Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Kar Zinciri Nedir? Ne İşe Yarar?

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
 Kar Zinciri Nedir? Ne İşe Yarar?

Zorlu hava şartları, tekinsiz yollar ve sert bir kış önünüzdeyse aracınız ve kendiniz için kar zinciri kullanmak ve benzeri önlemler almak gerekliliği doğmakta. Kışın yollarda gözlenen kar veya sert soğuklar sonucu buzlanma araçlar için kabus olabilmekte. Bu gibi durumların üstesinden gelebilmek için önce önlem almak, sonrasında ise hava şartlarına uygun biçimde sürüşe yön vermek oldukça önemli. Bu içerikte kar zinciri nedir, ne işe yarar, kar çorabı ile arasındaki farklar nedir gibi soruların detaylı bir şekilde yanıtları verilmektedir.

Kar zinciri nedir?

Özellikle kış mevsimi başta olmak üzere soğuk ve yoğun kar yağışının olduğu dönemlerde yollarda araç tutuşu oldukça zordur ve belli senaryolarda ağır hasarlı kaza riski de barındırmaktadır. Bu gibi durumlardan kaçınmak adına kullanılan kar zinciri ile tekerlerin buzlanma ve kar sebepli yol tutuşunda zorluk yaşamasının önüne geçmek hedeflenir. Araçların direkt olarak tekerlerinin üzerine uygulanan kar zinciri ile belli başlı zor senaryoların yaşanmasından kurtulmak mümkündür.

Araçların tekerlerinin yola karşı uyguladığı mukavemet hava durumu, araç lastiklerinin durumu, yolun durumu gibi birçok değişkenin rol oynadığı bir senaryodur. Kar zinciri gibi önlemler ise bu üç aktörden birini diğer ikisinin ona karşı sağlayacağı kontrolsüzlük ve düşük mukavemete karşı korur. Kar zincirinin olmadığı durumlarda kar yağışının kapladığı asfalt en alt katmanda buz tutarak çok kaygan hale gelebilir. Bu durumda eğer kar zinciri takılmıyorsa direksiyon hakimiyeti oldukça zordur. Araç hız kestiği yönlere doğru sürekli kayarak ilerleyebilir. Bundandır ki kış vakti bu tip kazalarla sıklıkla karşılaşılır.

Kar zincirleri tekerleklerin tüm yapısını kaplayacak şekilde tasarlanmış bir sistemdir. Aracın karda veya buzlu zeminlerde daha iyi çekiş yapabilmesi, kontrolsüz şekilde kaymamaları için doğru biçimde uygulanmaları oldukça önem arz eder. Bu çekişi sağlamak direkt olarak sürüş güvenliğini sağlamaktadır.

Zincirlerin farklı tipleri bulunmaktadır. En fazla tercih edilen tipler lastiğin etrafını sarıp gergiler ile sabitlenen kar zinciri tipidir. Diğer bir tipinde ise zincir uygulaması lastiklerin sırt desenine lastikler demonte iken uygulanır. Uygulama ardından araç lastikleri araca uygulanabilir hale gelir.

Kar zinciri ne işe yarar?

Kar zincir tipine göre şiddeti artsa da kar zincirleri temel olarak karlı ve donmuş zeminleri kazar. Bu sayede kazma işlemi sonrası yüzey ile teker hareketi daha bileşik hale gelir, yol tutuşu artarak tekerlere aktarılan güç daha yüksek ve kararlı biçimde yola yansıtılabilir. Bunun yanı sıra buzdan ve ıslaklıktan kaynaklı kaymaların da zincirle önüne geçilebilir.

Kimi sürücüler kar zinciri kullanımının araç için hız kaybı olmayacağını düşünebilir fakat bu son derece yanlıştır. Kar zinciri takılı bir aracın kesin suretle yüksek hızlara çıkmaması gerekir. Zincirler yüksek hızlarda kullanımlara uygun olmayıp araçların buzlu ve karlı zeminde hareket edebilmesi adına kullanılan sistemlerdir.

Yağış beklenen veya hava koşullarının ileriki süreçte de artabileceği düşünülerek hareket etmek önemlidir. Aracınızı kenara çekerek zincirlerinizi takmanız gereken durumlarla karşılaşmak her zaman için olası denilebilir.

Kar zinciri nasıl takılır?

Kar zincirleri takmadan önce ihtiyacını olan temel malzemeler: zincir, yol kenarında takılabileceği senaryolarda reflektörlü bir tabela ve basit bir kriko denilebilir. Fakat kriko elzem değildir, zeminin yardımıyla beraber zincirler lastik altından da geçirilebilir. Takmadan önce bilmeniz gereken ise aracınızın çekiş veya itiş tipini bilmeniz gerektiğidir. Araç hangi kısımdan çekiş veya itiş yapıyorsa zincirler o tekerlere takılmalıdır. Eğer araç dört çeker ise tüm tekerlere zincir uygulanabilir. Yani kısacası önden çekişli ise ön tekerlere, arkadan itişli ise arka tekerlere zincir uygulaması yapılmalıdır.

