Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Çevre Dostu Arabalar İle Çevre Politikaları

Eklenme Tarihi:
21 Temmuz 2022
Çevre Dostu Arabalar ile Çevre Politikaları

Dünya her geçen gün daha fazla kirlenip, kaynaklarını tüketirken bazı önlemler almak hem insanların hem de kurumların görevi haline geldi. ÇETAŞ olarak, çevre dostu ve sürdürülebilir politikalara hassasiyetle yaklaşıyoruz. Bu içerikte çevre dostu ne anlama gelir, çevre dostu politikalar nelerdir, otomotiv sektöründe çevre dostu ne anlama geliyor sizin için anlattık.

Çevre dostu ne demektir?

Konunun otomotiv kısmına geçmeden önce genel çerçevede çevre dostu sıfatının karşılığını anlatmak oldukça önemli. Çevre dostu klasik bir tanıma sahip olmadığı gibi bir anlayışı temsil eder. Ürün ve eylemlerin doğaya ve ekolojik dengeye olabilecek en saygılı şekilde davranması amaçlanır.

Çevre dostu ürünlerden temel olarak üç durumu karşılaması beklenir; doğayı ve çevreyi koruması, insan sağlığını koruması ve hayvan sağlığını koruması. Kısaca dünyayı bütünü ile koruması da denilebilir.

Mevsimlerin değişkenlik gösterdiği, kaynakların her gün bir öncekine nazaran tükenmesi ile karşı karşıya kalınan bu zamanlarda çevre dostu olmak hem üreticilerin hem de tüketicilerin yegane sorumluluğudur denilir ise yanlış olmayacaktır.

Çevre dostu uygulamalar nelerdir?

Çevre dostu uygulama denildiğinde akla ilk gelen “kendini terbiye” biçiminde ürün üretim ve sunum kısımlarında çevreye uygun hareket etmek denilebilir. Durum bununla sınırlı olmadığı gibi geniş bir eylem yelpazesine sahip.

Piyasada birçok firmanın ilk tercih ettiği nokta ürünlerinde çevre dostu standartlar belirleyen firmaların logolarını bulundurmaktır. Bunu yapabilmek için ilgili firmanın talep ettiği standartlar karşılanırken raflarda veya hizmet ağında “Çevre Dostu” etiketini kazanmış olunur.

Diğer bir eylem planı da sunulan hizmetlerdeki gelirleri doğa dostu ve hayvanlar için çalışan kurumlar ile paylaşmaktır. Etiket üzerinden veya direkt olarak ürün adı ile bu işlem yapılırken son zamanlarda çokça talep gördüğü de gözlemlenmiştir.

Tüm bunların yanı sıra firmalardan “doğa dostu” konuma erişmesi için bazı noktalarda deklarasyon yapması beklenmektedir. İlerleyen başlıklarda görüleceği gibi ÇETAŞ da Çevre Dostu politikalarda açık bir deklarasyon sunmuş, eylem planlarını her dikkate değer alan için ayrı ayrı ortaya koymuştur.

Çevre dostu araba nedir?

Bilindiği üzere atmosferdeki kirliliğin önemli bir bölümü araçlardan salınan zehirli gazlardan oluşuyor. Bunun önüne geçmek için yıllar içerisinde egzoz filtresinden özel üretilmiş yakıtlara kadar birçok adım atıldı. Günümüzde ise “Çevre Dostu Araba” adı verilen hibrit arabalar ile bu amaca yönelik eylemler devam ediyor.

Dizel araçlar benzinli araçlara göre daha az doğaya zarar verse de yine de belli oranda zehirli madde salınımına da sebep olmaktadır. En zararlıdan en çevre dostuna sıralama yapmak gerekir ise benzin, dizel ve hibrit şeklinde ifade etmek yeterli olacaktır.

Çevre dostu bir araçtan ilk beklenen karbondioksit gaz salınımını minimize etmesidir. Bu bağlamda fosil yakıt kullanımını ortadan kaldıran veya en aza indirgeyen elektrikli ve hibrit araçlar çevre dostu konuma erişmektedir.

Bu tip araçlardan beklenen bir diğer fayda da yakıt tasarrufu yapmasıdır. Bilindiği üzere fosil yakıtlar tükenen kaynaklardan gelmekte ve ısınma gibi bir temel ihtiyacın da en önemli kaynağı. Bu bağlamda yakıt tüketimini düşüren araçlar da dolaylı yoldan çevre dostu konumda yer alabilmekte.

Bu konuya son bir ek yapmakta fayda var; uzmanlar elektrikli araçların bile tam olarak çevre dostu olmadığını düşünüyor. Bunun temel sebeplerinden biri de araçlarda kullanılan elektrik gücünü elde ederken çokça kömür tüketilmesi.

Çevre dostu arabalar nelerdir?

Çevre dostu arabalar veya diğer bir adlandırmaları ile yeşil arabalar genel olarak hibrit ve elektrikli araç modellerini kapsamaktadır. Araçlardan yapıları gereği fosil yakıt tüketimlerini düşürmeleri beklenirken, üretimlerinde kullanılan parçaların da doğa dostu olması beklenir.

