Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Türkiye’De Trafik Kazalarının Nedenleri

Eklenme Tarihi:
01 Şubat 2024
Türkiye’de Trafik Kazalarının Nedenleri

Trafik konusu açıldığı zaman kalabalık olması, trafikteki kurallara uymayan insanlar gibi birçok şeyden bahsedilebilir fakat bir gerçek vardır ki o da trafik kazalarıdır. Ülkemizde ve dünya genelinde her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep olan trafik kazaları aslında belli başlı birkaç maddenin içerisinde değerlendirilebilir bir durumdur. İnsanoğlunun istekleri ve dikkatsizliği başlığı altında birçok trafik kazası sebebi bulunabilir. Bu içeriğimizde Türkiye’de trafik kazalarının nedenleri nelerdir detayları ile birlikte anlatacağız. 

Yıldan yıla gelişen araç teknolojisi ve beraber kaza olasılıkları daha da düşmektedir. Fakat bu durum tabii ki trafik kurallarına uyulduğu sürece geçerlidir. Kişilerin her ne kadar trafiğe uyumlu olması adına çeşitli teknolojiler geliştirirse de olay günü sunduğu sürücüde bitmektedir. Siz bilinçli olursanız trafik kazalarından o kadar kaçınabilirsiniz. 

Aşırı Hızlı Şekilde Araç Kullanma 

Kabul etmek gerekir ki trafiğe çıkan birçok kişide aracımız hızlı kullanma isteği az veya çok şekilde bulunur. Araştır birlikte yüksek hızlarda seyahat etmen adrenalin hormonların salgılanmasına bağımlı hale gelmiş kişilerde ise bu bir alışkanlık haline gelir. Bu durum kişinin hazlarını tatmin etse de kendisi ve çevresi için tehlike yarattığını da fark etmesi gerekir. Özellikle şehir içi kullanımlarda aşırı hızlı şekilde araç kullanan kişiler trafik kazalarının birinci sebebi olmaktadırlar. Dünya ve ülkemiz genelindeki en yaygın trafik kazası sebebi aşırı hızlı araç kullanımı diyebiliriz. Yüksek ısılarda bulunan otoyollarda bu tarz kazalar daha azken özellikle şehir içi yollarda hız sınırının 50-60 km/s bandında olduğu bölgelerde sıklıkla aşırı hız yapmak isteyen kişilerin kazalara sebep olduğu görülmüştür. Trafikte bilinçli bir insan olup, kendinizi ve başkalarının hayatını önemsemeniz, aşırı hız yapmaktan kaçınmanız gerekmektedir. Aksi takdirde maddi kayıplar sadece avuntu sebebi olacaktır. Aşırı sebeple kazaların birçoğu ölümlü sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sebeple okuyucularımızdan ricamız aşırı hız yapmaktan kaçınıp trafiği hepimiz için daha güvenli hale getirmeye birlikte çalışmamız olacaktır. 

Trafik Kurallarına Uymamak 

Şunu kabul etmek gerekir ki ehliyet almak çok zor bir durum olmadığı gibi geçmişte bunun denetimleri daha özensiz yapılmıştır. Trafikte yer alan birçok sürücü trafik kurallarına bilmediği gibi bilse dahi umursamadan araç süren sürücülerle beraber kendileri ve çevreleri için tehlike yaratmaktadırlar. Kişiler sollama kurallarına uymadan, şerit takibi yapmadan, şerit değişimlerinde dikkatli davranmadan, hız sınırlarına dikkat etmeden, ara sinyallerini kullanmadım, kavşaklarda öncelikleri bilmeden ya da umursamadan araç kullanmaları hali trafikte terör estirebilirler. Bu gibi bir durum yüzünden tüm kurallara uyan kişiler dahi zarar görebilmektedir. 

Bir trafik kazasına sebep olmak beraberinde maddi sorumluluğu getirilmesinin yanında bazı manevi yükler de getirebilir. Bu yükler çok ağır olduğu gibi bunların önüne geçmek için trafik kurallarına uyumak oldukça bana anlatır. Trafik kurallarına dikkat ederek araç kullanılması halinde herkes çevresindeki kişinin maddi ve manevi hasar görebilme ihtimalini düşürecektir. Buna ek olarak kişi kendini de olası senaryolardan koruyacaktır. Bu sebeple trafik kurallarını bilmeden veya umursamadan trafiğe çıkmamak adına bilinçlenmek ve çevrenizi bilinçlendirmek oldukça önemlidir. 