Kar zinciri takma adımları:

  1. El freni çekili biçimde aracınızı park eder konuma getirin
  2. Eğer yol kenarına park edildi ise reflektör ile alanı belirleyip güvenliği sağlayın.
  3. Takmak üzere kar zincirlerinizi çıkarın.
  4. Kar zincirlerinde hasar ya da dolanma olup olmadığını titizlikle kontrol edin.
  5. Kar zincirlerinizi aracınızın tekerleklerinin yanına yere koyun
  6. Kar zincirlerini tekerleğin üzerine yerleştirin.
  7. Lastiğin etrafında zinciri denk gelecek biçimde yerleştirin.
  8. Yerinde tutmak için zincirden çıkan kilit mekanizmalı uçları lastiğin altına sıkıştırın.
  9. Aracı önce birkaç metre ilerletin ve ve direksiyonu hafifçe çevirerek lastikleri hareket ettirin.
  10. Son olarak ankraj sistemini (kilit mekanizmasını) kullanarak kar zincirinin uçlarını kilitleyin.
  11. Tekrar sürüşe başlamadan zincirlerinizin eşit şekilde takıldığından emin olun.Zincirler lastik kenarlarından düzgün bir şekilde geçmelidir. Yanlış hizalanmış ya da gevşemişlerse, sürüşe başlamadan önce bu sorunu gidermek gerekir.
  12. Her şeyden emin olduktan sonra aracı yaklaşık 100 metre sürün ve kar zincirlerinizi tekrar kontrol edin.

İşlemlerin hepsi tamamlandıysa yola çıkmaya hazırsınız.

 

Kar zinciri için alınması gereken önlemler

Kar zincirlerini takmak, onlar ile yola çıkmak eğer her şey doğru bir şekilde yapıldıysa tehlikeli değildir. Dikkat etmeniz gereken en önemli aktörler yoldaki diğer sürücüler ve sürüş anındaki anlık yol koşullarıdır.

Kar zincirlerini taktıktan sonra için yapılması gereken ve alınacak en büyük önlem yola çıkmadan önce onları test etmektir. Sarktığından veya gevşek parçalar olmadığından emin olmak sürücü güvenli hale getirmek için gereklidir. Gevşek veya sarkık zincirler fırlayarak farklı sonuçlara ve çeşitli hasarlara yol açabilir.

Kar zinciri için alınması gereken bir diğer önlem de takarken güvenli bir yerde olmaktır. Sessiz ve ideal bir park alanında zincir takmak ideal olsa da yol koşullarına göre farklı alanlarda takmak zorunda kalınabilir. Eğer yol kenarında yağış başlarken zincir takmanız gerekir ise yapmanız gereken aracınızı çekebileceğiniz kadar kenara çekerek işlem için kendinize alan açmanız gerektiğidir. Bununla beraber dörtlüleri yakıp, reflektör kullanarak da diğer sürücülerin sizi görebilmesini sağlayabilirsiniz.

Son olarak ise aracınızı durdurduğunuzda zemin ve eğim ne olur ise olsun el freninizin çekili olduğundan emin olmalısınız. Bu durum oldukça önemli olup hızlıca zincir takmaya çalışıp el frenini unutan sürücülerin başına gelen aksiliklerle ilgili birçok anı da dinleyebilirsiniz.

 

Kar zinciri neye göre alınır?

Karlı bir dağ veya yayla yoluna çıkmadan önce aracınız için en doğru kar zincirlerini satın almalısınız. Kar zinciri satan yerler çok fazla olmadığı gibi satan yerler arasında da tüm seçenekleri bulunduran çok fazla yer yoktur.  Bu sebeple aracınız için uygun olan ebattaki kar zincirlerini kış mevsimine girmeden temin etmek en karlı ve güvenli yol olacaktır.

Kar zincirlerini genel olarak büyük araç parça satış mağazalarından, lastikçilerden ve benzin istasyonlarından bulabilirsiniz. Aracınız için uygun olan ölçüleri öğrenmek için aracınıza ait olan kullanım kılavuzuna göz atabilirsiniz.

Diğer bakılacak nokta ise aracınızın çekiş tipi. Eğer dört çeker bir aracınız var ise 2 adet kar zinciri yeterli olmayacaktır. Dört teker için de kar zinciri almanız gerekir. Önden veya arkadan çekişli araçlar için ise çekişlerin olduğu lastikler için 2 tane zincire sahip olmanız yeterli olacaktır.

