Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Hill Holder Nedir? Hill Holder Ne İşe Yarar?

Eklenme Tarihi:
18 Ağustos 2022
Hill Holder Nedir? Hill Holder Ne İşe Yarar?

Yokuşta kalkışa geçildiğinde aracın geriye doğru gitmesi, acemi sürücülük örneği olarak görünmekteydi. Gelişen teknoloji sayesinde Hill Holder ile bu durum eskisi kadar önemli bir parametre değil. Bu içerikte Hill Holder nedir, ne işe yarar, arızalarının sebebi nedir gibi birçok konuya dair detaylı bilgiler bulunmaktadır.

Hill Holder nedir?

 

Hill Holder Türkçedeki karşılığı ile yokuş kalkış desteği otomatik veya manuel fark etmeksizin tüm araç tiplerinde yer alabilen bir yapıdır. Ana odağı aracın yokuş gibi eğimlerde geriye doğru gitmeden kalkabilmesidir. Yeni araç teknolojilerinde yer almasının çokça arka tampon hasarını engellediğini söylemek yanlış bir varsayım olmayacaktır.

Hill Holder sistemi manuel araçlarda debriyaja göre çalışmaktadır. Debriyaj basıldığında kavrama yerine gelene kadar araç fren konumunda kalarak geriye doğru hareket etmez. Bu sayede olası başarısız kalkışlarda araç geriye kaymayarak sürücüye daha konforlu bir tekrar kalkış alanı sunulmaktadır.

Yokuş kalkış desteği içerisinde ister otomatik araç olsun iste manuel araç olsun iki farklı sensör yer alır. Manuel araçlarda sensörlerden ilki eğimi ölçerek bir diğeri debriyaj düzeyini ölçer. Otomatik araçlarda ise eğim ölçümünde kullanılmalarına ek olarak fren pedalına basılması ile devreye alınan yapıya destek olurlar. Eğim oranı değişken olup araçların tipi, ağırlığı, marka ve modeline göre farklılık gösterebilmektedir.

Hill Holder ne işe yarar?

 

Araç sürüşünde getirilen teknolojilerin nerede ise büyük çoğunluğu sürüş konforunu ve güvenliğini artırma amacını taşımaktadır. Yokuş kalkış desteği için de durumu farklı değil. Belirli noktalarda yer alan faydaları ile birden fazla alana yönelik fayda sağlamakta.

Madde madde ne işe yaradığından bahsetmemiz daha açıklayıcı olacaktır.

  1. Direksiyon sınavlarında yer verilen yokuşta kalkış yapma işlevi sürücünün yeterliliği adına bir belirteç görevini görmektedir. Yokuş kalkış desteği ile bu durumun önüne geçilirken daha konforlu bir şekilde aracı kaydırmadan kalkış fırsatı sağlanır.
  2. Yokuşta kalkış esnasında düzensiz ve ani frene basmaların ilk olarak etki ettiği nokta hiç şüphesiz balatalardır. Balatalardaki aşınma stabilHill Holder sistemi sayesinde azalarak normalde olabilecek hasarı büyük oranda önler.
  3. Manuel şanzıman araçlarda yokuştan kalkarken sürekli debriyaj kullanımı ve bu sırada şanzımana binen yük bir hayli fazla.Hill Holder sayesinde belirli bir seviyeye kadar debriyaja göre frenleme yapıldığı için bu durum şanzıman ömrüne fayda sağlamaktadır.
  4. Eğimi fazla olan yerlerde kimi zaman trafik meydana gelirken bu noktalardan sıfırdan kalkmak veya stop konumundaki arabayı kaldırmak oldukça stresli olabilmektedir. Bu gibi senaryolarda yokuş kalkış desteği ile daha hızlı harekete geçmek mümkün hale gelir.

 

Hill Holder hangi araçlarda var?

 

Yeni model otomobillerin neredeyse tümünde Hill Holder sistemi bir standart olarak sunulmaktadır. Geçmişte çok az arabada bulunan bu sistem günümüzün gereksinimi hale gelmiş ve en boş paket araçlarda bile direkt olarak sunulmuştur. Sistem tüm araçlarda farklı şekilde işleyebileceği gibi farklı performans da ortaya koymaktadır.

Hill Holder nasıl devreye sokulur?

 

Bazı otomobil kullanıcılarında yokuş kalkış desteğinin dışarıdan opsiyonel olarak aktif/deaktif edilebilen bir sistem olduğu izlenimi mevcuttur. Bu tutum yanlıştır,Hill Holder sistemi dışarıdan aktif edilecek bir sistem değildir. Gerekli şartlar sağlandığı takdirde otomatik olarak devreye girer. Araç yokuştayken frenden ayağınızı çektiğiniz anda sistem devreye girecek ve araç geriye kaymayacaktır.

Hill Holder neden devre dışı kalır?

 

Yukarıda da değinildiği gibi Yokuş kalkış desteği opsiyonel olarak devre dışı bırakılamaz fakat olası bir arıza sonucundan devre dışı kaldığını görebilirsiniz. Arıza dışında herhangi bir devre dışı olma aksiyonu süreç içerisinde gözlenmez.

Hill Holder neden arıza verir?

 

Hill Holder kolay şekilde arızalanan bir sistem olmadığı gibi arıza durumunda en fazla karşılaşılan durum ise fren mürşidi kısmındaki sorundur. Burada yer alan sorun balata spreyi ile kolay şekilde halledilebilmektedir. Bunun yanı sıra düşük ihtimalle sensörlerdeki arıza sebebi ile debriyaj hissiyatı veya eğim ölçme mekanizması da arızalanmış olabilir.

Balata spreyi yardımı ile fren mürşidi üzerinde uygulama yapılması halinde sorun ortadan kalkacaktır. Fren mürşidi ve etrafına dikkatlice sıkılması gerekir. Sıkma işleminin ardından kısa bir süre sonra devre dışı kalmaya yönelik olan bildiri gözden kaybolacaktır.

Hill Holder sonradan takılabilir mi?

 

Şunu belirtmek gerek ki arabalara bir mühendislik ürünü olduğu için Hill Holder sistemi de hemen hemen her birine eklenebilir fakat düşük olasılıkta hızlı ve başarılı sonuç alınabilir. Sonuçların hızlı ve düzgün olabilmesi için ilgili aracın opsiyonel donanım paketi seçeneklerinde yokuş kalkış desteği olması gerekir. Ekstra ücret karşılığında ilgili aracın yetkili teknik servisinden Hill Holder taktırmak mümkündür. Ek olarak ücret ödemenizin sebebi ise aracın standart özellik paketinde buna yer verilmemesi ve ücretli olarak sunulmasıdır. Araç alımlarında daha uygun fiyatlarda araca ekleme yapabilirken sonradan yapılacak eklemelerde daha yüksek ücretler ile karşılaşmak olasıdır.

Donanım opsiyonu olmayan araçlarda ise durum oldukça komplikedir. Sürecin ilerleyişinde işten cidden iyi biçimde anlayan bir mühendisin yanı sıra yetenekli ustalar ile de çalışma gerekmektedir. Diğer senaryoya göre daha zor olmasının yanı sıra çok uçuk maliyetleri de doğurabilir. Bunun yanı sıra araç ruhsatına işlenmesi gerekecek değişiklikler yapılmasına sebep olması da olasıdır. Proje ve deneme amacı ile yapılması kabul edilebilir olsa da işleyen bir araç sistemi için bu yolu seçmek çok riskli olacaktır.

 

Yazar : Çetaş Dijital

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023