Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Oto Ekspertiz Nedir? Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır?

Eklenme Tarihi:
20 Haziran 2022
Oto Ekspertiz Nedir? Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır?

Araç alım satım işlemlerinde karşılıklı güven oldukça önemlidir. Tarafların arasındaki güveni sağlamak için tarafsız kuruluşlardan sağlanan oto ekspertiz hizmeti oldukça önem arz eder, alışverişin sağlıklı ilerlemesini sağlar. Her araç alışveriş sürecinde karşılaşılan oto ekspertizin ne olduğu, nasıl yapıldığı ve hangi süreçlere kapsadığını tüm detayları ile sizin için ele aldık.

Oto Ekspertizi Nedir?

Oto ekspertiz; araç satın alım veya tahlil döneminde başvurulan bir işlemdir. Tüm aktörlere araba ile ilgili en doğru bilgileri aktarma amacı ile yapılmaktadır. Oto ekspertiz ile beraber aracın geçmiş dönemde maruz kaldığı işlemleri, kaza geçmişini, değişen parçalarını ve mekanik aksamlarının durumunu öğrenmek mümkündür.

Özellikle her ikinci el araba alım satım işlemlerinde ekspertiz olmaz ise olmaz denilebilir. Tüm bu işlemler sürecinde bazı durumlarda aracın ruhsatına işlenmemiş fakat ciddi problem yaratabilecek sorunlar ile karşılaşmak mümkün. Sorunun el değiştirmeden önce fark edildiği senaryolarda hem araç sahibi hem de potansiyel alıcılar daha sağlıklı bir süreç yönetilebiliyor.

Eğer araba alımı yapacak olan tarafta duruluyor ise ekspertiz talebi olmadan kesinlikle alışveriş aşamasını girilmemesi öneriliyor. 2. el araç satmak isteyen yapacak taraf için ise elindeki aracın güvenilir addedilmesi adına oto ekspertiz raporları önemli rol oynuyor.

Oto Ekspertizinde Nelere Bakılır?

Tüm Türkiye genelinde Oto Ekspertiz sürecinde yapılan işlemler hemen hemen “isim” bazında aynıdır. Oto ekspertiz alanı da kendi içerisinde farklı kurum ve hizmetlere göre değişiklik gösterebilir. Öyle ki kimi ekspertiz hizmeti verilen kurumlara piyasa durumu sebebi ile ekstra güven duyulurken, ismi bilinmeyen firmalar ise kuşku doğurabilmektedir.

Oto ekspertizde bakılacak kısımlar ise kısaca şunlardır:

  • Aracın kaza geçmişi,
  • Parçaların orijinallik durumu,
  • Aracın karıştığı kaza sebebi ile etkilenen parçalar,
  • Aracın kilometresi,
  • Aracın boyama işlemleri,
  • Piston, silindir duvarı ve segman gibi motor kısımlarındaki yıpranmalar,
  • Motor kaçak durumu,
  • Araç iç donanım ekipman durumu,
  • Dış kozmetik kusurlarına,
  • Ön arka ve yan camlar,
  • Jant ve lastiklerin durumu.

Yukarıdaki kontrollerin yanı sıra aracın sürüş durumundaki aksiyonları da incelenir. Bu kısımda aracın sürüşe elverişli olup olmadığı, gözle görünmeyen fakat sürüş esnasında belli olabilecek emareler aranır. Kimi oto ekspertiz uzmanları bu kısmı atlayabilmektedirler. Eğer süreç içerisinde yer alınıyor ise sürüş testi talep etmek daha sağlıklı bir incelme yapılmasına katkıda bulunacaktır.

Şunu söylemekte de fayda var; ekspertize sokulacak olan araç bazında farklı kıstaslar da olabilir. Ticari, SUV veya karavan gibi farklı klasman araçlarda farklı kalemlere de bakılabilmektedir. Eğer satışa tabi olacak olan araç bu gibi farklı bir sınıfta ise ilgili sınıfın gerekliliklerine ve önemli kısımlarına ayrıca bakmak faydalı olacaktır.

Oto Ekspertizi Ne Kadar Sürer?

