Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Kış Lastiği Seçerken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir?

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
Kış Lastiği Seçerken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir?

Araçlarımızın yerle temasını sağlayan, motorlardan gelen güç ile dönen, direksiyon sistemi ile sağa veya sola gitmemizi sağlayan kısım aracımızın 4 tekeridir. Aslında temel olarak baktığımızda tekerlerimiz olmadan hangi güçte motora sahip olursak olalım aracımızı yerinden oynatmak zordur. Tekerlerin içinde birçok aksam ve sistem bulunur. En dış kısmında ise lastik dediğimiz ve tekerlerin ve aracın yer ile bağlantısını temiz bir şekilde sağlayarak hareket etmemizi sağlayan bir malzeme bulunur. O yüzden lastik seçimi esnasında her daim dikkat etmeli ve aracımıza uygun kaliteli lastikleri tercih etmeliyiz.

Marka model gibi etmenlerin yanı sıra lastiklerin 3 türü bulunur. Bunlar; yaz lastiği, kış lastiği ve yeni dönemde piyasaya sürülen ve hem kış aylarında hem yaz aylarında kullanılabilen ve 4 mevsim olarak isimlendirilen lastiklerdir. Gelin bu yazımızda kış lastiği seçerken nelere dikkat etmeliyiz, kış lastiği kullanmamız zorunlu mu gibi sorulara cevap verelim.

Kış Lastiği Seçerken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir?

Öncelikle ilk olarak yapmamız gereken aracımıza takılı janta ve üreticisinin önerdiği ebatlara uygun lastiklere yönelmektir. Daha sonra ise alacağınız lastiğin teknik özelliklerini göz önüne alarak bir değerlendirme yapmanız gerekiyor. Lastiğin frenleme ve çekiş özellikleri hayati bir önem taşıyor. Zira kışın yaşanan kazaların çoğunluğu lastiklerin teknik olarak yetersiz olmasından ve frenleme veyahut çekişi yapamamasından kaynaklanıyor.

Diğer bir önemli husus ise lastiklerin üretim tarihi. Üretim tarihi eski lastikler hiç kullanılmamış olsa da bir süre sonra hasar görüp etkinlik açısından kayba uğrayabiliyor. Bu sebepten dolayı üretim tarihi yakın olan lastikler tercih edilmeli. Son olarak ise kış lastiği alacağınız zaman her daim 4 teker için ayrı ayrı lastik almalısınız. Sadece 2 tekere lastik almak daha karlı gözükse de tam etkin olmayacak ve risk taşıyacaktır.

Kış Lastiği Ne İşe Yarar?

Kış lastiği yaz lastiğine oranla 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yaz lastiğine göre daha yumuşak bir malzemeden üretilmesi sebebiyle daha çabuk ısınarak daha iyi bir yol tutuşu sağlar. Desen yapısı itibariyle kış lastiği yaz lastiğine göre daha iyi yol tutuşuna sahip olacaktır. Bu sebeple kış ayları geldiğinde kış lastiği daha iyi bir yol tutuşu sağlayacaktır. Hem ıslak zeminde hem karlı zeminde daha iyi yol tutuşu sayesinde fren mesafesi istenilen düzeyde olacak ve kazaların önüne geçebileceksiniz.

Kış lastiği ile uzun yola çıkılır mı?

Evet, kış lastiği ile de aynı yaz lastiği ve 4 mevsim lastiklerde olduğu gibi uzun yola çıkmak mümkündür. Hatta kış aylarında uzun yola çıkılacağında kış lastiği kullanmamak oldukça risklidir. Gideceğiniz uzun mesafelerde şehir içi kullanıma oranla daha yüksek hızlarda seyredecek olmanız kış aylarında kış lastiği olmadan yapacağınız sürüşlerde kaza riskiniz normalden çok daha fazla olacaktır.

