Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz
Araçlar bir sistem olarak değerlendirildiğini içerisinde bir çok önemli yapı taşını bulundurmaktadır. Bunlardan biri de yağ karteridir. Bu içerikte yağ karteri, ne işe yarar, nerede bulunur, neden arızalanır gibi çeşitli soruların yanıtlarını tüm detaylarıyla beraber bulabilirsiniz.
Yağ Karteri Nedir?
Araç motoru için hayati önemi olan yağ karteri genellikle metal veya alüminyum malzemeden imal edilir. Bu parça motordaki yağın depolanmasını sağlamaktadır. Sadece depolama işlemi görmeyen karter motorun soğutulması konusunda da bazı rollere sahiptir. Oldukça dikkatli şekilde bakımının yapılması gereken bu parça dikkatsiz şekilde bakıma sokulduğunda motorun performansını derinden etkileyecek şekilde arızaları da neden olabilmektedir. Bu noktada karter yapısının en büyük avantajlarından biri de değiştirilebilir olmasıdır ve bu sayede tüm motor takımının elden geçmesi yerine sadece karter değişikliğiyle büyük sorunların önüne geçilebilir.
Motor bloğu için oldukça önemli olan bu parça motorun içerisindeki yağın sirkülasyonu için hayati işleve sahiptir. Kısacası yağ karteri olmadan bir motorun sağlıklı çalışabilmesi oldukça güçtür. Geçmişteki sistemlerden farklı parçalarla yağ karterinin görevi yapılsa da günümüzdeki modern araçların neredeyse hepsinde araç motor yağının devir daiminde yağ karteri görev alır.
Yağ Karteri Ne İşe Yarar?
Yağ karterinin birden fazla işlevi bulunmaktadır. Öncelik olarak ilk işlevi motorun kullanım ömrünün uzatılmasıdır. Doğru tasarlanmış ve kaliteli malzemeden üretilmiş bir karter motor işleyişinde oldukça fayda sağlar. Düzgün şekilde çalışması halinde motorun ömrünü uzattığı gibi aracın sürüş konforunun da direkt olarak etkilemektedir. Düzenli bakım ve yağ değişimiyle beraber karterin sağlıklı şekilde çalışması sağlanabilir.
Bir diğer işlev de motor yağı içerisinde yer alan kirlerin, partiküllerin ve yanma artıklarını yağ karterinin dibinde birikmesidir. Bu işlev yağ karteri ile beraber yağ filtresi tarafından da yapılır. Bu sayede motor daha temiz ve verimli bir şekilde çalışabilir.
Motor parçalarını aşınmasının önlenmesi karterin bir diğer işlevlerindendir. Motor içerisindeki yapılar sürekli olarak hareket içinde oldukça sürtünür ve motor yağıyla beraber bu sürtünmede aşınma olmasının önüne geçilmeye çalışılır. O motor yağını motor içerisine ulaştırılan parça ise karterdir.
İlk kısımda da bahsettiğimiz gibi karter motorun yağ depolaması ile beraber yağız soğuk yerde tutması ile soğumasına da fayda sağlasın. Motorun yağının depolayan kartal parçası bir süre yağı soğuk bir bölgede beklettikten sonra tekrar motora pompalayarak hararet gibi durumların önüne geçer.
Yağ Karteri Nerede Bulunur?
Yağ karteri motorun alt bölgesinde yerleşik şekilde bulunmaktadır. Birkaç istisna yapıp dışarıda neredeyse tüm araç motorlarında bu şekilde konumlanır. Yer aldığı konum sayesinde arızalanması durumunda tüm motorun aşağı indirilmesine gerek olmadan bakımı ve tamiri yapılabilmektedir. Tabii bazı komplike yapılarda karter motora daha birleşik şekilde yerleştirilmiş olabilir. Bu durumda da kartere ulaşmak için farklı yollar denenebilir.
Yağ Karteri Arızası Neden Olur?
Yağ karteri arızasının başlıca sebeplerinden biri her araç parçasının da ana sebebi olan darbe ya da hasar alma denilebilir. Bu zorlu yol koşullarında ya da kazalarda yağı karteri darbe alarak çatlayabilir ve dolayısıyla delinebilir. Bu gibi bir durum sonucunda yağlanma problemi oluşarak araç motorunda çok ciddi hasarların oluşması gözlenebilir. İstisnai de olsa karter altına sıkışmış olan bir cisim de yine hasara sebep olabilir. Yeni araçlar değil de ikinci el araç alırken mutlaka kontrol edilmesi gereken bir parçadır.
Bahsettiğimiz gibi yağ karter gibi parçalar soğutma gibi işlevi yerine getirebilmesi için alüminyum ya da metalden iyi imal edilmektedir ve bu da ne yazık ki korozyona uğrama ihtimalini ortaya koyar. Bu gibi bir durumla da karterde kalıcı hasarlar oluşabilir.
Bakım ve tamir sonrasında yanlış şekilde karterin monte edilmesi arızalara sebep olabilir. Yanlış şekilde monte edilen bir karter yazılarının önünü açar ve dolayısıyla da motorun çalışma aksamını zedeler.
Kısacası karter arızası her ne sebeple olursa olsun başlı başına yağ sızıntısına sebep olabilir. Bu gibi bir durumda motorunu işlevi oldukça sert şekilde zarar görebilir.
Yağ Karteri Değişimi Nasıl Yapılır?
Motor içerisindeki parçalar arasında en kolay şekilde değişimi yapılan parçalardan biri yağ karteridir. Yağ karteri bulunduğu konumdan conta ve cıvataların sökülmesiyle beraber çıkarılarak elde tamir edilebilir veya yenisiyle değiştirilebilir. Bu noktada yapılması gereken en önemli şey tamir veya değişim sonrası ihtiyaç var ise yağ eklemesi yapılmasıdır. Bilindiği üzere motorun içerisinde gezdiğin yağların burada depolanması sökülmesi halinde yağ eksilmesine sebep olur. Bu gibi durumun yaşanmaması adına işlemler bittikten sonra yağ miktarının kontrol edilmesi oldukça sağlıklı olacaktır.
Aracınızın yağ karakterinde bir değişim ihtiyacı bulunduğu durumlarda ilk olarak aracınızın yetkili teknik servisinde destek almanız oldukça kritiktir. Bu parça her araç için farklı tasarlandığı gibi muadil adı altında daha kalitesiz karterlerinin kullanılması durumunda motor sağlığı büyük tehlikeye atılacaktır. Bu sebeple eğer yağ karteri değişimi zorunluluğu bulunuyor ise bunu yalnızca aracınızı tanıyan bir profesyonel ekipten talep etmelisiniz. Aksi takdirde daha büyük masraflara gebe bir durum içerisine düşebilirsiniz.
Karter Yağ Kaçağı Neden Olur?
Bahsettiğimiz arıza durumlarının dışında farklı bir karter yağ kaçağı sebebi bulunmaz. Bir yağ karterinden kaçak oluşması için karterin hasar alması, yanlış monte edilmesi veya korozyona uğrayarak aşınması zarar görmesi gerekir. İlgili 3 durumdan birinin gerçekleştiği durumda karter yağ kaçağı gözlemlenebilir. Bu gibi bir durumu erken şekilde fark edip teknik servisten hizmet almak aracın motor sağlığı için oldukça hayati olacaktır. Bu gibi bir durumu fark ettiğinizde durumu kesinlikle ötelemeye kalkmanız gerekir. Aksi takdirde aracın motoru geri dönülmez şekilde ağır hasarlara maruz kalabilir.
Yazar : Çetaş