Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Cabrio Araç Nedir?

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
Cabrio Araç Nedir?

Sıcak bir yaz günü, sahili olan bir kasabada yolda araç sürerken güzel havanın tadını çıkartmanın en iyi yolu nedir? İçinde bulunduğunuz arabanın tipinin cabrio olması bu soruya güzel bir cevap. Yılların eskitemediği en “havalı” araç tiplerinden olan cabrio günümüzde de oldukça talep görüyor. Bu içerikte cabrio nedir, avantajları nelerdir, alırken nelere dikkat etmek gerekir gibi birçok soruya yanıt bulunabilmekte.

Yaz aylarında her Hollywood filminde defalarca gördüğümüz cabrio araçlar hepimizin rüyalarını bir yerde süslemiştir. Farklı ve görkemli hissettiren bu araçlar ile beraber trafikte dikkat çekmemek neredeyse imkansız.

Cabrio arabalar, sıcak bir yaz gününde uzun sahil yollarının vazgeçilmezi olmakla beraber özgürlüğü çağrıştıran yaşam tarzının karşılığı konumunda. Ülkemizin bazı bölgelerinde hava her zaman iyi olmasa da büyükşehirlerde ve sahil olan şehirlerde bu araçlarla güneş ışınlarının tadını çıkarmanın yolu tavanı açmak kadar basit bir eylem olabiliyor.

Cabrio araç ne demektir?

Cabrio ya da diğer isimlendirilmesi ile üstü açık araba, ya tamamen açık ya da açılır kapanır tavana sahip arabalardır. Cabrio tabiri direkt olarak tavanın katlanarak açılıp kapanabilmesinin yanı sıra tavanın kısmen veya tamamen çıkarılabileceği anlamına da gelmekte.

Kimi cabrio araçlarda tavan elektronik veya manuel kumanda ile katlanabilmektedir. Bunun dışında kalan cabrio tipi araçlarda ise sistem bulunmaz, aracın cabrio olabilmesi için üst tavan paneli çıkarılabilir ve araç içinde uygun bir bölmede saklanabilir. Bu, güneşin gitmesinin ardından yağış veya soğuk durumunda tekrar aracın tavanın kapanabilmesi için zaruridir.

Cabrio arabaların en güzel yanı, sürücü ve yolcuların canları istese de istemese de atmosferin ve dışarıdaki havanın keyfini çıkarabilmeleri. Havanın yeterince sıcak olmadığı durumlarda ise istenildiği takdirde tavanı tekrar yukarı kaldırarak aracı normal bir otomobil haline getirmek mümkün. Her iki durum da cabrio’ları başka hiçbir otomobilde olmayan tarz ve lüks araç konumuna getirmekte.

Cabrio Çeşitleri Nelerdir?

Cabrio arabalar, diğer arabalarda tavan olarak görülmeyen çeşitli özelliklere sahip. Açılır kapanır olarak adlandırılan bu tavanları düşündüğümüzde ise Soft Top ve Hard Top olmak üzere iki farklı tavan tiği bizleri karşılamaktadır.

Softtop cabrio‘lardaki tavanlar genellikle pamuk kanvas ve günümüzde daha yaygın olan kumaş bazlı malzemelerden imal edilmektedir. Bu tip araçlar hard top tavanlara göre daha hızlı üstü açılıp kapanır olmasının yanı sıra kumanda ile kontrol edilebilen pratik bir kullanıma sahiptir. Bunun yanı sıra görünüş olarak da daha şık olmalarıyla beraber tavan açık olsa dahi az bagaj alanı kaplarlar. Tabi bu portatif yapısının bazı sorunları da bulunuyor bunların başında daha güvensiz olmaları gelmekte. Bunun yanı sıra bakımı daha zor olan soft top tavanlar hızlıca kirlenmekte ve su geçirmez özel malzemelere uygulanan bakımlara ihtiyaç duymaktadır.

Soft top tavanlarda ortaya çıkan bu sorunların üstesinden gelmek mümkündür. Dış etkenlere maruz kalınmasını en aza indirgemek ve tavanın ömrünü artırmak için sıklıkla tonneau kılıfı tercih edilir. Buna ek olarak bir rüzgar engelleyici de eklemlenebilir ve araçtaki ses ve sürekli gelen hava akımı minimize edilir. Cabrio’dan Coupe bir sürüşe yaklaşmak için faydalı olduğunu söylemek gerekir.

