Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Araç Satışının Hangi Noterden Yapıldığı Önemli Mi?

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
 Araç Satışının Hangi Noterden Yapıldığı Önemli Mi?

Araç satın alım sürecinde olmaz ise olmaz aktörlerden biri hiç şüphesiz noterlerdir. Tarafların alım satım sürecinde gerekli belgeleri son olarak götürdüğü ve araç satışının tescillendiği adres olan noterler ile alakalı herkesin birçok sorusu bulunmakta. Bu içeriğimizde araç satışının hangi noterden yapıldığı, noter seçiminin önemi, noterde sıra beklememek için yapılması gerekenler, noterde dikkat edilmesi gerekenler tüm ince detaylarına kadar yer almaktadır.

İster araç alın ister araç satın güvenilir bir noter hizmeti almak zorundasınız diyebiliriz. Günümüzde araç satışı ve alımı üzerine dolandırma hikayelerinin çoğu noterden önce veya sonrayı kapsamaktadır. İlgili süreçlere noterlerin dahili olmasa dahi kişilerin prosedürleri bilmemesi sebebiyle kötü niyetli olan kişiler ücret ödemeden veya daha düşük ücretlerle araç alım satımı yapabilmektedir. Bu sebeple içeriğindeki bilgilere dikkat kesilmenizi öneririz.

Araç satışında noter seçimi önemli midir?

Eğer aracınızı ikamet ettiğiniz ilde satıyorsanız işlemlerin kısa sürebilmesi ve işlemlerin güvenli bir biçimde tamamlanması için güvendiğiniz kişilerle notere gidebilir. Bu noktada noter seçimlerin aslında çok fazla bir farkı bulunmamaktadır. Sadece ve sadece günümüzde sahteciliğin birçok yolu bulunduğu için noter olduğundan emin olduğunuz bürolarda bu işlemleri tamamlamanız önerilir.

Özellikle araç satışının gibi süreçlerde aracın bedeli ödenmeden araç devir işlemlerinin tamamlandığı birçok senaryo ile karşılaşılmıştır. Bu gibi durumlarda araç satıcıları mağdur olmuş, karşısındaki tarafla ücret konuştuğuna ve alacağına dair bir kanıt bulamaz ise aracını kanun önünde de kaybettiği durumlarla karşılaşılmıştır. Bu sebepledir ki noter seçiminden ziyade sürece dair bilgili olmak daha önemlidir.

Araç satışında noter sırası beklememek için ne yapılmalıdır?

Araç alım satım işlemlerinde notere gitmeden önce yapılması gereken bir dizi işlem bulunmaktadır. Bu işlemlerden ilki aracı satacak kişinin araca ilişkin borçların tümünü ödemesidir. Araç satış sırasında araca dair herhangi bir borcunun bulunmaması gerekir. Buna ek olarak aracın satışı için haciz ve ipotek durumlarının da kaldırılması istenir.

Araç satışı sırasında aracın muayene tarihinin geçmesi noter kısmında satışın en engellenme hepsine sebep olacak bir durumdur ve bu sebeple muayene yapılmadan satış için notere gidilmemelidir. Son olarak dikkat edilmesi gereken nokta ise araca kesilmiş cezalardır. İlgili ceza alırım ödenmiş olması gerekir.

Tüm bunların dışında araç satışında noter sırası beklememek için yapılabilecek tek şey e devlet üzerinden veya telefonla noter randevusu almaktır. Randevu alarak noterde sıra bekleme gibi bir durum ile karşılaşmazsınız.

Unutmamak gereklidir ki noter tüm alım satım işlemlerinin sonlanacağı birimdir. Bu sebeple araca ilişkin yapılacak ödemelerin, borç kapatmaların ve araç için ödenecek bedellerin bu aşamadan önce tamamlanmış olması gerekir. Noter tarafından tüm işlemler tamamlandıktan sonra eğer ödeme alınmamış ise mağduriyet ortaya çıkabilmektedir. Bu tipte birçok dolandırılma öyküsü bulunur.

Araç satışında noterde nelere dikkat etmeliyiz?

Araç satışında noterde dikkat edilmesi gereken ilk şey araç için talep edilen bedelin noter işlemlerinden önce temin edilmiş olmasıdır. İlişik kesme ve sözleşme imzalama sonrası yasal olarak aracın eski sahibi herhangi bir ücret talep edemez konuma düşebilir. Bu sebeple para alışverişinin noter işlemleri tamamlanmadan yapılması önerilir. Bunun dışında noterde hem araç alıcısı hem de araç satıcısı tarafından temin edilmesi gereken bazı belgeler bulunur ve bunların bu aşamada taraflar tarafından sağlanması gerekir. Bu belgeler:

  • Araç alıcı, satıcısı veya var ise vekilin kimliği veya kimlik fotokopisi,
  • Araç ruhsatı,
  • Araca ait trafik belgesi,
  • Taraflardan herhangi biri vekile sahipse vekaletname,
  • Taraflar tarafından hazırlanmış noter satış belgesi veya satış sözleşmesi,
  • İlişik kesme belgesi,
  • Araç plaka numarası ve ilgili belgeler,
  • Araca ait plaka numarası ve ilgili belgeler,
  • Araca ait trafik sigorta poliçesi,
  • Araca ait motorlu taşıtlar vergisi numarası.

Para alışverişinin tamamlanması, tüm bu belgelerin notere sunulması, taraflar tarafından bu belgelerin imzalanması ve noter tarafından paraflanmasıyla birlikte satış süreci sonuçlanacaktır. Bu aşamaya kadar tüm gerekliliklerin eksiksiz şekilde yapılmış olması gereklidir aksi takdirde hem yasal hem de usulden bazı sorunlarla karşılaşılabilir.

Araç satışında noter satışı yeterli mi?

Noter satışıyla birlikte araç alım satın işlemleri devlet nezdinde kayda alınmaktadır. Bu sebeple bu işlem başlı başına yeterli mi sorusunun cevabı evet olacaktır. Bu işlem araç devrinin resmi olarak da gerçekleşmesi için zaruridir. Kişiler noter tarafından bu işlemleri yapmadan araçları kendi üzerlerine geçiremezler. Yani başka bir deyişle özellikle ikinci el araç satımları için not et işlemi tüm süreci sonuçlandırmak için tek yoldur.

Bu sebepledir ki kişilerin araç alım satımları içerisindeki para alışverişlerine noter işlemleri tamamlanmadan yapması gerekmekte dolandırılmanın bu sayede önüne geçilmesi önerilmektedir. Aksi takdirde kişi ilişik kesme tamamlandıktan sonra ilgili araç üzerinde herhangi bir hakkı o an için talep edemez. Farklı bir durumda hakkını mahkemede talep etmek için dava açabilir. Tabii ki bu dava sürecinde ilgili ücretinin tarafına ödenmediğini dair ve tarafların bir ücret üzerinde anlaştığına dair kanıtları da bulundurulması gerekir. Bu sebeple aracınızı satıyor iseniz karşı taraftan gelen teklif bilgi ve diğer unsurları kayıt altında tutmanız korunmanız için oldukça önemlidir. Daha sonrasında yapacağınız başvurular için yasal bir dayanak sağlayabilir.

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023