Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Değişen Parçanın Orijinal Olduğunu Nasıl Anlarız?

Eklenme Tarihi:
01 Şubat 2024
Değişen Parçanın Orijinal Olduğunu Nasıl Anlarız?

İkinci el olarak almak isteyen veya arabası tamirden dönen birçok kişi değişen parçanın orijinal olup olmadığını merak eder.  Bilindiği üzere araç tamirat mevcut parçanın orijinali ile değişimi aracın değerinin daha az düşmesi ve aracın daha iyi bir işleyişle devam etmesi için oldukça kritik bir durumdur. Birçok kişi Merak ettiği soruların cevaplarını bu yazıda bulabilir. 

Özellikle ikinci el araç piyasasına girdiğinizde bir aracın değişen parçaların orijinal olup olmadığını ne kadar önemli olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Birçok kişi değişen parçası olan bir araca yaklaşırken parçaların orijinal olup olmadığı hakkında soru soracaktır. Çünkü bu aracın işleyişine dair etkisi olan bir durumdur. Bu konu ve diğer detayları içeriğin ilerleyen kısımlarında detaylandırılmaktadır. 

Araçta değişen parçalar nasıl anlaşılır? 

Bir araçta parçaların değişip değişmediğini anlamak için gözle görmek kimi zaman yeterli olmaz.  Araçtaki parçanın değişip değişmediğini anlamak için öncelikli olarak aracın parçasının orijinali ve aracın değiştikten sonra nasıl bir form alacağına dair bilgi sahibi olmak gerekir. Önceden arabanın parçalarını değiştiğinde nasıl görüldüğüne dair bir bilginiz yoksa gözle tespit etmeniz de oldukça güçtür. Bunun yanı sıra ikinci el olarak almak istediğiniz aracın parçalarının değişip değişmediğini sigorta bilgi ve gözetim merkezi uygulaması üzerinden öğrenebilirsiniz. Uygulamada yer alan araba parça değişen sorgulama hizmeti ile hangi parçaların ne zaman değiştiğini ve hasar tarihi- tutarı gibi bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Bu hizmetten bilgi almak adına sorgulamak istediğiniz arabanın plakası ya da şasi numarasını bilmeniz gerekmektedir. Bu bilgiler yalnızca sigortaya kayıtlı olan bilgilerdir. Eğer sigorta haricinde ayrıca bir değişim işlemi yapıldıysa bu ekranda görüntülenemez. 

Eğer aracın onarım işlemleri yetkili bir serviste yapıldıysa servis kayıtları üzerinden de değişen parça sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun için ilgili yetkili servisin çalışanlarına danışmanız yeterli olacaktır. 

Araçta değişen parçaların orijinal olması neden önemlidir? 

Kısaca belirttiğimiz gibi bir araçta değişen parçaların olmasının gerekliliği en başta işlevsel olarak daha iyi sonuçlar vermesi ile alakalıdır. Muadil parçaların kullanılması ile aracın orijinalliği bozulacağı gibi işlevsel olarak da bazı sorunlarla karşılaşma durumu olabilir. Bugün bir durumun önüne geçmek adına yapılması gereken aracın parça değişimlerinin orijinalleri ile yapılmasıdır. Bunun yanı sıra daha sonrasında aracı satmak istediğinizde orijinal parça kullanılmaması durumunda daha da düşük olacağını bilmeniz gerekir. Piyasadaki birçok ikinci el müşterisi araçların orijinalinin bozulmasını istemeyerek tüm parçaları orijinal olan araçların peşindedir. Bu sebeple hem işlevsel olarak hem de daha sonrasında aracı satma ihtimalinizi düşünerek orijinal parça ile değişim yoluna gitmek en mantıklı seçenek olacaktır. 

Aracın bakımlarının yapılması noktasında orijinal parçalarla değiştirilmesi de önemlidir. Çünkü bakım yapacak yetkili teknik servis orijinal parça üzerine tamir ve bakım işlem muadile uygulayabilir mi bilinemez. 

Araçta değişen parçaların orijinal olduğunu nasıl anlarız? 

Bir aracın değişen parçalarının orijinal olup olmadığını anlamak adına çok fazla işlem bulunmamaktadır. Eğer değişen araç parçası orijinali ile kıyaslanabilir ise ikisini de gözle kıyaslamak ve karar vermek gerekir. Fakat bazı muadil parçalar orijinaline o kadar yakın üretilir ki gözle dahi farklılığını fark etmek oldukça zordur. Bu sebeple bir araç değişen parçanın orijinal olup olmadığını öğrenmenin en etkili ve kesin yöntemi oto ekspertiz şirketlerinden destek almaktır. Ekspertiz uzmanları tarama sabit tutup parçaların değiştiğini ve değişen parçaların orijinal olup olmadığını detaylı şekilde raporlayacaktır. Bu raporun dökümünde parçaların orijinal olup olmadığını, hangi Seri numaralarına sahip olduğunu detaylı şekilde öğrenebilirsiniz. 

Tüm bunların dışında bir diğer yöntem de değişen parçasının orijinal olup olmadığını araca yönelik uzmanlığı bulunan bir ustadan yardım almak veya yetkili teknik servisine sormaktır. Bu durum kesin olmamakla birlikte orijinal parça olup olmadığına dair fikir sahibi olmanıza yardımcı olacaktır. 

İkinci el araç alımı konusunda tecrübeli değilseniz araç yanınızda tecrübeli bir usta götürmeniz faydanıza olacaktır. Bunun yanı sıra asla ama asla alacağınız aracı ekspere göstermeden satın almayınız. Aksi takdirde yazılan dışında özelliklere sahip olan bir aracı alarak yüklü hesapta olmayan bir maddi yükün altına girebilirsiniz. 

Araçta değişen parçaların orijinal olmasının avantajları nelerdir? 

Değişen parçaların orijinal olması başlı başına en büyük aracın işleyişi için faydalı bir durumdur. Aracın orijinalliği bozulmadığı gibi değişim yaptığınız parçanın garantisinin olması sayesinde Daha sonrasında arızalanma durumunda garantiden faydalanabilirsiniz. Buna ek olarak aracın piyasasının düşmemesi için muadil parça aracın değerini düşürmek yerine orijinal parça ile değerini daha yüksek tutmasını da sağlayabilirsiniz. 

Araçta değişen parçaların orijinal olmasının dezavantajları nelerdir? 

Bir araçta değişen parça orijinal ise bunun getireceği tek dezavantaj ilgili parçanın temini ve maddi külfet olacaktır. Bilindiği üzere muadil parçalarının üretim sebebi orijinal parçalarının bulunmaması veya çok pahalı olmasıdır. Muadil parçalarla beraber araç tamiri daha ucuz fiyatlara yapılabildiği gibi temin edilmesi güç olan beklemek gibi dezavantajlardan kurtulabilmek mümkündür.  Fakat günün sonunda önerilen bir şey değildir. Aracın değerini düşürdüğü gibi işleyişine direkt olarak uyum sağlayacağı konusunda soru işaretidir. Bu sebeple bekleme ve maddi külfet gibi göz ardı ederek orijinal parçalarla değişim yapmanız hem ileri süreç cebinize hem de arabanıza fayda sağlayacaktır. 

 

 

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023