Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Karlı Havalarda Araba Kullanırken Nelere Dikkat Edilir?

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
Karlı Havalarda Araba Kullanırken Nelere Dikkat Edilir?

Kış aylarının gelip çatmasıyla birlikte sürücülerin akıllarına direkt olarak gelen soru zorlu hava koşullarında ne yapmaları gerektiği demek yanlış olmaz. Karlı havalarda araba kullanırken nelere dikkat etmek gerek çoğu kişi tam anlamı ile bilmiyor. Bu içerikte okuyucularımızın zorlu kış şartlarında araçlarını nasıl kullanmaları, nelere dikkat etmeleri gerektiğini detaylıca anlatacağız.

İster kar, ister sulu kar , ister ise buz olsun zemin ne ile kaplanırsa kaplansın kış havası son derece tehlikeli yol koşullarına sebep olan bir dönem. Geçtiğimiz yıl çok sayıda ölümlü ve yaralanmalı kaza meydana gelirken bu kazalar karlı veya ıslak yol koşullarında meydana gelmiştir. Sadece bu sebeple dahi kendinizi ve aracınızı karlı hava şartlarına hazırlamak gerekli.

Karlı havalarda araba kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

Her şeyden önce önümüzde karlı bir yol var ise yavaşlayın. Kaygan ya da karla kaplı bir yolda direksiyon hakimiyetini sağlama da aracı durdurma da oldukça zordur. Sert koşullara sahip bir yolda, takip mesafenizi önünüzdeki araçları da koruyacak şekilde ilerlemek olması gereken en temel davranıştır.

İlk olarak dikkat edilmesi gereken şey hiç şüphesiz eğer yolda bir kar küreme aracı varsa kar küreme aracını sıkıştırmamaktır. Buna ek olarak tıpkı küreme aracı gibi geniş alanlarda seyahat eden kamyonun yanında seyahat etmeye özen göstermek gerekir. Kar küreme araçları yoldaki karları temizleyip diğer sürücülere yolu açabilmek için yavaş hareket eder, geniş manevralar yapar, sık sık durur, şeritleri ihlal eder. Bu sebeple sürücülerin bir kar küreme aracının arkasında bulunması, yeterince geride durmadan hareket etmesi riskli olacaktır. Araçların küreme aracını geçerken de dikkatli olması gerekir.

Acil Durumlarda Yapılması Gerekenler

Karlı havalarda araç kullanırken ne yazık ki birçok şanssızlık başa gelebilmektedir. Bu gibi durumların önüne geçmek adına belli başlı adımların atılması, bazı farkındalıkların kazanılması gerekir. Bu tip zorlu hava koşullarında kaza, arıza ve yolun iyice elverişsiz olması her zaman için hesaba katılmalıdır. Bunun için aracınız yolda kalırsa ilk olarak araç içerisindeki kişilerden emin olur ve sonrasında tekrar kalkışa geçmeden önce çevreyi dikkatli gözlerle inceleyin. Olabildiğince bu tip hava durumlarında dışarı çıkarak kendinizi daha da yormayın. Aracınız görünmeyecek bir konumda ise aracınızın görünmesini sağlayın. Bunu reflektör ve benzeri malzemeleri araca konumlandırarak yapabilirsiniz. Bunun dışında kar her ne kadar sakin gözükse de aracın egzoz borusunu tıkayarak içeridekileri karbon monoksite maruz bırakabilir. Bunun olmaması için direkt olarak egzoz borusunun temizlendiğinden emin olarak hareket etmek gerekir.

Aracın içerisinde bazı yenileme ve bakımların yapılması ile kış için araç daha hazır hale getirilebilir. Kontrol edilecek ve yenilenecek senaryoları şöyle madde madde vermek uygun olacaktır:

  • Farlar: Araç farları, fren lambaları, dönüş sinyalleri, iç lambalar ve acil durum flaşörlerinin kontrol edilmesi zaruridir. Eğer römork kullanılıyorsa römorka ait fren lambaları ve dönüş sinyal lambaları da ayrıca kontrol edilmelidir.
  • Ön Can Temizliği: Aşırı yağış ve kar fırtınası durumlarında araç çok fazla sıvı tüketebilir. Bu gibi durumlarda araç sıvısının hızlıca bitmesini engellemek adına yola çıkmandan önce yüksek kaliteli Antifriz cam suyu kullanmak ve sürekli olarak yenilemek güvenli olacaktır. Buz tutmasını engelleyen ve buzları çözen yapıdaki bu sıvılar ile beraber araçların görüş açılarını temiz tutmak gerekir. Bunun yanı sıra sileceklerin kondisyonu da sürekli olarak kontrol edilmeli, gerekirse silecekler değiştirilmelidir.
  • Motor Güvenliği: Araçta yeterli motor antifriz sıvısının olmadığı durumlarda motorun donma ve yanma işleminin gerçekleştirmede aksama gibi durumları olabilir. Bu durumda da aşınma ve benzeri sorunlar ile motor hasarı ortaya çıkar. Bu sebeple aracın motorunu gerek sıvı olarak sürekli beslemek gerek ise yeterince ısınmadan yola çıkartmamak güvenli eylemler olacaktır.

