Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

E Sınıfı Ehliyet

Eklenme Tarihi:
01 Haziran 2023
E Sınıfı Ehliyet

E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir?

E sınıfı ehliyet; B, B1, D1, F ve M sınıfı ehliyetlerin kullanabildiği araçları kullanabilmektedir. Bu araçları;

  • Otomobil
  • Hafif Ticari
  • Kamyon

Kullanabilmektedir. Bu araçlar sadece bir ehliyet ile kullanılmaz, bu sebeple E sınıfı ehliyet ile birkaç ehliyete de sahip olmak gerekir.

E sınıfı ehliyet alma şartları nelerdir?

Öncelikle şunu en baştan belirtmek gerek; E sınıfı ehliyet en son 2016 yılında verildi. Yapılan düzenlemeler ile beraber araç sınıfları daha keskin sınırlar ile çizilerek C ve D sınıfı ehliyetler arasında niteliğe göre çoğaltılmış hale geldi.

Geçmişte motor, trafik, ilkyardım ve direksiyon sınavlarında başarılı olma şartı ile E-sınıfı sürücü belgesi alınabilmekteydi. Tır, motosiklet ve iş makineleri hariç kalan tüm araçları kullanabilme imkanı doğmaktaydı.

Bunun yanı sıra B-C-D ehliyetleri için farklı farklı şartları yerine getirerek E-sınıfı ehliyet alınabiliyordu. B sınıfı ehliyetlerde motor ve direksiyon sınavı, C ve D sınıfı ehliyetlerde ise yazılı sınavdan muaf tutularak sadece direksiyon sınavını tamamlayarak E-Sınıfı ehliyet alınabiliyordu. E sınıfı ehliyet almak bugün için mümkün değil.

E sınıf ehliyet almak için kaç yaşında olmak gerekir?

Yaş sınırı ehliyet ile kullanılacak araca göre değişmektedir. Kamyon ve kamyonetlerde 22 yaş ve üzeri bireylere E Sınıfı ehliyet alma imkanı sunulurken, otobüs kullanmak için E-Sınıfı ehliyet alma yaşı 24 ve üzeri olarak belirtilmektedir. Bu ibareler günümüzde geçerli olmayıp, C ve D sınıfı ehliyetlerde ayrı olarak alınabilmektedir. Kamyon ve kamyonet kullanmak isteyen kullanıcıların C sınıfı, Otobüs kullanmak isteyen kullanıcıların ise D sınıfı ehliyet sahibi olması gerekir.

E sınıfı ehliyet ne kadar süre geçerli?

Ehliyet sınıflarının genelinde geçerlilik süresi 10 yıl olsa da E sınıfı ehliyet süre 5 yıldır. Her 5 yılda bir yenilenmesi gerekir. Ehliyet süresinin takibi ehliyet üzerindeki çipte yer almaktadır. Süre dolduğunda ilgili makamlara tekrar başvuru yapılarak tekrardan 5 yıl süre ile E sınıfı ehliyet alınabilir.

E sınıfı ehliyet çekme karavan kullanabilir mi?

Çekme karavan kullanımlarında karavan ağırlığına yönelik olarak sınıf düzenleme bulunur. Eğer karavan 750kg ve altında ise B, C ve D sınıfı ehliyetlerin E sınıfa denk olması sebebi ile E sınıfı ehliyet çekme karavan kullanabilir.

Çekme karavanın 750 kg ve üzeri olduğu durumlarda ise geçmiş yönetmeliklere göre E sınıfı ile kullanım sunulmakta. Fakat eski mevzuata göre E sınıfı ehliyete ek olarak D sınıfı ehliyete sahip olması veya römorklu araçla yapılmış uygulamalı sınavdan geçtiğinin ehliyetine işli olması gerekir. Aksi takdirde 750 kg ve üzeri çekme karavanlar E sınıfı ehliyet ile kullanılamaz.

E sınıfı ehliyet fiyatları 2023

Ehliyet fiyatları her yıl artışa maruz kalmaktadır. Sürücü kurslarının da artması ile beraber 2023 yılında farklı fiyatlar ile karşılaşmak mümkündür. E sınıfı ehliyet fiyatları için 2023 yılında fiyat sormak yanlış olacaktır. E sınıfı ehliyetler en son 2016 yılında hak edenlere teslim edilmiştir.

Yeni ehliyete geçiş yapmak isteyenler için e sınıfı ehliyet fiyatları 13+2 TL’dir. Mevcut yeni ehliyet kayıp veya yıpranmış ise bu durumda 145+624 TL olmak üzere 769 TL ödeme yapılması gerekir.

 

Yazar : Çetaş Dijital

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023