Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Yakıt Tasarruf Cihazı İşe Yarar Mı?

Eklenme Tarihi:
01 Şubat 2024
Yakıt Tasarruf Cihazı İşe Yarar Mı?

Ülkemizde yakıt fiyatlarının arttığı şu günlerde birçok sürücü tasarruf yöntemi aramaktadır. Bunlar arasında son dönemde popüler hale gelen yakıt tasarruf cihazı birçok kişide merak uyandırmakta. Bu içerikte yakıt tasarruf cihazı nasıl çalışır, işe yarar mı, nasıl kullanılır gibi çeşitli sorulara yanıt bulabilirsiniz. 

Piyasada çok çeşitli şekilde yakıt fiyatlarının artmasıyla beraber yakıt tasarruf cihazı sayısı arttı ve günden güne de artmaya devam etmekte. Piyasada bulunan yakıt tasarruf cihazı işe yarar mı sorusu birçok kullanıcı tarafından sıklıkla sorulmakta. Bu içerikteki ana odak bu cihazın gerçekten çalışmadığına dair bilgi vermek ve çalışma mekanizmalarına dahil okuyucuların hakkında fikir oluşturmaktır. 

 

Yakıt tasarruf cihazı nedir? 

Yapısal olarak araçların yakıt sistemleri üzerinde düzenlemeler yapılması ile beraber yakıt tasarrufunu sağlayan bu sistem yakıtın daha verimli yanması üzerine çalışır. Cihaz prensip olarak Hava-Yakıt karışımını cihazın içerisinden geçirerek hava ile yakıtın daha homojen biçimde araca alınmasına katkıda bulunur. Bu işlemlerin ardından motor daha da verimli bir şekilde yakıtı yakarak tasarruf sağlamış hale gelir.  

Cihaz içerisinde Sıcaklık Düzenlemesi kısmı ile beraber motorun sıcaklığı optimize edilerek enerji verimliliğinin artırılması hedeflenir. Bu durum da direkt olarak aracın yakıt tüketimine etkide bulunur. 

Yakıt içerisindeki bir başka parça olan Yakıt Atomizasyonu ile beraber de yakıt daha küçük parçacıklara ayrılarak yanma performansı artırılmaktadır. 

Egzoz emisyonlarının azaltılması ile beraber daha iyi bir yanma ortamı hedefleyen yakıt tasarruf cihazı yakıtın salınımında daha çevre dostu bir gazın dışarı çıkmasına da katkıda bulunur. 

Yakıt tasarruf cihazı yapı olarak direkt şekilde yakıt tüketiminin artıran ve ısıtma cihazlarının performanslarını da artıran bir yapıya sahiptir. Yakıt sistemindeki kirlerin arınması için de kullanılan sistem eskimiş bir motorun performansını dahi iyileştirebilmektedir. Bu tip cihazlara eklenecek sıvı kimyasallar ile temizlik oranı da artırılabilmektedir.  

Yakıt tasarruf cihazı ne işe yarar? 

En basit tabirle yakıt tasarruf cihazı içten yanmalı motorlarda çeşitli işlemleri yaparak yakıtın daha verimli daha ekonomik olarak kullanılmasını sağlar. Cihaz sadece benzinli araçlarda değil dizel ve LPG araçlarda da yakıt tasarrufu yapabilecek şekilde tasarlanmıştır. 

Yakıt tasarruf cihazı sayesinde kullanılan aracın tükettiği yakıt miktarı %10 ile %25 arasında yakıt tasarrufu sağlandığı gözlemlenmektedir. Bu gözlem araç marka model ve yakıt tipine göre değişmektedir.  

Yakıt tasarrufu cihazları ara prensip olarak önce yakıt tasarrufunu sağlar daha sonraları doğaya salınacak olan gazın daha az zararlı olmasını sağlamaktadır.  

Yukarıda bahsedilen özelliklerin dışında yakıt tasarruf cihazı farklı cihazlarda da ayrıca kullanılmaktadır. Sadece araçlar için geliştirilen bu cihazlar ev içerisindeki ısıtmalı arda da kullanıldığı gözlemlenen cihazlardır. Bu sebeple yukarıda belirttiğimiz oranlardaki yakıt tasarruflarının her araç tipi için geçerli olmadığını belirtmek gerekir. Misal olarak aero dinamik yakıt tasarruf cihazlarında gözlemlenen bir durum dan yola çıkılır isim ilgili sistemin yalnızca belli başlı araçlarda çalıştığı gözlemlenebilir. 

Yakıt tasarruf cihazı nasıl kullanılır? 

