Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz
Araçta İmmobilizer Ne Demek?
İmmobilizer ingilizce bir terim olsa da otomobil sanayinde aslında tek bir manaya gelmektedir. 1944 yılından bu yana hayatımızda olan bu sistem, Frank Marugg tarafından geliştirilmiştir. Bu sistem sayesinde artan hırsızlık olaylarının önüne geçmek hedeflenmiştir. Dilimizde hareketsiz hale getirmek anlamını taşır. Teknik olarak ise çipli araç anahtar sistemi olarak adlandırılmaktadır. Kısacası immobilizer araçlarda kullanılan bir anahtar tanıma sisteminin adıdır.
Bu sistem günümüzdeki bütün araçlarda kullanılmakla beraber yalnızca birkaç istisna araç bulunmamaktadır. İmmobilizer sistem sayesinde elde edilen avantajlar yıllar boyunca da gelişimle beraber artmıştır.
İmmobilizer Ne İşe Yarar?
Başlı başına bir güvenlik unsuru olan immobilizer ilk olarak düz kontak yapmayı etkisiz hale getirerek aracın anahtar dışında bir yolla çalıştırılmasının önüne geçer. Araba hırsızlığına yönelik yapılan bu geliştirmeyle beraber hırsızlık oranı oldukça düşmüş, araçların çalışabilme ihtimali oldukça düşürülmüştür.
Sistem motor sistemindeki parçalarla beraber kontak sistemindeki parçaların birbirine eşlemesi üzerine kuruldur ve düz kontak ile bu sensörler iletişime geçmemesi de aracın çalıştırılmasının önüne geçer. Sistemin en büyük dezavantajı sensörler üzerine kurulu olması sebebiyle sana soruların arızası durumunda aracın çalışmasında veya iyi güvenliğinin sağlanmasında açık oluşmasıdır.
İmmobilizer Arızası Neden Verir?
Birçok elektronik parçada olduğu gibi immobilizer sistemlerde de arıza sebebi genellikle kullanım ömrü ya da sıvı temasıdır. Bu gibi durumların yaşanması halinde sensörler zarar görerek çalışamaz hale gelir de aracın marşının basılmasından güçlük çekilebilir. Benzer bir durumun içinde kalındığında yapılması gereken aracın sensörlerini yetkili servislerde kontrol ettirmek ihtiyaç durumunda ilgili sensörleri değiştirmektir. Aksi takdirde aracın çalışmasında aksaklıklar meydana geldiği gibi hiç çalışmaması gibi bir durumla da karşılaşılabilir. Bu sebeple araçların içerisindeki elektronik aksamları mutlak suretle sıvı temasından korumak ve aracın bakımlarını periyodik olarak yaptırmak oldukça hayati olacaktır.
Hangi Araçlarda İmmobilizer Var?
Giriş kısmında da belirttiğimiz gibi immobilizer sistemi neredeyse tüm araçlarda kullanılmaktadır. İlgili sistem yıllar içerisinde yeni özellikleri de içinde barındırarak geliştirilmiş ve farklı bir seviyeye ulaşmıştır. Bu sebeple her araçta aynı immobilizer sistemin olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Tıpkı şanzıman ve motor tiplerinde düşünebileceğimiz gibi her araçta immobilizer vardır fakat farklı mantık ve mimariye sahip olabilirler.
Bunun yanı sıra klasik yani eski araçlarda immobilizer sistemlerinin olmadığı da gözlemlenebilir. Bu tip araçlara bu sistem sonradan eklenebileceği gibi sağlıklı bir şekilde de çalışacaktır. Kullanıcıların sahip olduğu araçlara bu tip bir sisteme eklenebilmesi için yapması gereken en önemli şey ilk önce aracın yetkili servis desteği almak, eğer yeterli destek oralardan sağlanamıyorsa ilgili araç üzerine ustalaşmış ustalardan destek almak olacaktır.
İmmobilizer Nasıl Devreye Girer?
Sistem içerisine genel olarak 5 temel ünite birimi bulunur. Bu temel ünite birimleri anahtarın kontağı takılmasıyla beraber devreye girerek şifre doğrulama işlemini başlatırlar. Bu sebeple aynı modellere sahip araç anahtarları dahi sadece sahip oldukları ilgili aracı başlatabilir. Her gün sitede farklı bir şifreleme yer alır ve bu sadece ilgili araca ait anahtar ile dekripte edilebilir. Ünitelerin tümünün devreye girmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde iletişimde bir sorun olması halinde aracın çalışmasında problemler yaşanabilir.
İmmobilizer Bozulursa Ne Olur?
