Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Frene Basınca Direksiyon Titremesi

Eklenme Tarihi:
01 Ocak 2024
Frene Basınca Direksiyon Titremesi

Frene basıldığında direksiyon titremesi bazı durumlarda karşılaşılan ve korkutan bir deneyimdir. Birçok araç sürücüsü frene basın ve direksiyon titremesi neden olur sorusunun cevabını bilmemektedir. Bunu söylediğimizde bu sorunun yanıtını vermeyi amaçlamaktayız. 

Frene Basınca Direksiyon Titremesi Neden Olur? 

Frene basınca direksiyon titriyorsa nedenleri fren diski arızası ve fren diski yamukluğudur. Bu sorun nasıl anlaşılır bunlarla alakalı bilgi vermeye çalışacağız. Aracınızın durma eylemini veya yavaşlama eylemini sağlayan en önemli parçalardan biri hiç şüphesiz frendir. Fren diski arızası maddi ve manevi ciddi kazalara sebep olacak bir arıza türüdür.  

Titremenin sebebi ne genel bir açıdan bakacak olursak bu da karşımıza çıkacak ilk fren diskleri ile alakalı ciddi bir sorun olduğudur. Araçların kullanımlarını bağlı olarak kimi zaman fren disklerinde yamulma veya farklı deformasyonlar gözlemlenebilmektedir. Huzurum da fren sisteminin sağlıklı çalışmasını ve bunu bir uyarı niteliğinde direksiyon tarafına gizemi olarak göndermesine sebep olabilmektedir. Durum sadece bununla sınırlı kalmamakta yörüngenin dışına kaymalar ve farklı tipte etkilerdi ayrıca gözlemlenebilmektedir. 

ISI DEĞİŞİMİ 

Fren diski fren sisteminin en önemli yapısı olmasının yanı sıra fren diskinin yamulması ya da işlevini kaybetmesinin başlıca sebepleri arasında ısı değişimi yer alır. Örneklendirmek gerekirse uzun bir yolculuk yaptıktan sonra fren diski ısınacaktır. Yolculuk sırasında fren kullanıla kullanıla zamanla ısınacaktır. Eğer bu ısınmanın hemen ardından aracınızı yıkamaya götürür direkt olarak soğuk bir suyla fren diskini temas ettirirseniz fren diskinde aniden yamulma ya da çatlamalar görülebilir. Bu sebeple uzun yolculuklardan sonra direkt olarak arabayı soğuk su ile temas ettirmektense bir süre bekleyerek fren diskini soğuması için zaman tanımak akılcı hamle olacaktır.  

KULLANIMA BAĞLI DEFORMASYON 

Bir diğer durum da araçtaki her parçada görülen zamanla deformasyon oluşumu fren diski için de geçerlidir. Eğer fren balatalarının değişim zamanı geldiği halde bunu umursamadan sürüşe devam ederseniz bu durum fren balatalarının zaman içerisinde fren diski üzerinde kılcal çizikler oluşturmasına sebep olacaktır. Bu kılcal çizikler arttıkça fren diskinin işlevini kaybetmesine, geri dönülmez bir forma ulaşmasına mahal verecektir. 

ÇATLAKLAR 

Fren disk arızası çatlaksa da direksiyonda titreme meydana gelebilmektedir. Fren diskiniz yamulduğunda veya çatladığında titremenin yanı sıra araçta bir sarsıntı, titreme de meydana gelebilmektedir. Eğer bu gibi şeyler hissediliyorsa bu durum direkt olarak fren diskinin yamuk olduğuna veya çatladığına işaret eder. Aracınızda ABS sistemi bulunması halinde ilgili arızalar sebebi ile ABS sistemi de düzensiz çalışabilmektedir. Bunlara ek olarak frene basıldığında araç durmakta zorlanıyor ve hatta durmuyorsa yine aynı sorunları işaret eder. Fren esnasında titreme sonrası araç bir tarafa çekiyorsa bu da o taraftaki fren riskiyle alakalı bir problem olduğunu ortaya koyar. 

KAZA ve HASAR 

Çok yaygın sebeplerden biri de aracın tekerlekleri üstündeki fren diskleri kaza veya hasar sebeple olarak gelen darbelerle beraber fren disklerinin mevcut formunun bozulması sonucunda sağlıklı çalışamaması durumuyla karşılaşılabilir. Bu durumda da yine fren diskleri direksiyonun titremesine sebep olacak işlevleri yerine getirir ve aracın sorunu olduğunu sürece bu şekilde aksettirir. Deforme olan filan derin değişmesi veya tamir sonucunda ilgili titreme sona erdirilebilir. Tüm sebepler arasında kaçınılması en güç olan sebep budur, eğer kaza esnasında bu tarz bir şeyden şüpheleniyorsanız hiç beklemeden aracınızın yetkili teknik servisine randevu oluşturma ve frenlerini kontrol ettirme adamların takip edin. Uzun süreli beklemeniz ve işi ötelemeniz halinde daha büyük maddi ve manevi kayıpların riske edilebileceğini asla ama asla unutmayın.  

Frene Basınca Direksiyon Titremesi Nasıl Tamir Edilir? 

Fren diski torna tezgahı olan işinin ehli bir ustanın ellerinde düzeltilebilir. 2 farklı yöntem ile bu düzeltme işlemi yapılabilmektedir. İsterseniz fren diskini sökerek torna tezgahı olan ustaya ilgili fren diskini götürebilirsiniz. Bu durumda disk hızlı bir şekilde Torna tezgahında yapılabilir.  Bunun dışında fren diskleri araç üzerindeyken de yapılması mümkündür. Araç üzerinde Aslında daha sağlıklı bir işlem olmakla beraber yetkili servislerde genellikle bu usul üzerine çalışılır.  

Şunu da eklemek gerekir ki her fren diski deformasyonu tornada düzeltilecek bir durum olmayabilir. Eğer tamir edilmesi mümkün olmayan bir fren diskiniz varsa bu diskin yenisiyle değişimini sağlamak doğru hamle olacaktır. Fren diski değişiminde yetkili servislerden faydalanarak orijinal parça değişimine gitmeniz oldukça faydalı olacaktır. Daha uzun ömürlü olması ve aracın daha sağlıklı olması için orijinal parça kullanımı oldukça önemlidir. Eğer orijinal parça temininde bir zorluk yaşanıyorsa Fren diski için en iyi parçaları seçmenizi gerekmektedir. Bu gibi kritik bir parçanın muadil ve kalitesiz şekilde temin edilmesi uzun sürede büyük sorunlara yol açabilir.   

Unutulmamalıdır ki bir aracın tamir işlemleri rastgele bir usta tarafından yapılması oldukça büyük risktir. Hele ki bu durum fren gibi oldukça önemli bir yapı için ekstra önemlidir. Bu noktada araç sahiplerinin yapması gereken ilk şey eğer bölgenizde bulunuyorsa aracınıza ait yetkili teknik servise giderek ilgili durum için destek talep etmek olmalıdır. Aksi takdirde aracınızı daha önce deneyimlemiş ve bunun üzerine ustalaşmış bir usta ile sorunu çözmek iyi bir alternatif olacaktır. Bunların dışında yapacağınız ve ucuza kaçmak için kalifiye den ziyade riskli işleri tercih etmeniz durumunda büyük bir risk alıyor olacaksınız. Çetaş Blog’da merak ettiğiniz her sorunun cevabını bulabilirsiniz. 

 

 

 

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023