerinden en fazla talep gören araç yedek parçalarından biri hiç şüphesiz farlardır. Araçların dönem dönem kaza yapmasıyla veya içindeki ampullerin ya da düzeneklerin eskimesi ile beraber yeni far ihtiyacı doğabilmektedir. Bunu karşılamak adına satın alım yapan kullanıcılar kimi zamanda ellerindeki fardan daha farklı, daha estetik veya daha güçlü farlar için satın alım da yapabilmektedirler.

 

Yedek Parçaların Ucuz Olmasındaki Önemli Etkenler Nelerdir?

Bir aracın yedek parçasının ucuz olabilmesi için o aracın ya üretim maliyetinin oldukça düşük gibi olması gerekir ya da ilgili aracın oldukça yaygın şekilde kullanılması ve buna yönelik yedek parça üretiminin fazla olması gerekmektedir. Aksi durumda çok fazla kullanılmayan bir aracın yedek parçaları ucuz olmayacaktır.

Örnek vermek gerekirse ülkemizde fazla yedek parçası bulunmayan ve hatta ülkemize sadece ithal yolla gelen bazı araçlarda yedek parçalar yurt dışından sipariş edilmektedir. Bu gibi bir durumda da denkleme kur farkı ve işçilik maliyeti girmekte, fiyatlar kabul edilen seviyelerin çok üzerine çıkmaktadır. Özellikle bir spor araba ve birbirine araba karşılaştırıldığında yedek parçaları arasında muazzam bir fark olacaktır. Bunun yanı sıra daha fazla kullanılan araçlar hem muadil parça üretimi hem de ilgili aracın çok sayıda olması sebebiyle fazladan yedek parça üretilir. Dolayısı ile bu araçlar uygun fiyatlı yedek parçalara sahip olurlar.

Yedek Parçası En Ucuz Olan Araçlar Hangileridir?

Yedek parçası ucuz olan araçlara yakından baktığımız zaman özellikle ülkemiz üzerinde konuşmak gerekirse şu çok açık bir şekilde fark ediliyor ki ülkemizde üretilen araçların yedek parçası diğer araçlara göre daha düşük fiyatlarda. Özellikle giriş seviyesi sedan araçlar üreten firmaların orijinal ve muadil parçaları diğer araçlara göre çok daha ucuzdur.

FIAT EGEA

Sedan, Hatchback, Cross Wagon ve Cross olmak üzere 4 farklı modelde üretilen Fiat Egea her sene ülkemizde en çok talep gören araçlar arasında yer alıyor. Öyle ki geçmiş dönemdeki çıkardıkları modeller dahi bugün popüler durumda. 4 farklı seçeneği bulunan araç benzinli, hibrit ve dizel yakıt seçenekleriyle gelmekte. Benzinli modeli 1.4 95 beygir bir motora sahipken, hibrit modelinde 1.5 130 beygir bir motor yer almakta. Dizel seçeneklerinde ise 1.3 95 beygir ve 1.6 130 beygir motor bulunuyor. Tam bir performans arabası olmasa da yakıt verimliliği ve şehir içi mobil sitesiyle beraber sadece kişilerin değil birçok firmanın filosunun da göz bebeği durumunda.

Bilindiği üzere EGEA modelini ülkemizde üretilen ve dünyaya ihraç edilen araçlar arasında. Bursa'daki Tofaş fabrikasında üretilen bu model 40 farklı ülkeye çeşitli yollarla ihraç ediliyor. Bunun yanı sıra bu aracın yedek parçaları da yine ülkemizdeki çeşitli üretim tesislerinde üretilmekte. Bunlara ek olarak aracın her yıl yeni modeliyle beraber en fazla satış yapan ilk 3 arabada yer alması sürekli olarak talep görmesinin önünü açıyor ve dolayısıyla da yedek parçaları da çokça öğretiliyor.

