Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Kırmızı Plaka Nedir, Kimler Kullanabilir

Eklenme Tarihi:
31 Mayıs 2024
Kırmızı Plaka Nedir, Kimler Kullanabilir

Kırmızı Plaka Ne İfade Eder?

Çoğu zaman bir protokol aracını temsil eden bu plaka, farklı renk seçenekleriyle de desteklenebilir. Sarı kırmızı plaka ya da kırmızı beyaz plaka olarak ön plana çıkan bu plakalar, protokolün en üst kişilerine sunulmaktadır. Devlet görevlisi olmasından ziyade üst düzey devlet görevlisi olarak görebileceğimiz Cumhurbaşkanı, TBMM başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, vali ve bakanlar için sunulan makam araçlarında kırmızı plaka yer alıyor. Kırmızı plakaların üzerinde de sayılar yer alıyor. Örnek verecek olursak TBMM Başkanı’nın aracının plakası 0001 olarak ön plana çıkıyor.

Bir çeşit statüyü ifade eden bu plakaya sahip araçlar, belirli önceliklere sahiptir. Ayrıcalıklı bir konumdan bahsetmesi sebebiyle de tarihi bir kökene sahiptir diyebiliriz bu plakalar için. Peki ama nedir bu plakaların tarihi kökeni? Gelin hepsine yakından göz atalım ve kırmızı plakaya dair ne kadar geniş bilgi var ise hepsine erişelim. Bildiğiniz gibi trafik kuralları içerisinde bütün araçlara aynı kurallar sunulur iken protokol araçları bir takım kurallardan muaf olabiliyor. Bunun da sebebi devlet görevlileri olarak en üst makamda yer alıyor olmaları olarak karşımıza çıkıyor.

Kırmızı Plaka Nedir?

Genellikle bir şekilde farklılaşmış olan araçları kapsayan bu plakalar, özellikle ayrıcalıklı konumları belirlemek adına önemli bir yere sahiptir. Taşımacılık sektöründe yurt dışında pek çok farklı manada kullanılan bu plakalar için ticari araç plakası ya da kamu araç plakası da diyebiliriz. Bazı antik çağ toplumlarında kırmızı rengin hikayesi çok farklıdır. Kralların ve soyluların kullandığı bir renk olarak ön plana çıkan ve ayrıcalıkla gücü, otoriteyi temsil eden bir renk olduğu için kullanıldığını söyleyebiliriz. Örneğin Roma İmparatorluğunda kırmızı renk sadece imparatorlara serbestti. Diğer insanların kullanımı yasaktı. Bu bilginin ışığında bakacak olursak kırmızı rengin hayatımıza pek çok anlamda dahil olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ticari amaçlar için kullanıldığını düşündüğümüz ülkelerde özel kurallara tabi olan kırmızı plakalar, ağırlıkla diplomatların tercihi olmaktadır.

Kırmızı Plaka Ne Anlama Gelir?

Farklı anlamlarda bakarsanız statüyü ve ayrıcalıklı konumları temsil ettiğini söyleyebileceğimiz kırmızı plakalar, taşımacılık sektöründe büyük bir ayrıcalık ile ben varım demektedir. Ticari araçlar, diplomatik araçlar ve geçici özel araçlar gibi pek çok noktada kullanılan özel seçimleri tek bir tıklama ile inceleyebilir ve detaylara göz atabilirsiniz. Bu plakalar genellikle aracın sahibine ya da kullanıcısına belirli avantajlar sağlamaktadır. Diğer insanlara aracın özel bir statüde olduğunu göstermesi bile bu plakaları kullanan kişilerin tercihidir. Tarih boyunca her zaman için belirli statüye sahip yöneticiler ekibi, kendini farklı bir yerde konumlandırmak için alternatif yollara başvurmuşlardır.

Plaka bunlardan sadece birisi olarak görülmektedir. Buradaki amaç hem farklılık hem de trafikteki süreci daha etkili bir şekilde yönetmek üzerine kuruludur. Bazı yasaklardan muaf olması, o aracın içerisindeki kişinin çok daha hızlı bir şekilde görevine yetişmesi anlamına geliyor. Bunu kabul edenler de bulunuyor etmeyenler de bulunuyor. Ama makam araçlarını makam aracı yapan en temel özelliklerin başında bu ayrıcalıkları geliyor. Bu yüzden kullanılan kırmızı plaka da etkisini bu şekilde ön plana çıkarmaya devam ediyor diyebiliriz.

Kırmızı Plakayı Kimler Kullanır?

