Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Buji Değişimi

Eklenme Tarihi:
01 Ocak 2024
Buji Değişimi

Herhangi bir yerde herhangi bir aracın arızası hakkında konuşuluyorsa buji hakkında en az bir cümle kurulmuş tahmini yapmak yanlış olmayacaktır. Araç için oldukça önemli ve kritik parçalardan biri olan buji detaylarıyla beraber içeriğimizde yer almaktadır. Bu içerikte buji nedir, değişimi nasıl yapılır, değişimi yapılması ne olur gibi çeşitli soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. 

Buji Ne Demektir? 

Buji motorun çalışması için önemli bir rol oynar ve yanma odasındaki hava-yakıt karışımını elektrik çarkı ile ateşleyerek patlamayı başlatır. Böylece pistonları itme gücü üreterek motorun dönmesini sağlar. İçten yanmalı motorlarda her silindir bir bulguya sahiptir. Bujiler silindir başlıklarına yerleştirilir ve ateşleme sırası motorun elektrik sistemi tarafından belirlenir. Bujiler zamanla aşılabilir ve değiştirilmeleri gerekebilir. 

Buji Değişimi Nasıl Yapılır? 

Buji değişimi yapmadan önce dikkat edilmesi gereken noktalardan biri aracınıza uygun projenin seçilip seçilmediği ve ilgili bujinin kaliteli olup olmadığıdır. Tercihen orijinal setleri kullanmanız aracın ateşleme performansının daha iyi olması için önemlidir. Bujiler teknik servislerde profesyonel sadece hızlıca değiştirebildiği gibi normal bireylerin de kolayca değiştirebileceği fakat bazı noktalarda değiştirirken dikkat etmesi gereken parçalardır. 

Buji değişimi eğer ki kişi tarafından yapılacaksa dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri motorun soğuk olduğundan emin olmaktır. Hiçbir şey olmasa dahi motor sıcaklığının yüksek olması durumunda değiştirilmeye çalışılan bujiler de sıcak olacak ve elinizi yakma imkanı doğuracaktır. Bunun yanı sıra bujileri kontrol ederken Sağlam olan parçaları da deforme hale getirebilme durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple soğuk bir motor üzerinde bu şeyleri kontrol etme ve değiştirme işlemlerinin yapılması daha sağlıklı olacaktır. 

Bunlara ek olarak dikkatli şekilde bujilerin sökülmeden durumlarda ilgili bölümlerdeki dişlilere zarar verme durumu meydana gelebilir. Diğer birçok senaryoya göre aralarında en fazla maddi hasara sebep olabilecek arızalardan biri de budur. Bu bölümdeki dişlere zarar verilmesi halinde yeni bir set buji alınsa dahi takılmayacak ilgili yuvaların yüksek maliyetle tekrardan değiştirilmesi gerekecektir. 

Son olarak dikkat edilmesi gereken bir şey de seçilecek olan bujilerin tercihen orijinal, orijinal bulunamıyorsa aracınızı uygun kaliteli ürünler olmasıdır. Eğer aracınızın donanımın da yer almayan farklı bir tür bujiyi aracınızda denemek istiyorsanız aracınıza bu burcunun uyup uymadığına dair kullanım kitapçığına baktığınız gereklidir. Aksi takdirde araçta ateşleme sisteminde yeni sorunların oluşmasına sebebiyet verebilirsiniz. 

Kendi kendinize yapacağınız buji değişimi işlemi için ilk olarak elinizde buji lokması söyleyebilecek bir aparat ve bu işinizin ölçüsünde bir lokma olması gerekir. Bir lokma takımı ile beraber bu durum ortadan kaldırılabilir. Bu noktada bujileri gevşek bırakmamak adına doğru ölçülerdeki lokmaları kullanmak hayati öneme sahiptir. Eğer bujiler gevşek bırakılırsa araç ateşlemesi yine sorunlu olabilir. Bu sebeplerle bujiyi takarken doğru ve hassas davranmak oldukça önemlidir. 

Buji Değişimi Ne Kadar Zamanda Bir Yapılmalıdır? 

Bu ürünlerin kontrolleri için marka ve modelden modele farklı kilometre taşları söylenmektedir. Bunlar arasında en genel geçer söylem ise 15.000 ile 30.000 km arasında bujilerin değiştirilebileceği zannedilir. 15.000 kilometrenin altında sağlam olan bujilerin değişmesine gerek bulunmamaktadır. Kimi servislerde 10.000 ve üzeri bujilerin de değiştirilmesi önerilir. Bu noktada en net ve en kesin bilgiyi aracınızın markasına ait olan teknik ekiplerden alabilirsiniz. 

