Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Yağ Kaçağı Nedir, Sebepleri Nelerdir

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
Yağ Kaçağı Nedir, Sebepleri Nelerdir

Yağ Kaçağı Ne Demektir?

Araçlarda fark ettiğimiz kimi durumlar büyük arızaların ilk sinyalleri olabilmektedir. Bunlar arasında yer alan yağ kaçağı nedir, neyin habercisidir bilmek gerekmektedir. Doğru anda bu gibi durumları fark etmemek ileride oluşacak daha büyük hasarların ve dolayısıyla daha büyük maddi kayıpların önünü açacaktır. Bu sebeple erkenden yağ kaçaklarını tespit etmek ve serviste bakım ve kontrol yaptırmak oldukça önemlidir. Bu içeriğimizde yağ kaçağı ne demektir, yağ kaçağı olan bir araca ne yapmalı, ya kaçağı ciddi bir sorun mu gibi çeşitli sorulara tüm detaylarıyla yanıt verilmektedir.

Yağ Kaçağı Ne Demektir?

Ya kaça aslında kolayca şekilde fark edilebilecek bir durumdur. Aracın altında belli bölgelerde koyu ve yağlı bir sıvı birikintisi olduğunu gördüğünüzde aracın yağ kaçağı yaptığını anlayabilirsiniz. Eğer durum bu şekildeyse motordan kaynaklı bir yağ kaçağı olabilir.

Yağ kaçağı genel olarak motor parçalarının aşınması sonucunda, yüksek yağ basıncı olması durumunda, yanlış yağ eklemesi yapıldığında veya hatalı contalama sonucunda karşılaşılan bir durumdur. Ara çeşitli sebeplerden dolayı bu yağı sızdırmaktadır. Yağ kaçağının direkt bir sebebi bulunmaz, arızaya göre sebepleri ve yağ kaçağı biçimleri değişebilmektedir.

 

Yağ Kaçağı Sebepleri

 

Yağ Filtresi

Yağ kaçağının miktarı genel olarak aracın hasar büyüklüğüne de ışık tutmaktadır. En sık görülen motor yağı kaçırma sebebi hasarlı yağ filtresi olarak karşımıza çıkar. Zamanla yıpranan yağ filtresi değiştirilmemesi durumunda ya da yeni takılmış bir yağ filtresinin doğru monte edilmemesi durumunda yağ kaçağı gözlenebilmektedir.

Yağ Tahliye Tıpası

Bir diğer yağ kaçağı sebebi ise yağ tahliye tıpası sebebiyle meydana gelen kaçaklardır. Aracın alt kısmına doğru bulunan bu tıpa kasis ve engebelerde gelecek darbelerden sonra hasar alarak yağ kaçırmaya başlayabilir.

Valf Kapakları

 Motor silindirlerinde bulunan valf kapakları yağın sızmasının önüne geçen parçalardır. Isı ve kullanım sebepleri aşınma durumuyla beraber günden güne bu kapak da ve forma olabilir. Bu durumun devam etmesi ve tespit edilmemesi halinde ise valf kapakları contası sebebiyle yağ kaçağı gözlenebilir.

Karter havalandırması

Karter parçası genel olarak bir valf veya bir hortum yardımıyla havalandırılan parçalardır. Bu havalandırma sürecinde arabanın sıkışması durumunda karter içerisinde aşırı bir basınç oluşur ve bu basıncı önleyen parça da havalandırma için kullanılan hortum veya valftir. Hortumun tıkanması veya vahşi oluşan sorunlar sonucunda aşırı basınç oluşarak motorda bulunan yağın çıkış araması sonucu sızmasına sebep olur.

Hasarlı conta

Özellikle kafa contası sının aşınması halinde soğutma sistemi kısmına doğru yağ sızıntısı gerçekleşebilir. Eğer bu kafa contası sının kenarında yağ basınç kanalları var ise ilgili sızıntı motorun dışında gerçekleşebilir. Bu durum nadiren gerçekleşse de olması hâlinde oldukça tehlikelidir. Fark edildiği anda en kısa zamanda servise kontrol ettirilmesi gerekir.

