Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Araçta Değişen Parçayı Anlamanın Pratik Yolları

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
 Araçta Değişen Parçayı Anlamanın Pratik Yolları

Araçta Değişen Parçayı Anlamanın Pratik Yolları  

Mevzu bahis araç almak olduğunda herkes düşük kilometre ve en az değişen parçayla işin içinden sıyrılmak istemektedir. Alacağı araçtan emin olmak için birçok kişi araçta değişen parçayı anlamanın pratik yolları nelerdir merak etmekte. Özellikle yanında tanıdığı olmayan veya uzman kişilere danışmadan bu işi yapan kişiler bu pratik yolların neler olduğunu öğrenmek istemektedirler. Bu içerikte araştır değişen parçayı anlamanın pratik yolları nelerdir tüm detaylarıyla bulabilirsiniz.

Yazıya girmeden önce bir dipnot geçmek çok önemli olacak:

Bir aracın değişen parçası yalnızca kozmetik veya küçük sürüş konforunu etkileyen unsurlar değildir. Bu sebeple değişen parçalara önem göstermek hayati bir önem de kazanabilir. Kimi değişimlerin yanlış yapılması, malzemelerin yanlış kullanılması gibi durumlarda mevcut araç sağlığı bir kenara ağır sonuçları olan bir kazaya dahi sebebiyet verebilir. Bu sebeple değişen parçayı anlamanın pratik yollarını bilmek oldukça önemlidir.

Değişen Parçası Olan Araç Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Öncelikle şunu belirtmek gerek ki değişen parça her zaman için çok hayati değildir. Bu noktada kritik ölçü değişen parçanın ne olduğudur. Örneğin motoru değişmiş bir araba tüm değişen parçası olan araçlara göre daha olumsuz yönde bakılacak araçlar arasındadır. Çünkü motor arızası sonucu motor değişimi aracın stabilitesini öldürebilir. Bunun sonucunda da araç sık sık arızalanarak sürücüye mükemmel bir maddi külfet yükleyebilir. Bunun bu ve benzeri durumların önüne geçmek adına yapılması gereken şey aracı almadan önce hangi parçalarının değiştiğini ve bu değişimlerin bu aracı nasıl etkileyebileceğini tahlil etmek olacaktır.

Değişen parçası olan araç alırken yapılması gereken en önemli şey araca dair bilgisi olan bir kişiyle beraber aracı kontrol etmektir. Ekspertize soktuktan sonra aracın değişen parçalarına dair fikir oluşsa da ilgili değişen parçalar sonucunda aracın nasıl tepkiler verebileceğini ancak araçla ilgili tecrübesi olan bir usta veya bir sürücü tarafınıza iletebilir. Bu sebeple anlık değil ileri süreci düşünerek ara çalışkan titiz davranmalı, işini ehli kimselerle bu süreci beraber yönetmelisiniz. Aksi takdirde çok büyük maddi kayıplara sebep olacak bir hata yapabilirsiniz.

Ara çalım satımlarında bu gibi durumlara dikkat etmek oldukça önemli olduğu gibi buna dair tecrübesi olmayan birçok kişi ilk alımlarında yanlış seçimler ve yanlış inceleme yaparak ileri süreçte kendilerine zarar verecek adımlar atmaktadırlar. Bu gibi bir durumun içine düşmek istemiyorsanız öncelik olarak yanınızda güvendiğiniz bir profesyoneli alın, daha sonrasında da bu yazıda bahsedeceğimiz araştır değişen parçayı anlamanın pratik yollarını aklınızın bir köşesine yazın.

Değişen Parçayı Anlamanın Pratik Yolları

Kimi kaza veya arıza durumları araç parçaları onarılamayacak şekilde zarar görebilir. Bu gibi durumlarda izlenen yöntem ise ilgili parçanın değiştirilmesine yöneliktir. Parça değişiminin fark etmenin ve anlamanın bazı yolları bulunmaktadır. Bunun en temel ve en pratik noktası ise deforme kontrolü diyebiliriz.

Dış Yüzey Kontrolü Önemlidir

Bir aracın dış yüzeyi genellikle dış etkenlerden dolayı birkaç aylık dahi olsa bazı etkiler taşır. Yeni değişen bir parça ise diğer bütüne nazaran daha yeni ve pürüzsüz bir görüntü vererek kendini açık eder. Eğer aracı incelerken belli bir bölgenin diğerlerine göre daha yeni ve daha pürüzsüz olduğunu fark ederseniz ilgili bölgede değişim yapılmış olabileceğini aklınızın bir köşesine yazmanız faydalı olacaktır.

Değişen parçayı anlamanın bir diğer yolu ise aracın metal izlerinin ne yönde olduğunu izlemektir. Bazen parça değişimleri sırasında araç nokta veya ufak çiziklere maruz kalabilmektedir. Bunun sebebi değişen parça olabileceği gibi bunu kontrol etmek faydalı olacak. İlgili alanlar iyice incelendiği zaman parçanın değişip değişmediği fark edilebilir.