Fakat unutulmamalıdır ki kış lastiği sadece ve sadece kışın zorlu şartlar altındaki yüzeylerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Eğer uzun yol yapılacağı süre içerisinde yüzeyde 4 mevsim lastiklerinin altından kalkabileceği kadar mukavemet var ise kış lastiği kullanmak aracınızın motorunu daha çok yarayacağı gibi yakıt tüketimini de artıracaktır. Bu sebeple uzun yola çıkmadan önce mevcut rotanın hava ve yol durumunu öğrenmek buna göre plan yapmak oldukça önemlidir.

Kış lastiği ile hız yapılır mı?

Kış lastiği ile de hız yapmak gayet mümkün. Aynı yaz lastiğinde olduğu gibi kış lastiği ile de hız yapabilirsiniz. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmakta. Bunlardan biri kullanmış olduğunuz lastiğin teknik özelliği. Lastiklerin ebatları gibi sağlıklı bir sürüş için maksimum çıkabileceği hız sınırları da belirlenmiştir. Kullandığınız seriye göre hız yapmanız mümkün.

Diğer bir konu da kış lastiği ile yaz aylarında hız yapmak. Her ne kadar hız yapabilecek olsanız da kış lastiğinin mevsime uygun olmaması sebebi ile yüksek hızlara çıkıldığında risk oluşacağını unutmamak gerekir.

Şunu belirtmek gerek ki kış mevsiminde yüksek hız yapmak temel olarak mantıklı bir şey değil. Yağış sonrası veyahut da çok sert soğuklarda yollarda buzlar oluşabileceği için yüksek hızla giden bir aracın kayması durumunda tekrardan direksiyon hakimiyetini kazanmak çok güç olacaktır. Bu gibi bir durum da maddi ve manevi açıdan çok fazla riski içinde barındıran bir kazaya gebe olabilir.

Bu sebeple kış mevsiminde yolların çetin olacağını düşünerek daha dikkatli sürüş biçimini benimsemek siz ve sevdikleriniz için en doğru seçenek olacaktır. Ayrıca kış mevsiminde olsanız dahi ikimiz zaman havalar kış mevsiminin dışında sıcak olabilir. Bu gibi durumlarda da kış lastikleri ilgili% için gereksiz olacaktır. Hazırda bulunan 4 mevsim lastiklerinizi kullanarak yakıt tüketimi daha az ve performansı daha yüksek bir sürüş elde etmek mümkündür. Fakat şunun altını çizmek gerek yalnızca kış mevsimindeki havanın sonbahar ve bahar gibi olduğu durumlarda bu dediğimiz geçerlidir. Kar yağışı olmasa dahi sert soğukların olduğu durumlarda bile buzullarda kaymamak adına kış lastiği daha güvenli bir seçenektir.,

Kış Lastiği Çeşitleri Nelerdir?

Yanlış okumadınız, kış lastikleri de kendi içerisinde ayrılmaktadır. Kullanım amacına göre yolun zorluğuna göre kullanabileceğiniz farklı kış lastikleri bulunmaktadır.

Kış lastiği çeşitlerinden biri ekstrem kış lastiği olarak adlandırılan kış lastiğidir. Bul lastikler üzerinde çivi bulundurmanın yanı sıra üzerine çivi takılabilecek delikleri de içinde barındıran lastiklerde. En zorlu zeminler için tasarlanan lastikler üzerinde M+S ve 3 zirveli dağ baskısını bulundurur. Uzun süre bozuk alan yollarda ilerlemek adına kullanılabilecek en ideal lastiklerdir.

Diğer bir kış lastiği çeşidi ise çivisiz ekstrem kış lastiğidir. Bu lastikler yine buz ve karlı zeminlere dayanıklı olup zor şartların altından kalkabilmektedir. Normal lastiklere göre farklı desenlere sahip olan çivisiz kış lastikleri çeviri lastiklere göre kuru asfalt üzerinde yüksek hızda kullanılamamaktadır, kayma riskleri az olsa da bulunmaktadır.