Alkollü Araç Kullanmak 

Kabul etmek gerekir ki birçok kişi egolarına yenik düşüp araç kullanabilecek vaziyette olmadıklarını kabul etmeyip direksiyon başına geçmektedir. Özellikle bilincin oldukça düşük olduğu ve alkolün kana hızlıca karıştığı senaryolarda direksiyon başına geçmek kendiniz ve başkaları için ölüm davetiyesi çıkarmaya eşdeğerdir. Alkol vücuttaki hücreleri uyuşturduğu için kişinin düşünme yetilerini de reflekslerini de olumsuz yönde etkileyerek araç kullanmalarına engel olabilecek etkilere sahiptir. Eğer bugün dışarı çıkma fikriniz var ve alkol tüketmeyi düşünüyorsanız o gün yanınıza araba almak yerine ilgili konumu taksi veya benzeri araçlarla gitmek daha akılcı ve maddi manevi yükümlülüklerden katılabilecek bir sorumluluktur. Alkollü araç kullanmak sevdikleriniz ve sizler için büyük bir risk unsurudur. Günümüzdeki kazaların önemli bir bölümü alkollü araç kullanan kişilerin kendilerinde olmadan trafikte seyir halinde olmaları sebeple gerçekleşmektedir. 

Dikkatsizlik – Uykusuzluk 

Bir kişinin direksiyonun başına geçmeden önce bilincinin kendinde olması oldukça önemlidir. Trafik oldukça dikkat gerektiren bir alan olduğu gibi anlık olarak yapılan dikkatsizlikleri ile beraber çok ağır bedeller ödenebilir. Bu kimi zaman kişinin kendine ve başkalarına zarar vermesiyle sonuçlanabilir. Bu sebeple araç kullanabilir vaziyette olmadan trafiğe çıkılmaması gereklidir. Kişinin kendini bilerek davranması ve bunun yönünde hareket etmesi aslında birincil sorumluluğudur. Toplumun kurallara uyan ve sadece kendini düşünmeyip diğerlerini de düşünebilen bir bireyi olmak adına bunları yapmak gereklidir. Dikkatinizi tam toplayamadığınız ya da uykunuzu alamadığınız durumlarda direksiyonun başına geçmek kumar oynamaktan farksızdır. 

Akıllı Telefon Kullanımı 

Kabul etmek gerekirken akıllı telefonlar günümüzün en büyük icatların olmasının yanı sıra en büyük hastalıklarından da biridir. Alışkanlık haline gelmesinin yanı sıra bağımlılık haline gelen bu cihazlar insanın dikkatini toplaması gereken trafikte dahi dikkat dağıtıcı unsur olmasıyla beraber maddi ve manevi kayıplara neden olabilirler. Trafikte telefonla konuşan veya telefonla seyir halindeyken meşgul olan kişiler sıklıkla görünmektedir. Bu kişilerin anlık olarak gözlerini yoldan ayırdıkları ve telefonlarına baktığı anlarda karşılarına çıkacak bir araç veya yayaya zarar verdikleri binlerce defa görülmüştür ve görülmeye de ne yazık ki devam etmektedir. Günümüzde araç teknolojileri gelişerek telefonların aracın sistemine entegre olabildiği ve telefon ekranına bakmadım genel mesajları ve aramaları cevaplayabilirsiniz sürüş dikkatinizi dağıtmayan yöntemler geliştirilmiştir. Eğer telefonda acil bir işiniz varsa araba sisteminizde dikkatinizi yoldan ayırmadan işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Birçok arabada telefonla konuşmak için telefona dahi ihtiyacınız kalmamakta. Teknolojilerin bağımlılıklarını kenara koyup bu tarz faydalarından yararlanmak hem sizi hem de trafikteki kişileri koruyacaktır. 

Bakımsız Araç Kullanımı 

Araçlar trafikte ana unsurdur. Bir aracın trafiğe elverişli olması için aksamlarının çalışması ve kritik kazalara sebep olabilecek noksanlıkların bulunmaması gerekir. Bu sebeple her kişi kendi arabasından sorumlu olarak arabasının trafik için bir sorun oluşturacağından emin olarak trafiğe çıkması gerekir. Bu da her yazımızda defalarca tekrar ettiğimiz aracınızda düzenli bakım ve tamir işlemlerini yaptırmanız gerektiği konusuna varmakta. Düzenli bakım yapılan araçların trafiğe çıkmasında genellikle herhangi bir sorun bulunmazken, aracında sorun olduğu çok belli olan ve aracın bakım ihtiyacı olan sürücülerin trafiğe çıkması kendileri ve trafikteki diğer aktörler için can ve mal tehlikesi doğurmaktadır. Bugün bir sorumsuzluğu yapmamak adına farklı ulaşım alternatiflerini seçmek daha mantıklı olacak, kişi önce kendinin sonra da trafikteki diğer unsurların güvenliğini sağlamalıdır. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023