Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz
Özellikle büyükşehirlerde ve otobanlarda trafiğin sıkışması ile en fazla yapılan ihlallerden biri emniyet şeridi ihlalidir. Kişilerin daha hızlı ilerlemek adına bu alanı işgal etmesi Karayolları Trafik Kanunu’nda cezai işleme tabi tutulmuştur. Bu içerikte hangi durumlar emniyet şeridi ihlaline girer, girmenin cezası nedir gibi birçok sorunun yanıtı detaylı şekilde verilmektedir.
Trafikte belirlenen geçiş üstünlüğüne sahip araçların kullanması için ayrılan emniyet şeridi keyfi veya akan trafikte alternatif olarak kullanılamaz. Resmi görevlilerin, ambulans, itfaiye ve arızalı araçlar gibi statülerin kullandığı bu şerit ciddi bir önem taşıdığı için normal biçimde kullanılması yasalar kapsamında cezaya tabi tutulmaktadır.
Karayolları Trafik Kanunu 46.maddesinin f bölümünde ifade edilen; “Trafik kazası, arıza hâlleri, acil yardım, kurtarma, kar mücadelesi, kaza incelemesi, genel güvenlik ve asayişin sağlanması gibi durumlar dışında emniyet şeritlerini ve banketleri kullanmamak” kısmına uyulmaması halinde idari ceza uygulanmaktadır.
Ceza idari olması sebebi ile mahkemeye sevk gerektirmez ve ödenmemesi durumunda icra prosedürlerine tabi tutunulur. Emniyet şeridi cezasının ilk 15 gün içerisinde ödenmesi halinde belirli bir miktar indirim uygulanır. Eğer ceza 30 gün içerisinde ödenmez ise 30 günün ardından faiz işlemesine başlanarak durum zor kullanılarak icra uygulamasına kadar ulaşabilir.
2022 yılı itibari ile emniyet şeridi cezası 1.002 TL olarak belirlenmiştir. Ceza her yıl belirlenen komisyon tarafından caydırıcılığın artması ve trafik güvenliğini sağlamak adına artırılabilmektedir. Bu ceza miktarı önümüzdeki senelerde de artabilecek olup belirli durumlar dışında indirime tabi değildir.
Maddenin eklerinde yer alan bazı durumlarda da araç sahiplerine 235 TL idari para cezası da uygulanabilmektedir.
Emniyet şeridi cezaları birkaç farklı kanaldan yazılabilmektedir. Elektronik Denetleme Sistemlerinin (EDS) yanı sıra trafik denetim ekipleri ve sivil denetim ekipleri tarafından da cezai işlem uygulanabilmektedir. Özellikle bayram ve tatil dönemlerinde artan trafik yoğunluğu sebebi ile sık sık trafik denetim ekipleri tarafından yazılan bir ceza biçimi olduğunu da ifade etmek gerekir. Cezalar kimi zaman çevirmelerde bildirilirken kimi zamanda direkt olarak tarafa bildiri olarak gönderilmektedir.
Emniyet şeridi cezası özel statüsü olmayan ve arızalı durumda olmadığı halde emniyet şeridini işgal eden tüm araçlara yazılabilmektedir. Bu noktada pek bir istisna sunulmaz iken tespitin yapılması genellikle EDS üzerinden gerçekleşir.
Eğer emniyet şeridi cezası alınıp alınmadığına dair bir şüphe var ise internet üzerinden e-devlet’e giderek Gelir İdaresi Başkanlığı bölümündeki Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme ekranın gidilebilir. Bunun yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü bölümündeki Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama ekranından da yine sorgulama yapılabilir.
Ceza ödeme adımı da yukarıda açıklanan Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme ekranı üzerinden kredi kartı ile yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra bazı bankalardan veya bankaların mobil uygulamaları üzerinden de ödeme imkânı bulunur. Tüm bunlara ek olarak PTT şubelerine giderek ilgili cezalar da ödenebilmektedir.
Kanun önünde haklı olunması halinde tüm cezalar gibi emniyet şeridi cezası da iptal edilebilmektedir. Ceza tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ilgili yerlere başvurulması ve dava sonucunda haklı olunması durumunda iptal gerçekleşebilir. Durum hem trafik denetim ekipleri hem de EDS tarafından yazılan ceza için geçerlidir.
İdari cezaların büyük bir çoğunluğunda olduğu gibi emniyet şeridi cezasına itiraz süreci Sulh Ceza Mahkemesi’ne dilekçe verilmesi halinde başlar. Tebliğden sonraki 15 gün içerisinde bu dilekçenin verilmiş olması gerekir. Emniyet şeridi cezası itirazında için ceza tutanağı ve ehliyet/kimlik fotokopisinin dilekçe içerisinde yer alması gerekmektedir.
Dilekçe içerisinde ilgili kanun kapsamında belirtilen ihlallerin yapılmadığının kanıtlanması beklenir. Emniyet şeridi cezasının iptal olabileceği tek senaryo aracın arıza halinde kullanmış olduğuna dair kanıtların mahkemeye sunulmasıdır. Başka hiçbir sebep çerçevesinde ceza iptali gerçekleşmeyecektir.
Yukarıdaki bölümlerde de ifade edildiği gibi emniyet şeridi cezası EDS üzerinden kesilmektedir. Bu sebeple ceza kişiye değil direkt olarak araç plakasına işler. Bu durum sivil trafik denetleme ve trafik denetleme noktalarında da aynı biçimde işlemektedir.
Yazar : Çetaş Dijital