İç Kabin Değişimlerini Anlamanın Pratik Yolları

Eğer değişen parça kontrolü araç kabininin içerisinde yapılacaksa baştan şunu söylemek gerek ki kabin içerisindeki değişiklikleri tespit etmek çok kolay değildir. Günümüzde araç içi donanımlarını hırsızlık sebebiyle eksildi ve bundan dolayı değiştirildiği sıklıkta olduğu için bu gibi bir durum kaza sebepli de olmayabilir. Bu noktada ortalama veya ortalamanın altındaki araçlarda inceleme yapmak çok anlamlı olmayacağı gibi pahalı markaların araçlarının kabinleri tam tersi yönde incelenmesi gerekecektir. Çünkü özellikle yüksek fiyatlı araçlarda kabin içerisinde çok yüksek fiyatlı malzemeler kullanılarak aracın daha konforlu bir hale getirilmesi amaçlanır. Bu noktada parçanın değişmesi veya muadil adı altında daha kalitesiz parçalarla yenilenmesi bir sorun yaratabilir, sorun yaratmasa dahi aracın değerini düşürerek bir unsurdur.

Kabin içerisinde en dikkatli şekilde tüm arabalar için incelenmesi gereken donanımlar hiç şüphesiz airbag ve emniyet kemerlidir. Bu sistemler tek seferlik olduğu gibi ağır hasarlı kazalarda hasar alarak değişime gitmek zorunda kalırlar. Bu sebeple Aracı ilk göz atarken airbag’lerin ve emniyet kemerinin ne durumda olduğunu gözlemlemek oldukça önemli olacak.

 

Araç Donanımında Değişen Parçaları Anlamanın Pratik Yolları

Araçta değişen parçayı anlamanın pratik yolları motor, şanzıman, Aks veya şasi gibi daha teknik unsurla incelenmesi gereken parçalarda faydalı olmayabilir. İnce işçilik sonucu kozmetik olarak orjinaline yakın olarak gözükse de değişime ve tamire uğrayan donanımlar fark edilemeyebilir.

Değiştirilen Parçanın Orjinal Olup Olmadığını Anlamak

Tüm değişen parçaları bir kümeye aldığımızda dikkat edilmesi gereken bir unsur da değişen parçanın orijinal olup olmadığıdır. Bildiğiniz gibi otomobil fiyatları günden güne arttığı gibi otomobil yedek parça fiyatları da günden güne artmakta. Sürücüler daha ekonomik çözümlerle aracını onarmak için orijinal parça yerine muadil veya yan sanayi ürünleri tercih edebiliyor. Bu gibi bir durum aracın orijinaline zarar verdiği için aracın değerinin düşmesi için ana bir sebep durumunda. Bu sebeple kullanıcının aracı almadan önce hangi parçaların orjinalini hangilerini orjinal değil olduğunu bilmesi gerekir.

Araçta Göç Gezilerinin Olup Olmadığını Anlamak

Yağış ve hava şartları sebebiyle göçe uğramış arabalarda basit işlemlerle göçük düzeltildiği gibi bu arabanın dışında bir zafiyet de yaratabilmektedir. Özellikle dolu yağışının sık bulunduğu illerde dış cephesi çok güçlü olmayan arabaların en az bir defa da olsa göçük düzenlemesine tabi kaldığı durumlar olabilir. Bu aslında aracın değerini çok düşüren bir durum olmasa da kritik bölgelerde olması aracın orada bulunan donanımlarının zarara uğrayabilme ihtimalini ortaya koyabilir. Bu sebeple göçük düzeltilmesi olup olmadığını da çıplak gözle kontrol etmek faydalı olacaktır.

Aracı Ekspertize Sokmanın Faydaları

Günün sonunda şunu belirtmek gerekir ki değişen parçaları anlamanın birçok pratik yolu olsa da en garanti yol her zaman için eksperlerdir. Bir aracın hayati noktada da olan iç ve dış tüm donanımlarını teste tabi tutan bilirkişiler aracın nerede değerinin değiştiğini, değişen parçalarının hangisinin orjinal olduğunu hangisinin sahte olduğunu ortaya koyacaklardır. Bu sebeple araç almadan önce kesinlikle tarafsız ve güvenilir bir ekspertize giderek aracı kontrol ettirmelisiniz. Aksi takdirde aracı aldıktan sonra başınıza gelecek sorun ve arızalardan dolayı ciddi maddi kayıplara uğrayabilirsiniz. Günümüzün ekonomik şartlarında arabanın dahi önemli bir yatırım aracı olduğunu düşünürsek araç alım satımında bu gibi konulara titizlikle yaklaşmak tarafınıza çok faydalı olacak, maddi güvenliğinizi sağlayacaktır.

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023