Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Port Bagaj Nedir? Ne İşe Yarar?

Eklenme Tarihi:
01 Şubat 2024
Port Bagaj Nedir? Ne İşe Yarar?

Araçların bagaj kapasitelerini arttırmak için yöntem bulunmaktadır.  Bunlardan biri olan port bagajlar sıklıkla tercih edilen bir bagaj türüdür. Port bagaj nedir, ne işe yarar, araçlarda port bagaj yasak mı, alırken nelere dikkat edilmeli, ne kadar yük taşır, yakıt tüketimine etkisi nedir gibi birçok sorunun detaylı yanıtını bulabilirsiniz. 

Port bagaj nedir? 

Özellikle seyahatlerde kullanılma kadını araçlara ek bagaj imkânı sunan bu yapılar geniş ailelerin ilk tercih ettiği araç Ekipmanları arasında yer alır. Aracın üstüne monte edilen bu yapılar oldukça geniş bir bagaj alanı sağlamakla beraber gündelik seyahatler içinde kullanılabilir niteliktedir. 

Port bagaj ne işe yarar? 

Bir port bagaj ile seyahatleriniz için e olarak hacme sahip olabilirsiniz. Bagajlar sadece seyahatler için beraber taşıma işlemleri, iş için kullanılacak malzemelerin depolanması gibi eylemler içinde tercih edilmektedir. Yapı olarak birincil Hedefleri araçların bagaj kapasitelerini arttırmaktır. Ve bunu da layığıyla yerine getirmektedir. 

Eklenti bagaj olarak da anılan port bagaj, arabanın üzerine ara atkı ile üst rafa monte edilmektedir. Eğer Aracınız SUV kasa araç genellikle aracınızın tavanında sabit çıtaları bulunur.  Bu çıtaları port bagajı yerleştirerek monte etmek mümkündür. Bazı port bagajlar çıtalara ihtiyaç duymadan aracın üstüne monte edilebilir. Bunlara tavan barı modelleri denir. Bagaj ile gelen ara atkıya da bisiklet, kayak tahtası gibi çeşitli eşyalar sabitlenebilmektedir. 

Port bagajların bazı avantajlarından biri de araç içerisin ekstra olarak koltuk eklemek veya içerisindeki koltuk bölümlerinden feragat etmemek için bagaj yaratmak isteyenlere Fayda sağlamasıdır. Bu sayede araç içerisinde taşınacak kişi kapasitesi artarken bagajdan eksik kalınmaz. 

Araçlarda port bagaj yasak mı? 

Araç muayeneler geçerken port bagaj sökülerek götürülebilir. Bu sebeple yalnız Port bagajın sistemin sökülür ve takılır olması gerektiğine dikkat ediniz. Bunun dışında araç Port bagajla beraber muayeneden geçmez. Fakat Az önceki cümleden de Anlaşılacağı üzere önemli bir durum değildir. Muayene sırasında port bagaj çıkartılarak durumdan kaçınılabilir. 

Bu noktada şuna da dikkat etmek gerekir port bagajı sökülebilir bir şekilde aracınıza monte etmek en sağlıklı yöntemdir. Aksi takdirde her muayene işleminden önce uzun bir demonte süreci sizleri bekleyecektir. 

Port bagaj alırken nelere dikkat edilmelidir? 

Aracınız için bagajı seçmek adına dikkat etmeniz gerekir. Bunlar; 

Eğer aracınızın tavanında port bagaj monte etmek adına delikler yer almıyorsa Port bagajı monte etmek için ara atkı almanız gerekir ve bu ara atkı araca monte edilmelidir. Ara atkı alırken kaliteli ve materyali sağlam bir ürün seçmeniz oldukça hayati olacaktır. 

Port bagajları tek yönlü ve çift yönlü olarak üretilmektedirler. Kullanım tipinize göre iki tipten birine seçebilirsiniz. 

 

Bilindiği üzere aracın en tepesinde bulunacak port bagajlar sürekli olarak güneş ışığına maruz kalacaktır. Port bagaj seçiminde kaliteli bir ürün kullanmak ilk önce sürüş güvenliği için daha sonrasında taşıyacağınız malzemelerin sağlığı için oldukça önemli. 

Son olarak dikkat edilmesi gereken şey ise port bagajların hepsinin farklı taşıma kapasiteleri bulunur. Bu sebeple Port bagajı seçmeden önce tarafınıza ne kadar hacme sahip bir bagaj gerektiğini bilerek seçim yapmanız gerekir. 