Kırmızı plakayı kimler kullanır sorusunun cevabı aslında çok net. En üst düzey bürokratlar ve devlet görevlileri kullanır diyebiliriz. Kırmızı zemin üzerinde yer alan sarı renkli karakterlerin bulunduğu plakalar cumhurbaşkanı, TBMM başkanı ve Anayasa Mahkemesi Başkanı tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca aynı plakaları Genelkurmay Başkanı, vali ve bakanların makam araçlarında da görebiliyoruz. Halkı temsil eden bütün üst düzey protokolün araç plakalarında kırmızı detaylar her zaman için olmaktadır diyebiliriz. İsterseniz gelin bu kırmızı plakaların kime ait olduğuna göz atalım:

  • 0001 plakalı araç TBMM başkanına ait,
  • 0002 plakalı araç Başbakanlığa ait,
  • 00030036 plakalı araç Anayasa Mahkemesi Başkan’ına ait,
  • Üst üste gelen rakamlarla birlikte Genel Kurmay Başkanı, Dış İşleri Bakanı ve Başkan yardımcılarına kadar giden bir skala bizlerin karşısına çıkıyor. Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan plaka yalnızca kırmızı plaka değildir.

Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan araçta bir de Cumhurbaşkanlığı Forsu bulunmaktadır. CB 001 olarak da kullanılabilen bu plakalar oldukça güçlü bir yapıya sahiptir. Milletvekillerinin kırmızı plaka aracı yoktur. Hatta milletvekillerinin makam aracı da bulunmamaktadır. İstisnai durumlarda TBMM Başkanlığı tarafından belirli görevler verilip araç tahsil edilebilir. Bu tarz durumlarda kırmızı plakayı görebilir, görev yapısına göre farklı noktalarda karşınıza çıkmasına şahitlik edebilirsiniz.

Kırmızı Plaka Araçların Trafikte Ne Gibi Ayrıcalıkları Bulunur?

Kırmızı plaka araçların trafikte ne gibi ayrıcalıkları bulunur sorusuna detaylı bir cevap verelim isterseniz. Trafikteki ayrıcalıklar genellikle geçiş üstünlüğü dediğimiz konularda karşımıza çıkacaktır. Geçiş üstünlüğü için de belirli bir sıralama bulunuyor. Bu konuda öncelikle üstünlük acil servistedir. Ardından itfaiye, polis, eskort araçlar, askeri araçlar geçiş üstünlüğüne sahip araçlardır. Tabi geçiş üstünlüğü acil durumlarda kullanılmaktadır. Kırmızı plakalı araçların geçiş üstünlüğü çakar renklerine göre de belirleniyor. Bu da plakadan biraz daha farklı olarak karşımıza çıkıyor. Gelin çakar renklerine göre geçişlere bakalım:

  • Ambulanslar, organ ya da doku, kan nakil araçları için mavikırmızı ya da mavi çakar renkleri,
  • Trafik ya da kolluk kuvvetleri için mavi, kırmızı ya da mavi kırmızı renk,
  • Hükümlü ya da tutukluların sevk araçları için mavi renkli çakar,
  • Kar ve buzla mücadele araçları için sarı renkli çakar,
  • Doğalgaz acil müdahale araçları için de yine sarı renkli çakarlar ön plana çıkıyor. Tabi gelelim bizim için en kritik olan maddeye. Makam sahiplerinin kullandığı araçlarda ise mavikırmızı çakarların bulunması gerekiyor.

 

Kırmızı plakalı araçlar için yapılacak işlemlerin belirli bir limiti bulunuyor. Geçiş üstünlüğü için bir düzenleme olsa da, bu sıralamaya uymayan kırmızı plakalı araçlar için cezaya tabi durumların önü açılabiliyor. Bu düzenleme de şu şekilde ilerliyor:

  • Geçiş üstünlüğü olan araçlara yol vermemek ya da geçiş üstünlüğüne sahip olmayan araçların çakar kullanması cezaya tabi olarak karşımıza çıkıyor.
  • Geçiş üstünlüğü olan araçlara yol vermeme cezası, 2023 yılı için 623 TL idari para cezası ve 20 ceza puanıdır. Bu ceza, Karayolları Trafik Kanunu’nun 71. Maddesince düzenlenir.
  • Geçiş üstünlüğü olmadığı halde çakar kullanmanın cezası ise 4.064 TL idari para cezasıdır; ancak bu suçun/kabahatin ceza puanı bulunmaz. Bu yaptırım, Karayolları Trafik Kanunu’nun 26. Maddesince düzenlenir.

Bu durumda yapılan düzenlemeler dahilinde kırmızı plakalı araçların üstünlüğünü etkili bir şekilde kullanması ve gerekli şartların olması gerekiyor. Bu konuda mevzuat biraz kafa karıştırıyor gibi görünse de aslında oldukça net diyebiliriz.

Kırmızı Plaka Nasıl Alınır?