Bu soruya net olarak cevap vermek zor. Oto ekspertiz bayilik tipi ve firmanın işleyiş politikasına göre değişik süreler ile karşılaşılabilir. Genel olarak bu hizmeti veren kurumlarda vaat edilen oto ekspertiz süresi 45 dakika civarı olarak ifade edilmekte. Tabi ki bu kesin ve kanun biçiminde değil. Kimi zaman bundan daha kısa süre ile kimi zaman da çok daha uzun sürelerle karşılaşmak olasıdır.

Bu konuda en net cevabı alabilmek için hizmet alınacak firmadan bilgi almak gerekir. Aracınızın tipi ve durumu göz önüne alınarak bir planlama sunulabilir. Kimi büyük şehirlerde yoğunluk olması sebebi ile artan süreler ile karşılaşmak da mümkün. İlgili firmaların çalışanları hem kendi durumları hem de ekspertiz işlemine tabi tutulacak arabanın marka ve durumuna göre tahmini bir süre bildirebilirler.

 

Oto Ekspertizi Fiyatları Ne Kadardır?

Yukarıda süre için bahsedilen her şey biçim olarak oto ekspertiz fiyatları için de geçerli. Özel kurumlardan alınan bu hizmetin; şehir, firma, hizmet kalitesi ve bunun dışında birçok parametreye bağlı olarak farklı fiyatlarla karşılaşılması oldukça doğaldır. Araç muayene veya benzer işlemler için aşağı yukarı veya net bir ücret söylenebilirken, sadece ekspertiz hizmeti için net bir fiyatı belirtmek oldukça güçtür.

Oto ekspertiz fiyatları hakkında daha net fikir sahibi olunması adına basit bir örnek senaryo üzerinden gidilebilir.

OTO EKSPERTİZ FİRMASI 1 firması için;

  • Hizmet Kalitesi: Orta
  • Bilinirlik: Düşük
  • Güvenilirlik: Orta

Parametreleri tanımlı. Bu firma müşteri hacmi, eleman sayısı ve yukarıdaki parametreler odağında standart bir hizmeti 1000 TL karşılığında sunuyor.

OTO EKSPERTİZ FİRMASI 2 firması için;

  • Hizmet Kalitesi: Yüksek
  • Bilinirlik: Yüksek
  • Güvenilirlik: Yüksek

Parametreleri tanımlı. Bu firma müşteri hacmi, çalıştırdığı eleman ve oto ekspertiz bayilik ağı sayesinde farklı paketler ile oto ekspertiz hizmeti sunuyor. Hizmet içerisinde giriş seviyesi bir değerlendirme için 800 TL talep edilirken, daha fazla kontrol ve belge için sunulan üst seviye paketlerde 2000 TL isteniyor.

Yukarıdaki örnekler sektörde yer alan ücretler olmasa da sektördeki bakış açısının bir canlandırması denilebilir. Farklı ücretler ve fiyat farkları ile aynı davranışları görmek mümkün. Bu sebeple değişken olan bu fiyat skalasında; ilk önce fiyatı değil oto ekspertiz bayilik hizmetinin kalitesini göz önüne almak gerek. Aksi takdirde yeteri kadar incelenmeyen ve hatırı sayılır kusurları sonradan ortaya çıkan bir araç ile karşılaşmak hiç işten bile olmaz.

Oto Ekspertizi Nasıl Yapılır?

Oto ekspertiz esnasında yapılan ve takip edilen adımlar yapı olarak oto ekspertizde nelere bakılır kısmı ile oldukça benzer. Ekspertizde yapılan işlemler kontrol odaklı olduğu için eylemler de nesnelerin üzerinden detay göz edilerek yapılmakta.

