Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz
Çocuk sahibi kişilerin veya aracında çocuk taşımakta olan bireyler sıklıkla aramalarında isofix ile karşılaşmakta. Uluslararası bir standart olan ISOFIX hakkındaki nedir, ne işe yarar gibi çeşitli soruların cevabını ve daha fazla detay bu içerikte yer almaktadır.
İsofix, emniyet kemeri takmaya uygun olmayan belirli yaş grubundaki çocuklar için üretilmiş bir koltuk montaj sistemidir. 2006 yılından bu yana standart olarak dünya genelinde kullanılan sistem, en pratik ve güvenli çocuk koltuğu takma yolu olarak da anılır. İsofix ilk çıktığında 2 farklı sabitleme noktasına sahipken, yıllar içinde daha da geliştirilerek üçüncü bir nokta olan sabitleme noktası, destek ayağı ve üst bağlantı kemeri gibi farklı seçenekler ile güçlendirildi.
Bilindiği üzere araç içerisinde yer alan emniyet kemerleri için belirli bir standart bulunmaktadır. Bu standart genellikle belirli bir ölçüye sahiptir. Öyle ki uzmanlar 12 yaşına kadar yükseltici koltuk olmadan çocukların emniyet kemeri kullanmaması gerektiğini önerir. Isofix de genel olarak 0 ile 5 yaş arası çocuklar için arabaya entegre edilecek oto koltuklarının montajında başrol oyuncusudur. Öyle ki bu yaş aralığı üretilen fakat nadir görülen bazı ürünler ile 12 yaşına kadar da çıkabilmektedir.
Hemen hemen her araçta bulunan Isofix oldukça önemlidir. Özellikle araçta çocuk ile seyahat ediliyorsa en ön sıraya koyulması gereken özelliktir. Şasi ile direkt olarak bağlantılı olan yapı, emniyet kemerine oranla daha güvenli bir birleşim sunar. Bu sebeple ebeveynleri araç alırken üzerinde titizlikle durması gereken bir konudur.
Günümüzde üretilen araçlar için standart olan İsofix, ne yazık ki her araçta bulunmamaktadır. 2006 yılında ilk defa belirli marka ve modellerde standart haline gelen Isofix, günümüzde neredeyse her yeni model ve marka araçta bulunuyor.
15 yaş ve üzerindeki araçlarda ne yazık ki Isofix desteği bulunamayabilir. Bunu gidermenin birçok yöntemi bulunmaktadır. İç döşemede yapılacak değişiklikler veya ekstra kullanılacak mekanizmalar ile araçlar asgari şekilde Isofix uyumlu duruma gelebilmektedir.
Isofix hakkındaki sorulan sorulardan biri de sonradan bir araca isofix takılabilir mi sorusudur. Bu sorunun cevabı tamamen ilgili araç ve modele göre değişmektedir. Bazı marka ve modellerde Isofix olmasa da Şasi üzerinde ilgili vida kısımları bulunduğu için Isofix eklemesi yapılırken bazılarında bu mümkün değildir. Bu gibi durumlarda şasi üzerinde oynama yaparak Isofix takılabilse de çok önerilmemektedir. Şasi yapısının bozulma riski bulunduğundan aracın yapısı geriye dönülemeyecek şekilde harap olabilmektedir.
Kimi araçlarda değişiklik imkanı bulunmayabilir veya anlık gelişme ile hızlıca Isofix için alternatif aranır. Bu gibi durumlarda yapılabilecek tek hamle çocuk koltuğunu nizami bir biçimde emniyet kemeri ile sabitlemektir. Bazı çocuk oto koltukları bu bilinçle üretildiği için ekstra bir uğraşa gerek kalmadan direkt olarak emniyet kemeri ile de uyumlu olabilmektedir.
Bazı markaların 2006 yılında standart olarak kabul etmesinin ardından Isofix 7 yıl süre ile piyasada daha fazla araçta standart haline geldi. Isofix taktırma isteyen kullanıcıların artması ve araç seçimlerinde de ön plana alınması doğal olarak piyasada da Isofix’i zorunlu kıldı. 2013 yılında tüm araç firmalarına Isofix’in artık zorunlu olduğu şartı koşuldu. Bu tarihten itibaren üretilen tüm araçlar ilgili standarda göre Isofix uyumlu olmak zorundaydı.
Araçlarda Isofix olup olmadığının anlamanın en kısa yolu hiç şüphesiz üretim yılına bakmaktır. 2013 yılından sonra üretildiyse Isofix bulunur. Fakat diğer araçlar için kontrol etmek gerekirse ilk olarak arka koltukların bulunduğu kısma giderek isofix aparatı veya logosuna göz gezdirmek gerekir. Eğer bu tespitte de başarılı olunmaz ise son çare olarak ilgili aracın kullanım kılavuzuna göz gezdirerek Isofix olup olmadığı hakkında kesin yargıya varılabilir.
Yazar : Çetaş Dijital