Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz
Stepne Nedir? Ne İşe Yarar?
Özellikle uzun yolculuklarda veya keşif gezilerinde lastik patlamaları veya delinmeleri sıkça karşımıza çıkabilir. İşte tam da bu noktada stepne, sürücülere beklenmedik durumlarla başa çıkma ve güvenli bir şekilde seyahatlerine devam etme olanağı sunar. Bu kritik ekipmanın işleyişini ve nasıl kullanıldığını daha ayrıntılı inceleyerek, stepnenin ne kadar önemli bir parça olduğunu içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Stepne nedir?
Stepne, bir aracın lastiklerinden birinin patlaması veya delinmesi sonucunda geçici olarak kullanılan yedek bir lastiktir. Genellikle araçların bagajında bulunsa da motoru arkada olan araçlarda önde bulunur ve acil durumlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Kimi araçlarda stepnenin olduğu bölüm boşaltılabilmektedir. Özellikle sonradan yapılan LPG tank montajında bu duruma rastlanmaktadır. Muayenede sorun teşkil eden bu durum benzinli araçlara LPG dönüşümü yapıldığında ortaya çıkar. SİMİT adı verilen LPG tankının monte edilmesi ile beraber mevcut stepne sadece bagajda normal bir yük misali taşınabilmektedir. Bu sebeple yapılan dönüşümlerde stepne alanına montaj yapılmadan önce durumu bilmek oldukça önem arz etmektedir.
Stepne ne işe yarar?
Stepne, aracın seyahatine devam etmesini sağlar. Patlayan veya delinen lastik yerine takılarak sürücünün güvenli bir şekilde yolculuğuna devam etmesini amaçlayarak bagajda yer verilen bir ekipmandır. Bu nedenle, stepnenin doğru şekilde kullanılması ve uygun koşullarda muhafaza edilmesi oldukça önemlidir.
Araçta stepne bulundurmak zorunlu mudur?
Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, çoğu ülkede araçlarda stepne bulundurma zorunluluğu vardır. Bu güvenlik önlemi, sürücülerin beklenmedik durumlarda yolculuklarına devam edebilmelerini sağlamak için getirilmiştir. TÜVTÜRK standartlarında stepne zorunlu tutulsa da eksikliği durumunda “hafif kusurlu” ibaresine maruz kalınır.
Stepne olmayan araç muayeneden geçer mi?
Birçok ülkede araçların muayeneden geçebilmesi için işlevsel bir stepneye sahip olmaları gerekmektedir. Fakat TÜVTÜRK tarafından yapılan muayenelerde stepne ağır kusur olmadığı için muayene için sadece hafif kusur sayılır. Birçok hafif kusurun olmadığı durumlarda aracın muayene geçmesinde herhangi bir sorun ile karşılaşılmaz.
Stepne takılı araçlarda kaç km hız yapılabilir?
Stepne, geçici bir çözümdür, bu sebeple düşük hızlarda kullanılması önerilir. Üreticinin talimatlarına göre değişmekle birlikte, çoğu stepne ile yapılabilecek maksimum hızı 80 km/saat ile sınırlıdır. Bu nedenle, stepne takılıyken dikkatli olmak ve yavaş seyahat etmek önemlidir. Tekerlerin birbirinden farklı olması aracın dengesi için de risk unsuru olduğu için sadece ilgili sorunu anlık olarak gidermek için vardır. Sonrasında uygun lastik ile stepne değiştirilmelidir.
Stepne hava basıncı kaç olmalı?
Stepnenin doğru çalışabilmesi için uygun hava basıncına sahip olması önemlidir. Genellikle araç üreticisinin talimatlarına göre bir basınç değeri verilir. Bu bilgiler genellikle otomobilin kullanım kılavuzunda bulunur ve doğru basınç seviyesine dikkat etmek önemlidir. Bunun yanı sıra stepnenin bagajda durduğu sırada basıncından değişiklik olabilmesi muhtemeldir. Takıldığında dahi basıncı kontrol edilmelidir.
Stepne neden küçük olur?
Stepneler genellikle normal lastiklerden daha küçüktür çünkü sadece geçici olarak kullanılırlar. Küçük boyutta olmalarının temel sebebi taşıması ve depolaması kolay olsun amacıdır. Ayrıca, stepnenin düzenli olarak kullanılması durumunda aracın denge ve performansını etkilememesi için normal lastiklerden farklı bir yapıya sahip olabilmektedir.
Stepne ile uzun yol yapılır mı?
Stepne, geçici bir yedek lastiktir ve uzun yolculuklar için tasarlanmamıştır. Uzun süreli bir seyahat planlıyorsanız, en kısa sürede patlayan veya delinen lastiğin ikamesi olacak mümkün ise aynı marka ve aynı modeldeki lastikleri temin etmelisiniz. Aksi takdirde diğer lastikler ile stepne lastik arasındaki uyumsuzluk sürüş konforunu zedeleyebilir.
Yazar : Çetaş