Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Carplay Nedir? Ne İşe Yarar?

Eklenme Tarihi:
01 Şubat 2024
Carplay Nedir? Ne İşe Yarar?

Yıllar süren akıllı telefon ve akıllı cihazların gelişimiyle beraber bu cihazlar sadece elimizde telefon tablet olarak gelmedi. Günlük kullanımda sıklıkla kullandığımız araçlarımızda dahil akıllı sistemi bulunan multimedya sistemleriyle karşılaşıldı. Bu sistemler arasında en çok bilinen 2014 yılında piyasaya çıkan Apple Carplay’dir. Hâlâ modelinde bulunmasa da son dönemde üretilen birçok araçta bulunan bu özellikle beraber hangi yeniliklere sahip olunacağı, kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği, kullanmanın avantajları ve dezavantajları konularda merak konusu 

Carplay nedir? 

Apple tarafından piyasaya sunulan Carplay ile beraber İPhone, iPad ve iPod gibi akıllı cihazlar araçları multimedya servisleriyle bağlanarak entegre bir şekilde çalışabilir hale geldi. Bugün günümüzde birçok araçta benzer veyahut da direkt olarak Carplay sistemini görmekteyiz. 10 yıllık bir geçmişi olan bu sistem yıllar içerisinde gelişerek farklı noktalara ulaştı. İlk başlarda sadece iPhone modelleri için kullanılabilen bu sistem artık başka telefonlarla da eşlenebilir niteliklere sahip. 

Carplay ne işe yarar? 

Apple tarafından sunulmuş olan Carplay araçlar içerisinde kişilerin cihazları yardımıyla müzik dinlemesini, video izlemesini ve navigasyonla gidilecek konumu göstermesini sağlayan ve sistemdir. Bu 3 özellik, ana özellik olmakla birlikte yani aracın telefon vasıflarını sürdürerek içerisindeki mikrofon ile beraber aramalara cevap verme veya gelen mesajlara sesli şekilde yanıt verebilme gibi özellikleri de beraberinde getirmektedir. Özellikler bunlarla sınırlı olmayıp detaylı şekilde Apple Carplay ile neler yapılabileceği aşağıdaki başlıklarda yer almaktadır. 

Carplay yoğun geçen trafik dönemlerinde internetten radyo dinlemenize, iBook uygulamasından kitap okumanıza, Podcast dinleyebilmenize, size mesaj atalım veya sizi arayan kişilere kolay şekilde dönüş sağlayabilmeniz ise yarar desek yanlış olmaz. Hatta uygulama marketlerindeki diğer uygulamalarla beraber elde edilen avantajları da sayacağımız durumlarda bu liste oldukça uzayıp gidebiliriz. Bu noktada kişi kendi kullanım alışkanlıklarını izleyerek farklı uygulama indirebilir ve kullanabilir.  

Carplay nasıl bağlanır? 

Carplay ile iPhone üzerinden bağlanmak için Apple tarafından sunulan akıllı asistan Siri’nin aktif olması gerekir. İlk bağlamış yaşamasında telefonunuzu kablo ile beraber aracın konsoluna bağlayabilirsiniz. Bu işlemin ardından telefon ile sistem entegre olarak sonraki kullanımlarda kablosuz şekilde bağlanabilir olacaktır.  

Eğer araçta kablolu Carplay bağlantısı izni yok ise WiFi üzerinden Carplay’e bağlanabilirsiniz. Yapmanız gereken ilk olarak iPhone'da daki ayarlar kısmındaki WiFi sekmesine gitmektir. Bu segmentte yer alan wifi özelliğini açın ve karşınıza çıkacak Carplay ağına bağlanın. Bu işlemin ardından ayarlar> genel> Carplay sekmelerini izleyerek ilgili menüden aracınızı seçebilirsiniz. Bu işlemlerin ardından İPhone cihazınız Carplay sistemine bağlanmış olacaktır. 

Carplay kullanırken nelere dikkat etmek gerekir? 

Apple Carplay sistemi denetlemek için Siri'yi kullanan bir sistemdir. Direksiyonda yer alan sesli komut düğmesi ile beraber siri den bir talepte bulunabilir, dokunmatik ekrandaki Carplay ana ekranı tuşuna basılı tutarak siri’yi aktif hale getirebilir, aracınız destekliyorsa “Hey Siri” komutu vererek yine aktif hale getirebilirsiniz.  

Araç sürerken telefonunuza gelen mesajların Siri tarafından seslendirmesini istiyorsanız Carplay cihazınızdan Mesaj Seslendir özelliğini açmanız gerekir. Bu ayara ayarlar kısmından bölümünden ulaşabilirsiniz. Mesajların sürüşe başlanıldığı anda seslendirip seslendirilmesi gecesine dair ayarları ise Duyuru Seçenekleri ekrandan ayarlayabilirsiniz. 

Carplay ile neler yapılabilir? 

Apple tarafından araçlarda kullanım için piyasaya sunulan Carplay ile beraber daha güvenli bir şekilde Araç telefon bağlantısı kurabilir, sokak sokak istediğiniz yerin tarifini alabilir, arama yanıtlayabilir – yapabilir, mesaj alabilir – gönderebilir, müzik ve medya dosyalarını oynatabilirsiniz. Yeni gelen uygulamalarla beraber farklı özellikler de Carplay içerisine yüklenmektedir. Örneğin haberleri takip edebileceğiniz, kitap okuyabileceğiniz, radyo dinleyebileceğiniz yüzlerce uygulamada bulunmaktadır. Buna ek olarak önemli gün ve etkinlikleri not edebileceğiniz bir takvim de Carplay içerisinde yer alır. 

,

Carplay kullanmanın avantajları nelerdir? 

Başlı başına sunduğu güvenli ve konforlu kullanım sebebiyle diğer birçok multimedya sisteminin oldukça önündedir. İPhone cihazınızı tam anlamıyla aracınız ile entegre eden Carplay sisteme diğer multimedya sistemlerinin telefonla bağları dan daha güçlü bir bağa sahiptir. Siri ile tam entegre olmasıyla beraber normalde sadece asistan olan siri, Carplay ile beraber araç içi bir yapay zekaya dönüşmektedir. Tarafınızdan aldığı komutlar doğrultusunda hiçbir şeye tıklamadan sürücünüzü yaparken sizin için eylemlerini gerçekleştirebilir. Bu ise başlı başına büyük bir konfor demek yanlış olmaz. 

Carplay kullanmanın dezavantajları nelerdir? 

Hiç şüphesiz Carplay kullanmanın en büyük dezavantajları arasında sadece iPhone cihazlarla entegre olabilmesi gelmektedir. İlgili sistemin bulunduğu araçlara Android sistemi olan bir telefonla bağlanmak oldukça zordur. Bunun yanı sıra uygulama merkezinin de sunduğu uygulamaların büyük çoğunluğu Carplay içerisine getirilmesiyle beraber çok kullanışlı olabilir fakat apple firması bu konuda çok aceleci davranmamakta. Yakın zamanda araç içi multimedya servisleri için farklı bir markanın devrim niteliğinde fikirleriyle beraber piyasaya girmesi Carplay kullanımını düşürebilir nitelikli olabilir. Aynı durum sadece Carplay için değil aynı zamanda Android Auto sistemler içinde geçerli. Nispeten Carplay’e göre daha farklı tiplerde cihazlarla bağlanabilen bu sistemler de çok devrim niteliğinde işlere her imza atmadılar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023