Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz
Lokal Boya Ne Demektir?
Araçlardaki hasarlardan sonra dış boyasındaki aşınmalar can sıkabilmektedir. Bu noktada ise karşımıza yardım eli olarak lokal boya çıkar. Bu içerikte Lokal boya nedir, normal boya ile farkı nedir ve nasıl anlaşılır gibi bir dizi sorunun yanıtı yer almaktadır.
Lokal Boya Ne Anlama Gelir?
Lokal boya, araçların belirli bölgelerinde bulunan hasarları, çizikleri veya deformasyonları düzeltilmesi sebebi ile genellikle küçük alanlarda veya belirli bölgelerde uygulanan bölgesel boya işlemidir. Bu boya yönteminde, aracın sadece belirli kısımları boyanır ve bu sayede tam bir boya yapmaya gerek kalmadan hasar giderilir.
Lokal Boya ve Normal Boya Farkı Nedir?
Lokal boya, genellikle küçük alanlardaki hasarları düzeltmek isteğiyle uygulanan bir yöntemdir. Normal boya ise aracın genelinde veya büyük bölgelerde uygulanan bir boyama işlemidir. Lokal boya, hasarın sadece belirli bir bölgesine yönelik yapılırken, normal boya aracın genel estetiğini sağlamak için daha geniş kapsamlı biçimde yapılır.
Lokal Boyalı Araç Alınır Mı?
Lokal boya yapılmış bir araç alırken, hasarın boyandığı bölgeyi dikkatli bir şekilde incelemek önemlidir. Hasarın ne kadar büyük olduğunu nasıl bir şekilde düzeltildiğini ve boyandığını kontrol etmek aracın sonraki dönemde potansiyel hasarlarının önüne geçmek adına önemli denebilir. Bunun yanı sıra ayrıca, aracın tarihçesi, tramer kaydı ve satıcıdan detaylı bilgi almak da faydalı olacaktır. Fakat direkt söylemek gerekir ise aracın kritik bölgelerinde olmayan ve başarılı bir şekilde yapılmış lokal boyalı araçlar pekala satın alınabilir.
Lokal boyalı araç alırken dikkat edilmesi gereken unsur mevcut boyanın kozmetik amaçla mı yoksa daha büyük bir kusuru örtmek için mi alındığıdır. Bu kısma ilk paragrafta yer verilse de bu durum oldukça kritiktir. Kimi zaman araçta daha düşük masraflarla asıl sorunun önüne geçen “makyaj” işlemler yapılabilmektedir.
Lokal Boya Nasıl Anlaşılır?
Lokal boya yapılmış bir araç, eğer eğim ve yanlış işleme maruz kaldıysa boyanmış bölgelerde farklı renk tonları veya uyumsuzluklarla ortaya çıkabilir. Bu noktada işi yapan ustanın işi ne kadar ciddiye alarak ve nasıl bir ustalıkla yaptığı da devreye girer. Bu sebeple, aracı dikkatli bir şekilde inceleyerek farklı tonlar, pütürler, yamukluklar, düzensizlikler ya da boya akıntıları gibi işaretleri gözlemleyerek lokal boya olup olmadığı anlaşılabilir.
Lokal boya konusunda en net tespiti yapabilmek adına alanında uzman bir kaporta ve boya ustasından da yardım alınabilmektedir. Defalarca aynı işlemi uygulayan ustalar, lokal boya yapılan alanları hızlıca tespit edecek, ilgili kısımda yapılan boyanın sebebine yönelik tecrübeleri üzerinden size de bir perspektif sunacaktır.
Lokal Boya Aracın Değerini Düşürür Mü?
Boya yapmak aracın orijinalliğini değiştiren ve aracın kaza yaptığını öngören bir durum olduğu için genellikle araç değerini düşürmektedir. Çünkü lokal boya bir açıdan aracın orijinal boyasının değiştirilmesi anlamına gelir ve bu da orijinal durumundaki bir araca göre değer kaybına neden olabilir. Bu değerin ne kadar düşeceğini ise hasarın boyandığı bölge ve boyama işleminin kalitesi belirler.
Şunu söylemek gerek bir aracın değerinin düşmesi mevcut otomobil piyasasında oldukça mümkündür. Geliştirme adı ile yapılan bazı işlemler dahi “orjinalliğini bozma” kategorisi içerisinde mevcut araca değer kaybettirebilir. Bu sebeple lokal boyalı araç alırken de satarken de bunun bir dezavantaj olduğunun bilincinde olunması gerekir.
Lokal Boya Hangi Durumlarda Yapılır?
Lokal boya, araçta oluşan küçük çizikler, çevresel sebepli hafif darbeler, lokal hasarlar veya belirli bölgelerdeki boyalarda akma, solma gibi hasarlar olduğunda uygulanır. Özellikle küçük kazalar sonrası oluşan lokal hasarları gidermek ve estetik görünümü geri kazandırmak için lokal boya işlemi yaptırılabilmektedir.
Yazar : Çetaş