Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Sisli Havalarda Araba Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
Sisli Havalarda Araba Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Havalar güzel olduğunda dışarı çıkıp arabamızla dolaşmak isteriz ya da tatile çıkar arabamızla uzun yol yaparız. Birçok olayla karşılaştığımız bu yolculuklarda karşılaşabileceğimiz doğa olaylarından biri de sis. Sis, yapısı itibari ile hava kadar saydam olmadığından görüşü daha kısıtlı bir ortama sebep olmaktadır. Bu yüzden bazen çok yoğun sise denk gelip aracımızı bir otoparka park edip havanın düzelmesini beklediğimiz anlar da olabilir. Durumun bir aciliyeti varsa, herhangi bir yere yetiştirecekse yola devam etmemiz gerek. Bu gibi durumlarda da bazı şeylere dikkat etmek hayati olabilir. Sisli bir havada araba kullanırken nelere dikkat etmeliyiz, hangi farlarla ilerlemeliyiz gibi soruları bu yazımızda cevaplandıracağız

Sisli havalarda araba kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

Olası ani trafik hareketleri karşısında tepki verme süresini arttırmak için sisli havalarda normal hava şartlarında seyahat ettiğiniz hızlardan çok daha düşük hızlarla seyahat etmelisiniz. Alışkın olduğunuz hızdan düşük hızlarda gitmek sisten dolayı geç fark ettiğiniz ve önünüzde duran bir aracı daha önce fark etmenize olanak sağlar.

Bir diğer önemli husus ise doğru far kullanımı. Bazı araçlarda bulunmasa dahi çoğu araç sis farlarına sahip. Sis farları sisin etkisini azaltarak hem sizin görüşünüzü rahatlatacak hem de diğer sürücülere sizi daha belirgin hale getirecektir. Ani hareketlerden kaçınmalı, sinyal kullanımınıza dikkat etmeli, frenlemeyi daha önceden başlayarak yapmalı ve arkanızdan gelen bir aracın sizi fark edip kaza yapmanızın önüne geçecektir. Özellikle yoğun sisli havalarda şerit takibinizi çok daha odaklanarak yapmalısınız.

Sis farları sadece ve sadece gerekli durumlarda kullanılmalıdır. Karayolları trafik kanunu kapsamında gereksiz sis farı kullanımı yasaklanmıştır. Kanun kapsamında belirtilen durumlar dışında sis farı kullanan sürücüler para cezasına çarptırılmaktadır.

6047 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 64 maddesi yasaklar ile alakalı b bendi içerisindeki birinci maddede gereksiz sis farı kullanımı şu şekilde tanımlanır: “1. Gece sis ışıklarının; sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılması”.

Yukarıdaki kanun kapsamında belirlenen sınırlar içerisinde sis farı kullanılmaz ise 436 tl para cezasına maruz kalınabilir. Bu sebeple sis farı sadece gerekli hallerde kullanılmalıdır.

Sisli havalarda hangi farları yakmalıyız?

Aslında her ne kadar uzun farların daha etkili olacağı düşünülse de sisli havalarda görüşünüz normal şartlardan çok daha farklı olacak. Sis içinden gelen uzun farlar daha çok hasar verecek ve kullanıcının görüşüne olumsuz etki ediyor. Doğru far kullanımı kısa farlar, arka farlar ve sis farları şeklinde olmalıdır. Bu sayede göz kamaştırmadan sis içerisinde temiz bir görüş alanı sağlamak mümkün.

Günümüzde bazı modifiye ve araç parça satım yerlerinde özel sis lambaları bulunsa da bu lambalar kimi zaman kazalara sebebiyet vermektedir. Bu sebeple bulaşmalardan uzak durup aracınızın mevcut donanımında yer alan sis farlarını kullanmak daha akılcı olacaktır. Sis farlarıyla beraber görüş mesafenizi ilgili hava durumuna göre ayarlayabilir çevrenizdeki kişilerin bundan etkilenmeden rahat ve güvenli bir şekilde yol almasını sağlayabilirsiniz.

Belirtmek gerekir bazı çok eski araçlarda sis lambası bulunmadığı için bu araçlar ile siste havalarda yola çıkmak oldukça tehlikelidir. Eğer bu araçların donanımını sonradan siz skora eklemiyor olsanız olabildiğince sisli havalarda yola çıkmaktan kaçınmanız gereklidir. Bu durum yalnızca sizi değil yolda olan diğer şoförlerin de güvenliğini etkileyecektir. Trafikte herkes kendinden değil aynı zamanda önünde ve arkasındaki kişi giden kişilerden de sorumludur. Bu sebeple trafiğe uygun şekilde hareket etmek herkes için en iyisi olacaktır.