 

 

Hard top tavanlar ise sökülerek bagajda da saklanılabilen tavanlardır. Cabrio olan Porsche Boxster aracı bu tavan tipine sahip en öne çıkan araç konumunda denilebilir. Alan ve saklanma bakımından dezavantajlı olsalar da otomatik hard top tavanlar araçların tipine göre kontrol edilebilir olarak da sunulmaktadır. Bagajda ciddi yer kaplayan bu tavanlar yeni sistemlerde iklim kontrolü gibi özel modlar sayesinde hızlıca aracın mevcut hava koşuluna göre tavanını da ayarlayabilme özelliği bulunur. Bu tip tavanlar daha karmaşık mekanizmaya sahip olsalar da daha sağlam bir görüntü çizerek güveni sağlar. Buna ek olarak aracın Coupe görünümüne tam anlamı ile geçmesini sağlayarak ısı ve ses yalıtımı da sunar. Fakat hız konusunda dezavantaj yaratması da herkesin malumudur. Gerek aracın yükünü artırır gerek ise kapanıp açılması uzun sürer.

Cabrio araçların avantajları nelerdir?

Her araç tipi belli başlı avantajlarıyla birlikte gelir. Cabrio da sunduğu birkaç avantajıyla birçok noktada faydalı konumda. Başlık başlık cabrio araçların avantajlarına değinmek gerekirse:

Daha iyi görüş açısı

Sürücüler tavan ve kapı çerçeveleri olmadan etrafını daha iyi görebilmektedir. Cabrio bir aracın sunduğu daha geniş görüş açıları sayesinde araca hızlıca manevra yaptırabilmek ve park ederken birden çok açıya sahip olabilmek başlıca bu avantajın getirileri denebilir.

Dönüşebilirlik

Cabrio araçların birçoğu sadece bir düğmeye basarak kolayca coupe veya sedan bir araca dönüşebilmektedir. Bu dönüşebilirlik sayesinde tek kumanda ile her iki araç tipini elde etmek de mümkün hale gelmektedir. Kötü hava koşullarına karşın hem sürücü hem de araç korunaklı bir biçime sadece tek tuşa basarak geçebilir.

Tarz

Çoğu cabrio araç sahibi, cabrio araçların klasik ve bir o kadar sportif görüntüsüne deyim yerinde ise “tavlanır”. Eğer dışarıdan aracın nasıl bir hava yansıtması gerektiği üzerine merak ediyorsa, cabrio araçların ne derece hayranlık uyandırabileceğini canlı olarak ilk elden görmek aracın içerisinde mümkün olacaktır.

Daha fazla yükseklik

Boylarına uygun tavana sahip özel araç bulmakta zorlanan uzun boylu kişiler için cabrio bir araç konforlu, şık ve akılcı bir çözüm olacaktır. Tavana sahip olmamasıyla beraber ilgili sürücüye müthiş bir alan sağlayacaktır

Cabrio araçların dezavantajları nelerdir?

Herkesin tahmin edeceği gibi Cabrio araçların avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bunları başlık başlık sıralamak gerekirse:

Şaside Titreme

Sabit olmayan bir tavan yapısal destek sisteminin dengesini önemli ölçüde sarsar ve mevcut denge büyük bir oranda kaybolarak bazı hareketler ortaya çıkar. Bu durum da "şasi titremesi" olarak adlandırılan durumun sürücü tarafından hissedilmesine yol açabilir. Cabrio’ların yürüyen aksamına eklenen takviyeler bu sonucu engellemek için eklense de bir ölçüde kayıp yaşanır ve tamamı ile tavanın denge kaybı telafi olmaz. En temelinden bu da yoldaki tümsek ve kasis sonrası inişlerde hissedilir sert bir sürüşe sebep olabilir.

Daha pahalı fiyat

Cabrio araçlar çok fazla sayıda üretilmediği ve stil olarak farklı donanımları içinde barındırmak zorunda olduğu için ilgili modellerin sedan veya coupe modellerine göre daha pahalı olma eğilimindedir. Fakat amaç bir cabrio araca binmek, bu sebeple daha pahalı olmasını tam olarak bir dezavantaj gibi görmek herkes için doğru olmayacaktır.

Gürültü

Özellikle soft top tavanlarda kapalı olsa dahi araç içerisi dışarıdan gelen gürültüye maruz kalabilir. Bunu asgari seviyeye düşürmek için ilgili bölümde bahsinin ettiğimiz eklemeleri yapmak faydalı olacaktır.

Sızıntılara karşı dayanıksız

Her ne kadar yıllar içinde kapanabilir tavan eklemelerinde gelişmeler yaşansa da bu gelişmelerle elde edilen tavanların mevcut durumu suyun dışarıda kalacağını garanti edecek kadar gelişmiş değil. İster hard-top ister soft-top tavana sahip olsun araç yine de şiddetli yağmur ve kara karşı sızıntı tehlikesi ile seyredecektir.