Oto ekspertizde;

  • Aracın kaza geçmişine dair bulgulara bakılır,
  • Araçtaki parçaların orijinallik durumu kontrol edilir,
  • Aracın karıştığı kaza sebebi ile etkilenen parçalar not edilir,
  • Aracın kilometresi kontrol edilir,
  • Aracın parça ve bütün bazında boyama işlemleri kontrol edilir,
  • Piston, silindir duvarı ve segman gibi motor kısımlarındaki yıpranmalar kontrol edilir ve kaçak testleri yapılır,
  • Araç iç donanım ekipmanlarının (klima, konsolda bulunan ürünler vs.) durumu kontrol edilir,
  • Araç dış kozmetik kusurlarına göz atılır,
  • Aracın tüm camları detaylı şekilde incelenir,
  • Aracın jant ve lastiklerinin durumu kontrol edilir,
  • Araç sürüş testine çıkarılarak performansı test edilir,
  • Araç içi hava yastığı ve güvenlik ekipmanları kontrol edilir.

Firmadan firmaya yukarıdaki işlemler azalabilir veya farklı kalemler de incelemeye tabi tutulabilir. Bu noktada alınacak hizmet konusundaki en detaylı bilgiyi ilgili oto ekspertiz firması üzerinden almak en doğrusu olur. Sahip olduğunuz aracın tipi ve ihtiyaçları doğrultusunda gerek olan kontroller tarafınıza en yetkili ağızlardan aktarılacaktır.

Oto Ekspertiz Ücreti Kime Ait?

Kimi insanlar için yanlış kimi insanlar için ise doğru olan uygulama; oto ekspertiz ücretinin alıcı yani talep eden kişi tarafından ödenmesidir. Talep eden kişi ekspertiz ücretinden yükümlü olsa da kimi durumlarda araç satıcıları inisiyatif alarak ücreti kendileri ödeyebilirler. Bazı satıcılar araçlarının ilk satışında direkt olarak bir rapor sunmak istedikleri için ekspertiz raporundan sonra aracı satışa koymaktadırlar.

Araç sahibinin sunduğu ekspertiz raporunun üzerine farklı bir rapor daha talep edilmesi halinde ise tüm ücret talep eden kişi tarafından karşılanmalıdır. İkinci el araç ticaretinde hiçbir ekspertiz raporu yokken ekspertiz raporu talep etmek normal karşılansa da yeni bir tane talep etmek tamamen kişinin sorumluluğundadır. Bu ücretin araç satıcısı tarafından karşılanması beklenemez.

Günün sonunda şunu söylemekte de fayda var; kişilerin talepleri doğrultusunda yukarıdakilerin dışında bir yol da izlenebilir. Yukarıdakiler sadece “usulünce” kavramından yola çıkarak kabul bulmaktadır. Tüm süreç boyunca tek bir kişinin karşıladığı farklı süreçlerle de karşılaşılabilir.

Oto Ekspertiz Raporu Nereden Alınır?

Birçok kişi ilk olarak araçlarının yetkili servislerinden ekspertiz raporu talep eder. Yetkili servislerde normalden yüksek tutarla ve kaşe/imzasız belgelerle geri dönüş yapıldığı için farklı adresler aranır. Bunun temel sebebi ise ilgili servisin bahse konu olan aracı teste soksa da sorumluluk kabul etmemesi. Bu durum hem alıcı hem de satıcı için oldukça soru işaretini bir araya getirmekte.

Kimi zaman rapor almak için sanayideki ustalardan hizmet alınabilse de bu biçim olarak oldukça yanlış olabilmektedir. Hizmet sunan ustanın uzmanlığı motor üzerineyken farklı kısımlarda motor kadar titiz değerlendirme yapması beklenemez. Bu sebeple tam teşekküllü oto ekspertiz firmalarından hizmet almak aracın en doğru verilerinin elde edilmesine fayda sağlayacaktır.

Kısacası Ekspertiz raporu;

  • Yetkili servislerden,
  • Sanayide yeterlilik belgesi bulunan ustalardan,
  • Oto ekspertiz hizmeti sunan firmalardan alınabilmektedir.

 

 

,Ekspertiz raporu nedir, nasıl alınır? İkinci el araç alım satım işlemlerinin en önemli aşaması olan oto ekspertizinde nelere bakılır öğrenmek için tıklayın!

Yazar : Gamze Cihan

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023

Oto Ekspertiz Nedir? Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır?

Eklenme Tarihi:
20 Haziran 2022
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023