Yıllar içerisinde far tipleri değişmiş, bu durum sis farlarına da etmiştir. Xenon farlar geçmişte sıklıkla kullanılsa da günümüzdeki modern arabalarda genel olarak LED farlar kullanılmaktadır. Xenon farlar yüksek ışık gücüne sahip olsalar da yüksek elektrik kullanımıyla beraber sorunlar yaratmaya başlamıştır. LED farlar ise daha düşük enerji tüketimleri ile ve çevreye yaydıkları ışığın daha az rahatsız edici olmasıyla öne çıkmaktadır. Bu sebeple sis farı teknolojilerinde de modern araçlar için LED kullanımı daha fazladır. Özellikle söz konusu yeni çıkan elektrikli araçlar ise Xenon fardan herhangi bir iz bulmak mümkün değildir. Xenon farların günümüzde özellikle modifiye araç tutkunlarının sıklıkla tercih ettiği bir far türü olduğunu da belirtmek gerekir.

Sisli havalarda görüş mesafesi azalır mı?

Sis, atmosferin aksine saydam değildir. Su damlacıklarını içinde bulundurması sebebi normal atmosfer gibi saydam bir görüş sağlayamaz. Bu sebeple görüş alanı kısıtlanır. Bu gibi durumlar içerisinde bulunulduğunda görüş alanı net bir biçimde kısıtlanır veyahut da kısıtlanmak demek sisin boyutuna göre yapılabilir.

Kimi durumlarda sis çok yoğun olduğu için görüş mesafesi bir metreye kadar dahi düşebilmektedir. Bu gibi durumlarda seyahat etmek güvenli olmadığı gibi hız yapmak değme yerindeyse kazaya davetiye çıkartmaktır. Bu gibi bir durumun içerisine düşerseniz sakın ama sakın takip mesafesi olmadan araç kullanmayın. Önünüzdeki ve arkanızdaki araçların bilincinde olmadan yapacağınız her hamle kaza ile sonuçlanabilir.

Siste neden dörtlü yakılmaz?

Çoğu sürücü sisli havalarda dörtlü flaşör ile aracını daha belirgin hale getirerek diğer kullanıcıların kendisini görmesini sağlamaya çalışır. Bu her ne kadar doğru bir davranış gibi gelse de aslında doğru değildir. Çünkü dörtlü flaşör acil durumlar için kullanılır. Dörtlü flaşörünüzü gören diğer kullanıcılar acil bir durum olduğunu varsayarak hareket edebileceği için dörtlü flaşör yakmamalısınız. Yol kenarında durakladığınızı, yolda mecburi bekleme yaptığınızı düşünmeye sevk etmesi kaza risklerini arttıracaktır.

Şunu belirtmek gerek ki sesli havalarda eğer acil bir durum varsa dörtlüleri yakmak zaruri hale gelebilir. Dörtlü yakımı sadece yolda seyir halindeyken ve araçta bir arıza bulunmadığı durumlarda yapılmamalıdır. Tabii ki dörtlü yakmanız gereken araç arızası veya da acil bir durum var ise dörtlü yakabilirsiniz.

Sisli havalarda takip mesafemiz ne kadar olmalıdır?

Takip mesafesi önümüzde seyreden araçla aramıza koymamız gereken mesafedir. Bu sayede ani fren, tehlikeli sürüş ve kaza gibi ani gelişen trafik olaylarına daha etkin ve daha atik karşılık verebiliriz. Normal şartlarda takip mesafesini, seyrettiğiniz o anki hızın en az yarısı olacak şekilde ayarlamanız gerekir.

Örneğin 50 km/s hızla seyrediyorsanız ve herhangi bir olumsuz koşul yoksa takip mesafeniz en az 25 metre olmalıdır. Gelgelelim sis gibi hava olaylarının etkileri ile bu mesafe değişebiliyor. Normal hava şartlarında hızınızın en az yarısı olması gereken takip mesafesi sis gibi sıkıntılı durumlar ortaya çıktığında en az seyrettiğiniz hız ile aynı olmalıdır. Örneğin; 50km/s hızla seyreden bir araç normal koşullarda en az 25 km/s gitmesi yeterliyken sisli havada 50km/s hızda 50 metre takip mesafesi bırakmalısınız.

Özetle şunu belirtmek gerekiyor ki sisli havalarda araba kullanmak oldukça dikkat gerektiren bir mesele. Kişilerin sesli bir yolda neler yapması gerektiğini bilmeden yola çıkması oldukça riskli. Bu gibi durumlarda özellikle kalabalık yollar için bilmeyen her kişi potansiyel bir risk durumunda. Rehberimizde bahsettiğimiz kural ve önerilere kulak kesilir iseniz dış etmenlerden gelecek etkiler hariç siz taraflı herhangi bir sorunla karşılaşmayacaksınız. Fakat yine de eklemek gerekir her ne olursa olsun ne kadar bilgili olursanız olun sesli bir havada araç sürerken hep dikkatli olmalısınız.

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023