Protokol plakası olarak bilinen kırmızı plakalar, üst düzey devlet görevlileri tarafından sıklıkla kullanılır. Bu yüzden çeşitli makamların kırmızı plaka kullanımı yaygındır. Kırmızı TR plaka modelleri cumhurbaşkanı, TBMM başkanı, genelkurmay başkanı, vali ve bakanların kullanımına tahsis edilmiş birçok makam aracında bulunur. Haliyle de bu plakaları almak için bu görevlerde olmak öncelikli bir gerekçe olarak karşımıza çıkıyor.

Satışa sunulmuş olan kırmızı tr plaka modelleri detaylı bir şekilde incelendiği zaman ürünlerin üzerinde kırmızı bir zincir bulunur ve sarı renkli karakterler yer alır. Bu ürünler standart plaka modellerine nazaran daha resmi alanlarda kullanıma uygun olduğu için bakanlar tarafından da sıklıkla tercih edilir. Hem renk, hem kabartma hem de plaka yapısı sebebiyle pek çok trafik polisinin gözü bu tarz plakaların üzerinde olmaktadır.

Kullanıcıların tercihine göre farklı model alternatifinde satışa sunulmuş olan kırmızı Tr plaka modelleri boyut olarak da farklılık gösterebilir. Araçların plaka bölmelerinde yer alan boyut noktalarında yine aynı şeyleri görebiliriz. Boyut olarak farklılık göstermesinin yanı sıra model çokluğu açısından kırmızı Tr plaka 2’li olarak da satışa sunulmuştur. Aynı zamanda bu plaka modeli göz alıcı ve dikkat çekici bir tasarıma sahip olması sayesinde kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen plaka modelleri olur. Çeşit alternatifleri ile satışa sunulmuş olan kırmızı tr plaka çeşitleri arasında kabartmalı modellerin yer aldığını da görebilirsiniz.

 

Kırmızı Plaka Yetkisi Olmadan Kullanmanın Cezası Nedir?

Bazen trafikte gördüğümüz farklı renkli plakalar bize bu aracın içerisinde kim var sorusunu sordurmaktadır. Kırmızı plaka yetkisi olmadan kullanmanın kolay kolay mümkün olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Plakaların renklerindeki çeşitlilik özellikle devlet kurumlarında çalışan kimselerin konumuna göre değişebiliyor.

Trafikte her geçen gün farklı renklerdeki plakaları görebiliyoruz. Bunlar bazen yurt dışı plakaları olarak bazen ise makam araçlarının plakası olarak karşımıza çıkıyor. Durum böyle olunca da araç sahiplerini merak etmiş oluyoruz. Kırmızı plakaları araçların sahipleri en çok merak edilen araç şoförlerinden oluyor diyebiliriz. Kırmızı plaka kullanmak tamamen önem sırasına göre sıralanıyor. En küçük plaka numarası en önemli kişiyi göstermektedir.

Kırmızı plakaya sahip olan makamları şu şekilde sıralayalım:

  • 0001 plaka TBMM Başkanı'nın aracına aittir.
  • 0002 plaka Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı'na aittir.
  • 0003 plaka daha doğrusu 00030036 kırmızı plakalı araç Anayasa Mahkemesi Başkanı'na aittir.
  • 0004 plaka Genel Kurmay Başkanı'nın aracına aittir.
  • 0005 plaka Dış işleri Bakanı'nın aracına aittir.
  • 0007 plaka Sanayi ve Teknoloji Bakanı'nın aracına aittir.
  • 0011 plaka Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın aracına aittir.
  • 0016 kırmızı plaka Milli Savunma Bakanı'nın aracına aittir.
  • 0017 plaka İçişleri Bakanı'nın aracına aittir.
  • 0018 plaka Hazine ve Maliye Bakanı'nın aracına aittir.
  • 0021 plaka Sağlık Bakanı'nın aracına aittir.
  • 0023 kırmızı plaka Tarım ve Orman Bakanı'nın aracına aittir.
  • 0025 plaka Ticaret Bakanı'nın aracına aittir.
  • 0026 plaka Milli Eğitim Bakanı'nın aracına aittir.
  • 0027 plaka Kültür ve Turizm Bakanı'nın aracına aittir.
  • 0028 plaka Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın aracına aittir.
  • 0029 kırmızı plaka Kuvvet Bakanı'nın aracına aittir.
  • 0033 kırmızı plaka Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'nın aracına aittir.
  • 0035 plaka Adalet Bakanı'nın aracına aittir.

 

Bu sıralamaya göre pek çok araç için kırmızı plakanın kullanmanın mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Cezai müeyyide olarak da araçların bağlanması ya da yüklü miktarda ceza yazılması konusuna denk gelinmiştir. Bu yüzden bu anlamda kurallara uymayanlar için trafikten men cezalarına kadar gidilebilir. Kırmızı plakanın kullanımı ülkemizde oldukça yoğun, önemli bir yere sahiptir ve özellikle geçiş üstünlüğü ve bazı haklar konusunda pozitif bir yerdedir diyebiliriz.

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023