Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz
İster sıfır ister ise ikinci el olsun araç satın alımlarından sonra kişilerin araca sigorta yaptırması devlet tarafından şart koşulur. Bunu sağlamamak büyük risk barındırdığı gibi bazı yaptırımların da önünü açabilir. Bu içerikte araç satın aldıktan sonra sigorta yaptırma süreci nasıl ilerler, hangi adımları takip etmek gerekir detaylı biçimde yer verilmiştir.
Araç alım satımlarında olmaz ise olmaz birçok adım bulunur. Bu adımlar aracın sıfır veya ikinci el olmasına göre değişiklik gösterir. Kişilerin direkt olarak bu süreçte gerçekleştirmesi gereken bir dizi eylem bulunurken, satın alım sonrası da gerçekleştirmeleri gereken bazı sorumlulukları vardır. Trafik sigortası yaptırmak da bunlardan biridir.
Zorunlu Trafik sigortası adı verilen bu sigorta ile beraber kaza veya farklı sebepler ile maddi ve manevi olarak hasarların karşılanması adına bu sigortaya ihtiyaç duyulur. Sigortanın sunduğu imkanlar ile ortaya çıkacak olan masraf ve yükümlülükler azalabilmektedir.
Zorunlu Trafik Sigortası, kazanın oluştuğu durumlarda kazayı yapan aracın kabahatine ve ortaya çıkarttığı zarara bağlı biçimde ortaya çıkan maddi zararın tamamının ya da bir kısmının karşılanabileceği bir sigortadır. Bu sigorta Karayolları Kanunu gereğince trafikteki tüm araçlara zorunlu kılınır. Kişiler isteğine bağlı biçimde bu sigortayı yaptırmama gibi bir özgürlüğe sahip değildir. Bilerek yapılan kaza ve farklı kaza durumlarında da bu sigorta geçerliliğini yitirebilmektedir. Bu sebeple kontrol ve olası kaza durumları için araç sahiplerinin sigorta poliçelerini yanlarında bulundurmaları faydalı olacaktır.
Şunu belirtmek gerekir ki sigorta yaptırmak her zaman için karlı bir işlem olsa da kime araç sahipleri kusurlu olmalarına rağmen veya sigortadan para almak için yalan beyanlarla ücret talep edebilmekte. Örnek olarak arabasının hasar aldığı bir senaryo için firmadan ücret talep eden birini değerlendirebiliriz. Bu sürücü aracında alarm olmadığı halde ilk sigorta bildiriminde alarmı varmış gibi gösterirse kaza sonucunda firmaların ücret talep ederken firmanın yaptığı araştırmayla alarmının olmadığı ortaya çıkabilir. Bunu fark eden sigorta firması kişinin yalan beyanda bulunmasını göz önünde bulundurarak kişiye verdiği indirimleri geri talep edebilir, sigorta firması tek yönlü olarak sigorta sözleşmesinde feshedebilmektedir.
Günümüzde bazı kişiler sigortadan para alabilmek adına araçları üzerinde kasti zararlar vererek sigorta firmalarından fayda sağlamaya çalışmaktadır. Bu bir suç olup tespiti halinde sadece sigorta firmasının faydalarının feshedilmesiyle kalmamakta aynı zamanda davaya dönüşerek dolandırıcılık olarak nitelendirilmektedir. Bu noktada yapılan eylem ve yapılan eylemin maddi boyutu gibi farklı etkenlerin gölgesinde davanın boyutu ve istenen cezanın miktarı değişebilmektedir.
Sigorta yaptırmak başlı başına getirdiği avantajlar ile zorunlu olmasa dahi yapılması şiddetle gereken bir eylemdir. Bunu anlamak adına direkt olarak sigortanın avantajlarına göz atmak daha faydalı olacaktır.
İlk olarak Karayolları Kanununda kesin bir dille şart koşulan Trafik Sigortasını yaptırmak ceza yememenize yönelik bir avantaj sağlar. Kişilerin yaptırması gereken zorunlu trafik sigortası tüm kapsamı ile beraber karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası mevzuatında sınırlandırılmıştır. Bu mevzuat keresinde gerek sivillerin gerekirse kamu kuruluşlarının yaptırması gereken trafik sigortası, trafik sigortası kapsamının içinde yer alacak detaylar en ince ayrıntısına kadar ele alınmıştır.