Standart kış lastikleri ise desen ve yapı olarak yukarıdaki bahsettiğimiz lastiklerden daha farklıdır- 7 derecenin altındaki havalarda kullanılmak üzere tasarlanmamış yanı sıra kış lastikleri de M+S damgasına sahiptir. Bu lastikler diğer lastiklere göre yüksek hızda kullanılabilir niteliktedir.

Kış lastiği yazın da kullanılabilir mi?        

Kış lastikleri 7 derece altı sıcaklıklara uygun üretildiği için daha yumuşak bir yapıya sahip. Bu özelliği sayesinde yola teması artarak daha sağlam bir yol tutuşu sağlıyor. Kış aylarında özellikle karlı veya yağmurlu havalarda bu sayede aracın kaymasını engelleyerek güvenli bir sürüş sağlıyor. Fakat bu özelliği yaz aylarında bir dezavantaja dönüşüyor.

Yol tutuşu gereğinden fazla olması sebebiyle daha dengesiz bir sürüş sağlıyor ve kaza riski artıyor. Fakat her ne kadar riskli olsa da kış lastiği ile yaz aylarında seyahat etmek mümkün. Fakat böyle bir yolculuk her açıdan risk barındıracaktır. O yüzden uzmanların birçoğu eğer yaz aylarında kış lastiği kullanılıyorsa normale göre daha düşük hızlar ile seyahat edilmesini öneriyor.

Bunlara ek olarak kış mevsiminin yaz veyahut da sıcak havalarda kullanılması başlı başına tekerleğin daha fazla güç sarf etmesine sebep olacak dolayısıyla motoru da yoracaktır. Şunun garantisini vermek gerekir ki motorunuz hararet yapacaksa kış lastiği kullanmak bunun bir sebebi de olabilir. Bu sebeple mevsime uygun lastikleri kullanmak hem aracınız hem sizin için en güvenli seçenektir.

Kış vakti geldiğinde kış lastiklerinizi takarız ve öncesinde takmış olduğumuz 4 mevsim ya da yaz lastiklerini çıkartmak zorunda kalırız. Çıkarttığımız bu lastiklerin dönemlere geldiğinde sağlam ve aşınmamış şekilde saklanabilmesi için belli başlı konulara dikkat etmek gereklidir. Çıkarılan lastiklerin güneş görmeyen ve nemsiz bir alanda saklanması lastiklerin zarar görmesine engel olacaktır. Aksi takdirde uzun süre nem ve güneş ışığına maruz kalan lastikler kondisyonlarını kaybedecek kolay biçimde aşınmaya müsait olacaklardır.

Kış lastiği ile yaz lastiği arasında yakıt tüketim farkı var mıdır?

İki lastik türü arasındaki yakıt farkı yanlış mevsimde kullanılınca ortaya çıkıyor. Yani yaz aylarında kış lastiği kullanmak kış lastiğinin yol tutuşunun yaz lastiği ve 4 mevsim lastiklerden fazla olması sebebiyle daha fazla yakıt tüketimine sebep olacaktır. Bunun sebebi kış lastiğinin diğer lastiklere oranla daha yumuşak kauçuktan oluşmasıdır. Yani yaz ayları içerisinde kış lastiği kullanmanız getirdiği sıkıntıların beraberinde yakıt tüketiminizi de arttıracak.

Kısacası buradaki yapılacak yorum şudur; araç yolda ilerlemek adına açığa çıkardığı enerjiyi verimli bir şekilde kullanabilmesi için doğru iletkenlere yani lastiklere sahip olmalıdır. Bu yaz için yaz lastikleri, kış için kış lastikleri, sonbahar bahar aylarının başları için de 4 mevsim lastiklerdir. Sonbahar ve bahar mevsimlerinde ilgili hava durumuna göre yaz veya kış lastikleri kullanmakta da sakınca bulunmaz.

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023