Aracınızın periyodik bakımını düzenli şekilde yaptırırken bujilere ayrıca bakılmasını talep edebilir. Bu gibi durumda bujilerde meydana gelen arızaları daha önceden tespit ederek hızlıca değişim yaparak fazla performans kaybı ve yakıt tüketim dengesizliği olmadan işin içinden sıyrılmak mümkün hale gelebilir. Dikkat edilmesi gereken husus kişinin bu periyodik bakımları aksatmadan gerektiğinde bujilere müdahale yapılmasının önünü açmasıdır. 

Buji Değişimi Yapılmazsa Ne Olur? 

Buji değişiminin yapılmadığı durumlarda bujiler deforme veya da işlevsiz durumda ise ateşleme sisteminde bir arıza yola çıkarak yakıt verimliği düşecek ve dolayısıyla performansta gözle görülür şekilde düşecektir. Bu durum barışa parçaların haddinden fazla zorlanarak çalışmasının yanı sıra araç içerisinde alışılagelmişin dışında bir benzin kokusunu da ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu gibi durumların olmaması için aşağıda maddede yer alacak buji değişmesi gerektiğini anlamanın yolları üzerine dikkatlice gitmek gerekir. 

Buji Değişmesi Gerektiğini Nasıl Anlarız? 

Parçayı kontrol ettikten sonra çalışan bir düşünceyi değiştirmemiz gerekmektedir aracınızdan bitirim miktarda verim alamıyorsanız ateşleme ile ilgili tabiki çalışıyor olmasına dahi bujilerinizden kaynaklı performans kaybına sebep olabilir. Özellikle ikinci el araç alırken bujileri kontrol ettirmemiz gerekir. Bunları 2-3 farklı şekilde aslında anlayabilirsiniz. 

İlk başta karşılaşılan durumlardan biri motorunuz çalışırken düzensiz davranışlar göstermesi bujilerden kaynaklı bir sorun olabilir. Sorun biraz genel olsa da bujiler ilk kontrol edilmesi gereken parçalar olarak karşımıza çıkar.  

Bir diğer belirti de aracınızı çalıştırdığınızda normalin dışında yanmamış bir yakıt kokusu alıyorsanız bu da bujilerinizi değiştirmeniz gerektiğini ortaya koyan bir durumdur. Bir veya birden fazla bujinin ateşleme yapmadan yakıtı çiğ olarak tabir edilebilecek şekilde işlemeden egzozdan atıyor olması da bir işaret sayılabilir. 

Son olarak ele alınabilecek sebep ise gözle görünür bir sebep olmamasına karşın gösterge paneli üzerinde ateşleme ile ilgili bir uyarı alıyorsanız o zaman bujilerin kontrol edilmesi eğer gerekiyorsa da değişmesi gerekebilir. 

Buji Değişimi Ortalama Fiyatları Nedir? 

Her araç parçasında olduğu gibi marka model ve önemli olan silindir sayısının değişmesiyle beraber farklı fiyatlarda buji değişimi ücretleri ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi bir durumun hangi fiyatlarda yapılacağı çok büyük değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple net bir şekilde buji değişimi ortalama fiyatları şu fiyat ile şu fiyat arasıdır demek yanlış olacaktır. Kullanılacak malzemenin kalitesi, kullanılacak aracın modeli, silindir sayısı gibi birçok değişkenin olduğu bir alanda taban ve tavan fiyatları arasında çok büyük fiyat farkları da olabilir. Bu sebeple buji değişimi ortalama fiyatlarını almak için ilk önce aracınıza yönelik bir arama yapmanız ve yetkili servisten ilgili parçaların yani buji setlerinin fiyatlarını öğrenmeniz ortalama fiyatları öğrenmeniz açısından faydalı olacaktır. 

Bujinin Ömrü Yakıt Türüne Göre Değişiklik Gösterebilir Mi? 

Bu konuda detaylı bir şekilde bilgi sunulması da dizel ve benzinli araçların birçoğunda benzer kilometrelerde değişimi yapılması gerektiği öne sürülmüştür. Bundan yola çıkarak kolayca denilebilir ki benzinli veya dizel araç olduğu fark etmeksizin çok küçük farkları sahip olsa dahi eşdeğer zaman aralıklarında buji ömrü tamamlanmaktadır. Burada yapılması gereken düzenli olarak buji bakımı yaparak değiştirilmesi gerektiği kondisyona geldiğinin an be an bilincinde olmaktır. 

 

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023