Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

HGS Bakiye Sorgulama

Eklenme Tarihi:
01 Ocak 2024
HGS Bakiye Sorgulama

HGS Bakiye Sorgulama 

Köprü ve otoyollarda vazgeçilmez olarak kullanılan hızlı geçiş sistemi ya da kısaca HGS hakkında en çok sorulan sorulardan biri bakiye üzerinedir. Bu içeriğimizde hızlı geçiş sistemine dair tüm detayları ve bakiye sorgulamanın nasıl yapıldığına dair adımları detaylıca açıklamaktayız. 

Hgs Nedir?

Günümüzde kim otoyollar belirli bir yatırım karşılığında özel şirketlere işletmesi için verilebilmektedir. Bunun dışında yapılan yatırımın karşılığını alması adına köprü ve otoyollarda araç sürücülerinden belirli bir ücretin alınması yıllardır süren bir uygulamadır. Hızlı geçiş sistemi yani kısacası HGS de bu ücret alımının günümüzde kullanılan metodudur. Birçok banka ve devlet kuruluşuyla entegre olan sistem araç kullanıcıları için köprü ve gişelerde kanuni zorunluluk olarak da tutulmaktadır. Araçların ilgili otoyollardan durmadan geçmek için HGS sistemi içerisinde yer alan, bir banka hesabına bağlı olan sticker’a sahip olması gerekir. 

Hgs Ne Işe Yarar? 

Hızlı geçiş sisteminin en büyük avantajlarından birisi otoyolların bilet gişeleri sebeple tıkanmasının önüne geçmesi ve araçların hızlıca trafiğe devam edebilmelidir. Sistemde bulunan kameraların ilgili sticker’ı görmesi veya plakayı okumasıyla beraber alınacak bedel kişinin bağlı banka hesabından hızlıca temin edilmektedir. Bu sayede milisaniyeler içerisinde gişe işlemleri tamamlanmış olur. Bunun akabinde araç hızlıca yoluna devam eder ve sonrasında gelecek olan diğer araçların gişe işlemlerinin de daha hızlı olmasını sağlar. Dünyanın birçok yerinde benzer sistemler kullanılarak trafiğin rahatlatılması sağlanmıştır. Geçmişte hızlı geçiş sisteminin yerine farklı sistemler de denenmiş fakat son olarak kullanılan ve en optimal olarak görülen sistem hızlı geçiş sistemidir. 

Hgs Nasıl Alınır? 

Hızlı geçiş sistemi için gerekli olan sticker’ı almak oldukça kolaydır. Diğer bir söylenişi ile HGS almak için yapılması gereken ilk şey araç ruhsatı ile beraber PTT şubelerine gitmek olacaktır. Daha sonrasında gişedeki sorumlu kişiye direkt olarak HGS çıkartmak istediğinizi söyleyerek işlemleri başlatabilirsiniz. Talebiniz doğrultusunda tarafınıza bir form verilecek ve bu formu doldurmanızla beraber HGS başvurunuz tamamlanmış olacaktır. Sadece araç ruhsatının yanınızda olması yeterli olacaktır. 

Hgs Nasıl Iptal Edilir? 

Hızlı geçiş sistemi araç sahipleri için olup araç satan veya ilgili sistem kullanmaktan vazgeçen vatandaşlar HGS İptal etmek isteyebilirler. Bu gibi bir durumda çok fazla evrak veya başka bir şeyle uğraşmadan İptal işlemini gerçekleştirebilirler. Tek yapılması gereken turkiye.gov.tr ya da diğer tabiriyle e devlet üzerinden PTT Genel Müdürlüğü sayfasına gitmek ve ilgili sayfadaki HGS İptal başvurusu kısmına girmektir. Bu kısımda tarafınızdan istenen bilgileri vererek mevcut HGS hesabınızı İptal edebilirsiniz. 

Hgs Nasıl Yüklenir? 

Hızlı geçiş sistemi kimi zaman banka hesabına bağlı olup kimi zaman da kredileri hesaplara bağlı olabilmektedir. HGS içerisinde bakiye yüklemek için yapılması gereken çok fazla işlem yoktur ve neredeyse tüm bankalardan yapılabilmektedir. Adınıza kayıtlı HGS hesabına mobil bankacılık üzerinden bakiye yükleyebileceğiniz gibi PTT şubelerine giderek elden nakit ile de bakiye yükleyebilirsiniz. Günümüzde birçok banka kredili hesap tanımlayarak HGS sistemlerini kullanmaktadır ve en çok tercih edilen modellerden birisi de budur. 

Bu işlem çoğu banka uygulamasında farklı olabilmektedir. Kesin ve net çözümü için bankanızın müşteri hizmetleri bölümüyle iletişime geçerek cevaplarınızı alabilirsiniz. Her banka mobil bankacılık uygulaması içerisinde HGS bakiye yükleme işlemini farklı menüye koyabilmektedir ve bu sebeple bu işlemin tek bir yolu yoktur fakat oldukça kolaydır. Günümüzdeki birçok banka uygulamasında akıllı robot veya akıllı asistan sistemi kullanılmaktadır. Bu robot veya asistan sistemleri üzerine HGS bakiyesi yüklemek istiyorum tarzında bir komut vererek bakiye yükleme ekranına gidebilirsiniz. 

Hgs Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? 