2013 yılına kadar poliçelerin dahi araçta veya sürücü üzerinde bulunmasının zorunlu olduğunu belirtmek gerek. Sistemin değişmesi ile beraber plaka ve ruhsat ile bu sigortaya dair bilgiler direkt olarak polisler tarafından edinilebildiği için artık böyle bir gereklilik bulunmuyor. (sebep->dijitalleşme)
Bunun yanı sıra kazalar kimi zaman tek kişiden ziyade bir veya birden fazla aracı da etkilemektedir. Bu sigorta sayesinde kazaya dahil olan diğer kişilerin de güvence altında olması sağlanabilmektedir. Bu durumda kazaya neden olunması gibi durumlarda sigorta kişiye yüklenen sorumlulukları da azaltacaktır. Ek olarak poliçe ile beraber vefat ve tedavi teminatından avukat ücretlerine kadar birçok masraf da yine sigorta kapsamında tamamen veya kısmen karşılanabilmektedir. Bu tip avantajların olduğu durumlarda direkt olarak kullanıcıların sigorta yapılı olmadan trafiğe çıkması oldukça riskli olacaktır.
Bilindiği üzere araçların trafikte yer alabilmesi için TÜV Türk tarafından muayene edilip trafiğe çıkabilir niteliği ile muayeneden geçmesi gerekir. Muayene şartları genelde araç parçaları üzerine olsa da resmi evrakların da yeterli olması şartı muayenede aranır. Bunlardan biri de Zorunlu Trafik Sigortasıdır. Muayeneye giren araç eğer zorunlu trafik sigortasını yenilenmemiş veya yaptırmamışsa muayeneden geçemeyeceği gibi 436 TL olan cezayı da ödemek zorunda kalır. Kişi muayeneden tekrar geçmek için bu sigortayı yaptırıp tekrar muayene randevusu alması gerekir.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın cezai bir yaptırımı bulunmaktadır. İlk olarak sorumlu kişiye 436 TL değerinde bir ceza kesilir. Tüm ceza bununla sınırlı olmadığı gibi aracın trafikten alınması esnasında araç sahibi kişiye otopark ve çekici masrafları da fatura edilmektedir. Bu durum başlı başına önemli oranlarda ceza ödenmesine neden olur. Sigortasız trafiğe çıkılmasına yönelik oldukça katı olan sistem buna uymayan sürücüleri de bu tip caydırıcı bedeller ile ikna edebilmektedir.
Trafik sigortası yapılmaması durumunda yukarıda tam olarak bahsedilmese de aracın trafikten menedildiğini belirtmek gerek. Çekici ve otopark masraf edilmesinin temel sebebi de budur. Bu olayın üzerine trafik sigortasının yapılmaması veya poliçelerin yenilenmemesi de poliçe ücretlerinin azami olarak %50 oranında artmasına da sebep olabilir. Bu sebepledir ki Zorunlu Trafik Sigortası olmayan bir araçla trafiğe çıkmak pek akılcı olmayacaktır.
İster sıfır araç sahibi olsun ister ise ikinci el araç sahibi olsun kişi araç için Zorunlu Trafik Sigortası yaptırırken belli belgeleri bulundurmalı ve belli adımları takip etmelidir.
Gerekli belgeler:
Bu bilgi ve belgeleri verirken dikkat edilmesi gerek bir durum da yanlış veya eksik verilmeleri halinde bazı sorunlar oluşabileceğidir. Eğer bir olumsuzluk var ise en başta eksik sigorta poliçesi olarak kayda geçer ve hasarların karşılanmasının önü kapanabilir. Gerekli olmamasına karşın fazla prim ödemesi ödenebilir veya kazanılan hasarsızlık indirimleri direkt olarak geçersiz hale gelebilir.
Bunlar tamam ise sırada Trafik Sigortasını yaptırma kısmı var:
Tüm bu kısmı da tamamlamanın ardından ilgili aracın ve Trafik Sigortası yaptırma işlemleri de tamamlanmış olur.
Günümüzde artan araç fiyatlarıyla beraber birçok kişinin elindeki en değerli varlık araçları durumunda. Araçlar yalnızca bir ulaşım aracı değil aynı zamanda bir yatırım durumunda. Bu sebeple aracımıza güzel bakmak, araştır sigorta firmalarının sunduğu ürünler altında güvence altına almak yapılabilecek en doğru işlem olacaktır. Elinizdeki değerli bir varlığın saniyeler içinde daha değersiz bir varlığa dönüşmemesi, maddi değerini olabildiğince korunması için kasko ve sigorta ile desteklemek gereklidir.
Yazar : Çetaş