Bilindiği üzere port bagaj aracın sonradan eklemlenen bir sistem olduğu için baz bakımlara ihtiyaç duyar. Özellikle port bagaj montajı için kullanılan ara askı bazı metal yapılardan oluştuğu için paslanma ihtimali bulunan bir parçadır. Bununla beraber port bagajı monte edildiği bağlantı noktalarının da düzenli olarak bakıma ihtiyacı vardır.  Bağlantı noktalarında gres yağı kullanarak paslanmanın önüne geçebilirsiniz.  Bu şekilde port bagaj ve ara askıya düzenli şekilde bakarsanız uzun yıllar boyunca sorun olmadan kullanabilirsiniz. 

Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri kilidinin kaliteli olup olmaması. Kalitesiz veya hasarlı bagaj kilidi yolculuk sırasında bagajın açılarak etrafın saçılması gibi sürüşü oldukça tehlikeye sokacak bir duruma gebe olabilir. Bu sebeple port bagaj kilidi şekilde temin edilmeli ve düzenli olarak adam olup olmadığı kontrol edilmelidir. Aksi takdirde hem kendinizi hem de trafikteki diğer aktörleri tehlikeye sokabilirsiniz. 

Port bagaj ne kadar yük taşır? 

Port bagajlar ne kadar yük taşıyıcı ilk önce kalitesi daha sonrasında aracınızın tavan tipi ile alakalıdır. Bagaj tiplerinin ne kadar ağırlık taşıyabileceği genellikle kılavuzlarında yer almaktadır. Modeller bulunmakla beraber bu modeller farklı hacme ve farklı dayanıklıklara sahiptir.  Bu sebeple kesin suretle "port bagaj şu kadar yük taşır” demek yanlış olur. Farklı değişkenlerin rol aldığı bu denklemde seçimlerinize göre taşıma miktarı siz belirleyeceksiniz. 

Port bagaj yakıt tüketimini etkiler mi? 

Araçların çalışma mantığı listesine baktığımızda şunu görüyoruz ki bir aracın ağırlığı arttıkça yakıt tüketimi de artmaktadır. Bu sebeple şu kolayca söylenebilir ki port bagaj ağırlığın sebebi ile yakıt tüketiminin negatif anlamda etkileyebilir. Fakat bu durum yüklük de çok ağır malzemeler olmadığı sürece aşırı bir etkisi olmayacaktır. Bununla beraber aracın aerodinamik yapısını etkileyen port bagaj daha fazla sürtünme kuvveti oluşmasına da Sebep olarak yakıt tüketimini arttırmaktadır. Aşırı olmasa da eğer yakıt tüketimini takip ederseniz fark edebileceğiniz bir durumdur. 

Port bagaj ruhsata işletmek gerekir mi? 

Port bagaj muayeneden geçmeyeceği için ruhsata ek olarak işlenemez. Bu sebeple muayeneden önce bot bagajı Demonte ederek muayeneye gitmenizi en sağlıklı hareket olacaktır. Aracın muayenesinden sonra tekrardan Port bagajı monte ederek kullanmaya devam edebilirsiniz.  Port bagajı ruhsata işletmek gerekmez denilebilir. 

Port bagaj hangi araçlara takılır? 

Kullanım ihtiyacı oldukça port bagaj tüm araçlara takılabilir. Fakat Yapı gereği genellikle SUV tipi araçlarda görülmektedir.  Bunun yanı sıra Sedan ve Hatchback gibi günlük kullanımda kullanılan araç tiplerinde de kullanıldığı görülmüştür. Bunlara ek olarak VIP taşımacılığı için kullanılan ticari araçların büyük bir bölümünde port bagaj kullanımı yaygındır. 

İçerikte de belirtmiş olduğumuz gibi port bagaj birçok avantajı beraberinde getirse de aynı zamanda birçok dezavantaja da sahiptir. Bu sebeple trafiğe çıkmadan önce port bagaj takma arasında emin olmanız gerekir. Bununla beraber port bagaj temin ederken gerek ara askı bagajın kendisinde kaliteli ürünleri tercih etmeniz hem araç sağlığı hem de taşıyacağımız eşyaların kondisyon için oldukça önemlidir. Aksi takdir maddi ve manevi zararlar uğrayabilirsiniz. 

 

 

 

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023