Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Sel Hasarlı Araba Nedir, Sel Hasarlı Araba Alınır Mı?

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
Sel Hasarlı Araba Nedir, Sel Hasarlı Araba Alınır mı?

Sel Hasarlı Araba Alınır mı?

Zorlaşan ekonomik koşullar ve artan araç fiyatlarıyla beraber vatandaşlar kimi zaman fırsat beklemektedir. O doğrultuda uygun fiyatlardan araç almak isteyen kişiler sel hasarlı araba alınır mı sorusunu dile getirilebilir. Bu içeriğimizde sel hasarı ne demek, sel hasarlı araba alınır mı ve bir aracın sel hasarlı olduğu nasıl anlaşılır gibi çeşitli sorulara tüm detaylarıyla yanıt vereceğiz.

Ülkemiz o coğrafyası ve şehir planlamalarının yanlış olması sebebiyle sık sık sel felaketiyle karşı karşıya kalan bazı bölgelere sahip. Ağır geçen sel felaketleri sonucunda birçok araç sel hasarlı konuma gelip satışa çıkarılmaktadır. Bu içerikte bu araçlara dair detaylı bir soru cevap yapılacaktır.

Sel Hasarı Ne Demek?

Adından da anlaşılacağı üzere sel hasarı demek sel sebebiyle sular altında kalmış veya selden etkilenerek belli başlı bölgelerinden su almış bunun sonucunda maddi kayba uğranılmasına sel hasarı denir. İkinci el araçlar için kullanılan bu tabir araç piyasasında selden etkilenen araçları satmak için kullanılan bir tanımdır.

Sel hasarı kimi zaman basit bir şekilde aracın su almasıyla oluşabilmektedir. Bu noktada şiddet değişken olsa da hasar sel sebepli ise kullanılacak tabir sel hasarı olacaktır.

Serhat sarı sadece araba için kullanılan bir terim olmayıp kimi zaman sigorta firmaları tarafından sigortalanan başka maddi unsurlar için de geçerlidir. Araçlarda bu tabirin kullanılmasının sebebi ise bir yandan da araçta mevcut olabilecek arızalar hakkında sigorta firmasının kategorize edebilmesine yöneliktir.

Sel Hasarlı Araba Alınır Mı?

Günümüzde birçok kişinin merak ettiği konulardan biri de sel hasarlı araba alınır mı sorusunun cevabıdır. Bildiğimiz üzere yukarıda da açıkladığımız gibi selden dolayı maddi kayba uğramış araçlar sel hasarlı olarak internet üzerinden veya başka platformlardan satılabilmektedir. Muadillerine göre çok uygun fiyattan satılan bu araçların alınması durumunda insanlar neyle karşılaşacaklarını bilmeyebilir. Konunun temeline inmek gerekirse aracın neredeyse bütün halde suyla uzun süreli temasta olduğu düşünüldüğünde insanların içini bir ürperme basabilmektedir.

Birçok kaynakta sel hasarlı araç alınır şeklinde kesin beyanlar bulunsa da bu durum tamamen böyle değildir. Sel hasarlı bir aracı almadan önce yapılması gereken en büyük işlem tarafsız ve kaliteli bir ekspertiz işlemini yapılması olacaktır. Aksi takdirde araç gün boyu sorunsuz çalışsa dahi içerisindeki donanımda sel sebepli nelerin yanlış ve eksik olduğunu da anlamak oldukça güçtür. Araçta meydana gelen tahribatın ortaya çıkması adına yapılacak en mantıklı hamle ekspertiz hizmeti almak olacaktır.

Eğer ekspertiz raporu sonunda kritik parçalarda ileride sorun yaratabilecek veyahut ta halihazırda önemli sorun olan problemler yoksa sel hasarla araba gayet tabii alınabilir. Bu noktada alacağınız aracın ekspertiz bakımından bir sorun yapmayacağını düşünebilirsiniz fakat sel kaynaklı kronik hale gelebilecek sorunlar olup olmadığını da önceden analiz etmeniz gerekir.

Sel Hasarlı Araba Pert Kaydı Alır Mı?

Tıpkı trafikte olduğu gibi doğal afet sonucu sel hasarlı duruma gelmiş aracın da tamamıyla hasar almış olması gerekir 2 pert durumuna geçebilsin ve pert kaydı alınsın. Aksi takdirde aracın kaskosu unun bulunduğu sigorta şirketinden bir bedel alındı ve bu bedel takibinde araçtaki arızalar giderildi ise araçtaki hasarın oranına göre eğer oran fazlaysa ağır hasar kayıtlı olarak düşükse de harçlar kayıtlı olarak ruhsata işlenecektir.

