Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Taşıt Kredisi Hakkında Herşey

Eklenme Tarihi:
01 Haziran 2023
Taşıt Kredisi Hakkında Herşey

Taşıt Kredisi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

Günümüzde yeni bir araç almak adına likit problemi yaşayan vatandaşların ilk başvurduğu yöntem taşıt kredisidir. Araç alımlarında gerek sıfır bayiden gerek ise ikinci el alımlarda taşıt kredisine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu içerikte taşıt kredisi çekerken dikkat edilmesi gerekenler nedir detaylıca açıklanmaktadır.

İkinci el taşıt kredisi nedir?

Sıfır araç alamayan veya mevcut bütçesine daha optimal bir ikinci el otomobil arayışında olan vatandaşlar ikinci el taşıt kredisi ile araç alımlarında likit sağlayabilmektedir. Bu sayede araca ulaşım kolaylaşırken verilen vadeler ile ödeme belirlenen miktardaki süreye yayılabilmektedir.

Bu krediler tıpkı sıfır araçlarda olduğu gibi direkt olarak alımlarda kullanılabilmektedir. İlgili aracın satın alımlarında dilenen bankadan belirlenen faiz ve vade miktarları ile ikinci el taşıt kredisine sahip olunabilmektedir.

Taşıt kredisiyle araba almadan önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

İlk olarak sürece dair yapılması gereken en uygun kredinin seçilmesidir. Piyasadaki tüm bankalara belirli şart ve kampanyalar dahilinde vade ile ikinci el taşıt kredisi sunmaktadır. Bu kampanyalar kapsamında faiz oranları değişirken geri ödeme miktarlarında da büyük değişiklikler gözlenebilmektedir. Bu sebeple ilk olarak alınacak kredi için detaylı bir faiz oranı araştırması yapılmalı, gerekirse bankaları arayarak teklif toplanmalıdır.

Bunun yanı sıra genel olarak ikinci el taşıt kredisi için kredi çekecek olan vatandaşlardan kefil de talep edilmektedir. Krediyi çekmeden önce kefil olacak kişi ile ilgili bankaya gitmeniz sürecin hızlanmasına katkı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra araca ait ruhsatın da bankaya sunulması gerekebilir.


Taşıt kredisiyle alınan aracın borcu bitmeden satılabilir mi?

Taşıt kredisi ile alınan araçların satışında aranan tek kriter üzerinde ipotek veya haciz olmamasıdır. Bu araçların kredili olması durumunda herhangi bir sorun çıkmayacağı gibi direkt olarak noter üzerinden kredili araç satışı yapılabilmektedir. Süreç herhangi bir araç satışından farklı olmayacak şekilde ilerlemektedir.

Fakat aracın üzerinde ipotek var ise borcu kapatarak ipoteği düşürmeden aracı satma imkanı sunulmaz. İpotek miktarı tamamen kapanmasa da bankaların belirleyeceği oranda ödeme yapılması haline ek olarak borç kapatma kredisi veya ihtiyaç kredisi gibi bedeller ile üzerindeki ipoteği düşürme fırsatı sunulmaktadır. Bu durumların sağlanmasının ardından araç noter üzerinden satılabilir durumda olur. Bunun yanı sıra araca dair borcu, ipoteği alıcı tarafından sözleşme ile düşürerek yine direkt olarak noter üzerinden sözleşme yaparak ilgili borcu da alıcıya devretmek mümkündür.


Bankalar araca özel kredi miktarını nasıl belirler?

Kredi miktarları kampanya veya özel düzenleme gelmedikçe devlet tarafından belirlenen ücretler dahilinde sınırlandırılmıştır. Taşıt kredisi çekmek isteyen kişiler istedikleri miktarda kredi çekerek satın alım yapamaz. Aracın kasko değeri üzerinden vade ve kredilendirme oranı belirlidir.

  • 400.000 TL ve aşağısındaki kasko değerine sahip araçlar en fazla 48 ay, %70 oranda kredilendirilebilir,
  • 400.000 TL  ile 800.000 TL arasındaki kasko değerine sahip araçlar en fazla 36 ay, %50 oranda kredilendirilebilir,
  • 800.000 TL ile 1.200.000 TL arasındaki kasko değerine sahip araçlar en fazla 24 ay, %30 oranda kredilendirilebilir,
  • 1.200.000 TL ve üzerinde kasko değerine sahip araçlar en fazla 12 ay, %20 oranda kredilendirilebilir,

Biçimlerinde sınırlandırılmıştır. Bu sınırlar kapsamında kredi notunda problem olmadığı durumlarda araç için kredi çekilebilir.


Araçların rehini hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Kimi bankalarda döneme ve şartlara göre araca rehin konulabilmektedir. Korkutucu dursa da aşılabilen bu durum alınan krediye yönelik borcun ödenmesine karşı uygulanan bir sağlama yöntemidir. Kefil aranmayan taşıt kredisi imkanlarında araçların rehin konulması sıklıkla gözlenmektedir. Fakat rehin konulan kredilerde faiz oranları da görece diğerlerine oranla daha caziptir.

Eğer aracın üzerinde bir rehin varsa yapılması gereken ilk iş banka ile yazışma yapılarak kredi nedeni ile konulan rehinin kaldırılmasını talep etmektir. Banka bu süreçte size belgeleri iletecek ve Trafik Tescil Müdürlüğü’ne yapılacak bildirim ile haciz durumu kaldırılacaktır. Durumun acil olduğu durumlarda noter üzerinden nüshalar ve yetkililerin imzaları ile de rehin kaldırılabilmektedir.  Günümüzde kimi bankalarda bu işlem online olarak da kullanıcılara sunulmaktadır.

Yazar : Çetaş Dijital

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023