HGS ile birlikte genel olarak borç durumun bulunmaz, eğer kredili bir hesap bankanız tarafından sağladıysa banka tarafı size borç ile ilgili bilgi verecektir. Eğer ilgili borç sorgulamanız geçiş ihlal üzerine ise birden fazla yolu bulunmaktadır. Bunlardan ilki HGS web sitesi üzerinden sorgulamak, bir diğeri 0 850 460 60 60 ya da 444 1 788 numaralarından HGS müşteri hizmetlerine bağlanmak olacaktır. Bunların dışında e devlet üzerinden hesap bilgileri sorgulama ile beraber ihlalli geçiş bilgileri sorgulama hizmetleri sunulmaktadır. PTT tarafından sunulan bu hizmetler tıpkı HGS hesabının açıldığı PTT e devlet sayfası üzerinden bulunabilir. Adımlar oldukça kolay olduğu gibi hızlıca sonuç alınabilmektedir. 

Hgs Olmazsa Ne Olur? 

Hızlı geçiş sistemi olmadan gişelerden geçmek cezai işlem sebebidir. Bu gibi bir durumda kalınırsa ilgili eylemin yapıldığı günden itibaren 15 gün içerisinde araç plakanızı ait bir HGS hesabı açmanız gerekir. Eğer 15 gün içerisinde bu işlemi yaparsanız yapılan geçiş ücretlendirmesi ilgili açılan hesaptan düşülecek herhangi bir cezai yaptırım da olmayacaktır. Fakat günün sonunda bu işlemi yapmaz ve bedeli de ödemezseniz tarafınızdan ilgili otoyol ücretinin 4 misli cezai yaptırım olarak alınacaktır. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak adına HGS hesabınızı hızlıca açmanız faydalı olacaktır. 

Hgs Plaka Mı Okuyor Etiket Mi? 

Sistem üzerindeki ana ücretlendirme tespiti etiket yani sticker üzerinedir. Eğer araç geçiş esnasında çok hızlı geçmiş ve sistem etiketi okuyamadıysa plaka okunacak ve plakaya bağlı HGS hesabından ilgili otoyolun veya köprünün ücreti tahsil edilecektir. Bu bağlamdan yola çıkarak öncelikli olarak HGS etiket okuyor diyebiliriz. Fakat etiketin okunmadığı durumlarda da HGS plakayı okuyacak ve plakaya bağlı HGS hesabı üzerinden de tarafınızı ücretlendirilecektir. 

Hgs Geçiş Ücreti Ne Kadar 2024? 

HGS geçiş ücretleri otoyoldan otoyola ve köprüden köprüye değişmektedir. Bunun yanı sıra kullandığınız araç da ücretlendirmenin artmasına veya azalmasına da sebep olabilir. Bu sebeple HGS için standart bir ücretlendirme olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Bunun akabinde aşağıda Karayolları Genel müdürlüğü tarafından belirlenen ücretleri bulabilirsiniz. 

15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri Geçiş Ücretleri 

 

AKS ARALIĞI 3.20 m’DEN KÜÇÜK İKİ AKSLI ARAÇLAR 15.00 TL 

AKS ARALIĞI 3.20 m VE 3.20 m.’DEN BÜYÜK UKOME KARARI GEREĞİNCE GEÇEBİLEN VE GEÇEMEYEN HER TÜRLÜ İKİ AKSLI ARAÇLAR 19.00 TL 

3 AKSLI HER TÜRLÜ ARAÇLAR 42.00 TL 

4 VE 5 AKSLI HER TÜRLÜ ARAÇLAR 83.00 TL 

6 VE YUKARI AKSLI ARAÇLAR 110.00 TL 

MOTOSİKLETLER 6.00 TL 

 

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ GEÇİŞ ÜCRETLERİ TARİFESİ 

1. SINIFTAN ARAÇLAR 290,00 ₺ 

2. SINIFTAN ARAÇLAR 465,00 ₺ 

3. SINIFTAN ARAÇLAR 550,00 ₺ 

4. SINIFTAN ARAÇLAR 730,00 ₺ 

5. SINIFTAN ARAÇLAR 920,00 ₺ 

6. SINIFTAN ARAÇLAR 205,00 ₺ 

 

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ ÜCRET TARİFESİ 

1. SINIF ARAÇLAR 35,00 ₺ 

2. SINIF ARAÇLAR 45,00 ₺ 

3. SINIF ARAÇLAR 85,00 ₺ 

4. SINIF ARAÇLAR 220,00 ₺ 

5. SINIF ARAÇLAR 275,00 ₺ 

6. SINIF ARAÇLAR 25,00 ₺ 

 

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ ÜCRET TARİFESİ 

1.SINIF ARAÇLAR 295,00 ₺ 

2.SINIF ARAÇLAR 370,00 ₺ 

3.SINIF ARAÇLAR 665,00 ₺ 

4.SINIF ARAÇLAR 740,00 ₺ 

5.SINIF ARAÇLAR 1.400,00 ₺ 

6.SINIF ARAÇLAR 75,00 ₺ 

 

Yukarıdakiler başlıca bu belli olan tarifelerdir. Bu fiyatlandırmalarını dışında özel firmalar ve Karayolları Genel müdürlüğü tarafından belirlenen ücretler daha komplike ve detaylıdır, ilgili otoyola gerilen giriş gişesine göre dahi fiyatlar oldukça değişmektedir. Bu bilgileri edinmek adına Karayolları Genel Müdürlüğünün sitesine giderek geçeceğimiz otoyolun fiyatlandırma tablosuna detaylı şekilde bakabilirsiniz. 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023