Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

M Ehliyet Nedir?

Eklenme Tarihi:
01 Ocak 2024
M Ehliyet Nedir?

Herkesin bildiği üzere ehliyet sınıfları çok çeşitli ve hepsinin spesifik manaları olan bir gruptur. Bu grup içerisinde yer alan M ehliyet hakkında tüm detaylı bilgiler bu içerikte bulabilirsiniz. İçerik içerisinde m sınıfı ehliyeti nedir, bu ehliyete sahip kişiler hangi araçları kullanabilir, m sınıfı ehliyet nasıl alınır ve m sınıfı ehliyet fiyatları nelerdir gibi çeşitli soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. 

M Sınıfı Ehliyet Nedir? 

Bilindiği üzere motor ehliyetleri de kendi içerisinde ayrılmaktadır. Motosiklet sürücüleri için en düşük ehliyet sınıfı olarak adlandırılan m sınıfı ehliyet moped adı verilen motorlu bisikletleri kullanabilmektedir. Kısacası şunu söylemek gerekir m sınıfı ehliyete sahip bir kişi tüm motorları kullanamaz, kullanabileceği araç sayısı ve tipi de oldukça sınırlıdır. Bunun akabinde bu ehliyete sahip olmak da oldukça kolaydır. 

Kimi durumlarda resmi olarak sayılmasa da bir sınıfı ehliyet için moped ehliyeti tanımı kullanılabilmektedir. MOPED terimi İngilizce ve dilimizde de kullanılan motor ve pedal kelimelerinin birleşimi ile ortaya çıkmıştır. Yani kısacası pedallı motor araçlar için kullanılır fakat bu araç tipinin kullanabileceği araçların hepsinde pedal bulunmaz. Kim araçlar 4 tekerlekli olup bilindik otomobil mantığıyla çalışabilmektedir. Fakat geçmişten gelen alışkanlık “moped” üzerine olduğu için bu tanım hala kullanılmaktadır. 

M Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir? 

Yukarıda belirtildiği gibi m sınıfı ehliyet belli başlı güç açısından düşük sayılabilecek araçları kullanabilen bir ehliyet tipidir. Bu ehliyet tipi ile beraber sadece 2 tekerli motorlar değil, şartlara uyması durumunda 3,4 tekerli araçlarda kullanmak mümkündür. 

Yukarıda bahsettiğimiz moped araç türleri neyse bunu ehliyetin kullanabileceği araç grubunu ifade etmektedir. Bu araçlar genellikle 2 tekerli olup 3 veya 4 tekerlekli olabilirler. Araçların ortak özelliği ise azami hızlarının 45 km saati geçmemesi, elektrikli ise 4 kW’den küçük, Benzinli veya dizel ise 50 cc den küçük bir motora sahip olması gerekir. Araçların 350 kilodan daha hafif olması gerekmektedir. 

Şunu belirtmek gerekir ki bazı ehliyet tipleriyle beraber farklı ehliyet tipine yöneltilen araçları kullanmak da mümkündür. Örneğin b sınıfı ehliyetle beraber m sınıfının kapsadığı araçları kullanmak kanun önünde legal bir kullanım tipidir. B sınıfı ehliyetine sahip bir kişi m, b1 ve f sınıfının kullanabileceği araçların tümünü kullanabilir. Fakat m sınıfı ehliyete sahip bir kişi sadece m sınıfı ehliyeti havuzundaki araçları kullanabilir. Bu sınıf başka bir sınıfa ait araçları kullanım olarak kapsamaz, kullanması durumunda ehliyetsiz araç kullanıyor biçiminde değerlendirilir. 

M Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır? 

M sınıfı ehliyeti alabilmek için bazı koşulları sağlamak gerekir. Bunların başında hiç şüphesiz 16 yaşını doldurmuş olmak gelir. 16 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kişilerin resmi sürücü kurslarına kayıt olarak m sınıfı ehliyet süreçleri başlayabilir. Ehliyeti almak için vesikalık fotoğraf, yetkili kurumlardan sağlık raporu ve öğrenim belgesi sahibi olmak yeterlidir. Eğer kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değilse farklı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tip ehliyetin alınabilmesi için en fazla 4 sınav hakkı tanınmaktadır. Normal araç ehliyetinin olduğu gibi sürücülerin hem teorik hem de direksiyon sınavlarına geçmesi beklenir. Eğer sınavdan geçilir ise ilgili m sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olacaktır. 

M Sınıfı Ehliyet Kaç Yaşında Alınır? 

İlgili ehliyet sınıfı için sorulan sorulardan biri de kaç yaşında alınabileceği üzerinedir. Bilindiği üzere ülkemizde genel olarak ehliyetlerin 18 yaşında alınabileceği düşünülmektedir fakat bu bilgi yanlıştır. Ülkenin büyük çoğunluğunda yer alan b sınıfı ehliyeti 18 yaşında alınsa da farklı ehliyetler kimi zaman 21 yaşının üzerinde kimi zamanda 16 yaşının üzerinde alınabilir niteliktedir. M sınıfı ehliyet de bunlardan biridir. 

M sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin 16 yaşını doldurmuş olması yeterli olacaktır. Birçok ehliyet tipinde olduğu gibi 18 yaşını doldurmuş olması şartı aranmaz. Bu sebeple ailelerin çocuklarını trafiğe uyarlamak için alacağı düşük güçlü araçların kullanılabilir olması sağlanır. Kısacası 16 yaşında bir birey ME sınıfı ehliyeti ilgili şartları sağlayan bir araçla beraber trafiğe çıkabilir. 

M Sınıfı Ehliyet Kaç Cc Motor Kullanır? 

İlgili kısımları şartları saydığımızda söylediğimiz gibi m sınıfı ehliyete sahip bir birey en fazla kullanılabileceği motor silindir hacmi 50 cc’dir. O motor silindir hacminin üzerine çıkan her araçla beraber ehliyetsiz araç kullanmış vasfıyla beraber yetkili otoritelerce değerlendirilecektir ve sonuç olarak cezai yaptırımla karşılaşılabilir. Bu gibi bir durumun önüne geçmek için m sınıfı ehliyetle ilgili şartları sağlayan araçları kullanmak en sağlıklı yol olacaktır.  

M Sınıf Ehliyet Fiyatı Nedir? 

Her ehliyet tipinde olduğu gibi m sınıfı ehliyet tipinde de öncelikle kurs fiyatı, sonrasında da ödenecek harç fiyatı bulunur. Kurs fiyatları her sene değişmekle beraber kurumların birbirinden farklı fiyat politikaları da olabilir. Yani bir ehliyet kursunda x fiyata m sınıfı ehliyet için kursa giderilirken, başka bir ehliyet kursunda X+1000 TL fiyata gitmek gibi durumlarla karşılaşılabilir. Fakat devlete ödeyeceğiniz harç sabittir.  

2024 yılı içerisinde B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G VE M sınıfı araçlar için ödenmesi gereken harç ücreti 6.583,50 TL’dir. Bunun yanı sıra 990 TL değerli kağıt bedeli, 230 TL vakıf katılım payı ödenmektedir. Yani toplam olarak 7.803,50 TL ücret ödemek gerekir. Bu ücret yalnızca 2024 yılı için geçerli olup resmi gazetede yayınlanacak ara zam gibi bir durumun olmadığı varsayılır ise 2025 yılında büyük ihtimalle güncellenecektir. Yıllardan boyu devam eden davranış eğrisini baz alırsak geçmiş yıllarda olduğu gibi artacağını söylemek yanlış olmaz.  

 

 

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023