Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz
Konsinye nedir?
Konsinye, bir mal veya aracın sahibi tarafından başka bir kişiye geçici olarak verildiği bir ticaret biçimidir. Konsinye, genellikle satıcı tarafın riskini azaltmak ve ürünlerini daha hızlı bir şekilde pazarlamak için kullanılır.
Sonuç olarak, konsinye; geçici olarak bir mülkün devredilmesini sağlayan ticari bir anlaşmadır. Ancak bu işlemde dikkatli olmak ve güvenilirlikten şüphe duyulduğu anda daha fazla adım atmamak önemlidir.
Konsinye araç ne demektir?
Konsinye araç, bir satıcının malını başka bir kişiye teslim ettiği ve bu kişinin malı satarak satış fiyatından belirli bir komisyon aldığı bir ticaret yöntemidir ve bu doğrultuda konsinye araç da bu işlemin olduğu alışverişte kullanılacak otomobil için kullanılan bir terimdir. Konsinye araç, araç sahibinin mülkiyetini koruduğu ve satıcı tarafına emanet edilen araçtır. Satış gerçekleşene kadar mülkiyet değişmez, satıcı kişi aracı satma görevini icra eder ve satış yaparsa elde edilen gelir üzerinden komisyon alır. Bu şekilde, araç sahibi aracını uzmanlara devreder ve satış sürecini hızlı ve kolay hale getirir.
Konsinye araç satımı, otomobil satıcıları ve bayileri tarafından yaygın olarak yapılmaktadır. Otomobil üreticisi veya ithalatçısı, kendi stoklarındaki araçları bayilere konsinye olarak verirken bayi bu araçları müşterilere sunarak sattığı her araç için üreticiye ya da ithalatçıya belirli bir komisyon öder.
Ancak konsinye aracın bazı dezavantajları da vardır. Aracın asıl sahipleri için riskler taşıyabilir çünkü malları geri almak zor olabilir veya müşterinin ödeme yapmaması durumunda zarar yaşanabilir. Ayrıca, bayiler de stokta fazla kalan veya talep görmeyen araçlar nedeniyle de yine farklı biçimlerde zarar edebilirler.
Konsinye araç satmanın püf noktaları nelerdir?
Özellikle konsinye araç satımı konusunda oldukça dikkatli olmak gerekiyor. Bazı dolandırıcılar, kiralanan veya çalınan araçları konsinye olarak sunarak insanları yanıltabilmektedir. Bu nedenle, her zaman güvenilir kaynaklardan, yetkili bayilerden yapmak önemlidir. Konsinye araç işlemleri her iki tarafın da haklarını korumak amacıyla, tarafların karşılıklı olarak imzaladıkları bir anlaşma ya da sözleşme ile gerçekleştirilmelidir.
Konsinye araç satışı ile ilgili araç sahiplerinin aklında soru işareti yaratan en önemli konulardan bir tanesi de konsinye satışlarda otomobillerinin gerçek değerinde satılıp satılmayacağıdır. Güvenilir kişi ve firmalar tercih edildiğinde, konsinye satışa bırakılan araçlar, marka, model ve özellikleri değerlendirilerek günün koşullarına göre en uygun olan fiyatlarla satılacaktır.
Konsinye satışa sunulacak araçların uygunluğu ve fiyatlandırma konularında doğru bilgi elde etmek adına kapsamlı bir ekspertiz kontrolünden geçirilmesi gerek. Ekspertiz incelemesi ile araçta gözle görülmeyen arızalar belirlenerek alıcılar için daha güvenilir bir satış süreci sağlanacaktır. Konsinye araç satışlarında faturalandırma işlemş, aracın alıcıya teslim tarihinden itibaren en fazla yedi gün içinde kesilmesi prensibine dayanır. Eğer aracın sahibi, uzun süredir satılamaması ya da diğer nedenlerle konsinye satışını durdurmak isterse, emanet olarak bıraktığı aracın iadesini talep edebilmektedir. Konsinye işleminde, araç sahibi araç üzerinde herhangi bir sahiplik hakkı iddia edemeyeceği için, aracın teslimini yapmak zorundadır.
Konsinye araç komisyonu kim tarafından ödenmelidir?
Konsinye araç komisyonu, satış işleminde aracılık yapan kişi veya kuruluş tarafından karşılanır. Bu komisyon, araç sahibi ile alıcı arasında gerçekleşen satışın bir bedelidir ve genellikle satış gelirinden düşülerek aracıya ödenir. Aracı, konsinye araç sahibi ile potansiyel alıcı arasında köprü görevi görerek satış sürecini kolaylaştırır ve bu hizmet karşılığında belirlenen bir komisyon ücreti alır. Bu şekilde, konsinye araç komisyonu ödemeleri, satışın tarafları arasında önceden belirlenmiş ve anlaşılmış bir ticari uygulamaya dayanır.
Yazar : Çetaş