Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Elektrikli Araçlar Nasıl Yıkanır, Nelere Dikkat Edilmelidir

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
Elektrikli Araçlar Nasıl Yıkanır, Nelere Dikkat Edilmelidir

Elektrikli Araç Nasıl Yıkanır?

Bugünden baktığımızda şunu söylemek gerek ki otomobil dünyasının geleceği elektrikli arabalardan geçmekte. Elektrikli araç nasıl yıkanır sorusu elektrikli araç kullanmayan veya elektrikli araç üzerine merakı bulunan kişilerin sıklıkla sorduğu bir soru. Birçok kişi elektrikli araçları normal arabadan farklı bir yere koyduğu için bu konuda bilgi sahibi olmak istiyor. Bu içeriğimizde elektrikli araç nasıl yıkanır, yıkarken nelere dikkat etmek gerekir gibi farklı soruların yanıtlarını verip meraklı okuyucularımızı bilgilendirmeyi amaçlıyoruz.

Günden güne yaygınlaşan elektrikli araba kullanımı ile beraber geleneksel birçok marka neredeyse tüm klasik modellerinin için ekstra olarak elektrikli bir model üretmeye geçti. İnsanlığın geleceğinin bu olduğunu fosil yakıtları günden güne tükendiği bu günlerde söylemek yanlış olmayacaktır. Ülkemizde ve dünya genelinde ilk başlarda sadece prototip olan şarj istasyonları yaygınlaşmaya dahi başladı. Özellikle büyük şehirlerde elektrikli araç kullanımı için gerekli ortamlar tam anlamıyla sağlandı bile diyebiliriz.

Elektrikli arabanın gelecek olduğunu söylemek aslında çok büyük bir öngörü değil bu yıldan baktığımızda. Fakat şunu bilmek gerekir ki elektrikli araçlara adapte olmak oldukça önemli. İlerleyen süreçlerde sadece yollarda kullanılan binek araçlar değil, sağlıktan inşaatta, ulaşımdan lojistiğe birçok alanda elektrikli araçlar başrolü oynamaya başlayacak. Bu teknolojinin bir sonraki adımı ise hiç şüphesiz otonom araçta fakat ona biraz daha zamanımız var gibi.

Bu içeriğimiz de aslında sadece elektrikli araba yıkamadan ziyade bir elektrikli arabanın nasıl bakılması gerektiğini de yakın bir perspektif sunacağız. Kişilerin araçlarını yıkarken neler yapması gerektiğini, hangi adımlarda nasıl hareket edileceğini tüm detaylarıyla açıklamayı amaçlıyoruz.

Elektrikli Araçları Yıkamak Zararlı Mıdır?

En baştan belirtmeliyiz ki elektrikli araba yıkamak ile normal bir benzinli veya dizel aracı yıkamak arasında çok büyük farklar bulunmamakta. Fakat şunu söylemek gerek elektrikli araçları yıkamak zararlı değil aksine diğer araçlara göre daha sıklıkla yıkanması faydalı olacaktır.

Araçların yıkanması doğru malzeme ve doğru ekipmanla birlikte olduğunda araçlar için koruyucu bir unsur dahi olabilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey üretici tarafından kullanım kılavuzunda verilen talimatlara eksiksiz bir şekilde uyumak gerekliliğidir. Her araç özel bir tasarımdır ve mühendisliğinde belli açıklara belli güçlü yanlara sahip. Bunun farkında olan üreticiler araçla ilgili bakım talimatlarını yazarken araca özel bir şekilde kaleme alırlar.

Piyasada bulunan aracın dışındaki lekeleri çok iyi çıkardığı söylenen bazı ürünlerin içinde bulundurduğu kimyasalları gerek elektrikli arabalara gerekse diğer motor tipine sahip arabalara da çok büyük zararlar verebileceğini unutmamamız gerekir. Bu noktada işi bilen kişilerden bilgi veya direkt temizlik ile ilgili destek almak faydalı olabilir.

Bu bölümü sonlandırmadan önce eklemek gerek ki bir aracı yıkarken o araca dahil bilginizin olması gerekmektedir. Bir araç tepeden tırnağa şekilde herkes tarafından yıkamaz, kişinin o araç hakkında bilgi sahibi olması, hangi bölgeye su kaçırıp hangi bölgeye su kaçamayacağını bilmesi gerekmektedir. Bu sebeple elektrikli araç yıkamak zararlı mıdır sorusuna öncelik olarak hayır derken zarar verme verilme durumunun da ancak bilgisizlikten ve kılavuz okumaktan geçtiğini belirtmek gerekir. Kesinlikle aracınıza özel spesifik temizlik talimatlarına araştırmanız faydalı olacaktır.

Elektrikli Araç Yıkarken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Elektrikli bir arabayı yıkamak aşırı uzun bir süreç değildir. Bir aracı yıkarken takip edilecek adımların hemen hemen hepsi elektrikli araçlar için de geçerlidir. Dikkat edilmesi gereken yegane şey elektrikli aracı yıkarken çok soğuk veya çok sıcak bir su kullanmaktan kaçınmaktır. Suyun derecesinin ılık olmadığı durumlarda araç donanımına veya dış cephesine kalıcı hasar verme durumu meydana gelebilir.

Bir diğer öneri ise aracı güneş altında değil gölgede yıkamaya özen göstermeniz üzerine olacaktır. Aracın doğrudan doğruya güneş ışığına maruz kalması sonucunda su ve sabun yüzeyde çok fazla kalmayarak, hızlıca koruyarak leke haline gelebilir. Bunun önüne geçmek de aracı gölgede yıkamaktan geçer.

