Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Marşpiyel Nedir? Ne İşe Yarar?

Eklenme Tarihi:
01 Şubat 2024
Marşpiyel Nedir? Ne İşe Yarar?

Arabalar birden fazla sistemin ahenk içinde çalışmasıyla beraber çalışmakta. Bu sistem içerisinde yer alan parçalardan biri de Marşpiyel. Araçların güvenliğini sağlamak adına dayanıklılık konusunda işlevsellik gösteren Marşpiyel hakkında tüm detaylı bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz. 

Marşpiyel nedir? 

Marşpiyel, yukarıda da bahsettiğimiz gibi güvenlik ve yapısal dayanıklılığının sağlanması için araçlarda yer alan bir parçadır. Sağ ve sol kısımlarda yer alan çelik bir forma sahip Marşpiyel, aracın birleşimiyle ilintilidir. Sağ ve sol kısımdaki parçalar aracın tavan kısmıyla bağlanmasını sağlar. Marşpiyel sayesinde araç daha dayanıklı bir forma ulaşır. 

Tek parça halinde üretilen marşpiyel ana hedef olarak araçtaki alt ve orta bölümün aşağı doğru sarkmasını engelliler. Aracın şasisi desteklemenin yanı sıra çerçeve görevi görür. Tek parça hali sayesinde aracın ön tarafı ve arka tarafı birbirine bağlanmış olur. Tüm bunlara ek olarak kaza durumlarında da Marşpiyel çarpışmaya bağlı oluşan kuvveti emekte ve araç içerisindeki kişileri korumaktadır. Damgalı çelikten imal edilmektedir.  

Marşpiyel aracın en alt kısmında kapıların altına kadar uzanan, bununla beraber araç eteklerini de kapsayan bir yapısı vardır. Yanal olarak ise ön çamurluktan arka çamurlukta kadar bir alanı bulunur. Bu parça dışarıdan gözle direkt olarak görülebilen bir parça değildir. Üreticilerin seçimlerine göre metal, alüminyum ya da plastik parçalarla kapanırlar. Büyükçe bir yapı oldu adına bu tarz uygulamalarda bulunulur. 

Marşpiyel ne işe yarar?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi marşpiyel bir araç için güvenlik unsurlarının sağlanması adına tasarlanmış en önemli yapılardan bir tanesidir. Araç içerisindeki kişilerin stabil bir araç sürücüsünden tutun kaza anında güvende kalmasına kadar birçok noktada marşpiyel etkili olmaktadır. Tam tabir ile aracın bir bütün halinde kalması adına bu parçadan yararlanılır. 

Modern araçlarda yer alan marşpiyel geçmişteki üretimlere göre daha dayanıklı malzemelerden imal edilerek daha koruyucu bir forma ulaştırılmıştır. Geliştirilen yapıyla beraber olabilecek herhangi bir kazada araç içerisindeki kişiler marşpiyel sayesinde bir kabin alan içerisinde kalarak güvende olurlar. Bu parçanın bakımlarının ve arızalarının düzgün bir şekilde yapılması hem araç sağlığı hem de yolcu sağlığı için oldukça önemlidir. 

Yapısal sağlamlığı artıran marşpiyel sürüş performansının iyileşmesi için de belli başlı etkilere sahiptir. Doğru şekilde tasarlanmış olması durumunda aracın aerodinamik yapısına katkı sağlayan marşpiyel performansta da etkili bir bileşen haline gelir. 

Marşpiyel arızası durumunda ne yapılmalıdır? 

Otomobillerde sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri olan paslanma sorunu marşpiyel için de geçerlidir. Marşpiyelde paslanma olması durumunda güçsüzleşme meydana gelebilir. Bu paslanmanın sebebi genellikle yol şartlarında sürücülerin yanlış tekniklerle araç kullanması veya aracın çok sert hava koşullarına maruz kalması olabilir. 