Kar zinciri kar lastiği yerine geçer mi?

Kar zinciri ve kar lastiği işleyiş olarak tamamen farklı prensiplere sahiplerdir. Bu sebeple kar zinciri kar lastiği yerine geçmez. Kar lastikleri her ne kadar daha zemine işleyen dış yapıya sahip olsa da kar zinciri gibi zemini kazarak ilerleyecek kadar sert bir yapı sunamaz. Bu sebeple ağır yol koşullarında kar zincirini kar lastiklerine geçirmek en iyi çözüm olacaktır. Kar zinciriyle beraber kar lastiği daha etkili olacak, karlı zeminlerde tutuşunuz daha da artacaktır.

Yaz lastiklerine kar zinciri de takılabilmektedir. Fakat en iyi ikili kar lastiği ve kar zinciri beraber olacaktır. Yaz veya dört mevsim lastiklerine takılan kar zincirleri de istenilen işleyişi sağlayacak fakat kar lastiğindeki gibi kanallar olmadığı için daha kaymaya açık olacaktır.,

Kar zinciri yerine ne kullanılabilir?

Kar zincirleri yerine kullanılan en büyük alternatif kar çoraplarıdır. Kar çorapları tıpkı kar zincirleri gibi karlı ve buzlu zeminlerde çekişi artırmak için geliştirilmiş lastik üzerine uygulanan yapılardır. Kar çorapları standart olarak iç ve dış kısmında yer alan elastomer içerikli dokuma kumaşlardan imal edilirler. Bu kumaştan oluşan kar çorapları lastik yüzeyini kaplayarak yol ve lastik arasındaki ilk etkileşime geçen yüzey olur.

Kar çoraplarının içeriğinde bulunana elastomer kar çorabını hareket boyunca yerinde tutan unsurdur. Montajının kolay olmasını da yine elastomer içerikli olması sağlar. Bazı kar çorabı modellerinde iç kısma özel malzeme eklenmiştir ve bu sayede kar ve yoldaki diğer unsurların lastiğin içerisine girmesi engellenmektedir.

Kar çorapları çift olarak satılırken lastik boyutu ve tiplerine göre farklı farklı çeşitleri bulunmaktadır. Hem otomobiller için hem de yüksek inç ve yapısı olan traktör gibi araçlar için de özel olarak üretilmektedir. Kar zincirlerine benzer biçimde kar çorapları ile de yüksek hızlara çıkılmaması gerekir.

Kar zinciri ve Kar çorabı arasındaki farklar nelerdir?

Araç sürücüleri zorlu yollar için hangi yapıyı kullanmaları gerektiğini merak ederler. Bu kısımda kısaca hangi yapının size daha fazla fayda sağlayacağını maddeleri okuyarak öğrenebilirsiniz:

  • Kar zincirleri hafif ve ince yapıya sahipken kar çorapları komple bir yapıya sahiptir
  • Kar zincirleri daha taşınabilirdir bunun sebebi ise daha kolay şekilde katlanmasıdır, kar çorapları ise biraz daha yer kaplar.
  • Kar zincirleri kar çoraplarına göre daha düşük fiyatlara satılırlar.
  • Kar zincirlerini takması ve çıkartması kar çoraplarına göre çok daha kolaydır.
  • Kar çoraplarının çekişleri kar zincirine göre daha yüksektir.
  • Kar çorapları zincirlere oranla daha zor aşınırlar.
  • Kar zincirleri aracı hareket ettirmeden tam anlamı ile takılabilir, zincirlerin oturması için tekerleri hareket ettirmek gerekir.

Kar zinciri ile yapılabilecek maksimum hız kaçtır?

Kar zincirleri yüksek hızlarda kullanılabilecek yapılar değillerdir. Kalitesine göre değişse de ortalama olarak kar zinciri ile yapılabilecek maksimum hız 30 kilometre/saat ile 50 kilometre/saat arasındadır. Kar çorapları için de yapılabilecek maksimum hız 30 kilometre/saat ile 50 kilometre/saat arasındadır.

Şunu anlamak gerek ki kar zincirleri de kar çorapları da normal yollarda normal bir sürüş için ideal yapılar değillerdir. Bu gibi durumlarda kısa süreli kullanımlarda yavaş olunması halinde çok fazla sorun yaşanmasa da uzun süre yanlış koşullarda ve yanlış hızlarda kullanılmaları halinde sürüş güvenliği ve aracın güvenliği riske atılabilir. Bu sebeple ekipmanları sadece gerekli koşullarda, belirtilen hızlarda kullanmak en sağlıklı hareket olacaktır. Aksi halde ciddi kazalara ve ciddi hasarlara sebebiyet oluşabilir.

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023