Tüm bunların yanı sıra yola çıkmadan önce aracınızı yetkili servisinizde komple bir kontrol ve bakıma sokmak da önemli bir adım olacaktır. Bu sayede yola çıkmadan önce aracın ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçerek trafikte kalma, sürüş güvenliğini tehlikeye atma gibi senaryoları defetmek mümkün olacaktır.

Kışın Aracınızda Olması Gereken Malzemeler

Araçla yola çıkmadan önce acil durumlarda lazım olabilecek malzemeleri de temin etmek gerekir. Bunları sıralamak gerekir ise:

  • Kar küreği,
  • Buz kazıyıcı,
  • Süpürge,
  • Akü aktarma kabloları,
  • El feneri,
  • Kara saplanmaya karşın kum ve türevleri,
  • İşaret fişeği ve acil durum işaretleri,
  • El feneri,
  • Soğukta kalınmasına karşı battaniye,
  • Cep telefonu için şarj cihazı veya taşınabilir şarj,
  • Gıda ve ilaçlar,
  • Dolu depo

Dikkat edilmesi gereken bir durum da kış vakti geldiğinde elektrikli ve hibrit araçların bakımı denebilir. Bu tip araçlarda harekete geçmek ve yol alabilmek adına batarya ve akülerin sağlam, dolu olması gerekiyor. Bu sebeple araçların mümkün olan her anda şarjını yüksek tutabilmek ve aküdeki boşalmaların önüne geçmek gerekmektedir. Sıvı elektrolit tipindeki akülerin düşük sıcaklıklarda elektrik enerjisini zor kazanıp iletme gibi dezavantajları varken bunun önüne geçmek için de direkt aküden yardım almaktadır. Bu ısınmayı sağlayan akü de dolayısı ile hızlıca boşalabilir. Bunun önüne geçmek için ise aracı kış aylarında sürekli olarak şarja takılı olarak optimum sıcaklıklarda tutmak etkili olacaktır.

Kışın Yolunuzu Planlayın

Kış vakti yola çıkmak için her alanda olmaz ise olmaz planlı ilerlemektir. Buna dahil olan yol rotası da hava durumu ve trafik rotasına göre önceden şekillenmesi gerekir. Yolların durumu iyi değil, kar seviyesi yüksek ise o yolları tercih etmemek veya seyahati ertelemek güvenli seçenek olacaktır. Eğer dışarı çıkmak gerekli ise yukarıda bahsedilen önlemleri ve acil durum malzemelerini yanınıza alarak yola çıkmanız faydalı olacaktır. Hele ki yolunuz uzun ise bunlar hayati öneme sahiptir diyebilir. Buna ek olarak hava durumunda fırtına ve yağışın şiddetlendiği saatleri not ederek bu saatleri dinlenme ve konaklama için kullanabilirsiniz. GPS sistemi arabanıza dahil değilse bunu ekletmek de faydalı olacaktır, tabelaların sis veya yağış nedeni ile görülemediği durumlarda GPS yardımı ile rotanızda daha sağlam bir biçimde ele alabilirsiniz.

Karlı havalarda araba kullanırken maksimum hızımız kaç olmalıdır?

Araçların hızları genel olarak ilerlenen yolun tipine göre değişse de kışın yoğun karın bulunduğu durumlarda belli başlı sınırların etrafında kalmak faydalı olacaktır. Özellikle kar zinciri kullanılıyorsa bazı hız limitlerini aşmamanız gerektiği hem üretici hem de zincir kullanımına dair yorumlamalarda kesin biçimde belirtilmektedir.

Karlı havalarda araba kullanırken maksimum hızımız 50 km/s olmalıdır. Bu hız sınırı direkt olarak kar zinciri kullanımında izin verilen maksimum hız değeridir. Bu değerlerde olmak sürüş güvenliği ve trafiğin düzene girebilmesi adına faydalı olacaktır.

Karlı havalarda aracımıza nasıl donanımlar ekleyebiliriz?

Araçların kış vakti bazı donanımlarla güçlendirilmesi ve mevcut donanımlarının bakım, geliştirme ile daha koşullara uygun hale getirilmesi gerekir. Bazı durumlarda direkt olarak bu donanım geliştirmelerinin ve bakımların faydaları ortaya çıkacaktır.

Lastiklere Dikkat

Bir aracın yolla iletişimini sağlayan en temel kısım hiç şüphesiz lastiklerdir. Kar yağışının olduğu, yolların buzlandığı sert kış koşullarında ise doğru lastik kullanımı ve lastik eklemeleri sürüş güvenliği için olmaz ise olmazdır. İlk olarak aracın lastiklerinin kış lastiği olması gerekliliğini hatırlamak gerek. Daha sonrasında aracın kışın yol şartlarına uygun gidebilmesi için doğru basınç değerlerine getirilmesi gerekir. Buna ek olarak kar zinciri veya kar çorabı ile zeminde kaymadan ilerleyebilmesini sağlamak gerekir.

