Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz
Bir aracın kalkış performansı kadar ani durma performansı da hayati olabilmektedir. Bunu sağlayabilmek için ise güvenilir ve sağlam bir fren diski sahibi olmak gerekir. Bu içerikte fren diski nedir, ne işe yarar, ne zaman değiştirilmeli gibi sorulara detaylı şekilde yanıt verilmiştir.
Fren diski ya da diğer adı ile Rotor, çokça duyulan fren balatalarının durmak için sürtündüğü diskin adıdır. Disk sayesinde araca düzgün bir yavaşlama sağlanabilir. Parça, fren balatası ve hidrolik sıvısı ile beraber bir aracın durması için ilk sayılabilecek üç etmen arasında yer alır.
Fren diskleri için en öne çıkan özellik çok fazla strese maruz kalmaları sebebi ile sık sık yıpranmalarıdır. Birden fazla parça direkt olarak disk üzerine baskı uyguladığı için bu oldukça olağan karşılanan bir arıza tipidir. Bu sebeple tüm bakım süreçlerinde incelenmeleri oldukça önem arz etmektedir.
Yukarıda da ifade edildiği gibi kısaca balataların durmak için sürtündüğü disk görevini görmektedir. Fren pedallarına basıldığında üretilen enerji Fren tarafından lastiklere baskı uygulama kısmında kullanılır. Elde edilen sonuçta araç ya durdurulur ya da basılan oranda yavaşlamış hale gelir.
Fren diski çalışması esnasında ortaya önemli bir enerji çıkar. Hibrit ve elektrikli araçlarda bu elde edilen enerji değerlendirilerek batarya şarj olarak katkı verir. Benzinli araçlarda ise sadece disk ve diske temas eden parçalarda dağılmaktadır.
Bir aracın ne kadar yavaşlayacağı direkt olarak fren diski ve balatalar tarafından belirlenir. Yavaşlama balataların fren diski üzerine ne kadar baskı yaptığına göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Fren diski değişimindeki ilk adım hiç şüphesiz problemi tespit etmektir. Farklı sebepler ile yıpranan fren diskini, gerçekten “tek sorun” olup olmadığından emin olunmalıdır. Aksi takdirde yanlış tamirat için ücret ödenmiş konuma düşülebilir.
Fren diski üzerinde bir arıza olup olmadığının tespiti kolay şekilde uzmanlar tarafından yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra araç kullanımı esnasında fark edilir şekilde değişen frenleme performansının düşmesi de arızalı fren diskini habercisi olabilir.
Fren diski değişim işlemi belirli ustalıkları talep eden bir eylemdir. Eğer daha önce herhangi bir araç tamir geçmişi bulunmuyor ise aracın uzmanlar tarafından tamir edilmesi oldukça faydalı olacaktır.
Fren diski değişimi için adımlar:
Fren disklerinin yamulmasının temel sebebi aşırı ısınmasıdır. Yanlış takılan fren sistemi bileşenleri aşırı ısınmanın başlıca kaynağı olabilir. Yanlış takılan balatalar haddinden fazla fren disklerine sürterek aşırı ısınma oluşturarak yamulmaya yol açacaktır. Isınmaya sebep olabilecek bir diğer sebep de uygunsuz lastik boyutları, kötü balans ayarı ve gevşek bijonlar olabilmektedir. Bunlara ek olarak sıkışmış kaliper de aynı soruna neden olabilmektedir.
Fren disklerinin yamulmasına sebep olan bir diğer durum da işini düzgün yapamayan amortisörlerdir. Amortisörlerin yanlış çalışması sonucu aracın ağırlık merkezinin bozulması sebebi ile fren diskleri yamulabilmektedir.
Çelik her ne kadar ısıya dayanıklı ve sağlan bir malzeme olsa da suya karşı paslanma davranışı göstermektedir. Zorlu hava koşullarında ortaya çıkan nem fren diskleri üzerinde paslanmaya sebep olabilmektedir. Özellikle yoğun buzlanma yaşanan coğrafyalarda sık sık fren diski paslanması gözlenebilir. Eğer böyle bir durumdan muzdarip olunuyor ise fren disk fiyatı hakkında sürekli bilgi sahibi olup yedek ekipman tutmak faydalı olacaktır.
Fren diski için paslanmanın çok nadir sorun olmasının ana sebebi sürekli olarak balataların yüzeyine sürtmesidir. Yani her fren yapıldığında paslanmalar da temizlenmektedir. Bu noktada kritik detay balata ve fren diski boyutlarının aynı olup olmadığıdır. Boyut farkı olması halinde temizlenmemiş yüzey kalacağı gibi daha düşük performans ile frenleme sunulacaktır.
Yukarıdaki bilgilendirmelerin büyük çoğunluğunu sürekli seyahat eden araçlar için geçerlidir. Eğer araç uzun süre trafiğe çıkmıyor ise mevcut pas lekeleri evrilerek oyuklara dönüşebilmektedir. Bu durum da fren performansını ciddi seviyede etkilemektedir. Buna ek olarak biriken pas balatalara sıçrayarak orada da bir paslanmaya ve aşınmaya sebep olacaktır. Bu durumu sadece aracın fren esnasında çıkardığı seslerden bile anlamak mümkündür.
Eğer fren diski aşırı paslı ise taşlama yoluna gidilebilir. Eğer incelmiş ise yukarıda da değinildiği gibi fren disk fiyatı hakkında bilgi sahibi olarak doğru ürünlerin peşine düşmek en akılcı yol olacaktır.
Fren diskleri sık sık çizilebilmektedir. Bunun temel sebebi ise sert şekilde fren dolayısı ile balata kullanmaktır. Standart dışında kullanılacak tüm sert frenlemeler fren diskinde yıpranmalara sebep olabilir. Buna ek olarak parçaların zamanı geldiğinde değiştirilmemesi de deformasyona sebep olabilmektedir.
Fren diski eğriliği sebepleri, yamulma sebepleri ile benzerdir. Fren diski eğrilmesindeki temel sebep de sıcak olmasına rağmen soğuğa fazla maruz kalması denilebilir. Bunun yanı sıra balatalar ile aralarındaki uyumsuzluk da fren diski eğrilmesine sebep olabilir.
Fren diski eğrilmesi sık sık karşılaşılan bir sorundur. Bu sebeple balata, fren diski ve kaliper sürekli olarak kontrol edilmelidir. Aksi takdirde sonucu kazaya varabilecek senaryolara sebep olunabilir. Frenin tutmamasına kadar varacak senaryolara ortaya çıkmaktadır.
Eğrilmiş diskler için oluşan en büyük risk artan durma ve yavaşlama süreleridir. Fren mesafelerini artması sebebi ile olası kazalara ortam sunulabilir. Bu sebeple eğrilmiş olan fren diski kullanımına hızlı şekilde son vermek gerekmektedir.
Eğrilen diskler fren balatalarının sürekli olarak ileri-geri hareketi yapmasına ve fren hidroliğinde köpürmeye sebep olabilmektedir. Bu gibi bir durumda yeterli hidrolik basınç olmayacağından frenler tutmayabilir.
Yazar : Çetaş Dijital