Bilinenin aksine selden zarar gören tüm araçla pert kaydı almamaktadır. Bunu sadece çok yüksek seviyede selden zarar görmüş ve aksamları çalışamaz hale gelmiş araçlar alabilir. Bu konu biraz da servis hasarlı araba alınır mı konusuyla bağlantılı olduğu gibi sel hasarı fert olarak çıkan aracın alınmaması gerektiğini de burada bir daha yenilemek gerek. Ara ceza almak yeri dönülmez risklerin de alınması manasına gelecektir.

Sel Hasarlı Araca Kredi Çıkar Mı?

Aracınızın sel hasarlı olmasından ziyade hasar kaydının miktarı ne kadar düşükse araca kredi çıkma olasılığı o kadar yüksek olacaktır. Basit deformiteler ve basit arızalardan dolayı ağır hasar kaydı oluşmayacağı için sel hasarlı araca bu gibi durumlarda kredi çıkacaktır. Bu noktada değerlendirme yaparken Serhat hasarlı konusunun ağır hasarlı veyahut da kaza yaşamış olmaktan farklı olmadığını öğrenmek gerekir.

Eğer araç almak istiyorsanız ve hedefindeki araç sel hasarlı olması sebebiyle fiyat kırıldıysa bir gün doğru ustalarla çalışacağınıza inanıyorsanız kendiniz adına en doğru adımı atabilirsiniz. Aracın küçük arızaları olması halinde çok büyük işlemlere gerek kalmadan basit tamirle trafiğe çıkabilir hale gelmesi de oldukça mümkündür.

Aracın Sel Hasarlı Olduğunu Nasıl Anlarız?

Bir aracın sel hasarlı olup olmadığını anlamak için birkaç farklı metot bulunsa da eğer araç yeteri kadar iyi temizlendi ise bunu bulmak imkansız hale de gelebilir. Bu noktada yine durumdan emin olabilmek adına yapılacak tek şey ekspertiz firmalarından yardım almak olacaktır. Bu firmalar özerk olduğu gibi tarafınız ve başkası adına en doğru raporu da çıkaracak.

Bir aracın sel hasarlı olduğunu anladıktan sonra sizden talep edilen fiyat piyasanın gerçeklerine ne kadar uyup uymadığını tartışmanız oldukça önemli. Daha sonrasında birkaç ay sonra ilgili araçla ilgili farklı bir olay olursa buna karşı alacağınız refleksle de bunları aklınıza getirmeniz gerekir. Çünkü en nihayetinde sel hasarlı alarak bir riskin altına girmiş oluyorsunuz. Aracınız çalışmama ihtimalinin yüksek olduğu durumlarda suçlamaktan ziyade keşke böyle bir risk almasaydım diyebilirsiniz. O sebeple doğru düzgün araştırma yapmadan böyle bir yola çıkacaksınız tekrardan birkaç defa düşünmenizi öneririz.

Kısmi Sel Hasarı Nedir?

Resmi sel hasarı adı üstünde tamamen hasardan zarar görmemiş ağır hasar kayıtlı durumuna düşmemiş, sel kaynaklı basit arızalara maruz kalan araçların yaşadığı durumdur. Etkileri kimi zaman basit ve geçici olsa da kimi zamanla yıkıcı etkiye sahiptir. Günün sonunda metal ve plastik aksamdan oluşan genel bir sistemin içerisine su kaçtığı düşünülürse ileri süreçte kimi zaman bu kaçaklar sebebiyle farklı arızalarla karşılaşma olasılığı da olabilecektir.

Kısmi sel hasarı olan araçları çok ucuz fiyatlardan alarak gerekli bakım ve masrafı yaptıktan sonra satan bazı kişiler de bulunmaktadır. Bu durumun devlet açısından herhangi bir sorun teşkil etmediğini belirtmek gerekir. Günümüzde sadece sel hasarlı araçları alarak bunların tamiri ve satışı üzerinden para kazanan kişiler de bulunmaktadır. Bu noktada insanlar bu tip arabaların arızaları üzerine fazla ihtisaslı olmadıkları için arabayı kısa yoldan perte çıkartmanın yolunu arayabilir. Bu durumda alanın uzmanı olan kişilere yeteneklerini gösterebileceği ve ticari açıdan önemli kararlar yapabileceği bir kanalı açmaktadır.

Kısmi sel hasarlarının tespiti oldukça kolay olup perte çıkmış bir araba için sel hasarı kolay bir biçimde tespit edilemeyebilir. Arıza birden fazla yerde olduğu için tamir aşamasında kimi zaman sadece parçaları dahil tek tek söküp çalışan diğer araçlarda deneyerek kontrol sağlanabilir. Bu durum biraz da meşakkatli olduğu için herkesin tercih edeceği bir alan değildir. Kişilerin eğer böyle bir tercih olacaksa bu alan üzerine yoğunlaşmalı ve araç parçalarının sıvı teması durumunda ne tarz reaksiyonlar verebileceğini ve nasıl bu reaksiyonların önüne geçilebileceğini öğrenmesi zaruridir.

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023