Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Atmosferik Motor Nedir?

Eklenme Tarihi:
01 Şubat 2024
Atmosferik Motor Nedir?

Otomotiv sektörü her yıl yeni geliştirilen özel teknolojilerle beraber daha ileriye gitmektedir. En devrim niteliğindeki değişiklikler genelde araçların motorları üzerinde yapılmakta. Bu içeriğimizde atmosferik motorun ne olduğuna dair bilgiler vermeyi hedefliyoruz.
Bir aracın en kritik bölümü olan motor, arızalı olması durumunda en fazla masrafı çıkartacak parçasıdır. Birçok kullanıcı satın alacakları aracın kaputunun altında güçlü ve sağlam bir motor ister. Motor performansı algısı özellikle şehir içi kullanım için üretilen araçlarda sadece hız ve hızlanma olmamakla beraber aynı zamanda yakıt tüketimini de içerisinde barındırır. Peki atmosferik motor bunun neresinde? Gelin hep beraber öğrenelim.
Atmosferik motor ne demektir?
Yeni nesil motorlara oranla daha karmaşık bir sisteme sahip olan atmosferik motorlar yüksek beygir gücüne sahip motorlardır. Teknoloji her ne kadar gelişse de atmosferik motorlar yeni nesil motorlara oranla yanma odası tarafından üretilen güç ve hacim bakımından daha kuvvetli motorlardır. Seri üretim yapan otomobil firmaları masraflardan düşmek adına yüksek hacim sahibi motorların üretiminden kaçarak daha düşük yakıt tüketimi olan modern motorlara yönelmektedir. Ülkemizde de yakıt fiyatları günden güne arttığı için atmosferik motor sahibi olan araçlara yönelik ilgi diğerlerine oranla daha azdır.


Atmosferik motor ne işe yarar?
İçten yanmalı motorlar arasında yer alan atmosferik motorlar diğer motorlardan farklı olarak otomobilin bulunduğu ortamda yer alan hava basıncını kazanım olarak görerek kendi içerisinde işler. Bu motorlar silindirin diye yer alan hava ve yakıtı pistonlar ile aracın ilgili bölümlerine iletmektedir. Motorların diğer motorlardan farkı atmosfer basıncını emerek silindirde yanma işlemlerini yapmalarıdır. Bu sayede daha yüksek güç üretilmekle beraber daha fazla yakıt tüketimi de gerçekleşmektedir. 
Özellikle “Drag” adı verilen yarışlarda kalkışlardaki performansın sebebiyle geçmişte sıklıkla atmosferik motor tercih edilmekteydi. Günümüzde değişen teknolojiyle beraber çok çeşitli motorlar bu spor dalında kullanılmaya başlandı. Fakat hâlâ daha kalkıştaki performansın sebebiyle atmosferik motorlara dair ilgi devam etmekte.
Atmosferik motorun farkı nedir?
Yeni nesil araçlarda genellikle turbo motorlar kullanılmakla beraber atmosferik motorunu da en fazla karşılaştırıldığı motor tipi turbo motorlardır. Atmosferik motora göre daha az kompleks yapıya sahip olan turbo motorlar daha düşük yakıt tüketimine sahiptir. Atmosferik motorlar bu turbo motorlara göre daha fazla yakıt tüketmelerine rağmen daha az enerji üretirler. Bu sebeple de tercih edilmeleri diğer motorlara göre daha düşüktür.
Atmosferik motor yakıt tüketimi nasıldır?
Atmosferik motorların en büyük dezavantajlarından biri diğer motor tiplerine göre enerji üretmek için daha fazla yakıt ihtiyacı duymalarıdır. Bu motorlar daha çevre dostu ve farklı prensiplere sahip oldukları için yakma işlemleri sırasında daha fazla hareket ve işlevselliğe sahiptir. Bu sebeple de bir enerji üretmek adına diğer motor tiplerine göre daha fazla yakıta ihtiyaç duyarlar.
Motorun atmosferik olduğu nasıl anlaşılır?
Bir motorun atmosferik olup olmadığını anlamak için 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki motorun üzerindeki sembolleri takip etmektir. Atmosferik motor tipleri için farklı isimlendirmeler yapılırken turbo motorlar için “T” harfi kullanılmaktadır.
Bir diğer yöntem de kullanıcı tarafına verilen araç kılavuzu içerisinde motora dair detaylı bilgiler yazarken motorun tipinin ne olduğuna dair bilgiler de yer almaktadır. O kılavuzu inceleyerek sahip olduğunuz aracın motorunun atmosferik mi yoksa başka bir motora mı sahip olduğunu hemen öğrenebilirsiniz.
Bir diğer yol da daha göreceli olmakla beraber aracın kalkış hızına dikkat etmektir. Atmosferik motorlar diğer motor tiplerine göre aracın ilk çalıştırılmasıyla beraber oldukça hızlı şekilde kalkış yaparlar. Bu noktada yan yana duran 2 araçtan benzer hacimlere sahip motorlarının hangisinin atmosferik olduğu anlaşılabilir. Kısacası atmosferik motor çok hızlı kalkış yapar.
Atmosferik motora LPG takılır mı?
LPG sistemleri atmosferik motorlara takılan bilmektedirler. Bu motorlar için özel olarak tasarlanmış olan sıralı LPG araç kitlerini kullanarak aracın yakıt tipini LPG ye dönüştürmek mümkündür. Fakat normal turbo veya diğer motor tiplerinden farklı işlemler yapılması gerekebilir. Özellikle atmosferik motorun fazla yakıt tükettiği göz önüne alındığında birçok atmosferik motor sahibi olan araç için LPG taktırma fikri ortaya çıkar. Yani kısacası atmosferik motora LPG takılır.
Aracınızın motoru ne olursa olsun eğer LPG dönüşümü yapılacaksa bu işlemi mutlaka ama mutlaka uzman biri tarafından yaptırınız. Aksi takdirde aracın mekaniklerini de geri dönülmez hasarlar bırakabilecek işlemlere mahal verilebilir. Bu gibi durumların önüne geçmek adına tercihen kullandığınız araca daha önce başarılı bir şekilde LPG dönüşüm yapabilmiş profesyonelleri seçmeniz sizin adınıza faydalı olacaktır. Buna ek olarak taktıracağım LPG sisteminde kaliteli ürün ve marka kullanmaya da dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Kalitesiz LPG tankları bir aracın yanmasına dahi sebep olabilir.


