Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Sunroof

Eklenme Tarihi:
01 Ocak 2024
Sunroof

Araç kullanıcılarının sıklıkla duydukları ve araçlarında yer alan Sunroof özelliğiyle beraber daha havadar bir görüntü ve ortam yakalamak mümkündür. Birçok araç firması kullanıcılarının konforunu ön plana aldıkları için yıllar yılı daha iyi tasarımlarla beraber özel sunroof eklemelerini araçlarına koymaktadır. Bu içerikte araştır Sunroof ne demek, ne işe yarar, cam tavan ve Sunroof aynı şey mi gibi birçok sorunun yanıtını bulabilirsiniz. 

Araçta Sunroof Ne Demek? 

Sunroof diğer adıyla tavan açılır penceresi oldukça eski bir sistemdir. Elektrikle çalışan bu sistemler tek bir dokunuşla araç tavanındaki bir bölümü pencere misali açabilmektedir. Bunun yanı sıra penceremiz hala açmanın dışında aralık bırakacak şekilde de havaya kaldırmak mümkündür. 

Sunroof Ne İşe Yarıyor? 

Sunroof sistemleri geçmişten bu yana sadece açılıp kapanma özelliği olan metaller şeklinde tasarlanmaktaydı. Günümüzde bu yapı değiştirilerek güneş ışığını araç içerisine alabilen saydam bir cam kullanılmaya başlandı. Tamamen elektrikle çalışan bu sistemle beraber küçük bir bölümden aracı havalandırmak mümkün olmasına karşın yakıt ekonomisine zararı olacak bir hava sirkülasyonu da pek oluşmamaktadır. Bilindiği üzere özellikle üstü açık arabalarda bu durum yakıt tasarrufuna negatif etki edebilmektedir fakat Sunroof  sistemler daha ekonomik bir biçimde tasarlanıp araç içerisindeki hava sirkülasyonunu çok yüksek derecelere çıkartmaz. Kullanıcılara daha temiz bir hava almaları için olanak sunar. 

Cam Tavan Ve Sunroof Aynı Mı? 

İnsanların bilindiğinin aksine Sunroof ve cam tavan birbirinden farklı şeylerdir. Sunroof cam tavana göre daha küçük bir yapı olup açılıp kapanabilen, yarım açılabilen, pencere görevi gören bir tavan unsurudur. Cam tavan ise adından da anlaşılacağı üzere bir aracın tavanından saydam cam kullanılarak içerisine güneş ışığı almaya hedefleyen bir yapıdır. Bu yapısal arasında ara içerisinde ferah bir görünüşe kavuşabilir.  

Sunroof Su Alır Mı? 

Yapısı ve açılma miktarına bağlı olmak üzere Sunroof sistemlerin su alabileceğini söylemek yanlış olmaz. Bir tavan penceresi biçiminde çalışan bu sistemler sadece arkalarını lafı açıldığı durumların dışında tamamen açık olduğu durumlarda içeriye yağış alabilmektedir. Fakat sadece aç arkasında hafif bir aralık bırakıldıysa genel olarak bu tip sınıflarda sıvı geçişii değil hava geçirgenliği olur. 

Bir Arabaya Sonradan Sunroof Takılır Mı? 

Aracın genellikle fabrika çıkışında bulunan bu yapı sonradan da araca eklenebilir bir unsurdur. Tabii ki aracın iç ekonomisini bozabileceği ve elektrik aksamında ilgili durum için yeterli yetkinliğin olup olmadığı belirleyici unsurlardır. Fakat gerekli şartların sağlanması durumunda bir arabaya sonradan Sunroof takılabilir. Kişiler araçlarını tavandan açılabilir bir pencere eklenip daha havadar bir hale getirebilirler. Bu noktada aracınızdan anlayan veyahut da eğer aracınızın farklı paketlerinde bulunuyorsa yetkili servise giderek yetkili servis ücreti karşılığında talep edebilirsiniz. Fakat yetkili servis tarafından bu işlemlerin yapılması oldukça zor da olabilir. Belirtildiği üzere bu durum sadece fabrika çıkışlı araçlarda kabul edilebilir şekilde teknik servis kısmında değerlendirilebilir. 

Sunroof Yakıtı Etkiler Mi? 

Yukarıda da kısaca değindiğimiz gibi üstü açık arabalardaki negatif hava sirkülasyonunun yakıtın fazladan tüketilmesine sebep olması gibi bir durum Sunroof için geçerli değildir. Yapı olarak içerisine o kadar fazla hava sirkülasyonu alamaz ve bunu araca iletemez. Bu sebeple de yakıta karşı olumlu veya olumsuz hiçbir etkisi bulunmaz. Sunroof olan aracınız varsa gönül rahatlığıyla açıp kapatabilirsiniz. 

Yüksek Hızda Sunroof Açılır Mı? 

Bu konuda dikkat edilmesi gereken şey Sunroof’un nerede konumlandırıldığı dır. Eğer sürücü ve yolcuları etkilemeyecek bir şekilde konumlandırıldıysa yüksek hızda dahi Sunroof açmakta bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Fakat yapı gereği yüksek hızlarda direkt olarak sürücüye sert rüzgarların esmesini sağlar ise araç içerisine değil sürücünün kendisine dezavantaj sağlamasına sebep olabilir. 

Sunroof Ruhsata İşletmek Gerekir Mi? 

Bilindiği üzere sonradan araç içerisine eklenen donanımlarla ilgili değişiklikler muayenelerden geçerek ruhsata işlenmesi gerekir. Sunroof eklenmesi de bunlar içerisinde yer alır. Eğer aracınıza sonradan Sunroof eklemlenmesi yapıldıysa ruhsata işlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde farklı uygulamalarla karşı karşıya kalma ihtimali doğabilir. 

Sunroof Bakımı Kaç Yılda Bir Yapılır? 

Sunroof bakımı teknik olarak periyodik bakımların dışarısında ayrıca yapılması gereken bir kalem değildir. Fakat araç temizliği ve kullanılabilirlik açısından bakım yapılmak isteniyorsa özellikle yaz mevsimi geldiğinde temizlenmesi faydalı olacaktır. Toz yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde düzenli şekilde temizlenmeleri halinde araç üzerinde kalıntı sayısını en aza indirgeyen bilirler. Bu kalıntılardan arındırıldıktan sonra daha sağlıklı çalışabileceği gibi arındırılması halinde biriken kir direnaj hortumu unu tıkar ve bazı sıkıntılara sebep olabilir. 

Sunroof bakımı için yapabileceğiniz bazı şeyler; 

  • Temizlik esnasında normal cam temizliğinde kullanılan ürünleri kullanmak faydalı olabilir. Sadece ve sadece içerisinde amonyak bulunan ürünlerden kaçınmanız gerekir. 

  • Tepedeki temizliğin ardından ilgili cam bölge açılarak oradaki jantlarda temizlenebilir, bunun dışında ilgili bölgedeki ıslaklık yerini daha kuru ve stabil bir ortama bırakabilir. 

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023