Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) NEDİR?

Eklenme Tarihi:
15 Ocak 2019
MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) NEDİR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılda iki kez olmak üzere araç sahiplerinin araçları için devlete ödemiş olduğu vergidir. Ancak MTV, sadece karayolu taşıtları için değil, uçak, helikopter, motorlu deniz araçları için de ödenir. Kısacası Motorlu Taşıtlar Vergisi; araçların doğaya salmış olduğu emisyon oranına, aracın yaşı ve koltuk sayısına göre her yıl tutarları belirlenen taşıt vergisidir. Araçların trafik sicil kaydı başladıktan sonra MTV ödenmeye başlanır. Verginin ilk taksidi Ocak, diğeri de Temmuz ayında ödenir. Ve aracın sicil kaydı bitene kadar da ödenmesi zorunludur. 

Peki, araç sahiplerinin devamlı hayıflandığı tabiri caizse stres yaşadıkları motorlu taşıtlar vergisi nasıl belirlenir, şimdi bir de ona bakalım. Öncelikle unutulmaması ve karıştırılmaması gereken bir durum var ki; MTV oranı araç türüne göre değişiklik göstermektedir. Her aracın MTV oranı aynı değildir. Örneğin büyük araçlar için, o aracın koltuk kapasitesi, yaşına göre vergi alınırken otomobil, motorsiklet gibi taşıtlarda aracın yaşı ve silindir hacmine dikkat edilir. Kamyonlarda ise aracın yaşı ve azami toplam ağırlığına dikkat edilir. Ve bu verginin ödenmemesi durumunda da cezayla karşı karşıya kalacağınızı unutmamanız gerekir. Verginizi ödemezseniz uyarıcı bir mektup alırsınız Maliye Bakanlığı’ndan ve uyarı dikkate alınmazsa da banka hesaplarına haciz konularak ödenmemiş vergilerin toplamı tahsil edilir. Bu sebeple vergilerinizi düzenli olarak ödemeyi sakın ihmal etmeyin. 

MTV borç sorgulama şu şekilde yapılmaktadır;

  • Anlaşmalı bankaların banka şubelerine başvurarak veya internet bankacılığını kullanarak plaka bilginizi girerek aracınızın vergi borcunu sorgulayabilir ve ödeme yapabilirsiniz.
  • MTV yönünden mükellefiyet kaydının bulunduğu veya MTV’yi tahsile yetkili diğer vergi dairesi müdürlüklerine başvurarak ödeyebilirsiniz.
  • GİB mobil uygulamasını (Ios ve Android) kullanarak ödeme yapabilir
  • Gib.gov.tr’de yer alan “Borç Sorgulama ve Ödeme” bölümüne 02:00 – 22:00 saatleri arasında giriş yaparak kredi kartı ve banka kartı ile de ödeme yapmanız mümkün.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı’nın https://ivd.gib.gov.tr/ adresinden MTV ve trafik para cezası ödeme bölümünden vergi borcunuzu ödeyebilirsiniz.

Yılda iki kere ödemekle zorunlu olunan bu vergiyi ödemekten kaçınmayın. Zira rutin yapılan trafik kontrollerinde cezai işlemlerle karşılaşmamanız elde değil. 

,

Yazar : Çetaş Dijital

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023