Atmosferik motorun avantajları nedir?
Atmosferik motorun diğer motor tiplerine göre en büyük avantajı yakma işlemi sonrası daha çevre dostu salınım yapmasıdır. Orta enerji çıkartırken ve enerji tüketirken diğer motorlara göre daha çevre dostu prensiplere sahiptir. Bunun yanı sıra atmosferik motor kullanan araçların motor arıza oranı diğer motor tiplerine göre daha düşüktür. Yapı ve estetik görünüm olarak da diğer motorlara göre gözle görülür şekilde daha avantajlı durmaktadırlar.
Atmosferik motorların bir diğer avantajı da turbo motorlara göre bakım ve tamir açısından daha kolay motorlar olmalarıdır. Bu sebeple yakıt anlamında cebinize daha fazla yük bindirir ise de iş bakım ve tamir kısmına geldiğinde bu sefer cebinize tasarruf ettirecektir.
Atmosferik motor sahibi olan araçların o adil farklı motora sahip araçlara göre daha ucuz olması da avantajlarından biridir. Bunun temel sebebi daha düşük geliştirme ve üretim maliyetlerine sahip olmasıdır.
Atmosferik motorun bir diğer önemli avantajı da diğer motor tiplerine göre aşırı ısınıp hararet yapma ihtimalinin daha düşük olmasıdır. Hava basıncı ile çalışması sebebiyle sıcaklıklarındaki dengesizlik veya da dış etkene karşı kırılgan olma gibi bir durum atmosferik motorlarda çok gözlenmez.
Atmosferik motorun dezavantajları nedir?
Eğer bir atmosferik motor olan araç kullanıyorsanız bilmeniz gereken en önemli şey diğer motorlara göre daha fazla yakıt tüketeceğinizdir. O motor tipleri diğer motorlara göre farklı bir prensiple çalıştığı için daha fazla yakıt tüketimine sahip bir işleyişe sahiptir. Örneğin turbo motorlarda daha düşük yakıtlarla aynı enerji üretebilirken atmosferik motorlarda turbo motorunun ortaya çıkardığı enerjiyi üretmek adına daha fazla yakıt yakılmaktadır.
Bir diğer dezavantaj ise hiç şüphesiz özellikle şehir içi için atmosferik motorların gürültülü olmasıdır. Diğer motor tiplerine oranla daha yüksek desibel gürültü ortaya çıkarak özellikle kalabalık yaşam alanlarında rahatsızlık verebilecek kadar gürültülü olabilirler.
Uzun kullanımda da diğer motorlara oranla daha düşük performans gösterdikleri görülebilmektedir. Yüksek yakıt tüketimi ve uzun yoldaki performans düşüklüğü sebebiyle de çok tercih edilmektedirler.

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023