Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Direksiyondan Ses Gelmesi

Eklenme Tarihi:
01 Şubat 2024
Direksiyondan Ses Gelmesi

Aracın ana parçalarından ve direkt olarak hareket mekanizmasından bir parçada beklenen dışında bir şeyle karşılaşıldığında kuşku duyulmaktadır.  Direksiyondan ses gelmesi de bunlardan biri diyebiliriz.  Bu içeriğimizde direksiyondan ses gelmesi ne demektir, neden ses gelir, ses geldiğinde ne yapılması gerekir gibi birçok bunu bulabilirsiniz. 

Direksiyondan ses gelmesi ne demektir? 

Aslında başlıkta da yazdığı gibi direksiyondan ses gelmesi ekranın sağa sola hareketlerinde beklentin dışında sesler ortaya çıkarmasıdır.  Direksiyondan ses gelmesi birçok kullanıcı için korkutucu bir unsur olsa da araç içerisinde müthiş bir sorunun habercisi genellikle olmazlar.  Direksiyondan ses gelmesi birçok farklı sebebi olabilir.  Direksiyondan ses gelmesinin sebepleri bir sonraki başlıkta öğrenebilirsiniz. 

Direksiyondan neden ses gelir? 

Direksiyondan ses gelmesinin farklı farklı sebepleri olsa da bu bölümde en sık rastlanan sebeplere yer vereceğiz.  Belirtmek gerekir ki birden fazla seçenek olduğu için net bir cevap almak adına aracınıza yetkili servis tarafından bakılmalıdır. 

İlk olarak direksiyon kutusu ya da güç direksiyonu pompası sorunları direksiyondan ses gelmesine sebep olur diyebiliriz.  Hidrolik bir direksiyonu olan arabalar karşılaşılan bu durum pompadan ya da direksiyon kutusundan sebeple ortaya çıkıyor olabilir. Buna ek olarak direksiyon kutusundaki dişlilerin deforme olması sonucunda da direksiyondan ses gelebilir. 

Bir diğer ihtimal de direksiyon sıvısının azalmasıdır.  Direksiyon sıvısı azaldıkça pompa kısmında hava kabarcıkları oluşur.  Bu hava kabarcıkları genişledikçe belli başlı sesler çıkarabilirler.  Sıvı seviyesini kontrol edip gerekli eklemeleri yaptıktan sonra eğer sorun bundan kaynaklı ise direksiyondan ses gelmesi kesilecektir. 

Süspansiyon ve yay sistemleri oluşan hasar ya da aşınmalar da direksiyonu sağa sola çevirdiğinizde ses çıkmasına sebep olabilir. Stabilizör bağlantıları ve burçlar gibi parçalarda oluşan hasar ses çıkmasının başlıca sebebidir. Araçtaki dış ve iç takozlar deforme oldukça direksiyondan hissedilecek şu şekilde bir ses çıkarmanın sebebi olabilirler. Bu sesler tıkırtı ya da gıcırdama gibi duyulabilir.  Yavaş yazıda direksiyonu sağa sola çevirmelerde daha belirgin hale gelirler. 

Araçta bulunan fren diskleri eğilirse ve kaliper pistonları sıkışmış durumdaysa dönüşlerde direksiyondan sürtünme sesleri gelebilir. Bu sesler diğerlerine göre daha farklı olduğu gibi kimi zamanında direksiyonda titremeye sebep olabilirler. Özellikle dönüşlerde aşırı şekilde tıkırtı sesi çıkmasına sebep olur. Lastiklerin iç kısmında yağ sızıntısı varsa bu tarz bir arızanın olduğu düşünülür. 

Direksiyondan ses gelmesi durumunda ne yapmamız gerekir? 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi direksiyondan ses gelmesi durumunda birçok arıza sebepli olabilir.  Bu sebeple yapılacak işlem arızaya farklı olmaktadır.  Yukarıda bahsedilen işlemlerin hepsinin de yetkili teknik servis ve profesyonel kişilerce yapılması gerekir.  Bu sebeple direksiyondan ses geldiğinde yapmanız gereken ilk şey teknik servise giderek ilgili sorun hakkında geniş bir tarama yaptırmaktır. Sorunun kaynağını kendiniz bulmak ve çözmek İsterseniz yanlış yollara başvurabilir, yanlış noktalarda çözüm arayabilirsiniz. İlk olarak teknik servise gitmek daima akılcı çözüm olacaktır. 

Direksiyondan ses gelmesi arıza göstergesi midir? 

Direksiyondan ses gelmesi bir arıza göstergesidir. Bu arızanın büyüklüğü veya küçüklüğü hakkında fikir almak için gelen sese odaklanmak gerekir. Örneğin direksiyon sıvısının düşüklüğü sebebiyle direksiyondan ses gelmesi de bir arıza olarak kabul edilse de kolayca çözümü bulunabilir. Fakat fren disklerindeki sorunu ele alırsak bu kullanıcının tek başına kolayca çözebileceği bir sorun değildir. Fren disklerinin değişmesi ya da torna tezgahında düzeltilmesi gerekir. Bu sebeple direksiyondan gelen ses bir sorunun olduğuna işarettir. 

Direksiyon kutusundan nasıl ses gelir? 

Direksiyon kutusundan ses gelmesi genelde tıkırtı ve gıcırtı şeklinde olur. Bunun temel sebebi kutusunda yer alan zamanla deforme olması veya kaçan yabancı cisimlerle beraber işlevselliğini yavaş yavaş yitirmesinden kaynaklıdır. Bugün bir durumla karşı karşıya kalındığında hızlıca direksiyon kutusuna baktırmak gerekir. Sorunun dikkate alınmayıp ertelendiği durumlarda araç kullanımında direksiyonun kitlenmesi veya farklı bir şekildedir sorunun size tezahür etmesi direksiyon hakimiyetinizi daha doğrusu araç hakimiyetinizi kaybetmenize sebep olabilir. Bu durumda maddi ve manevi sonuçları olacak bir kazaya yol açabilir. Bu sebeple direksiyon kutusundan ses gelmesinin ardından çok fazla oyalanmadan yetkililere aracınızın göstermeniz eğer direksiyon kutusunda arıza varsa da tamir ettirmeniz en akılcı çözüm olacaktır. 

Şunu belirtmek gerekir ki bir direksiyon aracın hakimiyeti için neredeyse en önemli parçadır. Bu parçada meydana gelen sorunları göz ardı etmemek gereklidir. Aracın kontrol mekanizmasını yönetmenize de en büyük rolü üstlenen bu parçada yaşanan sorunların hızlıca çözülmemesi veya aksatılması durumunda ağır kazalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu sebeple aracınızın direksiyonuna ses geldiğini düşündüğünüzde ve hissettiğinizde hemen yetkili servisin yardımına başvurmanız gerekir. Bu durum sadece sizin için bir tehlike değil trafiğe çıktığınızda diğer sürücüler için de büyük tehlike arz edebilir. 

 

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023