Marşpiyel paslanması içerde başlayıp dışarı doğru sürüklenen bilen bir olaydır. Bu sebeple dışarıdan görülen bir paslanma direkt olarak içeri kısımda da paslanma olduğunun fikrini oluşturur. Bu gibi bir durumla karşılaşıldığında yapılması gereken tek şey hızlıca marşpiyel değişimidir. 

Marşpiyel değişmez ise araç içerisindeki yolcuların ve sürücünün güvenliği oldukça büyük bir tehlike altına girer. Bulunduğu çelik yapı daha dayanıksız hale geleceği için herhangi bir kaza veya çarpışma durumunda Marşpiyel yekpare olarak süreci atlatamayabilir. Paslanan bölgelerden güç yüzleşen yapı daha dayanıksız bir forma ulaşır. Bu gibi bir risk aracın güvenliğini önemli oranda tehlikeye atar. 

Marşpiyel değişir mi? 

Arabalardaki bütün parçalar gibi marşpiyel de değiştirilebilir bir parçadır. Paslanma gözlenmesi veya kazada hasar alması durumunda tamir edilmek yerine direkt olarak yeni bir Marşpiyel takılması gerekir. Marşpiyel takılma işlemleri şu şekildedir: 

  • Marşpiyel takmak için ilk olarak yapılması gereken şey mevcut arabanın kapılarının sökülmesidir. Marşpiyele erişim sağlamak için bu gereklidir. 

  • Daha sonrasında hasarlı olan marşpiyel yapı bir kesme aracıyla titizlikle çıkarılır. Çıkarıldığı esnada bağlantı noktalarına dikkat edilmelidir. 

  • Daha sonrasında yerleştirilecek olan yeni marşpiyel bağlantı noktaları dikkate alınarak yerleştirilir. Marşpiyel montajı için kaynak ya da vidalama yöntemi kullanılabilir. Bu tamamen aracın modeli ve önceki marşpiyelin nasıl çıkarıldığına bağlı olarak değişir. 

  • Marşpiyel yerleşimi yapıldıktan ve montajı tamamlandıktan sonra boyama işlemi gerekebilir. Araca uygun bir boya ile boyama işlemi yapılabilir. 

Marşpiyel değişim oldukça kritik bir süreç olduğu için aracınızın yetkili teknik servisinde veya aracınız üzerine ustalaşmış bir usta tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Aksi takdirde yanlış eller içerisinde mevcut Marşpiyel size güvenlikli bir ortam sağlamayabilir. Bu sebeple bu değişim işlemi profesyonel ve yetkili kişilerce yapıldığından emin olmanız gerekir. 

Marşpiyel değişimi experde çıkar mı? 

Bir aracın hangi parçası değişirse değişsin, tamir görürse görsün eksperde çıkacaktır. Boyama işlemleri de buna dahildir. Bu sebeple diyebiliriz ki Marşpiyel değişimi experde çıkmaktadır. Sadece değişim değil boya işlemi dahi eksper raporunda görülebilir. Bu sebeple aracınızın bilgilendirilmesini yaparken Marşpiyel değişimi işleminin ekspertiz çıkacağını bilerek hareket ediniz. Bu tarz büyük bir işlem kesinlikle ve kesinlikle en üstünkörü eksper raporu düzenlemesinde dahil görülebilecektir. 

Marşpiyel değer kaybı alır mı? 

Ülkemizdeki ikinci el araç piyasasına dikkatlice baktığımızda en ufak bir lokal boyanın dahi çok yüksek miktarlar fark ettirdiğini görmek mümkündür. Hele ki bu işlemler motor tamiri, şahsi işlemi gibi büyük işlemler ise aracın değeri oldukça düşebilir. Bu sebeple ne yazık ki şunu söylemek gerekir ki Marşpiyel değer kaybı sebebi olan parçalardan birisidir. Aracın direktör olarak süresiyle alakalı olan bu parça değiştirilmesiyle beraber aracın ilk değerinden daha düşük bir değer almasına sebep olabilir. Fakat şunu yine de eklemek gerekir Marşpiyel tamiri yapılmadan aracı kullanmak çok büyük tehlike arz edeceği için bu değer kaybının göze alınması gerekir. 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023