Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Pert Belgeli Araç Nedir?

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
Pert Belgeli Araç Nedir?

Pert belgeli araç nedir?

Perte çıkmış araç, pert belgeli araç herkesin aşina olduğu bir kavramdır diyebiliriz. Bu deyim aslında aracın sigorta durumuna yönelik bir ifadedir. Tam hasarlı araçlar için kullanılan pert terimi genllikle aracın hasar tazminatını ödemek amacı ile veya aracın kullanılmaz hale gelmesi ile karşımıza çıkar. Bu içerikte pert nedir, pert belgeli araç nedir, pert araç alınır mı gibi farklı sorulara yanıt vereceğiz.

Pert kelime olarak direkt olarak tam hasarlı, kullanıma uygun olmayan manasındadır. Bir kaza sonucunda aracın kullanılamaz hale gelmesiyle beraber ağır hasar kaydı bulunan araçlar için de pert tabiri kullanılır.

Pert belgeli araç ne demektir?

Pert belgeli araçlar, kaza sonucunda oluşan ağır hasar sebebi ile aracın değerinin %70 ve üzerinde kaybolduğu araçlardır. Bu durumda ilgili araç için pert kaydı olarak adlandırılan bir belge düzenlenmektedir. Aracın eğer kaskosu bulunuyor ise ilgili sigorta firması aracın maddi zararını karşılamaktadır. Bu karşılamanın gerçekleşebilmesi için pert kaydının olayın gerçekleşmesi ve belgelerin düzenlenmesinden sonraki 5 gün içerisinde kaskoyu yapan sigorta firmasına bildirilmesi gerekir.

Tabi ki hiçbir sigorta firması gerekli araştırmaları yapmadan araca direkt olarak bedel ödememektedir. Bildirim yapılmasından sonra sigorta firması tarafından yetkilendirilen ekspertizler aracı incelemeye alırlar. İnceleme sonunda aracın yeniden tamir edilmesi kaza günü aracın mevcut durumunun değerinden daha yüksek olursa firma tarafından aracın o günkü bedeli sürücü kişiye ödenmektedir. Eğer aracın trafiğe dönebilecek şekilde tamir edilmesi mümkün ve bu tamir bedeli araç değerini aşmıyorsa aracın tamiri için gerekli olacak tamir ücretleri kasko yapan firma tarafından karşılanır. Bu olanaktan sadece kaskosu bulunana ve özel sigortalı araçlar faydalanabilmektedir.

Pert belgeli araç alınır mı?

Kimi kişiler daha ucuz olması sebebi ile pert belgeli araç alımına yönelmektedir. Araçların tamir masraflarının karşılanması ile beraber alış ve tamir ücretleri satılabilecek bedelden yüksek olmayacaksa pert belgeli araç almak mantıksız bir hamle olmaz. Bu sürecin sonunda aracın tekrar muayeneye girerek trafiğe tekrar çıkması da sağlanabilmektedir. Fakat şu unutulmamalıdır ki araç tekrar satılırken tüm kayıtlarda ağır hasar kayıtlı olarak geçecektir. Bu sebeple aracın satış bedeli diğer alternatiflere göre de daha düşük olacaktır.

Pert belgeli araçların alım ve satımları kanunen yasaklanmamış ve bir engel ile sınırlandırılmamıştır. Kişiler trafiğe çıkartmadıkları sürece bu araçları üzerlerine alabilirler. Araçların tamir edilmesi ve muayene şartlarını karşılaması ile birlikte de aracı trafiğe çıkartabilirler.

Pert belgeli araç alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Fiyatların yüksek olması sebebi ile birçok kişi için pert belgeli araç alımı mantıklı olabilmektedir fakat dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Her pert belgeli araç alınmamalıdır, bazılarına yapılacak masraf zarar edilmesine de sebep olabilmektedir.

Pert belgeli araç alırken ilk olarak bir uzmanla beraber aracı incelemek oldukça akılcı olacaktır. Olası masraf ve gerekli işlemleri tahmini olarak hesaplayabilmek adına ve aracın tekrardan trafiğe çıkabilecek mi çıkamayacak mı tespiti için uzman görüşü fayda sağlayacaktır. Buna ek olarak aracın bedelinin tespiti için de yine uzmandan destek alınabilmektedir.

Araç pert durumdaysa bakılması gereken iki kısım şasi ve motor kısımlarıdır. Bu kısımların tamiri oldukça iyi bir ustalık gerektirmekte olup yüksek masraflar çıkartabilmektedir. Öyle ki yedek parça ve ustalık ücreti ile aracın sağlam formundaki fiyatını dahi geçtiği durumlar olmuştur. Bunu yanı sıra bu kısımlar tamir edilse dahi aracın eski performansına ve sağlığına kavuşması güç olduğu için sürüş güvenliğini de riske atabilecek bir durum ortaya çıkabilmektedir.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken ise aracın hava yastıklarının patlamış olup olmadığına dikkat etmektir. Aracın ağır bir kaza yaptığı hava yastıklarının patlamış olması ile tespit edilebilmektedir. Buna ek olarak aracın tavanında boya ve hasar var ise aracın takla atmış olma ihtimali de göz önünde bulundurulur.

Kısacası araçlar oldukça yüksek sayıdaki mekanizmaların belli bir ölçü ve sistematik ile birleştirilmesiyle ortaya çıkarılan yapılardır. Bu sebeple basit bir arıza bile aracın uzun dönemdeki kondisyonuna zarar verebilmektedir. Bu sebeple pert belgeli araç alırken arızaların potansiyel sorunlara gebe olduğunu unutmamak gerekir.