Yakıt tasarruf cihazlarının montajı ve kurulumu oldukça basittir. Tasarruf cihazı direkt olarak yakıt hattına bağlanmakla birlikte profesyonel bir yardıma çok gerek olmadan talimatların takip edilmesi durumunda kişi tarafından dahi takılabilmektedir. Bu gibi durumlarda eğer çekinceleriniz bulunuyor ise aracınızın modeline dair ustalığı olan bir kişiye giderek de cihazın montajını yaptırabilirsiniz. 

Bir noktada kullanıcıları uyarmak gerekir manyetik tipleri bulunan yakıt tasarruf cihazı kurumlarında profesyonellerden destek almak daha akılcı bir yöntem olacaktır. İngilizce sistemleri motorda bulunan aksanlara yönelik olarak zarar verecek etkileri bulunabilir. Bu sebeple aracın motor parçalarına zarar vermeden cihazın monte etmek adına yetkili kişilerden destek almak daha doğru olacaktır. 

Yakıt tasarruf cihazının dezavantajı var mıdır? 

Her sistemde olduğu gibi yakıt tasarruf sistemi için de belli başlı dezavantajlar bulunmaktadır. Bu dezavantajlar arasında en çok öne çıkanlardan bir tanesi de manyetik alan yaratılması sonucunda çalışmakta olan yakıt tasarruf cihazlarıdır. Bu cihazlardaki hortum mıknatısları ile beraber yakıt tasarruf sıvılarının aracın motoruna Zarar verebilme ihtimali bulunur. Bu sebeple bu tip cihazların uzun süreli kullanımlarından kaçınmak gerekmektedir. Fakat manyetik alan değil de aerodinamik prensiple çalışmakta olan yakıt tasarruf cihazlarında bu tarz bir dezavantajı dan söz edilemez. 

Bunun dışında yakıt tasarruf cihazı adı altında satılan cihazların tarafınıza yakıt tasarrufu ile ilgili bir garanti vermediğini de belirtmek gerek. Her araç farklı bir mimari ve farklı bir emülasyon tipine sahip olmakla birlikte Araçlardaki parçaların, cihaz tarafının yapacağı işlemlere karşı ne tip bir yanıt verecekleri de soru işaretidir. Bu sebeple öncelik olarak aracın bakımlarını yaptırıp mevcut durumda normal üzerinde yakıt tüketimim bulunuyorsa buna sebep olabilecek arızalara dair bilgi almak daha akılcı ve ilk aşama için faydalı olacaktır. 

Yakıt tasarruf cihazı nasıl çalışır? 

Yakıt tasarruf cihazı çalışma mantığı aslında cihazdan cihaza değişse de genel olarak aerodinamik yakıt tasarruf cihazlarının kullanılması durumu daha yüksek oranda yakıt tasarrufu sağlandığı ve araca daha az zarar verdiği gözlemlenmiştir. Fakat bu tarz yapılar düşük performansa sahip araçlarda değil yüksek performanslı araçlarda verimli olan yapılardır. Yani kısacası giriş veyahut da ekonomi seviyesi bir araca aerodinamik yakıt tasarruf cihazı takılması halinde çok yüksek bir verimlilik oranı sağlanamayacaktır. 

Eski ve bakımsız araçlarda araç içi donanımlarında çok fazla kir ve atık madde bulunduğu için bu tip araçları için kullanılacak yakıt tasarruf cihazı içerisinde bulundurduğu yakıt tasarruf sıvıyla beraber yakıt tüketiminde düşük değerler ortaya koyma ve aracın performansında fark edilir şekilde Artış sağlayabilir. Bunun temel sebebi ise bu yakıt tasarruf sıvılarını eski tip araçlardaki kanalları iyice temizleyerek performanslarını çok yukarı çekmelidir. Fakat şunu da eklemek gerekir ki yakıt tasarruf cihazı sıvıları kimyasal maddeler olduğu için bunları kullanmadan önce aracınızın yetkili teknik servisinden bilgi alarak aracın iç donanımına zarar verip vermeyeceğini öğrenmeniz oldukça hayati olacaktır. 

Manyetik yakıt tasarruf cihazları ise manyetik alan yaratarak yakıtın fiziksel olarak daha küçük partiküllere bölünmesi ve daha homojen şekilde yakılmasını sağlayan cihazlardır. Bu cihazlar manyetik olması sebebiyle araç parçalarına risk teşkil edebilirler. En basitinden motor kontrol sistemindeki metallerin ayarlarının kaçması ve üzerlerinde gereksiz manyetik alan sebeple deformelerin oluşmasına sebep olabilir. Piyasada oldukça fazla olan bu tip yakıt tasarruf cihazları diğer tipteki cihazlara göre daha riskli bir çalışım sunar.  

 

 

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023