Arabayı yıkamanın ardından doğru kimyasallarla bezenmiş koruyucu bir kaplama uygulamak zararlı olmayacaktır. Mikrofiber bir havluyla arabayı çizmeden iyice kuruladıktan sonra uygulayacağınız bu kaplamayla beraber aracı olduğundan daha yeni gibi gösterebilirsiniz. Bu noktada mikrofiber havlu kullanma zamanı önemlidir çünkü mikrofiber bez ve havlular boya karşı daha hassas davranırlar, çizik bırakmazlar.

Elektrikli arabaları yıkarken kullanacağınız temizlik malzemesi bileşenlerine oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Araç parça ve donanımları genellikle plastik ve metal türevlerinden oluştuğu için standart temizleyicilerin yanı sıra araştır temizliği için üretilmiş sabun ve temizleyici malzemeleri kullanmak daha güvenli ve konforlu bir temizliğin önünü açacaktır. İnternet üzerinden elektrikli araçlar için üretilmiş özel sabun tiplerini de bulabilirsiniz.

Araç yıkarken yapılmaması gereken şeylere de dikkat etmek gerekir. Bunların başında hiç şüphesiz aşırı basınçlı yıkama aletlerini kullanmaktan kaçınmak gelir. Yerel bir alışkanlık olsa da yüksek basınçlı su tabancaları aracın gövdesindeki boyaya zarar verebilmektedir. Öyle ki ikimiz zaman göklerin oluştuğu daha iyi gözlemlenmiş.

Aracı temizlerken kullanacağınız ürünlerin silikon bazlı olmadığına dikkat edin. Silikon bazlı ürünler kullanımı esnasında yanlış uygulama sonucunda kolay kolay temizlenmeyecek hatta beraberinde boya dahil zarar verebilecek etkiler bırakabilir.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da aracı kullanacağınız mikrofiber bezin temiz ve kullanılmamış olduğundan emin olmanız gerektiğidir. Aksi takdirde bezin üzerinde yer alan toz ve kir araç yüzeyine temas ederek araç yüzeyinde çiziklere ve farklı deformelere sebep olabilir.

Elektrikli araçları yıkarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında son bir şey eklemek gerekirse o da şudur; elektrikli araçlara geleneksel benzin veya dizelle çalışan araçlardan daha narin davranmak gerekir. Bunun temel sebebi ise elektrikli araçların bünyesinde bulunan lityum iyon pillerin su temasına karşı bozulabilme potansiyellerinin olmasıdır. Eğer pillerin dışında bulunan su geçirmezlik contaları undan sıvı sızıntısı olursa bu aracın hem bellerine hem de genel elektrik sistemine ciddi ve kalıcı bir hasar verebilir.

Elektrikli Araçların Motor Kısmı Yıkanır Mı?

Elektrikli araçların motor kısmı yıkanır mı sorusunun cevabını vermeden önce şunu belirtmek gerekir ki elektrikli araçların mimarisiyle geleneksel dizel yada benzinli araçların mimarisi birbirinden farklıdır. Misal olarak Tesla arabaların ön kaputu da arka bagajı da yük taşımak için kullanılır ve içerisinde herhangi bir donanım barındırmaz. Araca dair parçalar motor da dahil olmak üzere zemin kısmına doğru konumlandırılmıştır. Misal olarak Tesla üzerinden bu soruya yanıt vermek gerekirse elektrikli araçların motor kısmı ulaşılamadığı için yıkanmaz diyebiliriz. Fakat tüm araçların mimarisi de böyle değil.

Yukarıdaki perspektiften baktığımızda şunu söyleyebiliriz ki elektrikli araçların motor kısmı yıkanır mı sorusuna genel bir cevap vermek çok mümkün değildir. Bu noktada asıl dikkat etmeniz gereken şey satın aldığınız elektrikli aracın kılavuzunda yer alan talimatlardır. Eğer aracınızın talimatlarında motor açıkta ve yıkanmasında bir sorun yok ise yıkayabilirsiniz. Fakat bu durum elektrikli aracın marka modelinden marka modeline değişmekte. Bu sebeple soruya genel bir yanıt vermek oldukça güç.

Elektrikli Araba Yıkarken Nasıl Su Kullanmak Gerekir?

Elektrikli araç yıkarken kullanılması gereken suyun ne çok sıcak ne de çok soğuk olması gerek. Ilık bir su tercih etmek her zaman için en optimum seçenek olacaktır. Aracın donanımdaki parçaların aşırı soğuk veya aşırı sıcağa maruz kalmadan temizlenmesi gerekir. Aksi durumda çok sıcak su kullanımına örnek alırsak araç donanımında bulunan plastik parçalar aşırı sıcak sebebiyle genleşerek mevcut boyutlarının dışına çıkar ve araç stabilizasyonu sekteye uğratabilir. Bunun önüne geçmenin en iyi yolu ılık ve tercihen nötr PH değerlerine sahip bir suyu tercih etmek olacaktır.

Aracı yıkarken suya katacağınız malzemelerden biri de hiç şüphesiz sabun olacaktır. Bu noktada özellikle elektrikli araçlar için özel olarak üretilmiş araç şampuanlarını tercih edebilirsin. Bu şampuanlar içerik olarak lityum iyon pillerin içine sızma gibi durumlara karşın özel malzemelerden ve kimyasallardan imal edilmiştir. Bunu göz önüne alarak bu ürünleri de kullanabilirsiniz.

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023