Pert belgeli araç trafiğe çıkabilir mi?

Direkt olarak cevabı verelim pert belgeli araçlar eğer muayeneden geçmemiş ve hurda durumunda ise trafiğe çıkamaz. Aracın tekrardan trafiğe çıkabilmesi için TÜVTürk tarafından belirlenen muayene şartlarını sağlayabilecek duruma gelmesi gerekir. Bu şartlara uygun şekilde onarılan araç daha sonrasında muayeneden geçerek tekrardan trafiğe çıkabilir hale gelebilir.

Pert belgeli araçlar daha sonradan trafiğe çıksa da araç hasar sorgulama sırasında ağır hasar kayıtlı olarak sisteme işlenmektedir. Bu araç daha sonrasında kullanılabilir olsa da alım satımlarda basit bir plaka sorgulamasında kayıtları bulunabilir biçimdedir. İlgili araca dair bu bilgi de aracın satışında önemli bir fiyat kırılmasına sebep olabilir. Bu sebeple ilgili aracı satarken pert belgeli ve ağır hasar kayıtlı olduğunu ilk aşamada ilana ve alıcılara bildirmek en mantıklı yol olacaktır.

Pert belgesi nasıl alınır?

Araç kazadan sonra tamir edilmesi güç yani kasko değerinden yüksek bedeller ile onarılacak ise pert kaydı gerekir. Bu kaydı alabilmek için trafik bürosuna müracaat ederek aracınızın trafikten çekilmesi için başvurmanız gerekir. Aracın trafikten çekilmesi resmi olarak gerçekleştikten sonra da sigorta firmasından kasko bedeli alınabilmektedir. Bu belge olmadan kasko sağlayan sigorta şirketi tarafınıza ödeme yapmayacaktır. Kısacası pert belgesi kaza sonrası trafik bürosuna başvurularak alınır.

Ağır hasar ve pert aynı şey mi?

Ağır hasar ve pert kullanım biçimi ile aynı anlamlara gelirler. İki kavram da kaza sonrasında araçların değerlerinin %70 ve üzerinde tamir masraflarının olmasıdır. Eğer araç bu oranın altında ise ağır hasar kayıtlı olarak sisteme işlenmez. Bu tip araçların tamir edilmesi durumunda dahi kimi firmalar tarafından sigortalanamadığı göze çarpar. Sigorta yapan firmalar da kısıtlı sigortalama yapar. Bu sebeple pert veya ağır hasar kayıtlı araç almak ve bu araçlarla trafikte yer almak hem maddi hem de manevi olarak bir dizi riski de beraberinde getirecektir.

Araç alım satımlarda şasi ve motor gibi iki kritik parçanın işlemsiz olmasına dikkat edilir. Bunun temel sebebi ise bu kısımlarda onarım gören araçların ileride de farklı sorunlarla arızalanma riskinin yüksek olmasıdır. Pert veya ağır hasar kayıtlı araçlarda şasi ve motorda işlem ve zarar bulunma olasılığı yüksek olduğu için bu araçlardan gerekli olmadıkça uzak durmak en mantıklı karar olacaktır.

Kaskosuz araç pert olursa ne olur?         

Eğer pert durumuna gelen araç herhangi bir kasko ile koruma altında değilse kazaya karışmış olan tarafın sigorta firmasının belirlediği limitler ve kabahat durumuna göre masraflar karşılanabilmektedir. Bu durum kaskosuz durumda pert olan aracın mağdur olması durumunda geçerlidir. Eğer sigortanın karşıladığı bedeller de yetersiz olur ise zararın tazmini için karşı tarafa dava açılabilme imkanı da vardır. Fakat kusurlu taraf kaskosuz araç sahibi ise hem araç hem de kazaya karışan diğer araçlar için büyük masrafların ortaya çıkabileceğini söylemek gerek. Aracın kaskosunun olması sadece bu durumla karşılaşabilme ihtimali için dahi gereklidir. Kişileri astronomik onarım bedelleri ödemekten ve maddi ciddi zararlarla karşı karşıya kalmakta koruyacaktır.

Son olarak şuna değinmek gerekir ki pert araba alım ve satım işlemleri birçok firma tarafından yapılmaktadır. Araçların sadece pert halindeyken alınıp satılabileceği bu platformlar üzerinden alım satım normal vatandaşlar tarafından da yapılabilmektedir. Farklı bir pazar olan bu alanda birçok kişi uygun fiyatlı pert araç alarak bunları tamir etmek de, tamir ettiği araçları da önemli kar paylarıyla satmaktadır.

Part olan araçlar sadece hurda olmak zorunda veya tamir edilmek zorunda değildir. Bildiğiniz üzere araç yedek parçası pazarı başlı başına oldukça büyük bir pazardır. Kullanıcılar ve oto tamir dükkanı sahipleri kullanmak üzere uygun fiyatlı orijinal yedek parça arayışındadır. Pert durumuna gelmiş ve tamir masrafı çok yüksek olabilecek araçlar sağlam olan parçaları satılarak araç sahibine kar unsuru da olabilir. Yani kısacası aracın perte çıkması hiçbir gelir getirmeyeceği manasına gelmez. Aksine kimi durumlarda yeterince beklenirse araç parçalarını satarak dahi önemli gelirler elde edilebilir.

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023

Pert Belgeli Araç Nedir?

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023