FORD TOURNEO ve  FORD TRANSIT,

Küçük ve vücut ticari araçlar denildiğinde akla gelen ilk araçlar arasında hem Ford Tourneo’ya Hem de Ford Transit’e rastlamak mümkün. Geçmişten bu yana birçok firmanın göz bebeği haline gelen bu araçlar sık kullanılmaları sayesinde ucuz yedek parça fiyatlarına sahipler. Uzun yıllardır öğretilen bu araçlar yapılarını bozmaları sebebiyle geçmişteki modelleriyle benzer mimariye sahip olup yedek parça üretimi için de üretim alanını zorlayacak bir aksiyona sebep olmamıştır. Bu sebeple de bu araçların yedek parça fiyatları oldukça uygundur. Bunun bir diğer sebebi ise bu araçların ülkemizde Ford Otosan bünyesinde üretilmesi ve yurt dışına ihraç edilmesidir. Hem Kocaeli Gölcük’te hem de Eskişehir’de Ford fabrikalarında her sene yeni araçlar üretilip yollarda yerlerini almaktadır.

Hyundai i10 ve i20

Asya'nın göz bebeği olan Hyundai markası ülkemizde de en fazla tercih edilen araç markalarından biri konumunda. Özellikle çıkardığı yeni modern ekonomik araç modelleriyle tekrardan bir ivme kazanan marka yedek parça fiyatları konusunda da kullanıcıların yüzünü güldürmeyi bilmektedir. Bunlar arasında hiç şüphesiz i10 ve i20 modelleri yer almakta. İzmit'teki fabrika üzerinden her yıl bu modeller üretilirken Avrupa'ya da ihraç edilmektedir. Araç mobilitenin yanı sıra düşük yakıt tüketimi ve performanslı kullanımıyla yalnızca ülkemizde değil Avrupa’da da oldukça tercih edilen bir konumda kendine yer edinmiştir. Bu sebeple de araca dahil üretilen parçalar oldukça ucuz ve sürekli olarak piyasada dolanan parçalardır.

 

Renault Clio ve  Renault Megane

Seksenli yıllardan bu yana ülkemizdeki en önemli araçları göz önüne aldığımızda Renault markasının yerini çok net bir şekilde görmek mümkün. Gerekse sivil kullanımda olsun gerek kamu kuruluşları tarafından sıkça tercih edilen Renault arabalar arasında Clio ve Megane modelleri ev öne çıkan modellerdir. Her ikisi de ülkemizde Bursa’daki Oyak Renault fabrikalarında üretilmesiyle beraber yurt dışına buradan ihraç edilmektedir. Bunun doğrultusunda araca dahil yapılan yedek parça üretimi de yine ülkemizde gerçekleşmekte ve piyasanın kur bazlı fiyatlarından sıyrılarak daha ucuz yedek parça teminini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra muadil üretimler de araçların fazla oluşu sebebiyle daha fazladır ve daha ucuzdur.

 

Toyota Corolla ve Toyota C-HR

Toyota tarafından yıllardan bu yana en çok tutulan araba hiç şüphesiz Corolla diyebiliriz. Araç ilk çıktığından bu yana her sene belli bir kullanıcı kitlesine ulaşmış olup sadece Türkiye genelinde değil dünya genelinde de talep görmekte. Şehir içi kullanım kolaylığı ve yakıt tüketimi konusundaki başarısıyla beraber dünyanın sınıfındaki sayılı arabalarından biri diyebiliriz. Abi böyle olunca da aracın üretimi oldukça fazla olmakta ve ülkemizde Sakarya’daki Toyota fabrikasıyla beraber üreticiler arasında yer almakta. Ondan dolayı Toyota tarafından çıkartılan özellikle Corolla ve sonra üretilen bir diğer model olan C-HR yedek parçalarının fiyatları da düşmekte. Bu fırsatlar sebebiyle koreograf sıklıkla tercih ediliyor, hem tamir hem de yakıt konusunda kullanıcıların cebinde en az yakan araçlardan biri desek yanlış olmaz.

 

Isuzu D-MAX

Fazla bilinmese de ülkemizde üretimi yapan firmalardan biri de Isuzu’dur. Firma üretmiş olduğu ticari araçlarla beraber ülkemizde çok talep görmese de Avrupa’da oldukça fazla sayıda talep görmekte. Bu noktada aracın yedek parçalarının ucuz olmasının sebebi ülkemizdeki kullanım oranı değil ülkemizde üretilen araçların Avrupa’ya ihraç edilmesidir. Parçaların burada üretilmesi sayesinde de yedek parça fiyatları oldukça uygun olmaktadır.

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023