Elektrikli Araçlar

Elektrikli araçların yeşil araba klasmanında yer almasının en temel sebebi hiç şüphesiz fosil yakıt kullanmaması. Fakat yukarıda da değindiğimiz eğer tamamen çevre dostu bir araçtan söz edilecek ise şarj için kullanılacak elektriğin de çevre göz edilerek elde edilmesi gerekir.

Elektrikli araçlar yapıları gereği elektrik enerjisi ile çalıştıkları için doğaya karbondioksit veya herhangi bir zehirli gaz salınımı yapmamakta.

Hibrit Araçlar

Bilindiği üzere hibrit araçlar birden fazla kaynağı kullanabilecek bir prensipte üretilir. Elektrik enerjisi ile dizel veya benzin yakıtlar tüketilirken ana kullanım elektrik üzerine olur. Araçlar hem elektrik enerjisinin baskın kullanımı ile salınımı azaltırken hem de yakıt tasarrufu ile fosil yakıt tüketimini en aza indirgemektedir.

Tabi şunu ifade etmek gerek; hibrit araçlar çalışma prensibi olarak fosil yakıt da tükettiği için elektrikli araçlar kadar çevre dostu değillerdir.

Çevre politikaları ilkeleri nelerdir?

Bilimsel çevrelerce kabul edilen çevre politikaları ilkelerini beş alanda incelemek mümkün. İlkelerin her biri ileriye dönük çevresel etkileri azaltmak üzerine belirlenmiş olup bireylerden kurumlara herkesin dikkat etmesi gereken vasıfları ortaya koymaktadır.

İlk ilke hiç şüphesiz önleme ilkesidir. Bu ilke kapsamında doğaya verilen zararlar yasalar kapsamında cezalandırılır konuma geçirilir. Bu yöntem ile devlet eliyle çevrenin korunması hedeflenir. Bu ilke mikro olarak evlerde, ofislerde ve firmalarda yaptırımlar sayesinde uygulanabilir hale gelebilir.

Bir diğer ilke ise ihtiyatlılık ilkesidir. Günümüzde hemen her gün yeni bir icat veya buluş karşımıza çıkmakta. İhtiyatlılık ilkesi kapsamında buluşların, geliştirmelerin ve yeni ürünlerin çevreye verebilecekleri zararların öngörülmesi hedeflenir. Temkinli bir biçimde “yeni” olana yaklaşarak olası zararların önüne geçmek bu ilkenin en temel hedefidir.

Entegrasyon ilkesi diğer ilkelere göre daha komplike olup birden fazla çevre uygulamasının kabul edilerek sistemlerde yer almasını hedefler. Basel Sözleşmesi, Stockholm Sözleşmesi ve Rotterdam Sözleşmeleri bu ilke peşinden yapılan bazı sözleşmeler arasında yer alır.

Kirleten öder ilkesi de son bahsi edilecek ve oldukça etkili bir ilkedir. İnsan sağlığına ve doğaya zarar veren işletme, kişi ve kurumların sebep oldukları zararın kefaretini ödemesi beklenir. Kimi zaman ilke kapsamında direkt olarak çevreye yönelik bir fayda talep edilirken kimi zaman da maddi olarak direkt zarar tayini yapılmaktadır.

Çeşitli kurum ve kuruluşlara göre bu ilkeler çeşitlense de genel olarak kabul görenler yukarıda yer alanlardır. Bir firmanın çevre dostu ve sürdürülebilir politikalara sahip olması adına yukarıdaki ilkeleri benimsemesi oldukça önemli denilebilir.

Çetaş sürdürülebilir çevre politikaları

Çetaş bünyesinde deklare edilen sürdürülebilir çevre politikaları altı ana başlığa ayrılmaktadır. Bunlar faaliyetler sırasında:

  • Elektrik tüketimini kontrol altında tutmak,
  • Kontrollü su tüketimi ve tasarrufu,
  • Atık suların çevreye verebileceği zararları engellemek,
  • Kağıt tüketimini kontrol ederek israftan kaçınmak,
  • Düzenleyici ve çevresel kimyasal/katı atıkların yönetimleri doğru planlamak,
  • Çevresel kural ve konulan kanunlara mutlak suretle uymaktır.

Tüm bu politikalar belirli sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında araştırmalardan yararlanılarak vurucu metotlar ile müşterilere de aktarılmaktadır. Çetaş bünyesinde yukarıdaki her bir Çevre politikası için farklı bir bilinçlendirme operasyonu yürütülmektedir.

Çetaş bünyesinde ilk olarak firma iç yapısında politikaların uyumuna dikkat edilirken bir sonraki aşamada müşterilerin de bu bilinçlenme operasyonuna katılmaları hedeflenmektedir.

,Çetaş'ın çevre kirliliği ve insan sağlığının sorumluluğuyla yürüttüğü çevre dostu, sürdürülebilir politikalarını sizin için anlattık!

,Çetaş'ın çevre kirliliği ve insan sağlığının sorumluluğuyla yürüttüğü çevre dostu, sürdürülebilir politikalarını sizin için anlattık!

Yazar : Çetaş Dijital

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023