İmmobilizer arızalanması veya bozulması durumunda karşılaşılan en temel durum aracın marş almaması ve dolayısıyla harekete geçememesidir. Üniteler arasında iletişim kopukluğu olması sebebiyle ilgili şifre çözme işlemi yapılamayacak motor ve anahtar arasındaki bağlantı güçsüzleşecektir. Bu gibi bir durumun önüne geçmek için daha önce de belirttiğimiz gibi immobilizer sistemin bakımının yapılması ve arıza gözlemlendiği anda direktör olarak yetkili servislerden destek alınması gerekir.
İmmobilizer Sorunu Nasıl Çözülür?
İmmobilizer sorunu çözmek adına yapılabilecek en temel hareket araca ait olan yedek anahtarla beraber aracı çalıştırmaya çalışmaktır. Eğer elinizdeki anahtar deforme olmuşsa sensörlerden bağımsız şekilde aracın çalışmasına direkt olarak anahtardaki deforme sebep oluyor olabilir. Bunun için de yedek anahtarıyla denemek ilk adım olmalıdır. Aracın çalışması durumunda oto anahtarcılara giderek tamir yaptırabilirsiniz. Fakat immobilizer sisteminde bir arıza bulunuyorsa gitmeniz gereken yer aracınızın teknik servisidir. Burada aracınıza yönelik olarak daha kesin çözümleri bulabilirsiniz.
İmmobilizer Nasıl Devre Dışı Bırakılır?
Bazı araç modellerinde yanlış tasarlanan immobilizer sistemleri kronik sorunlara yer açtığı için immobilizer devre dışı bırakma gerekliliği doğabilir. Bu durum önerilmese de profesyonel kişilerce yapılabilen bir işlemdir. İmmobilizer iptali için profesyonel tarafından yapılacak işlem genellikle anahtarın açılması, anahtarda yer alan immobilizer çipin sökülmesi, daha sonrasında da çipe karşılık gelen immobilizer parçanın dışarı alınmasıyla tamamlanır.
Bunun dışında başka teknik bir yöntem de bulunmaktadır. ECU üzerinde yer alan EEPROM çipin yeniden programlanmasıyla beraber sistem devre dışı bırakılabilir. Bu gibi durumu sağlanabilmesi için aracınızın profesyonel ve işinin ehli kişilerce işlem görmesi gerekir. Bilindiği üzere eski sistem olan EEPROM çipler çok komplike yapılar olmadığı gibi yanlış işlem sonucunda bir daha kullanılmaz hale gelebir.
İmmobilizer Işığı Aküyü Bitirir Mi?
Açıkça belirtmek gerekir ki araç içerisinde kullanılan elektrik aksamları arasında aküye en az yük bindiren sistemlerden biri hiç şüphesiz İmmobilizer sistemdir. İmmobilizer ışığı aküyü bitirir misin sıklıkla sorulsa da bunun cevabını açık bir şekilde “hayır" olacaktır. İlgili işlem çok fazla aküden elektrik gücü talep etmediği gibi diğer işlemler göze alındığında deyim yerindeyse “devede tırnak” tanımına tam uyacaktır.
İmmobilizer Arızasında Marş Basar Mı?
İmmobilizer arızasında marş basar mı sorusunun cevabı aslında net değildir. İlgili birimler arasındaki arızanın derecesi ve tipine göre değişmekte olan bu durum kimi zaman olabilir. Bazı durumlarda araç marş basarken birkaç denemede motoru çalıştırmaz fakat diğer denemelerde çalıştırabilir. Kimi zaman da marşa uzun süre basılarak geç de olsa iletimin yapılması sağlanır. Fakat bu durumların her birisinden araç zorlanacak ve farklı arızalara sebep olabilecektir. Bu sebeple immobilizer arızası olduğunu düşündüğümüz durumlarda direkt olarak teknik servisimizden yardım almayı seçin. Aksi takdirde farklı sorunlara veya en kötü sürüş konforunuzun zarar görmesine sebep olabilirsiniz.
İmmobilizer Olan Araç Alınır Mı?
Sıklıkla sorulan sorulardan biri immobilizer olan araç alınır mı üzerine olsa da bu soruya şöyle yanıt verilmesi daha doğru olacaktır; immobilizer olmayan araç çok fazla yok, bu sebeple tercih edilebilecek araç sayısı düşük olacaktır. İmmobilizer sistem hemen hemen tüm araçlar da olduğu için immobilizer olmayan araç bulmak daha zordur. Bu noktada da immobilizer yok demekten ziyade immobilizeri devre dışı kalmış araç demek daha doğru olacaktır.
Bu soruyu şu şekilde düşünebilirsiniz. Düz kontak yapılmasına karşı güvenlik sistemi olan bir araç alınır mı? Soruyu bu tarzda düşünerek yanıtı vermek daha doğru olacaktır. Kısacası immobilizer olmayan araç almaktan kaçınmanız daha doğru olur.
Yazar : Çetaş