Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Egzozdan Su Gelmesi

Eklenme Tarihi:
01 Ocak 2024
Egzozdan Su Gelmesi

Araç sahiplerinden oldukça korktuğu durumlardan biri olan egzozdan su gelmesi ne anlama geldiğini bu içeriğimizde açıklamaya çalışacağız. İçerik içerisinde egzozdan su gelmesinin sebepleri mi, egzozdan su gelmesine zararlının neler oldu, tahammülün nasıl yapılabileceğinin detaylı yanıtı yer alacaktır. 

Günümüzde aracın beklenmedik davranışlarının hemen hemen hepsi arıza olarak nitelendirilmektedir. Fakat bazı durumlarda gözlenen anomali arızanın ötesinde çok az karşılaşılan beklendik bir tepki olabilmektedir. Bu sebeple egzozdan su gelmesi gibi alışılagelmişin dışındaki eylemlerin ne sebeple gerçekleştiğini yeniden irdelemek oldukça önemlidir. 

Günümüzde birçok araç ustası dahil bazı sorunların mekanik bir aksam kaynaklı olduğunu düşünerek yanlış noktalara baktığı olabiliyor. Bu gibi bir durumun önüne geçebilmek için önceden elinize alabileceğiniz kaliteli kaynaklardan ilgili durum hakkında araştırma yapmak oldukça önemlidir. Bu bunu gözeterek kullanıcılarımızın okuması adına aşağıdaki egzozdan su gelmesi durumunda ne yapılır veya ne yapılmalıdır konusunu işlemekteyiz. 

Egzozdan Su Gelmesi Normal Mi? 

Bilindiği üzere petrol içerisinde bir miktar su bulundurmaktadır. Bunun yanı sıra motorda yanma sonucunda ortaya bir miktar su çıkışı da gözlenir. Ortaya çıkan bu sıvının motordaki ısıyla beraber buharlaştığı gözlemlense de egzozdan gelen su miktarı kafaları karıştırmakta. Bu noktada şunu belirtmek gerekir ki egzozdan ne kadar bir su çıkışı olduğu oldukça önem arz eder. Yanma sonucunda buharlaşarak dışarı atılacak olan su buharı egzoz susturucular tarafında soğumanın etkisiyle yoğunlaşarak az miktarda su ve yakıt biçiminde tekrardan akabilir. Fakat altını çizdiğimiz üzere az miktarda akabilir. Egzoz borusu sarı ısınmasıyla beraber bu akan su iktidarı da kesilerek tekrardan su buharı ve yakıt buharı olarak egzozdan çıkış olacaktır. 

Eğer araçtan salınan su miktarı oldukça fazlaysa aracınız su eksiltiyor olabilir. Bu durum ne yazık ki tehlikeli olarak değerlendirilebilecek bir senaryoyu doğurur. Araçtaki devir daim işlemlerinde susuz bir şekilde durulmaması gerekir. Bu gibi bir durumun yaşanmasını ilk olarak yetkili bir servise kontrol etmek gerektiğinden dolayı ilgili sıvıyı kontrol altında tutup hava aldırıp, su ekleyip yetkili servisi aracı ulaştırmak en akılcı çözüm olacaktır. Büyük ihtimalle araçta yer alan kapak contası sının yanması ya da iyice aşınması sebebiyle bu durum gerçekleşmiştir. Bu durumun sonucu olarak da araçta yer alan soğutma suyu silindirlere sızabilmektedir. 

Egzozdan Su Gelmesi Ne Anlama Gelir? 

Egzozdan su gelmesi miktarına bağlı olarak farklı manalara gelir. Yukarıda da değindiğimiz üzere egzozdan su gelmesi kimi durumlarda normal karşılanan bilse de eğer gelen miktar oldukça fazlaysa bu aracın devir daim kısmında bir arıza yani su eksiltme olduğunun işaretidir. Kapak contasının aşınması ya da tamamen yanması durumunda bu tarz bir durumla karşılaşabileceğinden önlemlerin alınarak En yakın yetkili servise başvurması oldukça hayati öneme sahiptir. Araştır daha büyük maddi hasarlı sorunların ortaya çıkmaması adına bu sorunun hızlı bir şekilde çözülmesi gerekir. Aksi takdirde sürekli olarak pistonları sızan sıvıyla beraber farklı senaryolar konuşulabilir. 

Egzozdan Su Gelmesinin Zararları Nedir? 

Daha önceden bahsettiğimiz kısımlarda çokça su geldiği durumların direkt olarak su eksiltme ve dolayısıyla piston onlara sıvı sızıntısı olarak dönüş sağlayabileceğine değindik. Bilindiği üzere motor içerisinde su girişi olsa da buharlaşma sonucu faz motorun içerisinde yer almadığı herkesçe bilinir. Fakat bu sızıntı miktarı günden güne arttıkça ilgili bölgelerde korozyona sebep olmasının yanı sıra yakıt verimliliğini düşürerek daha büyük zararlarla karşılaşmasına sebep olabilir. Araç normalde tükettiğiniz çok üzerinde yakıt tüketeceği gibi motor da daha fazla güç tüketerek hararet yapmaya daha yatkın bir hale gelir. 

Egzozdan Gelen Su Nerenin Suyu Olabilir? 

İlk kısımda da bahsettiğimiz gibi egzozdan gelen suyun 2 sebebi olabilir: 

  1. Petrol içerisindeki sıvı motorda yanarak buharlaşmış, egzoz susturucuların da tekrar tepkimeye girip sıvı olarak bir süre akmış ve tekrardan buharlaşarak atmosfere karışmış olabilir. 

  1. Bir diğer su gelme sebebi de yukarıda detaylıca bahsettiğimiz su eksiltme sonucu sızıntılarla beraber egzozdan fazlaca sıvı gelmesidir. Bu diğeri gibi normal bir durum değil teknik servise gösterilmeye ihtiyaç duyan bir arızadır. 

Egzozdan Su Gelmesinin Tamiri Nasıl Yapılır? 

Su eksiltmesi sebebiyle sıvı kaçağı ve dolayısıyla egzozdan su gelmesinin sebep olunması durumunda yapılması gereken şey kapak contalarının değiştirilmesidir. Contaları değiştirildikten ve eksilen sıvı eklendikten sonra araç eski performansını dönüş sağlayabilir. 

Egzozdan Su Gelmesi Motor Sağlığını Etkiler Mi? 

Bahsettiğimiz ikinci kısımda yer alan su eksiltmesi sebebiyle su gelmesi durumunda motor sağlığı tehlikeye atılabilir. Bunun temel sebebi şüphesiz sızıntı sonucu piston onlara sıvı temasıdır. Normalde yakıt ve yağla temas eden bu parçalar aşırı su ile temas edilmesi hâlinde bazı motorlardaki kullanılan malzemelerden sebep de korozyon yaşayabilirler. Bu durum da komplike bir motor arızasına sebebiyet verebilir. Eğer böyle bir durumun içinde kalınmak istenmiyorsa yukarıda verilen talimatlar izinden gidilerek hızlıca aracın yetkili oto servisine başvurmak gereklidir. 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023