Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Tcs Nedir, Tcs Sisteminin Özellikleri Nelerdir?

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
Tcs Nedir, Tcs Sisteminin Özellikleri Nelerdir?

Tcs Nedir?

Günümüz otomobillerinde gelişen teknoloji ile beraber birçok sistem bulunmaktadır. Bu sistemlerin genel çoğunluğu sürüş güvenliği için geliştirilmiştir. Birincil amaçları kullanıcıların sağlıklı bir bu şekilde trafikte seyretmeleridir. Bunlar arasında yer alan TCS araç çekiş sistemi üzerinde etkisi olan bir sistemdir ve ABS ile birlikte çalışır. Bu içerikte TCS nedir, açılımı nedir, ne işe yarar, kapatınca ne olur, nasıl çalışır gibi farklı sorulara tüm detaylarıyla yanıt vermekteyiz.

TCS sistemi araçlardaki çekiş kaybından dolayı meydana gelen kaymaları önlemeye yönelik geliştirilmiş bir sistemdir. Amaç kullanıcının zor hava şartlarındaki yollara karşı aracın kaymasını önlemektir. Genellikle aracın motor torkunun hava ve yol koşullarına uymadığı durumlarda devreye girer. Bunlara ek olarak TCS sistemi ABS ile ortak çalışmaktadır.

Tcs'nin Açılımı Nedir?

TCS Tanımlaması aslında Türkçe bir açılıma sahip değildir. Bu kısaltma direkt olarak İngilizce “Traction Control System” kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu kelimeler çevrildiğinde dilimizde çekiş kontrol sistemi anlamını taşımaktadır. Kimi kılavuz ve eğitici belgelerde ÇKS kısaltması kullanılsa da otomotiv dünyasında genel isimlendirilmesi TCS şeklindedir.

Tcs Ne İşe Yarar?

TCS sistemi genel olarak modern araçlarda bulunmakla beraber tekerleklere aktarılan çekiş gücünün birbirine veya da yola karşı mukavemetine karşı yetersiz kaldığı durumlarda devreye giren bir sistemdir. Özellikle 2 teker aynı zeminde değil farklı zeminlerde ise bu tekerleri uygulanan aynı çekiş gücünün optimize edilerek aracın kayması önlenmektedir. Güç dengesizliğini ortadan kaldıran sistem yol tutuşunu arttırdığı gibi direksiyon hakimiyetinin de artırmaktadır. Sistem eşlenik olarak hız ve abs sensörleri ile beraber çalışır.

Özellikle hava koşullarının çok sert olduğu, seyahat edilen mevcut yolun engebeli ve kötü olması gibi durumlarda TCS sistemi aracın kaymasının direkt önüne geçen bir sistemdir. Bununla beraber fazladan çekiş gücü uygulanması halinde ortaya çıkan tahribatların da bu sistem ile önüne geçilebilmektedir.

 

Tcs Sistemi Nasıl Çalışır?

Her sistem genel olarak abs ile aynı ana donanımlara sahiptir. Birçok araçta ABS ye ek olarak paket dışında özellik olarak sunulmaktadır. Sistem bünyesinde her tekerlekte bulunan çekiş kaybı sebebiyle oluşan hız kaybını algılayan sensörler bulunur. Bu sensörler tarafından algılanan hız elektrik kontrol ünitesi adı verilen ECU’ya Aktarılır ve ünite bu bilgileri işleyerek otomatik çekiş kontrol valfine işlem sinyali gönderir ve tekerleklerde frenleme işlemi gerekli oranlarda gerçekleştirilir.

Çekiş kontrol sistemi çalışma şeması bir ya da daha fazla tahrikli tekerleğin diğerinden daha fazla döndüğü algılandığında devreye girer. ABS ve elektronik kontrol ünitesinin görevi burada kritiktir. Çekiş kontrol sistemiyle algılanan bu hız farklılığıyla beraber ABS direkt olarak elektronik kontrol ünitesiyle beraber çalışarak gerekli oranlarda fren uygulamasını sağlar. Bu hareket esnasında liberal sosyal içindeki mekanik hareketler sayesinde çekilişle beraber tekerlek aksamlarına güç aktarılır.

Tcs Kapatınca Ne Olur?

TCS yani çekiş kontrol sistemi kapatıldığında zorlu zeminlerde araç kaynağıyla karşı karşıya kalabilir. Kimi araçlarda TCS kapatılmasıyla beraber performans artışı sağlandığı düşünülse de bu durum aslında güvenli bir sürüşün önünü de kapatmaktadır. Olası kayma durumlarında devreye giremeyen çekiş kontrol sistemi aracın kaymasını engellemekten de mahrum kalabilir. Kısacası araç gaz keserek pati yapmayı engelleyemez. Bu sebeple özellikle zorlu hava şartlarının olduğu ve yol koşullarının kötü olduğu senaryolarda TCS kapatmak mantıklı bir hareket değildir. Bu gibi yollarda aracın kaymasıyla beraber ağır hasarlı kazaya sebep oluşabilir. O yüzden önerimiz TCS kapatmaktan ziyade farklı performans çözümleriyle durumu değerlendirmek olacaktır.

