Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Sök-Tak İşlemi Nedir, Neden Yapılır?

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
Sök-Tak İşlemi Nedir, Neden Yapılır?

Sök-Tak İşlemi Ne Demektir?

Bir aracın trafikte seyredebilmesi için yegane ihtiyacı olan muayeneden geçmesidir. Sök-tak işlemi de muayeneden geçmek isteyen araçları gerekli olduğu durumlarda muayeneyi geçebilmelerine yardımcı olan hızlıca değiştirme işlemine denir. Bu içerikte sök tak ne anlama gelir, söktük uygularken nelere dikkat etmek gerekir, ekspertiz de görünür mü ve sök tak ile değişen arasındaki farklılıkları detaylıca değineceğiz.

Ülkemizde muayeneden geçmek sadece trafiğe çıkabilmek manasına gelmekle beraber elinizde bulunan aracınızı satabilmek adına önemli bir durumdur. Tam da bu noktada araştırdığımda eksik bulunan sürücülerin muayeneden geçmek, muayeneli biçimde araçlarını sürebilmek ve araçlarını elden çıkarabilmek için sök tak işlemine başvurduğu görülmektedir. Konu hakkındaki detaylı bilgileri bu içerikten ulaşabilirsiniz.

Araçlarda Sök-Tak Işlem Ne Anlama Gelir?

Trafikte ruhsatını da eşit olmayan ve kolay kolay işli olmayacak bu özelliğe sahip araba ile geziyor olsanız ve bu arabayı daha sonrasında elden çıkaracaksınız ya da bu özellikler yüzünden muayenesini yenileme dediyseniz yapabileceğiniz işlemlerden bir tanesi sök tak işlemidir. Bu işlem sonucunda muayeneden geçmeyecek olan özelliklerin araçtan çıkartılması veya moralimden geçilmesi için araca yeni malzeme monte edilmesine sök tak işlemi adı verilir.

Sök tak işlemi kimi zaman kullanıcıların zorunda kaldı dedi işlem türüdür. Aracı elden çıkarması gereken durumlarda muayenesinin bitmesi yaklaşan araca ruhsatın da bahsedilen bir özellik muayene için kimi zaman monte edilebilmektedir. Misal olarak Ford Transit bir araç düşünelim. Ruhsatta 7 koltuk geçen bu araba koltuklardan birinin deforme olması sebebiyle mevcutta 6 tane kalmış. Bu gibi bir durumda araç ruhsatta yazanın aksine donanım taşıdığı için muayeneden geçemeyecektir. Bunun önüne geçmek isteyen ve daha sonrasında koltuk için çözüm bulmayı hedefleyen ya da aracı koltuk eksik biçimde satmak isteyen kişi bir yerden bulduğu kendisine ait olmayan bir koltuğu muayeneden geçene kadar kullanmak üzere aracına monte edebiliyor. Bu davranışı onaylamayıp önermesek de Araç sürücülerinin bu yönteme ara sıra başvurdukları inkar edilemez bir gerçek

Özellikle ikinci el araba piyasasında fiyatların arttığı bugünlerde araç yedek parça ve donanımlarının da fiyatları paralel doğrultuda artmaktadır. Bu sebepten dolayıdır ki kişiler fırsat bulamadıklarından veya araçlarını hızlıca elden çıkartmak istediklerinden dolayı sök tak işlemi ile muayeneden geçmeyi denemektedirler.

 

Sök-Tak İşlemi Uygularken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Sök tak işlemi çok etik bir davranış olmadığı için bunu uygularken nelere dikkat edilmesi gerektiğini listelemek doğru olmayacaktır. Bu noktada şuna dikkat edilmesi gerekir bu işlem mevzuat dışı olmakla beraber yapılan işlemin anlaşılması halinde muayeneden geçilemeyeceğini gibi ceza ile karşı karşıya kalma durumu da tezahür edebilir. Bu sebeple eksik parçalarınızı tamamlayarak, emanet şeklinde durmayan parçalar ile aracınız muayeneye uygun şekilde muayeneye girip geçerliliğini sağlamak en temiz ve doğru yol olacaktır.

Sökme işlemi yaparak kısa yoldan ilerlemek kısa zamanda tarafınıza fayda sağlayacak olsa da uzun süreçte aracınıza zarar verebilecek bir eylem olabilir. Bunun önüne geçmek adına uygun yollu da olsa aracınızda gerekli onarımı yaptırmanız hayati olacaktır. Günden güne artan otomobil ve otomobil yedek parça fiyatlarını da düşündüğümüzde daha sonradan yapılacak olan onarımlarda ne kadar ertelenirse o kadar fazla ücret ödenecektir. Bu sebeple aracınızın muayeneden geçmesini istiyorsanız geçeceği ve zararlı bir yöntem olan sök tak işleme yerine kalıcı onarımların peşinden gitmeniz daha doğru olacaktır.

Sök-Tak İşlemi Ekspertizde Gözükür Mü?

Bir araçta bulunan malzemeler ve donanımla önceki muayeneden bu yana değişmişse ve aracın orijinalinin dışında bir parça kullanılmışsa bu ekspertiz raporunda ortaya çıkacaktır. Sök tak işlemi başlı başına farklı bir manaya geldiği için bu durumun expertiz raporunda amaçlanan şekilde “muayeneden geçmek için takılmıştır” gibi bir sonuçla rapora dökülmesi beklenmez. En fazla montajda yapılan eksiklerden dolayı ekspertizi yapan kişi bunu fark edebilir ve böyle bir çıkarım yaparak muayene iznini vermez.

