Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Park Sensörü Nedir? Ne İşe Yarar?

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
Park Sensörü Nedir? Ne İşe Yarar?

Yeni kullanmaya başladığımız bir araca alışmak zaman alır. Özellikle boyutuna alışamadığımız aracımızı kullanırken park sorunu yaşayabiliriz. Park ederken yapacağımız yanlışlar sebebiyle aracımıza maddi hasar vermemiz pek mümkün. Bu sebepten dolayı artık günümüzde otomobil üreticilerinin çoğu standart olarak araçlarına park sensörü konumlandırıyor. Her ne kadar bazı deneyimli kullanıcılar park sensörüne karşı olsa daha firmalar yeni araçlarında daha da geliştirerek park sensörü konumlandırmakta. Gelin bu cihazın ne olduğunu ne işe yaradığını, nasıl çalıştığını, park sensörü bulunmayan bir araca dış müdahale ile sonradan takılıp takılamayacağını inceleyelim.

Park Sensörü Nedir?

Park sensörü aracın ön, arka veya her iki kısımda da bulunan araç ve araç çevresindeki cisimlerle arasındaki mesafeyi hesaplayarak kullanıcıya bildiren bir sistem. Birçok çeşidi olan bu sistem yeni nesil arabalarda artık neredeyse standart olarak gelmekte. Kullanıcıya yardımcı olmasıyla da maddi veya manevi zararın önüne geçilmesine yardımcı olan bir sistem.

Park Sensörü Ne İşe Yarar?

Park sensörü uyarı sistemi sayesinde aracımızı park ederken aracın herhangi bir yerini çarpma korkusu yaşamadan rahatça park edebiliriz. Kör noktamızda kalan veyahut farklı sebeplerle göremediğimiz cisimlerin varlığını sesli ve/veya görsel olarak ileterek aracımıza hasar vermemizi engellemeye yardımcı olur. Her ne kadar park sensörleri hayatımızı kolaylaştırsa da sadece sensöre güvenerek araç kullanmak bir hata olacaktır. Bu nedenle sadece sensörleri kullanarak değil her zamanki gibi aynaları da kullanarak aracınızı park etmelisiniz.

Park Sensörü Tipleri Nelerdir?

Park sensörleri ultrasonik park sensörleri, elektromanyetik park sensörleri ve kameralı park sensörleri olmak üzere üçe ayrılmaktadır.

Ultrasonik park sensörleri

Ultrasonik park sensörleri çevresindeki engel ve cisimleri tanımlamak adına ses dalgalarından yararlanmaktadır. Park esnasında ilgili engel ve cisimlere yaklaşıldıkça sesler çıkararak sürücüyü uyarır. Bu tip park sensörlerinin en büyük dezavantajı bazen her şeyi algılamamalarıdır. Kimi zamandır ekleri kimi zaman ise aracın tam arkasında olmasa da araçta temas etme olasılığı olabilen köşeleri algılayamayarak kaza ihtimalini doğurabilen sensörlerdir. Bu sebeple ultrasonik park sensörlerini kullanırken yan dikiz aynalarından yardım almak faydalı olacaktır.

Elektromanyetik park sensörleri

Elektromanyetik park sensörleri devreye girdikleri anlarda elektromanyetik bir alan oluşturarak ara çevresindeki cisimleri ve engellileri tanımlayan bir sisteme sahiptir. Bu tür sensörlerin en büyük sorunu en optimum çalışma düzenini araç hareket ederken sağlamalarıdır. Bu sebeple aracın dur kalk şeklinde tamamlayacağı park senaryolarında kimi zaman verimsiz çalışabilmektedirler. Bunun yanı sıra etraftaki materyallere göre elektromanyetik dalgalar kararsız çalışarak farklı sonuçlara da sebep olabilirler.

Kameralı park sensörleri

Aracın arka kısmındaki alanı gören park kameraları ile beraber ikiz aynasından arkayı kontrol etmeye gerek kalmadan aracı park etmek mümkündür. Aracı geri vitese aldığınız anda sistem otomatik olarak devreye girer. Modern araçların birçoğunda bu özellik standart olarak sunulmaktadır. Sadece park değil geri geri gidişlerde de faydalı bir teknolojidir. Kameralı park sensörlerinin en büyük dezavantajı kameralarda oluşacak problemlerden dolayı düzgün görüntü vermemeleridir. Kimi zaman kameralar bozulabilir, kimi hava şartlarında kameraların görüş açısı kapanabilir, kimi şartlarda da kamera kirlenmiş olabilir. Bu gibi durumlarda fiziksel olarak kameranın bulunduğu bölgede kontrol yapmak faydalı olacaktır. Fakat belirtmek gerekir ki tüm park sensörü tipleri arasında en faydalı olan kameralı park sensörleridir.

Park Sensörü Her Araçta Bulunur Mu?

