Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Mini Elektrikli Araba Modelleri

Eklenme Tarihi:
01 Ocak 2024
Mini Elektrikli Araba Modelleri

Şehir içinde araç kullanmanın en önemli avantajlarından yararlanmak adına tercih noktasında küçük boyutlu araçları seçmek her zaman önde gelir. Bu noktada mini elektrikli araba modelleriyle beraber hem tasarrufu hem de şehir içinde kolayca her yere gidip her yere park edebileceğiniz bir araca da sahip olabilirsiniz. Bu içerikte mini elektrikli araba modelleri hakkında tüm detaylara sahip olabilirsiniz. 

İnsanların trafikte yer almak ve tasarruflu bir şekilde ulaşımlarını gerçekleştirmek için tercih ettikleri mini elektrikli arabalar hakkında birçok soru bulunmakta. Bu aracı kimlerin kullanabileceği, aracı kullanmak için gerekli olan şartların neler olduğu, bu araçlar ile kaç kilometre gidilebileceği gibi birçok sorunun cevabını içerikte bulabilirsiniz. 

Mini Elektrikli Araba İçin Ehliyet Gerekir Mi? 

Sanırım aksine her araç türü ehliyet gerektirmemektedir. Bazı araç türlerinde otomobil olma şartı için aracın teknik olarak belirlenen şartlarla beraber ruhsatında bilgileri yer alması gerekir. Genellikle mini elektrikli arabalar belli bir motor gücünün altında olup saatte en fazla 35 ila 45 km hıza çıktığı için ehliyet şartı aranmaksızın kullanılabilir araçlar niteliğindedirler. Bunun dışında 45 km hızın üzerine çıkan mini elektrikli araçlar normal otomobillerle aynı kulvarda değerlendirilebilir ve bu sebeple de ehliyet şartı aranabilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta satın alacağınız mini elektrikli aracın motor gücünün ve maksimum saatteki hızının ne olduğudur. 

Menü elektrikli araçlarda genel olarak aranan ehliyet tipi B1 tipi ehliyettir. Bu ehliyet 16 yaş ve üzeri kişilerce alınabilmenin yanı sıra normal otomobil ehliyetine göre daha kolay şekilde temin edilebilen bir ehliyet türüdür. Böyle bir ehliyet kapsamında motor gücü 15 kW’yi geçmeyen, 400 kilogramın altında olan 4 tekerlekli araçlar kullanılabilmektedir. 

Mini Elektrikli Araba Kaç Km Hız Yapar? 

Birimini elektrikli arabanın hızı onu üreten firmanın oluşturduğu mimari ve içerisine koyduğu elektrikli motorun gücüne göre değişmektedir. Bu tip arabalarda genellikle 35 ile 45 km hız arası azami bir hız bulunur. Bunun üzerinde de mini elektrikli araçlar olsa da bu araçlar genellikle daha büyük ebatlara sahip olup kimi otoritelerce de mini elektrikli araba olarak değerlendirmektedirler. 

Bu sebeple mini elektrikli arabanın ne kadar hıza ulaşabileceği konusunda direkt olarak net bir cevap vermek mümkün değildir. Bu durum seçeceğiniz marka, model yılı, araç modeli gibi çeşitli değişkenlerle beraber değişmektedir. Bu konu hakkında net bir bilgi almak adına aklınızda bulunan modellerin detaylı teknik özelliklerine bakabileceğiniz Çetaş sitesindeki broşürleri incelemeniz faydalı olacaktır. 

Mini Elektrikli Araba Kaç Kişilik? 

Mini elektrikli arabalar kimi zaman bir, kimi zaman da 2 ve 3 kişilik olacak şekilde üretilebilmektedir. Bu durum tamamen aracın mimarisi ve aracın kaldırabileceği maksimum yük ile doğru orantılı olarak tasarlanır. Her mini elektrikli arabada belli sayıda kişiyi taşınır veya taşınmaz diye bir kanun bulunmamaktadır. Kimin mini elektrikli arabalar sadece bir kişinin kullanabileceği ve yanında yolcu taşıyamayacağı şekilde inşa edilirken, kimi elektrikli arabalar da içi ve üzeri kişileri taşıyabilir nitelikte iç hacme sahiptir. Genel olarak bakmak gerekirse 2 kişilik yine elektrikli arabalar daha büyük bir çoğunluğu oluşturur. 

Bu tip elektrikli arabalar içerisinde az yolcu taşısa da kanun kapsamındaki sınırları aşmaması şartıyla eklemelerle beraber daha fazla yolcu taşıyabilir bir araç haline de getirilebilirler. Bunu detaylı şekilde öğrenmek adına ilk yapmanız gereken hangi mini elektrikli aracı almayı istediğinize karar vermek. Tüm bu karar verme sürecinin ardından ilgili aracın kapasitesini aşmayacak ve kanun sınırlarında serbest bırakılmış eklemelerle beraber yolcu sayısını artırmak mümkün. 

Elektrikli Küçük Araba Kaç Km Gider? 

Firmalar genel olarak trafik deneyimi ve şehir içerisindeki mobiliteyi önemsedikleri için araç trafiğinin fazla olduğu, kullanacak kişilerin belli bir yaşın altında olduğunu düşünerek elektrikli küçük arabalar için 45 kilometreden fazla hıza çıkabilecek bir motor kullanmamaktadır. Bu sayede araç yukarıda da belirttiğimiz gibi ehliyet şartı aranmaksızın kullanılabilirken aynı zamanda şehir içinde kısa mesafelerde oldukça iyi bir ulaşım aracı niteliğini kazanmaktadır. 

Elektrikli araçların menzili hakkında detaylı şekilde bilgi almak adına yapılması gereken tek şey seçilen modelin teknik özelliklerinde yer alan bilgilere göz atmak olacaktır. Önde gelen mini elektrikli araç modellerinden olan Citroen AMI aracını bu noktada örnek alırsak aracın 75 km menzile sahip olduğunu görebiliriz. Fakat farklı mini elektrikli araçlarda farklı miktarlarda menzil değeri görmek de mümkündür. Bu aracın batarya büyüklüğü ve aracın yapımında kullanılan malzemelerin tipi, aracın ağırlığı abi çok farklı değişkenlerle beraber değişen bir unsurdur. 

En İyi Elektrikli Küçük Araba Hangisi? 

Ülkemizde ve dünya geneli gerek fiyatıyla gerekse ulaşılabilirliği ile beraber en ön plana çıkan ve bu doğrultuda en iyi diyebileceğimiz elektrikli küçük araba Citroen AMI modelidir. Ülkemizde de birçok kullanıcının kullandığı bu araç Avrupa genelinde oldukça yüksek satış rakamlarına ulaşmış ve kullanıcılarının beğenisini kazanmıştır. Bu sebeple eğer mini veya küçük elektrikli arabadan bahsediliyorsa ilk sıralara yazılacak araçlardan biri hiç şüphesiz Citroen AMI diyebiliriz. 

Aracı kullanmak adına gerekli olan tek şey B1 ehliyetidir. Bu ehliyete sahip 16 yaş ve üzeri herkes Citroen AMI kullanabilmektedir. Araç azami olarak 45 km saat hıza sahiptir. İç yapısı gereği bir sürücü ve bir yolcu kapasitesi bulunan araç günümüz teknolojisiyle entegre edilmiş özel iç donanımlara da sahiptir.  Farklı renk seçenekleri ve kişiselleştirme yerle beraber sunulan araç standart bir ev priziyle beraber yalnızca 4 saatte %100 oranında şarj edilebilmektedir. Bu şans ile beraber araç 75 km menzil sunmaktadır. 

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023