Lastiklere yaklaşımda:

  • Ayda bir veya uzun seyahatler öncesi kapsamlı bir kontrol yapılmalı.
  • Soğuk havalarda lastikleri üç saatte bir kontrol etmeli.
  • Lastiğin yıpranıp yıpranmadığına dikkat etmeli, kullanım süresi bittiyse lastikler yenilenmeli.
  • Lastik sırtı ve yanaklarındaki delik, kesik, aşınma ve tümsekleri kontrol etmeli.
  • Arabada her ihtimale karşı yedek lastik bulundurulmalı, eğer mevsim kış ise doğru lastiği stepne kısmına koymalı.

Koltuklar

Kışın çok soğuk bir havada fark edilmese de koltuklar da önemli bir etmendir. Araçların emniyet kemerlerinin doğru takılabilmesi için koltukların kontrol edilmesi gerekir. Yolda kayma ve benzeri durumlarda araç içinde savrulmamak adına kontrollere önem verilmeli. Çocuklar için koltuk var ise bu koltuğun da sabitlenmesi gereklidir. Bu koltuklara çok kalın montlar ile çocukları oturtmak yerine kemerin sağlıklı şekilde kapanabileceği dış giyim ürünleri, onlar yeterli değilse de üzerlerine örtülebilecek battaniyeler kullanmak daha sağlıklı olacaktır.

Akü

Sıcaklık düşmesi akünün en büyük düşmanlarındandır. Hava soğudukça akülerin verimi azaldığı için belli başlı sorunlar ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra elektrikli ve hibrit araçlarda da bataryaların soğuktan etki etmesi sebebi ile menzil azalabilir. Bunun için yukarıda verdiğimiz önerileri dinleyerek hareket etmek kayıpları en aza indirgeyecektir.

Güvenlik Donanımları

Her aracın içerisinde bulundurduğu güvenlik teknolojileri farklıdır. Özellikle Tesla arabalarda olan parmak izi okuyuculu kapılar soğuk havalarda oldukça sorun yaratabilmektedir. Buna benzer biçimde başka donanımlar da soğuklardan dolayı olumsuz etkilenebilir. Bunun için öncelikle donanımlara ait kullanım kılavuzlarını okuyarak neler yapılması gerektiğini öğrenmek faydalı olacaktır. Sonrasında dikkat edilmesi gereken ise bu donanımların yerinde kullanılmasıdır. Misal olarak otomatik fren yapan bazı sistemleri görüşün tehlikeli olduğu yollarda devre dışı bırakmak daha akılcı bir seçenek olabilir. Aracın yanlış algılama sonucu aniden fren yapması sebebi ile yol tutuşuna zarar verilebilir. Bu gibi durumlar için direkt olarak yetkili servislerden de bilgi almak mümkündür.

Paspas

İçinizden “paspas da mı önemli?” dediğinizi duyar gibiyiz ve cevap evet hem de oldukça önemli. Aracınızı eviniz gibi düşündüğünüzde eğer yerden ısıtmanız yoksa kış aylarında halı kullanmanın ısınmaya yardımcı olacağını biliyorsunuzdur. Araç için de paspaslar aynı görevi görmektedir. Bu noktada kış mevsimine uygun olacak daha kalın malzemeli paspasları kullanmak faydalı olacaktır. Bu paspasları kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta ise aracın sürüşüne etki etmemeleridir. Fren, gaz ve debriyaj pedallarını engellemediğinden emin olmak gerekir. Paspasların doğru boyutlarda olabilmesi adına kılavuzdan yardım alabilir veya satıcı kişilerden aracınıza uygun olan paspasları talep edebilirsiniz.

Karlı havalarda hangi viteste kullanmalıyız?

Karlı araçlarda düşük vites yüksek devir kullanımı esastır. Aracın kalkış ve manevra alabilmesi için dikkatli biçimde kullanılması gerekir. Genel olarak yol şartlarına göre ideal vites değişse de 1. Ve 2. Viteslerde kullanım en ideali olacaktır. Aracı çok hızlandırmadan ilerlemek ve aynı zamanda motoru sıcak tutmak ana hedef olmalıdır.

Karlı havada yokuş aşağı nasıl inilmelidir?         

Eğer ABS sisteminiz var ise yokuş aşağı inişlerde bu sistem faydalı olacaktır. ABS olan araçlarda yokuştan aşağı inerken olabildiğince yavaş olunması gerekir. Bu sırada güvenlik için aracın kayması veya fazla hızlanmasını engellemede fren pedalına ayağınızı yerleştirin. Hafif sabit bir basınç uygulayarak inmeniz güvenli olacaktır.

Eğer araçta ABS ve benzeri bir sistem yoksa el frenini hafif çekerek en düşük viteste yokuş aşağı inmek gerekir. Aracın kayması ve hız alması bu sayede önlenebilir.

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023