Tcs Nasıl Kapatılır?

Çekiş kontrol sistemi yani TCS bulunan araçlar içerisinde bu özelliği otomatik olarak getirmemektedir. Bu özellik kullanıcıyla beraber aktif ve pasif edilebilmektedir. Araçlarda yer alan TCS butonunu aktif veya pasif hale getirerek TCS kapatıp açılabilir.

Bazı araçlarda bu buton da bulunmayabilir ve bu gibi bir senaryoda farklı yola gitmek gerekir. Bu araçların servislerine giderek konu hakkında bilgi almak en doğru çözüm olacaktır. Çünkü her arabanın mimarisi farklı olduğu gibi TCS sisteminin yerleştirilmesi de farklıdır. Bunun nasıl pasif hale getirileceğini en iyi aracın yetkili servisi bilecektir.

 

Tcs Ve Esp Arasındaki Farklar Nelerdir?

ESP tanımlaması İngilizce “Electronic Stability Program” kelimelerinden oluşturulmuştur. Türkçe karşılığı elektronik stabilite programı olan bu sistem sık sık TS ile karşılaştırılmaktadır. ESP tek bir parça gibi düşünülmemelidir. Sistem ABS ve TCS ile birlikte çalışır. Gemi zaman TS yerine ASR de görülebilmektedir. Kısacası ABS ve TCS'nin olmadığı bir araçta ESP bulunmamaktadır.

Bu sebeple tcs ve esp arasındaki farkları belirtmek oldukça güçtür. Bu 2 parça birbirinin karşılığı değil birbirinin partneridir. Espriyi oluşturan parçalar; ABS hidroliği ve fren basıncı algılayıcısı, teker hız algılayıcısı, direksiyon açısı algılayıcısı, yanal hız algılayıcısı ve ESP elektronik kontrol ünitesidir.

Aracın kullanım esnasında davranışları sürekli olarak ESP tarafından analize maruz bırakılır. Eğer sürüş sırasında bir dengesizlik var ve bu bir kritik durumsa ESP devreye girer. Diğer sistemler gibi kapatılıp açılabilen bir sistem değildir sürekli olarak arkada faal olarak çalışır.

Ani manevralarda düz doğrultuda kırılması durumunda aracın çevirdiğiniz yöne gitmediğini fark edebilirsiniz bu gibi bir durumda teker hız algılayıcıları aracın ön tekerlerinin kontrol dışı olduğunu fark ederek ESP sistemini devreye sokar. Direksiyondan algıladığı hareket isteğine gerçekleştirmek adına hangi yöne gidilecekse o yöndeki tekere baskı uygular. Bununla beraber araç kullanıcının dönmesi istediği tarafa doğru hareket alabilir.

Aracın arka kısmının kayması durumunda ise TCS ve ESP eşlenik çalışarak frenle beraber aracın kaymasını önlemeye çalışır. Günün sonunda araba yavaşlatarak savrulması engellenir. Tüm bunlara ek olarak tıpkı TCS gibi ESP de yolun buzlu olması, tekerlerin fazladan kayması gibi düzen dışı durumlarda devreye girerek gerekli davranışın uygulanması adına çalışacaktır.

Tcs Sonradan Taktırılır Mı?

Son yıllarda çıkan araçların birçoğunda TCS ve ESP sistemi sıklıkla yer almaktadır. Eski model araç sahibi birçok kullanıcı da güvenlik açısından bu kadar faydalı bir sistemin araçlarına takılmasını talep etmekte. Bu sebeple biz çok kişinin aklındaki soru TCS sonradan takılabilir mi?

Direkt olarak cevap vermek gerekirse ne yazık ki TCS yani çekiş kontrol sistemi araca sonradan eklenebilen bir sistem değildir. Mekanizması gereği aracın önemli donanımlarıyla paralel kurulan bu sistem sonradan eklenmesi oldukça güç bir sistemdir.

Sadece esp gibi daha basit bir sistem üzerinden örnek vermek gerekirse araç içerisindeki birçok önemli Parçanın ESP ile uyumlu olması gerekir. Bu sebeple bu da araçtaki birçok parçanın değişmesi manasına gelir. ESP uyumlu ve orijinalinde ESP bulunmayan bir aracın ESP ye uyumlu parçalarını bulmak oldukça güçtür. Tüm bunlar yapılsa dahi bu işlemin tamamlanması neredeyse bir aracın sıfırdan toplanması kadar emek gerektirmektedir. Bu sebeple yapılacak masraf ve ekleme süreci göze alındığında sonradan TCS taktırılabilse dahi mantıklı bir işlem olmayacaktır ve aracın orijinaline daha doğru tabirle stabilitesine ciddi manada zarar da verebilir.

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023