Günümüzde değişen parçalar için de kimi zaman sök tak tanımı yapılsa da bu durum tamamen farklıdır. Konu hakkında detaylı bilgiyi yazının son başlığında bulabilirsiniz.

Sök-Tak İşleminin Zararları Nelerdir?

Yapısı gereği sök tak işlemiyle takılan malzemeler araçta kalıcı olmayacağı için sadece muayeneden geçmenize yarayacak ve sonrasındaki bir kontrol sırasında yetkililerce ruhsatının incelenip ruhsatta yer alan o özelliğin o sırada araçta olmadığı fark edildiğinde tarafınıza ceza yazılabilmektedir. Bu sebeple sök tak işlemi aslında kişinin bir atlatma unsuru olarak görmesi sebebiyle daha sonrasında zarar verici bir eylem olabilir.

Durum bununla da kalmayıp kişinin sök-tak yaptığı parçanın kritik olması sebebiyle aracın kaza yapabilme açık hale gelmesi de hem sürücünün kendini hem de trafikteki diğer sürücüleri tehlikeye atmasına sebep olacaktır. Tüm bunlar göze alındığında sök tak işleminin muayene atlatmak dışında hiçbir faydası olmadığı görülmelidir.

Bilinmesi gereken bir durum da şudur ki kimi zaman sök tak işlemi daha kritik parçalarda yapılabilmektedir. Örneğin orijinali otomatik vites olan bir aracın daha sonradan manuel vitese döndürülmesi ile beraber bu durum ruhsatta bahsedilmemiş ve değiştirilmemiş olabilir. Kimi araç sürücüleri böyle senaryolarda her muayene döneminde şanzımanları değiştirerek muayenelere gitmekte ve araçların ruhsatında ki gibi olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Bu şekilde muayeneden geçildiği görülse de bu durum aslında araçlara müthiş zarar veren bir eylemdir. Özellikle şanzıman gibi kritik bir parçanın bu derece kolay şekilde sökülüp takılmaya çalışılması başlı başına yanlış olduğu gibi montaj ve demontaj safhalarında yapılacak yanlışlarla beraber aracın tüm dengesini bozabilecek arızaların olma ihtimali de bulunmaktadır.

 

Sök-Tak İşlemi Olan Bir Araba Alınır Mı?

Muayenesi devam eden ama muayenede belirtilen özellikleri taşımayan bir aracı almak beraberinde masrafları da getirecekti. Eğer araçtaki bu eksik parçaları çok hayati değilse ve bunlara yönelik yapacağınız masraf alacağınız uygun fiyatı kurtarırsa sök tak işlemi olan bir araba almak mantıksız değildir. Yazının başlarında belirttiğimiz Ford transit örneğinde olduğu gibi daha sonradan bir koltuk alıp bu araca takacak iseniz o yüzden fiyatta şekilde bu aracı almanıza yönelik bir engel yok.

Fakat tekrar uyarmak gerekirse sök tak işlemi yapılan parçanın ne olduğunu bilmek gerekir. Bu sebeple araç almadan önce aracın muayenesi var diyerek bir şeyleri göz ardı etmekten kaçın ve aracı tekrar ekspertize sokun. Böylece araçtaki eksik parçaları öğrenebilir araç satıcısı ile uzlaşarak daha uygun fiyatlarda araca sahip de olabilir. Bu gibi durumları gözden kaçırmak tarafınıza sadece zarar olarak geri dönüş sağlayacaktır.

Sök-Tak Ve Değişen Aynı Şey Mi?

Geçmiş bölümlerde referans verdiğimiz bölümde sök tak deyiminin bazen yanlış anlaşıldığını ifade etmiştik. Kimi insanlar araçlarda değişen parçalar için sök tak yapıldı gibi bir terim kullansa da bu tamamıyla doğru değil.

Bir araçla sök tak olduğunu ispatlamak adına ilgili aracın ruhsata işli kritik bir durumdan geçtiğini ve muayene aldığını görmelisiniz. İlgili parça muayeneden geçmiş gözükmesine rağmen bulunmuyor ise bu parçanın sök tak olduğunu ancak o zaman anlayabilirsiniz. Aksi takdirde donanımda değişiklik olması, aracın bazı bölgelerinde boya olması, aracın bazı bölgelerinin değişmesi köpek işleme olarak adlandırılmaktadır. Bunlara değişen ya da değişen parça adı verilir.

Sök tak işlemi başlı başına muayene atlatma için başvurulan bir yöntemdir ve kalıcı bir değişimi değil geçici bir değişimi ifade eder. Bu sebeple değişen ve sök tak aynı şey değildir.

Araç sürücülerinin araçlarının sağlığını düşünmeleri için söktaş işlemlerinden olabildiğince uzak durması en faydalı hareket olacaktır. Aracın değerinin düşmemesi, trafik güvenliğinin arka plana atılmaması, aracın konforunun bozulmaması ve buna benzer birçok sebepten dolayı aracın gerekliliği olan değişimlerin yapılması yapılmadığı halde satışa veya trafiğe çıkarılmaması gerektiğinin bilincine varılması oldukça önemlidir. Aksi takdirde trafikte sadece kendinizden sorumlu olduğunuzu düşünerek hareket ederseniz yanlışın içine düşebilirsiniz.

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023