Güvenlik

Hiç şüphesiz üstü açık bir araba yekpare gövdeye sahip olmadığı için diğer araçlara göre içerisine girilmesi daha basit bir anatomidedir. Bu sebeple hırsızların açıkta görmesi ile hırsızlar için “iştah kabartan” şeklinde bile nitelendirilebilirler.

İç Bakım

Araçların içini sıcak yaz güneşine maruz bırakmak bilindiği üzere iç döşeme ve konsollara zarar verir. Cabrio bir araçta ise bu risk daha da fazladır. Koltuklar, gösterge panelleri ve diğer donanımlar zaman geçtikçe güneşten daha da zarar görebilir. Bu zararın sonuncunda döşeme ve plastikler çatlamaya maruz kalsa da uygun bakım ile bu süreci daha da yavaşlatmak mümkündür.

Cabrio araç alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Cabrio tipinde bir araca sahip olmak her zaman için akıllıca bir seçenek olmadığı gibi oldukça bütçe sarsıcı sonuçlara da gebe olabilmektedir. Tabi ki cabrio araçlar dışarıdan oldukça şık görünürler ve bir yaz günü arabayla giderken harika bir sürüş deneyimi sunarlar. Fakat araca çok masraf yapmadan sürekli bir konfor aranıyorsa diğer arabalar daha iyi bir seçenek olabilir.

Cabrio bir araç almadan önce belli başlı sorulara kendi içinizde yanıt vermeniz gerekir. Bu kısımdaki soru ve yanıtları direkt olarak cabrio araç alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği olarak alabilirsiniz. Buradaki soru ve yanıtlar ana soruyu yanıtlamanıza yardımcı olacaktır.

Soft Top Tavan mı, Hard Top Tavan mı?

Aracınızın tavanının soft top mu yoksa hard top mu olmasını istediğinizi belirlemek almadan önce yapmanız gereken ilk eylem olmalıdır. Her iki tip tavan da kendi içerisinde bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Bu özellikleri yazının giriş kısımlarında detaylıca bulabilirsiniz. Örneğin hard top tavanlar daha şık ve sağlam görünse de bagajda önemli bir alan kaplamaktadır.

Manuel Tavan mı, Otomati̇k Tavan mı?

Giriş kısımlarında da bahsedildiği gibi cabrio araçlarda tavanlar manuel veya otomatik olabilmektedir. Bu noktadan manuel ya da otomatik bir tavan isteyip istemediğinizi kendinize sorun. Birçok eski model cabrio tavanı manuel olarak takıp inmesi gereken yapıya sahipken yeni tipler sadece bir düğmeye basmanızla açılıp kapanabilmekte. Bu tavan tasarımı araç modellerine göre farklılık gösterir. Tavanların bazılarını yapılarından dolayı manuel olarak çalıştırmak da oldukça güç olabilmektedir.

2.El mi, Sıfır mı?

Son olara tüm araç alım satımlarında illa sorulan ve cevap aranan soru olan 2.el araç mı sıfır mı sorusunun yanıtını da bulun. Bu noktada eğer özel olarak istediğiniz bir araç yoksa bilinmesi gerekir ki birçok eski üstü açık araç daha ucuz fiyatlara satılmaktadır.

Cabrio araçlar hangi sınıfa girer?

Cabrio araçlar da her araç gibi araç segmentine dahildir. İçerisinde daha çok spor araçları bulunduran G segmenti altında sıralanırlar. Bu segmentte coupe ve raoadster gibş farklı araçlar da bulunmakla beraber spor araçlar ana odaktır.

Cabrio araç nasıl yıkanır?  

İlk olarak belirtmek gerek ki cabrio bir araçla beraber direkt olarak araba yıkama ı̇yı̇ bı̇r fı̇kı̇r değı̇ldir. Aracın içerisindeki malzemelerin zarar görmemesi için oldukça dikkatli olmak gerekir. Diğer araçlarda olduğu gibi yıkama makinelerinde geçemediği gibi özel ve temiz bir bakıma da ihtiyaç duyar. Buna ek olarak tavanın da düzenli olması gerekir ve belli bir yöntem ile temizlemek oldukça gereklidir.

Tavanı yıkamak için:

  • İlk olarak kesinlikle ılık su kullanın,
  • Temizleme için çok sert olmayan görece yumuşak bir fırça edinin,
  • Tavana yapışan kuş pislikleri ilk hedefiniz olsun ve hemen temizleyin,
  • Fırçayı özel temizleyici ile köpürtün ve o şekilde tavanı temizleyin.

Tüm bu aşamaların ardından temizlik malzemelerini de temizleyerek tüm adımları tamamlayabilirsiniz.

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023