Park sensörüne sahip olmayan bir araç günümüz şartlarında bize daha zor gelecektir. Bazı kullanıcılar bu tür teknolojilere karşı olsa da bu tip teknolojiler yeni kullanıcılar için rahatlık sağladığından birçoğu marka araçlarında konumlandırmak ister. Marka, model, üretim yılına bağlı olarak kullandığınız araçta park sensörünün varlığından bahsedebiliriz.

Yeni nesil araçların büyük bir çoğunluğunda standart olarak bulunsa da bazı modellerde opsiyonel olarak veya hiç bulunmayabiliyor. Geçmiş yıllara doğru gittiğimizde de yine birçok modelde park sensörünün olmadığını görebiliriz. Geçmiş dönemlerde daha çok üst seviye lüks arabalarda park sensörü bulunmaktaydı. Yani park sensörü her araçta bulunmaz. Satın almayı düşündüğümüz arabanın donanım özelliklerine bakarken olup olmadığına bakmalıyız.

Park Sensörü Sonradan Ekletilir Mi?

Park sensörü bazı araçlarda standart olarak bulunmayabilir ve siz daha rahat bir sürüş keyfi için park sensörüne sahip olmak isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda bazı kullanıcıların aklına ek müdahale ile park sensörü takılıp takılamayacağı sorusunu getiriyor. Sorunun cevabı ise evet daha sonradan herhangi bir araca park sensörü takılabilir. Fakat bu işlemi yaparken dikkatli olmalı ve titiz çalışmalısınız. Zira yanlış yapılan sensör montajı size yardımcı olmak yerine hata yapmanıza sebebiyet verecektir.

İki önemli husustan biri kullandığınız marka modelin yapısına ve gövdesine uygun sensörü bulmak, diğeri iste seçilen sensörün, dikkatli çalışılarak araç etrafına yerleştirilmesidir. Zira yanlış yapılan bir sensör montajı daha da zararlı olacaktır.

 

Park Sensörü Ne Kadar Mesafede Öter?

Park sensörü yolladığı sinyaller sayesinde etrafındaki cisimleri algılar ve uyarıda bulunur. Her park sensöründe aynı mesafe olmayacağı gibi genel itibariyle bu mesafe 1 metredir. Sensör 1 metrelik mesafeye gelindiğinde en düşük seviyeden uyarı vermeye başlar. Bu mesafe azaldıkça sensör uyarı şiddetini arttırarak kullanıcıyı uyarır. 30 cm ve daha altı bir mesafede sensör en üst seviye uyarı şiddetine ulaşıp kullanıcıya kesintisiz bir uyarıda bulunup aracın engellere çarpmasını engellemesini sağlar.

Park Sensörü Ne zaman Çalışır?

Park sensörü sisteminin birkaç çeşidi vardır. Sadece arka tampon üzerinde sensör olan bir araç park esnasında aracın arkasında bulunan herhangi bir cismi gördüğünde sesli veya görsel uyarıda bulunarak belli eder. Bunun yanı sıra birçok otomobilde de göreceğimiz gibi firmalar hem arka hem de ön tampona sensörler yerleştiriyor. Bu, özellikle aracının önü uzun olması sebebiyle sıkıntı yaşayan kullanıcılara kolaylık sağlıyor.

Ön tamponda bulunan sensörler de park esnasında devreye girerek aracın etrafında bulunan herhangi bir cismi gördüğünde uyarı verir. Bazı araçlarda uyarı her daim kullanıcıya iletilirken, bazı otomobillerde park sensörü araç sadece düşük hızlarda kullanıldığı taktirde devreye girecektir. Düşük hızlarda sensörlerin çalıştığı bir sistemin daha sağlıklı olduğu söylemek pek de yanlış olmaz. Zira yüksek hızlarda normal şartlarda aracı etkilemeyecek cisimler dolayısıyla uyarı veren bir sistem kafa karıştıracak ve hataya sebebiyet verecektir. Fakat birçoğu araç markası daima çalışan park sensörü sistemini kullanmamakta ve düşük hızlarda veya daha da yaygın olarak sadece geri vitese geçtiğinizde kullanabileceğiniz sistemler ile araçlarını donatıyorlar.

Park Sensörü Nasıl Algılar?

Park sensörü sonar yapısı ile çalışır. Park sensörü, insanların duyamayacağı bir frekansta ses dalgalarını kullanarak cismi algılamayı sağlar. Bu şekil çalışan cihazlara ultrasonik sistem de denmekte. Park sensörü, aracın ilerlediği yöndeki engellere yansıyan ultrasonik sinyal sayesinde engelleri algılayıp kullanıcıyı uyarır. Gönderilen ses dalgalarının çarpmak üzere olduğunuz cismin sağladığı yansıma ile dönüş hızı dikkate salınarak, cismin uzaklığı hesaplanır. Engelle araç arasındaki mesafe azaldıkça engele çarpan sinyaller daha sık olur ve uyarı şiddeti veya sıklığı artar.

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023