Krank Mili veya Eksantrik Mili Contaları

Sürekli olarak dönmekte olan Krank mili ve eksantrik mil zamanla contaları aşınmasına sebep olabilmektedir. Aşınan contalar sebebiyle ilgili motor yağı motorun içinde kalarak şansıma mahfaza undan yağ sızımına sebep olabilmektedir. Krank mili hem motorun ön tarafında hem de krank mili kasnağında contaya sahipken, eksantrik mil sadece motorun ön kısmına doğru contaya sahiptir. Bu bağlantı noktalarından dolayı krank mili motor yağ keçesi sızıntısı gerçekleşebilir.

Sızdıran Yağ Soğutucusu

Motorun ön bölümünde bulunan kısımdan bir yağ sızıntısı var ise büyük ihtimalle bunun temel sebebi yağ soğutucusudur. Soğutucunun üzerinde bulunan contalar hızlı sıcaklık değişimleriyle beraber sık sık deforme olmakta ve çatlamaktadır. Bunun sonucunda plastik contalar değiştirmezse sızın tam meydana gelebilmektedir.

Yağ basınç sensörü

Bu sensör genel olarak silindir kapağında ya da plastik bir biçimde motor bloğunda bulunur. Kullanıma bağlı olarak zamanla de forma olarak çatlayan bu sensör kolayca değiştirilebilen bir parçadır. Maddi olarak da çok fazla bir külfet oluşturmadığı gibi hızlıca servislerde değiştirilebilir.

Motor bloğu ve silindir kapağı

En köklü ve tehlikeli yağ sızıntıları Selin direk kapağı ve motor bloğu çevresinde oluşan deformeler sonucunda gerçekleşmektedir. Buradaki sızıntılar sadece sıkmakla kalmayıp toplama sistemine kadar gidebilir. Bu sıkıntıların temel sebebi ise genellikle yeterli soğutma sıvısının olmadığı durumlardır. Yeterli sıvının konulmaması sebebiyle motor bloğunda pas deliği veya çatlak oluşurken bu kısımlarda sızıntı gerçekleşir. Bu sebeple motorun tamamının değişmesine kadar büyük sonuçları olabilmektedir.

Yağ Kaçağı Olan Bir Araca Ne Yapılmalıdır?

Yağ sızdıran bir arabanın yağ sızdırmasını önlemenin farklı yolları bulunmaktadır. Bunlardan bahsetmek gerekirse aşağıda madde madde şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. yağ filtresini ve yağı düzenli olarak değiştirmek ile ya kaçağının önüne geçilebilmektedir. Düzenli bakım ve değiştirme sonucunda motorun sağlığı daha güvence altına alınacak ve motorla ilişkili parçaların aşınmasına engel olunacaktır.
  2. Doğru yağı kullanmak motor sağlığını arttırmak ve dolayısıyla arıza, aşamaların önüne geçmek için önemlidir. Araç için oluşturulan kullanım kılavuzunu da hangi yağı kullanmanız gerektiği detaylı şekilde genelde yer alır.
  3. Bir aracım herhangi bir arızasının önüne geçmenin en iyi yolu o aracın düzenli olarak bakım ve onarım işlemlerinden geçmesidir. Özellikle aracınızın ömrünü artırmak istiyorsanız sadece yağ sızdırması önlemek için değil başka sorunların önüne geçmek için düzenli şekilde bakım yaptırabilirsiniz.
  4. Yağ miktarını doğru ayarlamak da yağ sızıntısının önüne geçmek için önemli bir parametredir. Yine kılavuzda yer alan bilgiler ile ve aracınızın ihtiyacı olan oranda doğru yağı kullanmak sağlıklı bir motorun da yardımcısı olacaktır.
  5. Sızıntıyı durdurmanın bir yolu da motor katkı maddeleri kullanmaktır. Sızıntı için özel olarak üretilen bu katkı maddeleriyle beraber sıkıntıların önüne geçilebilir.
  6. Aracınızın parçalarını tanımak ve hangisinin ne kadar ömrü olduğunu bilmek oldukça önemli olacaktır. Yağ sızıntısı sadece motorla alakalı olmadığı için ömrünü dolduran parçalarının değiştirilmesi de oldukça önemli olacaktır.

Yağ Kaçağı Ciddi Bir Sorun Mu?

Yağ kaçağı ilk başlarda çok büyük bir sorun olmasa da göz ardı edilmesi durumunda daha büyük sorunlara gebe olan bir durumdur. Bazı durumlarda da yağ kaçağının sebebi motor bloğu gibi kritik parçalarda olduğundan ciddi bir soruna da işaret ediyor olabilir.

