Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Kör Nokta Uyarı Sistemi

Eklenme Tarihi:
01 Şubat 2024
Kör Nokta Uyarı Sistemi

Günümüzde birçok araçta bulunmakta olan kör nokta uyarı sistemi hakkında detaylı bir içerikle karşı karşıyasınız.  Bu içeriğimizde kör nokta uyarı sistemi nedir, uyarı sistemi ne işe yarar, kör nokta uyarı sistemi her araçta var mı, kör nokta uyarı sistemi sonradan takılabilir mi ve kör nokta uyarı sistemi nereye takılır gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.  

Otomobil firmaları yıllarda bu yana en çok sürüş güvenliğini ön plana alan sistemleri geliştirme üzerine durdu. Bunun sonucunda birçok sistem ve yeni teknoloji ortaya koyan firmalar bu sistemleri kimi zaman ek özellik olarak kimi zaman da standart paket özelliği olarak kullanıcılarına sunmakta. Bu içerikte yer alan kör nokta uyarı sistemi de yıllar içerisinde geliştirilmiş ve bu tanımın içerisinde yer alan bir güvenlik önlemidir. 

Kör nokta uyarı sistemi nedir? 

Sistem arka tamponun sağ ve sol tarafına yerleştirilen 2 adet radardan oluşmaktadır. Bu radarlar sayesinde ilgili kısımlara yaklaşan araç olup olmadığı Bilgisini sürüye sürücüye uyarı lambası yardımı ile aktarılır. Sürücü hareket alanında yer alan ve kör noktadaki bir nesneye doğru sinyal verirse sistem harekete geçerek uyarı lambası yardımı ile kullanıcıyı uyarır. Bu durum küçük çarpışmalar ve park etmek için oldukça faydalıdır. 

Sürücülerin şerit değiştirirken güvenli bir şekilde ilerleyebilmesi adına kör nokta uyarı sistemi oldukça faydalı bir sistemdir. Sistem sayesinde olası zararların önüne geçilirken sürücülerin trafik bilinci de artmaktadır. Bu sebeple birçok firma kör nokta uyarı sistemini kendi araçlarında bir standart haline getirmiştir. Sürücülerin olumlu dönüşüyle beraber bu sistemin birçok marka ve modelde standart haline gelebileceğini söylemek yanlış olmaz. 

Kör nokta uyarı sistemi ne işe yarar? 

Seyir halinde giderken şerit değiştirmek özellikle kalabalık yollarda kimi zaman kazalara sebep olabilmektedir.  Bugün bir durumun sebebi kimi zaman kör noktada kalan aracın görünmemesi esnasında şerit değiştirmeye çalışmaktır.  Kör nokta uyarı sistemi bu gibi durumlarda devreye girerek radarları üzerinden tarama yardımı ile aracın sinyal vereceği ve döneceği yönde herhangi bir araç hareketli olup olmadığını tespit eder ve buna yönelik kullanıcıya uyarı nedir. O noktalardan kaza yapılması halinde araba ters dönebilir duruma göre takla dahi atabilir.  Kör nokta uyarı sistemi ile bu gibi önüne geçilmektedir. En çok işe yaradığı nokta budur.  Bu sistemle beraber korkuluk, otoyol altyapısı, park halindeki araç veya duvar benzeri sabit cisimler tespit edilmez. Sistem yalnız aynı yol üzerinde bulunan ve radara karşılık gereken gelen hareketli araçların tespitini yaparak sürücüye bildirmek üzerine çalışmaktadır. 

Kör nokta uyarı sistemi her araçta var mıdır? 

Bu sistem her araçta bulunmadığı gibi yeni nesil araçların birçoğunda da bulunmaktadır. Gelişen güvenlik tedbirleri ile birçok araç kör nokta uyarı sistemi radar fabrikasyon çıkış olarak kullanıcılarına sunmaktadır. Bazı araç modellerinde de bu sistem ekstra ücretle eklenebilir vasıftadır. Bir aracın eğer tam paket sürücünün sürümünü alıyorsanız çok Yüksek ihtimalle kör nokta uyarı sistemi de o paketin içine dahildir. Yavaş yavaş standart haline gelen sistem özellikle C ve D sınıfı segment araçlarda kesinlikle bulunmaktadır. Üretim yılı günümüze yakın olan araçlarda bu özellik bulunurken klasik ve çok eski diyebileceğimiz araçlarda kör nokta uyarı sistemine rastlamak oldukça güçtür. Bu sebeple kör nokta uyarı sisteminin eski tip araçlarla entegre olması da oldukça zor bir durumdur. 

Kör nokta uyarı sistemi sonradan takılır mı? 

Kabul etmek gerekir ki araçların hepsini bütün olarak baktığımızda kör nokta uyarı sistemi büyük çoğunlukta bulunmamakta. Bu sebeple kullanıcılar bu tarz bir önlemi almak adına uyarı sistemini sonradan takma isteği Duyabiliyor.  Sorunun yanıtı da gelirsek; evet, kör nokta uyarı sistemi bir Aracı sonradan taktırılabilir.  Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus başlı bu sisteme uygun olup olmadığıdır.  Aracın iç donanım ilgili kışıma bir iletişim kurulup kurulamayacağı, aracın teknolojisinin ilgili teknoloji ile entegre olup olamayacağı ve aracın ergonomi teknolojiye uygun olup olmadığı başlıca soru işaretleridir. Yani kısacası her aracı kör nokta uyarı gibi bir durum olmamakla beraber sonradan takılabilme imkânı bulunmaktadır. Bunun için aracınızın yetkili servisine giderek fikir alabilir veya aracınızın markası ile hizmetleri üzerinden iletişime geçerek eğer ek özellik olarak satılıyorsa direkt olarak araç firmasından kör nokta uyarı sisteminin temin edebilirsiniz.

 

Kör nokta uyarı sistemi nereye takılır? 

Giriş kısmında belirttiğimiz gibi uyarı sistemi Aracın arka tamponu sol ve sağ köşelerine takılan bir sistemdir bu bölgeden araçların çapraz arkalarında yapabilmektedirler. Bazı sistemlerde yapay zeka kullan arkasındaki kamera daha geniş açılı kullanılır. Bu sayede de kör nokta uyarı sistemi benzeri bir yapı sunulabilmektedir. Fakat bu Yapı Şu an için çok yaygın olmamakla beraber kameranın açısı ile bazı sorunlarda bulunmakta. 

Aracınızla beraber daha güvenlikli ve konforlu bir sürüş yapmak istiyorsanız kör nokta uyarı sistemini aracınıza entegre edebilirsiniz. Bu sayede olası birçok trafik kazasının da önüne geçebilirsiniz. Eğer böyle bir niyetiniz var ise ilk olarak aracınızın yetkin servisine danışmanız en mantıklı hareket olacaktır. 

 

 

 

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023