Bu noktada yapılması gereken ya kaçağının ciddi bir sorun olup olmadığını yetkili bir servise göstererek anlamaktır. Çünkü yağ sızıntısı sadece basit sorunlarla değil bazen de ciddi sorunların sebebi olarak da meydana gelebilir. Bunun önüne geçebilmek adına yapılacak en önemli şey aracınızdan anlayan bir ustanın aracınızı kontrol etmesi olacaktır.

Bunun yanı sıra her yağ sızıntısı motor kaynaklı da olmamaktadır. Bunun bilincinde olmak için araç yağ sızıntısı türlerini bilmek gerekir. Fakat yine de ifade etmek gerekir ki en yaygın yağ sızıntısı sebebi motor sebepledir.

Yağ Kaçağı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bir aracın yağ kaçağı olup olmadığını anlamak için aracın iç donanımdaki yağ lekelerine veya aracın altındaki kısımda yağ birikintisi veyahut da yağ izi olup olmadığına bakmak önemlidir. Bu gibi durumlarla karşılaşılması halinde aracınızda yağ kaçağı olduğundan emin olabilirsiniz. Mümkün olan en kısa sürede yetkili servise danışarak problem neden kaynaklandığını öğrenmeniz oldukça hayatidir diyebiliriz.

Bazı yağ kaçaklarını görmediğiniz bölümlerde iz bırakması sebebiyle fark edemeyebilirsiniz. Bu gibi durumların da tek çözümü aracın düzenli olarak bakım ve kontrole sokulmasıdır. Birçok araç sahibinin atladığı bu durum aslında aracın ömrünü uzatan bir alışkanlıktır. Kimi zaman insanlar araç satın alırken aracın ne kadar arıza yaptığına yönelik derin araştırmalar yapsa da aldıktan sonra eğer aracı düzenli olarak kontrol etmezlerse arızaları araçlar değil kendileri sebeple olduğunu göreceklerdir.

Yağ Kaçağı Olan Araba Alınır Mı?

Yağ kaçağı çözülebilir bir sorun olduğu için alacağınız arabada bunun olduğunu gördüğünüz gibi alıcı kişiden bunun tamir edilmesini isteyebilirsiniz. Genellikle yağ kaçaklarının çözümleri çok uzun süreli işlemler gerektirmediği için araç satacak kişiler böyle bir problem ile beraber aracını satmaktan çekinir. Eğer böyle bir durum gerçekleşiyorsa ve bunu fark ettiyseniz aracın yetkili servisine giderek veyahut da araçtan anlayan bir ustanın görüşünü alarak aracı satın aldıktan sonra bu sorunu siz de giderebilirsiniz.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey şudur ki; alacağınız aracın yağ kaçırma sebebi genel olarak başka nedenlerden olabileceği gibi çok nadir de olsa kronik veyahut da ağır hasar sebepli olabilir. Bunun önüne geçmek adına ekspertiz ve uzman bir usta görüşüne ihtiyaç duyarsınız.

Yağ Kaçağı Tamir Ücretleri Ortalama Ne Kadardır?

Aslında yukarıda bahsini ettiğimiz konular paralelinde konuşmak gerekirse yağ kaçağı tamir ücretleri hakkında kesin bir ücret belirtmek yanlış olacaktır. Ücretin ne kadar olacağı konusunda bir fikir olması adına yağ kaçağının sebebinin bilinmesi gerekir. Bahset bir conta aşınması sebebiyle olduysa ve en fazla 15 dakikada bu tamir edilecekse bu işlem için astronomik ücretler ödemeniz abes olacaktır. Fakat kimi durumlarda da motordaki büyük arızalar sebepli yağ kaçağı olabilir. Bu gibi bir durumla ne yazık ki yüksek seviyede ücretleri beraberinde getirecektir.

Kısacası yağ kaçağı tamir ücretlerinin ortalama bir fiyatı yoktur. Bu fiyatlar gerek aracınızın marka ve modeline gerekirse yağ kaçağının sebebine göre oldukça çeşitli yönelimler gösterecektir. Önerimiz şudur ki aracınızın yağ kaçırma sorunun önüne geçmek için ilk olarak aracınızın yetkili servisinden destek almalısınız. Aracınız hakkında en fazla bilgiye sahip olacak bu servisler tarafınıza yapılması gereken müdahaleyi de en doğru şekilde tespit edeceklerdir.

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023